HUEN

Kezdőoldal

Kovács Gergely - 2010. december 24.

Boldog, aki ad – Interjú Csiby Évával

Karácsonyi interjúnk témáját az ad6kap6.hu weboldal adja. Sporttársunkkal, Csiby Évával, a szerintünk unikális és hasznos társadalmi feladatot ellátó internetes közvetítő felület létrehozójával és működtetőjével beszélgettünk.

 
 
 
Mi az az ad6kap6.hu?
Csiby Éva: Ez egy online felület, egy közvetítő, amit abból a célból hoztunk létre, hogy ha valakinek van valamije, de nem kell neki, illetve ha valakinek nincs valamije, de kéne neki, akkor az igények összetalálkozzanak. Fontos, hogy ez nem alapítvány vagy ilyesmi, ahol a működési költség elviszi az adományok nagyobb részét, itt mindenki önkéntes, ingyen segít, nincs sem pénzforgalom, sem közvetítői díj, ajánlat van, hogy tessék, itt van ez és ez, akinek kell, az övé, és kérések vannak, hogy nekem ez vagy ez lenne segítség, kinek van? És gyakori a csere-bere is.

Sajnálom, hogy nem három héttel hamarabb hallottam rólatok, mert eladtam egy kis lakást, és jó néhány olyan bútor, háztartási gép volt benne a ruhás szekrényektől a székeken át a mosógépig és a hűtőig, ami nekem nem kellett, nincs nagy értéke, de sok családban hasznos lehet. Mondjuk végül jó helyre került a cucc, egy tizenkét gyerekes cigány családhoz Vecsésre, de lényegében véletlenszerűen, nem mondanám, hogy tudatos kiválasztás eredményeként.
Cs. É.: Az ad6kap6.hu-nak elsősorban nem a periférián lévő, kilátástalan nyomorban élő emberek fölkarolása a célja, úgy látom, hogy a legtöbb nálunk fölajánlott dolog rossz élethelyzetbe kerülő, lecsúszott középosztálybeliekhez kerül. Egyébként pedig ez a weboldal inkább a környezetvédelemről, a környezettudatosságról szól, arról, hogy a fölösleges dolgaink ne a kukában kössenek ki, hanem oda kerüljenek, ahol hasznát veszik. Az autóalkatrésztől és a kisállattól kezdve a tüzelőig vagy a babaruháig forog itt sok minden. És idővel számomra nagy meglepetésként kiderült, hogy nem pusztán adományozásra és cserélgetésre van szükségük az oldal felhasználóinak, hanem ismerkednek, barátkoznak, közösségi programokat szerveznek, tanácsokat adnak egymásnak, és a közösségszervezésbe óhatatlanul bevonják a honlap működtetőit is.

Mi volt a legnagyobb érték, ami itt gazdára lelt?
Cs. É.: Nem is tudom... Nemrég kölcsönadtak egy autót.

Fölbukkannak nyerészkedők? Hogyan szűritek ki őket?
Cs. É.: Előfordul, igen. De látszik, hogy valaki magának viszi a dolgot vagy más a célja vele, és lehet osztályozni azt, akivel kapcsolatba kerültél, és az értéket mindenki láthatja. Megjelennek nem odavaló, pénzes hirdetések, gyalázkodások a honlapon, ezért folyamatosan moderálni kell, ez nagy munka.

Hány regisztrált felhasználótok van?
Cs. É.: Ötezer.

– Mivel tudnátok előlépni?
Cs. É.: Azért is örülök ennek a beszélgetésnek a Bridzséletben, mert azt hiszem, hogy a vidéki játékosok sokat segíthetnének. Fontos lenne, hogy szerte az országban legyenek olyanok, akikhez fordulhatnak a környékbeli felhasználók az ügyes-bajos dolgaikkal, örülnék ha a tettre kész sporttársaink jelentkeznének.

– Mi szükség erre, hiszen az adományokra az érdeklődök lecsapnak, leboltolják egymás között, hogy hogyan, miként bonyolítják le az átadást-átvételt, és kész, nem?
Cs. É.: Ideális esetben így történik, de ez a legritkább. Tegyük föl, hogy egy ügyvéd hív azzal, hogy meghalt mondjuk a nagymamája, nem akar a hagyatékkal bajlódni, szívesen segítene, juttassuk el a holmit a megfelelő helyre. Odamegyek, lefotózom a bútorokat, feltöltöm a honlapra, ha megvan a helye, leszervezzük a szállítást.

– Ez óriási munka, hányan csináljátok?
Cs. É.: Az önkéntesek legszűkebb köre a bridzshez köthető: Csipka Szilvi, Cziffra András, Takács Gábor felesége és lánya. Cziffrusek volt az idén az egyik összejövetelünkön a mikulás.

– Hány olyan bridzsezőről tudsz, aki adományozott már rajtatok keresztül?
Cs. É.: Úgy tízről, de nem tudom, hogy melyik regisztráció mögött ki van. A visszatérő bridzsező adományozók között van például olyan, akitől rengeteg játékot, ruhát kapunk, másoktól meg sok minden mást.

– Mikor hoztad létre az ad6kap6.hu-t?
Cs. É.: Valamivel több, mint két éve. A médiában viszonylag sok helyen foglalkoztak már azóta velünk, de internetes oldal lévén az online marketing a leghatékonyabb eszközünk.

– Saját ötlet volt vagy külföldi példa után mentél?
Cs. É.: Péterrel _Lakatos Péter, Éva férje – K. G._ találtuk ki, és valósítottuk meg.

– Mire vagy a legbüszkébb?
Cs. É.: Örülök, hogy ez a két év megmutatta, hogy van létjogosultsága ennek a felületnek. Sok munkát igényel, hogy így működjön, de jó érzés, hogy hasznos, és fontos nekem, hogy teljesen ingyenes. Nagy élmény volt például azt látni, hogy amikor a kemencei önkormányzat lakhatást és munkát ígért gyermekes családoknak, rajtunk keresztül tudott ott új életet kezdeni egy hétgyermekes miskolci és egy ötgyermekes pesti család. Ráadásul azt is sikerült elérnünk, hogy a Nagy házalakítás című tévéműsorban felújítsák a házaikat.