Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Szilágyi László - 2021. január 3.

Újévi kvíz – megfejtések

Még az óévben adtunk fel két DSD feladványt. A double single dummyt úgy kell elképzelni, mintha az egyik vonal 52 lapot látna (általában az ellenjátékosok), a másik viszont csak 26-ot, a sajátjait és az asztalt. A cél, hogy az ellenfelet, aki csak a saját lapjait meg az asztalt látja, ravasz játékunkkal rávegyük arra, hogy logikusan gondolkozva és tőlünk is logikus játékot feltételezve(!) felvevőként elbukja az amúgy benne lévő játszmát. Most lássuk a megoldásokat.

1. feladvány

A felvevő legfőbb esélye, hogy üt 5 treffet. Ehhez el kell fognia a szín dámáját, persze nyolc kártyával a vonalon az impassz vonzóbb, mint a magas figurák lehívása. A dáma helyzetéről felvevőként nincs információnk, ezért érdemes azt Keleten keresni, mert abba az irányba kétszer is tudunk impasszolni, míg a másikba csak egyszer. Bármerre is próbáljuk az impasszt, megengedhetjük magunknak, hogy előtte lehívjunk egy magasfigurát, hogy legalább a szingli dáma ne üssön ki.

A káró szín sem néz ki rosszul, de ott közlekedési gondok miatt nem adhatunk impasszt. Mégis van ebben a színben egy icipici mellékesély: dubló dáma-tízes bármelyik ellenfélnél. Ennek persze sokkal kisebb a valószínűsége, mint a treffes sikernek, mégis ezzel kell kezdenünk hogy a várható kudarc esetén megpróbálhassuk a treffet – fordított sorrendben nem működne a dolog.

Tehát lehívjuk a káró királyt, és ha nem esik semmi nagy lap, akkor megpróbáljuk a treffet, és természetesen megcsináljuk a partit az adott kiosztás esetén. Ha azonban Nyugat elhúzza a mézes madzagot az orrunk előtt és a káró király hívásba beteszi a tízest, örömmel folytatjuk a színt, majd szomorúan konstatáljuk, hogy nem jött a dáma. Még mindig teljesíthetünk treffen, de ahhoz, hogy két impasszt is tudjunk adni Kelet ellen, a káró ász után azonnal kis treffet kell hívnunk a bubihoz, hogy a treff ásszal visszamenve megismételhessük az impasszt. Ez a játékmód veszít, ha Nyugat szinglije pont a dáma (egy eset), de nyer ha kisebb lap (négy eset).

Pótkérdés
Ki ne hallotta volna hogy „másodiknak alacsonyan!”?

Ha ebben a partiban Kelet az amúgy nem érintkező nagy lapjainak bármelyikét teszi az asztali pikk hívásba, akkor a felvevő nem tud a színben kettőnél többet ütni, ellenkező esetben igen.

2. feladvány

A káró nyolcassal kézbe tudunk jönni, és ha most lehívunk négy magas adut és ebbe mindenki ad, már meg is vagyunk. Ha azonban Nyugatról az első három kőr hívásba nagy lapok jönnek, válaszút elé kerülünk.

Bízhatunk a szín 4–4-es elosztásában, de abban is, hogy tőlünk jobbra eredetileg ötös volt a szín és asztalra menve majd onnan kárókat hívva elfoghatjuk a kint maradt két adut. Utóbbi játék nem csak látványosabb, de jóval esélyesebb is, hiszen a négy nagy lapból négyféleképpen lehet Nyugatnál három és mindössze egyféleképpen mind a négy.

Hogy mit tehet Nyugat? Ha az adu első menetében a tízest rakja, akkor a felvevő okkal gondolhatja, hogy nem kilences nélküli harmadik tízesből teszi, hiszen ezzel beletömné a partit, ha Délnek nyolcadik ász-király-kilencest osztottak. Az hogy nem T9x volt Nyugatnál, kiderül a harmadik adu hívásnál és Dél okkal gondolhatja, hogy az ellenjátékos T987 birtokában rakta ilyen sorrendben a kártyáit.*

*Ez a feladvány Homonnay Bálint A hiperkorlátozott választás elve című tanulmánya alapján készült