Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Talyigás Péter - 2019. szeptember 23.

Elnöki kommentár – Giannarigo Rona a friss WBF-döntésekről

Közvetlenül az után, hogy a World Bridge Federation (WBF) végrehajtó bizottságának ülésén hozott döntések publikussá váltak, lehetőségem volt a WBF olasz elnökét, Giannarigo Ronát megkérdezni ezek hátteréről. A döntésekről a tájékoztatás itt olvasható.

Az Ukrán Bridzs Szövetség átmeneti felfüggesztése.
Giannarigo Rona: Az a gyakorlati probléma állt elő, hogy jelenleg két szövetség is van Ukrajnában, és mindkettő magát mondja „hivatalos”-nak. Az alapszabályunk kimondja, hogy egy országot csak egy szövetség képviselhet, a felfüggesztéssel a megoldást sürgetjük. Kényszerlépés volt, reméljük, hozzásegíti őket a gyors megoldáshoz.

A menedzsment bizottság feladatként megkapta, hogy az e-bridzs világbajnokságot intézményesítse. Az általuk definiált projektet a végrehajtó bizottságnak kell jóváhagynia.
GR: Még tavaly zöld lámpát kapott ez a projekt. Minden valószínűség szerint San Franciscóban lesz, de a jóváhagyást követően lesz kommunikáció a részletekről. A versenyen résztvevők robotokkal játszva kvalifikálhatják magukat a döntőbe (a robotokkal BBO-n, FunBridge-en vagy más platformon is lehet játszani), ahol a bejutottakon kívül a szervezők által meghívott játékosok is részt vehetnek majd, és várhatóan magas pénzdíj is társul majd az eseményhez. Ennél sokkal többet most még nem lehet tudni, a részletek kidolgozását és jóváhagyását követően tájékoztatnak mindenkit a verseny részleteiről.

Az International Mind Sport Association (IMSA) egy masters-világbajnokságot tervez, melyet Hengsuiban, Kínában tartanak április 26. és május 3. között. A versenyen 4-4 nyílt és női csapat vesz részt. A házigazdán kívül a Bermuda-kupán és a Velence-kupán első háromként végző csapatot hívják meg.
GR: A verseny gazdája az IMSA, ezen belül minden szakág (bridzs, sakk, go, esetleg csatlakozik a mahjong?) a saját versenyéért felelős. A verseny paraméterei még nem véglegesek. Lehet, hogy 5, lehet, hogy 6 játéknap lesz. Biztosan lesz csapat- és párosverseny, és lehetséges, hogy egyéni verseny is. A jelenlegi tervek szerint az egyik versenyszámot – nagy valószínűséggel a 2x12 párral megrendezésre kerülő párost – a LoveBridge rendszerrel játsszák majd. Végső döntés november 30-án várható.

Az ifjúsági bizottság javaslatára 2020-tól új kategória mutatkozik be a játékosok számára, az U31.
GR: A döntés hátterében az az ok húzódik meg, hogy nagyon sok játékos nem talál módot arra, hogy nemzeti színekben játsszon, miután kiöregedett az U26-os kategóriából. Nagyon sok példát látunk arra, hogy erős, jó játékosok abbahagyják a bridzsezést nem sokkal az után, hogy kiöregednek. (Itt külön megkérdeztem, hogy ezek után melyik lesz a fő kategória az ifjúsági versenyeken?) Még nem lehet tudni, hogy melyik lesz a fő kategória, majd kialakul. Annyit lehet már most is látni, hogy 2020-ban a WBF meghívásos versenyt tud csak szervezni U31 kategóriában, hiszen nem lesz előzményverseny, de az EBL (European Bridge League) már jelezte, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez, így várható, hogy hamarosan az Eb-ken is megjelenik ez a kategória. Amúgy személyesen számomra a legfontosabb mindig az U16-os kategória. Ők képviselik a jövőt.

A következő WBF zónákért felelős vezetők találkozója legközelebb Limában lesz, Peruban.
GR: Nekem ez nagyon fontos, mert ezek mellett a találkozók mellett mindig oktatást is szervezünk.

2020. január 1-től a WBF által szervezett minden versenyen egyformák lesznek a rendszerekre vonatkozó korlátozások a nyílt, női, szenior, vegyes, U31-es és U26-os kategóriákban.
GR: Ezt nem kell nagyon kommentálni, egyszerűbb és átláthatóbb szabályrendszerre törekedtünk, és az volt a szándékunk, hogy ezek egyenrangú versenyek legyenek, ahol (a legfiatalabbak kivételével) egyformák a feltételek.