Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kavarodik a mezőny – csb 2022 I/B és II. osztály 5. játékhét

Az I/B és a másodosztály is hasonló napot produkált: az élmenők nem mentek annyira, váratlan győzelmek, totógyilkos eredmények születtek mindkét osztályban. Az I/B-ben már csak két forduló van hátra a csoportokban (kivéve a feljutásra is esélyes Grand Slamet, amely két meccset is halasztott) – így már komolyabban látszik, ki kerül a felsőházba. Az A csoportban az elöl lévők megtorpantak, így az Izobau TSC, az ELTE és az Ecosoft egyikének sem biztos a helye, a Blackout és a Libella is elérheti a bejutó pozíciót. A B csoportban a magabiztos SZTAKI és Feel the Beat mellett a Durostone és a Grand Slam is átlag fölött van – és bár ez utóbbinak csak három eredménye van, elég hoznia az eddigieket a felsőházhoz, mivel a másik négy csapat rendesen leszakadt.

Ezúttal az ELTE–Balásy meccset ítéltem a legizgalmasabbnak. Az ELTE vezette a listát a játéknap előtt, az elsőosztályban is törzsgárdatag Balásy pedig szenvedő utolsónak látott neki a meccsnek. Az ELTE végig a Kerti–Tichler és az Érsek–Lovas párokkal játszik, a Balásy végig játszó párja Balásy István Kovács Andrással, a másik asztalon pedig aki éppen ráér: Szabados Erzsi, Tihanyi Kati, Kalmár Zoltán, Gyárfás András és Nieland Dániel is megfordult.

A meccs első félideje az ELTE-é volt: ugyan 3-3 gémerejű írás került mindkét oldalra, a kis tételek mind az egyetemi csapathoz kerültek, 21 pontos előnyt hozva össze.

Az 5. leosztás komoly félreértést okozott a zárt teremben. Észak szinte minden asztalon abszolút forsszal nyitotta kvázi egyenletes, 23 pontos kezét, és utána már nehéz volt megállni. Az abszolút forszos  2 szan viszontválaszát szinte sehol nem kopogták. (Úgy látszik, a 2 káróra 2 kőr Kokish relét kevesen játsszák; ha ezt kihagyva mond a 2 treffes 2 szant, akkor passzolható licitet adott.) Dél 3 kőr transzfert adott ötös béna pikkjével, amit Nyugat indításkérően kontrázott. Északnak se pikk támogatása, se kőr stoppere nincs, tehát általában passzolt, és ekkor a legesélyesebb 3 szan felvételt játszhatta, melyet három asztalba is beletömtek (a felvevő csak egyszer van az asztalon, így a káró impassz befedése csak 8 ütést engedne neki). A pikk játékok is buktak. A Balásy csapatban Észak inkább passzolt, Dél pedig úgy gondolta, hogy gém már nem lesz benne – de vélhetően nem a kontrázott 3 kőrt (–1400) gondolhatta a legjobb felvételnek.

Balásy István a vállára vette a pályát. Kovács András mint induló megismételte treff színét, és 18 pontos partnere a szingli treffel is szlemre tört. A 6 treff a treff bubi nélkül vagy katasztrofális treff elosztással is meglett volna, de mivel a treff húzott, a 6 szanosok is örülhettek, és 13 pontot felírhattak.

Két 12 pontos, kvázi egyenletes lap mondjon-e gémet? A csapatok döntő része igennel felelt, és szinte mindenki bukott – hiába volt 4 pikk ütés is, egyik szín sem működött. Egyedül a kilátástalannak tűnő kőr szín adhatott plusz ütést, ha a hátul lévő szek ász-királyt kitalálta a felvevő. Persze, ha az ellenfél kőrrel indult vagy Kelet lehívta figuráit, akkor már lehetett teljesíteni.

Kelet–Nyugat „nyugis” 4 pikket vállalhatott. Bár az adu 4–0-ban volt kiosztva, a rövidebb kézben elég egy kárót ellopni, hogy hazaérjünk. Ez több felvevőnek sem sikerült, így az ELTE asztalán sem – és mivel a másik asztalon a bellista 5 káró mentés is eggyel többet bukott a kelleténél, még egy 11 pontos írás került Balásyék neve mellé.

A második félidőben szinte csak Balásyék szereztek pontot, 57–6 nyerve azt a 16 partit. A legnagyobb pontforgalmat az asztalokon a 27. parti jelentette. A licitek alapján legalább 50 pont lehetett ezúttal a pakliban. Kelet–Nyugat 5 kárót, Észak–Dél 3 kőrt tud megcsinálni, de a 12 asztalból csak hármon tudott a felvevő teljesíteni. Hogy ki ment kit, az nem lehetett egyértelmű – főleg, ha Nyugat 2 káró közbeszólására a sikén pikket, ötödik adu ász királyt és egy jópofa ötös mellékszínt tartó, partnerénél maximum szingli kőrt tudó Kelet egyből 6 káróra ugrott. A Young boys és a Balásy is 11 pontot keresett azon, hogy mindkét asztalon ellenfeleik szlemet buktak.

II. osztály
A másodosztályban még kuszábbak az erőviszonyok a hétfői és a szerdai versenyek után. A Mákos nudli három meccs elmaradásban van. Az eddig vezető Duna hatodik, az Ernyő alatt, a Next és az RR viszont szépen termelte a pontokat, az Ernyő alatt mögött második a No Trump, az MTK – Fazekasok és Vámosok a harmadikok.

8. leosztás

A legizgalmasabbnak talán a 8. parti bizonyult.

Kelet–Nyugat hamar kideríthette dupla fitjét a fekete színekben, és Nyugat 4 pikket vállalhatott. Észak tipikusan káróval indult, Dél ütött egy figurájával és megpróbálhatta elbuktatni a partit. Ha tudta, hogy partnerének páratlan lapja van, inkább őt tehette háromra, és nem a felvevőt, tehát logikusan kőrt kellett hívnia. Most jött el Észak nagy napja. Nyugat tízesét hiába üti a bubival, már nincs átadója, csak akkor buktat, ha az ásszal üt és visszahívja lopásra a kőrt. A 4 pikk teljesült is, elbukott is kőr indulásra és káró indulásra is. Észak–Dél persze akkor járt a legjobban, ha 16 ponttal a vonalon 5 káróra vállalkozott – a kőr fellopása előtt már lehet káró impasszt adni, aztán a lopás után még egyet, és a kontrázott 5 káró máris hazaért.