Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Szilágyi László - 2020. december 27.

Újévi kvíz

Két úgynevezett DSD feladvány következik. DSD, azaz double single dummy. Úgy kell elképzelni, mintha az egyik vonal 52 lapot látna (általában az ellenjátékosok), a másik viszont csak 26-ot, a sajátjait és az asztalt. Ez abban tér el a double dummy rejtvényektől, hogy utóbbiakban mindenki minden lapot lát. A cél, hogy az ellenfelet, aki csak a saját lapjait meg az asztalt látja, ravasz játékunkkal rávegyük arra, hogy logikusan gondolkozva és tőlünk is logikus játékot feltételezve(!) felvevőként elbukja az amúgy benne lévő játszmát.

A megoldásokat már az új évben, január 3-án publikáljuk.

1. feladvány

Nyugat kis pikkel kezd, a dámát üti az ász.

Látható, hogy az adott fekvésben könnyű ütni öt treffet meg 2-2 pikket és kárót, de persze ezt a felvevő nem tudja, és számba veszi az esetleges mellékesélyeket. Természetesen tudja azt is, hogy ha kiadja az ütést, akkor az ellenjátékosok várhatóan lehívnak 4-5 kőrt.

Mit tehetnek a védők?

Pótkérdés: nézzük csak a pikk színt! Tegyük fel, hogy 6 szan a felvétel, a pikk úgy van kiosztva, mint fent látható, a másik három színből pedig kilenc ütése van a felvevőnek, se több, se kevesebb.

Milyen – már a kezdő játékosok számára is jól ismert – alapszabályt kell megszegniük az ellenjátékosoknak ahhoz, hogy elbukjon a szlem?

2. feladvány

Dél annyira bízott az erős ötös színében, hogy kétszer is licitálta, sőt a nagyszlemet is abban óhajtotta játszani. 7 szan gond nélkül meglenne, hála az aranyat – akarom mondani átmenetet – érő káró nyolcasnak. No de most 7 kőr a felvétel, ami látszólag csak 4–4 adu elosztásnál teljesíthető.

Vagy mégsem?

Mi dolguk lehet itt az ellenjátékosoknak?