HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2019. október 7.

A 19 éves bajnok – interjú Sanna Clementssonnal

A tavasszal Európa-bajnokságot nyert, most már világbajnok is. Már a márciusi vegyes csapat Eb-n rácsodálkoztunk a fiatal svéd csapatra, amely négyesben, tehát csere nélkül játszva nyerte meg a versenyt. Akkor sikerült egy villáminterjúra elkapnom Sanna Clementssont a helyszínen, most online tudtam neki néhány kérdést küldeni, amikre szívesen válaszolt. Az apropó pedig a svéd női válogatottal elért friss Velence-kupa-győzelme volt természetesen.

– Úgy vélem, te lehetsz talán a legfiatalabb világbajnok, de szinte biztosan a legifjabb Velence-kupa győztes. Mit gondolsz erről? Egyáltalán, mik a terveid, szeretnél profiként bridzsezni?
– Általában a világbajnoki címet nem tudom, de talán a Velence-kupát tényleg én nyertem meg a legfiatalabban. A profi bridzs bizony egy valóra vált álom lenne, akár csak életem egy részében is. Az én koromban el sem tudok képzelni jobb dolgot, mint körbeutazni a világot, és azt csinálni, amit imádok. Ennek ellenére szeretnék egyetemre is menni, hogy csinálhassak mást is, ha akarok. (Az út a világbajnoki címig vezetett: Sanna Clementsson akcióban – Fotók: Sanna Clementsson Facebook-oldala)

– Tényleg, hány éves is vagy? Mivel foglalkozol, amikor nem bridzsezel, talán egyetemre jársz?
– 19 éves vagyok, és épp semmi mást nem csinálok, csak bridzsezek. Egy évet halasztottam a további tanulmányok elkezdését, de tavasszal kezdem az orvosi egyetemet. Kicsit izgulok, hogy menni fog-e egyszerre játszani és tanulni, de remélem, sikerülni fog.

– Hogyan történt a csapatváltás, és miért? A svéd vegyes csapat nem jutott a rájátszásba, nem voltál emiatt szomorú, nem akartál volna abban a csapatban játszani? Végül is te juttattad ki azt a csapatot a vb-re.
– Amikor azon az Eb-n játszottunk, többen is azzal a feltétellel mentünk, hogy számunkra fontosabb a női csapat (Ida Grönkvistnek és nekem), illetve a nyílt csapat (Simon Ekenberg, akkori partnerem részéről). Persze, a legjobb az lett volna, ha mindkét versenyszámban indulhatunk, de erre sajnos nem volt lehetőség. (Carina Wademark edző, Emma Övelius, Ida Grönkvist, Kathrine Bertheau, Cecilia Rimstedt, Sanna Clementsson, Jessica Larsson és Kenneth Borin nem játszó kapitány kezében a Velence-kupával)

– Apropó, hogy zajlik a svéd válogatás, mi a módszer? Nálunk régebben a páros, mostanában a csapatválogató dívik.
– Teljesen a kapitány döntése, hogy ki kerül a csapatba. Játszunk valamilyen versenyt, ami arra szolgál, hogy a kapitány lássa a párok játékát. A döntés általában korábbi eredményeken, a párok gyakorlási mennyiségén és a kapitány saját megfigyelésein múlik. Kivételes eset volt a vegyes csapat, ahol csapatválogató volt, de ennek az lehetett az oka, hogy ott nincs egyelőre kapitány.

– Csodálom a bátor játékodat (itt megemlítettem a már megírt 4 treff licitet a döntő végéről), nem érzel nyomást, nem félsz, amikor a világ legjobbjai ellen játszol?
– Rám jó hatással van az ilyen feszültség, kiadom magamból a legjobbamat. Ha nyerni akarsz, el kell hinned, hogy meg tudod tenni, játszani a játékodat és hozni a legjobbadat.

– Mi a véleményed a LoveBridge-ről? Hallottál már róla, kipróbáltad? Magyar találmány, mint tudod. Szerinted fogják használni a vb-ken a jövőben? Segít majd a csalás teljes kiszűrésében??
– Hallottam már róla, de még nem próbáltam ki. Sajnálom, de nem igazán szorítok neki. Megértem, hogy leegyszerűsít sok mindent, de nem szeretem túldigitalizálni a dolgokat. Sokat veszít a játék a sármjából, így is annyi mindent okoseszközökön csinálunk. Én szeretem távol tartani magam a telefonok és számítógépek használatától, amennyire lehet, és minél messzebb tartani őket a bridzstől, de lehet, hogy régimódi vagyok. Nehéz jósolgatni, de most sokan elleneznék a használatát nagy versenyeken. Ami a csalásokat illeti, szerintem sokat csökkent a nagy botrányok óta a számuk, sok ilyen pár visszafogja magát, fél a lebukástól, a kameráktól, ez már önmagában sokat segít. Mindaddig azonban, amíg a siker és a pénz jelen van, mindig lesznek olyan erkölcstelen emberek, akik megpróbálnak valamit, bármilyen biztonsági intézkedéseket is teszünk. Akármilyen szomorú, csak annyit tudunk tenni, hogy javítjuk a rendszert, és elkapjuk őket, így a tisztességes emberek fognak nyerni hosszú távon.