Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Meghalt Magyar Péter

Életének 76. évében, augusztus 20-án meghalt Magyar Péter. A magyar bridzstársadalom ikonikus játékosát vesztettük el. 2006-tól küzdött a gyógyíthatatlan kórral, sokáig sikerrel, két éve viszont újra megtámadta szervezetét. Még most is csak a szavakat keresem, aligha alkalmas bármi kifejezni a fájdalmamat.

A 2012-es bridzsolimpia győztes szeniorcsapatának tagja, a megismételhetetlen Philipp Morris-sorozatversenyen elért második helyezés Kaufmann Pistával, számtalan válogatott csapattal és alkalmi csapatokkal elért győzelmei örökre a magyar bridzs történetének arany oldalait töltik meg.


Példás eredménysor
Tízszeres magyar bajnok (ebből 8 csapat), hétszeres kupagyőztes: Taurus (6), Elastron (6), IBE (2), Vég (1).

A hazai sikerekben meghatározópartnerei: Dumbovich Miklós, Kaufmann István, Koltai Gábor, Kovács Zoltán, Linczmayer Lajos, Szappanos Géza.

Szenior olimpiai bajnok (2012), 1976 és 2018 között 17 európai és 5 világversenyen szerepelt a magyar csapatban.

Európai eredményei itt, nemzetközi sikerei itt böngészhetők.


Nem csak a bridzssportban elért sikerei tették elismertté. Munkájának eredménye a hazai kiskereskedelem megújítása: a Kaiser’s, a Plusz, a Skála és természetesen az Interfruct példáján mutatta meg a színvonalas szervezés és irányítás mikéntjét.


„Vagy megnyertünk egy versenyt, vagy hátrébb zártunk”
Hat éve néhai partnere, Koltai Gábor készített vele interjút a Bridzséletnek a Philip Morris Európa-bajnoki döntők magyar szempontból legjobb eredményéről, a Kaufmann István–Magyar Péter pár 1984-ben, Monte-Carlóban elért 2. helyezéséről. A következő idézetek ebből a beszélgetésből valók.

  • Arról, hogy a párosverseny a kedvence-e? „Nem, nem, én minden formáját egyformán kedvelem a játéknak, a robberbridzstől kezdve a csapatversenyig. És nem csak párosban értem el sikereket, elég sok nemzetközi csapatversenyen voltam a győztes csapat tagja.”
  • „Ritkán sikerült a második-harmadik helyek egyikén végezni, vagy megnyertünk egy versenyt, vagy hátrébb zártunk.”
  • „Minél nagyobb a tét, annál jobban szokott menni a játék, elég jól viselem a döntési felelősséggel járó helyzeteket. Ha nincs nagy tétje a küzdelemnek, akkor nehezemre esik koncentrálni.”

A másokról való gondoskodás volt számára a legfontosabb. Nem mesélt történeteket magáról, beszéltek helyette a cselekedetei. A közösen eltöltött nyaralások, szilveszterek, születésnapok, számtalan felejthetetlen élmény… Rendkívüli ember volt. A magánéletben, a munkájában, a sportban ízig-vérig csapatember, csapatjátékos volt. (A 2016-os, budapesti szeniorválogatott: Kovács Mihály, Koltai Gábor, Bárány György, Gál Péter, Magyar Péter, Szappanos Géza)

Sohasem kért, csak adott – szeretetet, barátságot és segítséget.

Szívünkben, gondolatainkban velünk marad. Őrizzük emlékét.