HUEN

Kezdőoldal

Mezei Katalin - 2010. február 27.

Licitfórum 68

LICITFÓRUM 67.
megoldások
 
Rovatvezető: Mezei Katalin
 
 
1. MP páros, Ált. mans. Dél lapja:
D 10 9 7 3 2  B 10 ♣B 7 6 5
Nyugat           Észak             Kelet               Dél
                        2♣1                  passz               22
5♣                   5♠                   kontra                ?
1-abs. force
2-0-1 kontroll
Mit licitálsz?
 
 
Licit                Pont                            Licit          Szavazat  
6                   10                               6                    1
5szan                9                               passz             14
Passz               8
Rekontra          2
 
 
              Bánki Zoltán: Passz. Hozom a pikk bubit!”
            Csepeli Miklós: „Passz.Hát nem rekontrázok.”
Dienes Ödön:Passz. Partneremnek 11 ütése van, de én akárhogy nézem, nem látom a 12. ütést. Talán a dubló káróm esélyes, de adu indulásra az is hamvába hal. Ha legalább meglenne a lehetséges 1 kontollom! Biztos erre gondolt az 5 pikk licitnél.”

Az abszolút forsz indulás a standard alapú rendszerek leggyengébb pontja. Szemben az erős treffes rendszerekkel, ahol az ellenfelek nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy nem nekik van játékuk, itt szabadon garázdálkodhatnak a közbeszólásokkal. Az a licitstruktúra, ahol a kettes magasságon még csak 1-2 kontrollról esik szó erősen sebezhető. Alapvetően két típusú az erős lap: figurálisan nagyon erős, vagy egy önálló színre alapozott, középerős.
Az adott partiban az ellenfél kontrája _nem pókerröl van szó_ arról informál, hogy a partner lapja inkább az első kategóriába esik. Ebben az esetben ha a gyenge lap hosszú színét játszhatjuk aduként, az 2-3 plusz ütést is jelenthet.

            Gál Péter: „Passz. Kényszerítő passz helyett licitálta.”
Hegedüs Orsolya: 6. Ez a kontra szinte biztos, hogy aduütésekre lett alapozva, vagyis az 5 pikk valószínűleg bukna. Ha pedig lyuk van a partner pikkjében, és treff figurákra sem számíthatunk tőle, akkor a két piros ász-király szinte biztosan nála van, különben nem jönne ki az abszolút forsz. Vagyis a 6 kőr talán benne is lesz.”
         _azaz nem passzol az 5 treffre_, hogy kifejtsem véleményemet, akkor jól felfogott oka van rá, ha a legdrágább színt mondja: nem akar mást hallani. _Lehet, hogy rekontráznom kellene? Az 5 pikk kontra, egy szűrrel kevesebb_!_, mint a 6 pikk simán teljesítve – már írtam a csikosfarkú majom kontráról._”
            Nikolits Tamás: „Passz A partnernek valószínűleg egyszínű _vagy nagy a két szín közötti különbség_, mivel kétszínű kézzel kontrázhatna is _egyenletes lappal passzol_.”
        Szegedi Balázs: Passz. A partner kiszorított helyzetben licitált, ezért lehet, hogy valóban olyan lapja van, hogy kőrben jobb lesz játszanunk, mint pikkben, de szerintem túl nagy pozíció a kőrt bemondani, pláne úgy, hogy hatos magasságon kell. Az ellenfél kontrája arra utal, hogy az 5 pikkel nem vagyunk jó helyen, de az nem biztos, hogy a 6 kőr jobb. És egy ilyen szélsőséges kiosztású partiban _a licitből kiderült, hogy ez az_ szerintem nehéz megtippelni, hogy a többi asztalon mi lesz a licit. Még azt sem állíthatjuk, hogy ha az 5 pikk kontra nem teljesül, akkor az feltétlenül nagyon rossz parti lesz. Márpedig ezt látnám a legerősebb érvnek amellett, hogy most licitáljak.”

Amikor biztos, hogy rossz úton járunk, akkor miért is nem fordulunk meg, és választunk egy másikat. Miért amellé kerestünk indokot, hogy ne licitáljunk, amikor úgy tűnik ennél rosszabb már nem is lehetne?

Szilágyi László: „Passz. Nem tudom milyen a kőrje.”
            Szőts Gábor: „Passz. Ez nincs benne, 6 kőr igen? Kelet talán 3 aduütésre kontrázott? Amikor nálam van a ªB? Na ne!”
            Talyigás Péter: „Passz.Springer Gyuri nem tartozott a legjobb vagy a legsikeresebb bridzsezők közé, de édesapámnak legjobb barátja és hosszú évtizedeken át hűséges partnere volt _ami már csak azért is példamutató, mert apunak ez volt az első bridzscsapata_. Gyuritól tanultam azt a mondást, ami erről eszembe jut: „Nem vagyok a gyámja!”
            Vikor Dániel: Passz. Első blikkre passzolnék. De úgy tűnik alaposabb meggondolásra, hogy mondhatnánk 5 szant _vagy valami keresőt_. Mert a kontra pikknek tűnik, a partner rövid treffje miatt pedig kell, hogy legyen jobb színünk!”
Zoller Róbert: Passz. Először is van egy bubim a színében, amikor lehetne sikénem is. Másodszor, ha a kőr jobb játék lenne is, az legfeljebb észak kezéből és nem tudom, hogy az 5NT mindenkinél azt jelenti-e, hogy mondj 6-ot egy másik színben _és mi lesz, ha kárót mond?_. Harmadszor a kontra még akár lehet egy csikós farkú majom kontra is. Negyedszer az én olvasatomban ebben az 5pikkben nem nagyon lehet 4-es mellékszín, mert a passza forszos lenne _magyarán a kontrája take lett volna_ _Gondolom másban se merül fel, hogy abszolút forsz indulás után az ellenfél büntetlenül játszhat az 5-ös magasságon_”

 
2. IMP páros, Ált. mans. Dél lapja:
♠ A K 8 5 K B 9 4 ♣ A B 9 6
 
Nyugat           Észak             Kelet               Dél
Passz               passz               passz               1
Passz               1szan               passz               ?
Mit licitálsz?
 
 
Licit                Pont                Licit        Szavazat
2♣                   10                    2♣                   8
2szan                6                    2szan              2
2♠                      4                    2♠                   4
3♣                     3                    3♣                   1
3szan                2
3                     1
 
            Bánki: 3♣. Jó lenne gémet teljesíteni. Ez a licit nyitva hagyja a lehetőséget minden irányban.”
          Csepeli: „2♣. Mi más?”

Ismét egy igen nehéz standardos szituáció. Olyan mesterjátékosoknak, akik ebben a rendszerben élték le az életüket, persze nem is érzékelhető a probléma
Aki a partnerével egyetemben _és egymásban bízva_ jól forgatja a rendszerét, az ismeri a gyengén licitálható pontokat. Azt is érdemes tisztázni, hogy az ilyen helyzetekben mik a karakteres licitek, azok „éleit” ne tompítsuk azzal, hogy oda nem illő lapokkal licitáljuk. Ebben a helyzetben karakteres licitek a riverz, a splinter, az erős gambling 3szan, és talán még a természetes, ugró új szín is. A többi lapot a 2 treffben és a 2 szanban kell licitálni. Általános elv, ha el kell veszíteni licitarculatot, akkor az csak egy licit legyen. Azon lapok gyűjtője, amiket nem tudunk semelyik karakteres licitünkkel leírni, legjobb, ha a legalacsonyabb nem licitált minor.

        Dienes: 2♠. Talán ezzel érzékeltetem a kőr teljes hiányát, és így értékelni tudja a lapját. Ha most 3 treff jönne, azt meginvitálnám gémre.”
            Gál: 2♠. Ez elvezethet a legjobb gémhez, ha van ilyen egyáltalán.”
Ha felállítanék egy előzetes durva prognózist a gémek sorrendje talán ez lenne: 5 treff 5 káró, 3szan, 4 pikk. A 2 pikk licit talán nem a legjobb út, ha ezt a sorrendet vesszük alapul.
            Hegedüs: 2szan. 6-7 ponttal szemben nem akarok gémet játszani, mert könnyen kicsinálnak bennünket kőrben, még mielőtt kidolgoznánk az ütéseinket.”
            Homonnay: 2 szan. Pont inviterőm van.”
            Honti: 2♣. Gondolom, ezzel egyedül maradok. Nem biztos, hogy van gémünk, ebben az esetben jobb lesz minort játszani. Ha a partner nem passzol _tudja ő is, hogy lehet ennyi erőm , ezért csak indokolt esetben fog _, akkor a következő menetben pikket licitálok. Még az is lehet hogy a vége öt treff vagy káró lesz.”
“2♣. Mint tudjuk, ilyenkor a partnernek treffje van. Mindenre fel vagyok készülve: 2 kárójára, 2 pikkel jelzek erőt, 2 kőrjére – ami nagyon jó treff emelés, koncentrált kőr erővel – 3 szan jön, 2 pikkjére _hasonló_ 5 treff, 2 szanjára 3 pikk, stb, stb. Ha meg passzol, akkor ez lesz benne.”
            Nikolits: „2♣. Ha jó lapja van, _8-10 pont, vagy különleges elosztás_ akkor licitál még, ha gyenge akkor meg miért kényszerítsem?”
            Szegedi: „2♠. Ugyan ez általában 5-4-et ígér, de szerintem ezzel a licittel tudunk a legtöbbször eljutni a jó gémhez, illetve megállni, ha arra van szükség. Az alternatív licitek szerintem a 3 treff, _de ugye az sem ilyen hosszúságot sejtet_ illetve a 2szan _azzal pedig az a baj, hogy a kőr gyengeségre nem utal_. A 3 kőr, mint splinter szerintem nem jó, mert az sokkal hosszabb kárót feltételez. A 2 pikk licit utal arra, hogy kőrben gyengeségünk van, de még nem gémforsz. A 3 káróra és 3szanra passzolni fogok, a 2szanra 3 treffet, a 3 treffre pedig 4 treffet mondok.”
            Szilágyi: „2♣. Nem bízom a 3szanban, minor fit tuti van.”
            Szőts: „2♣. A káró ász + treff király nem fog passzolni. Pláne, ha kőr fogása is van. 2 pikk után nem fogjuk megtalálni a treffet.”
      Talyigás: 2♣. Értem én: precíziós reklám. Nyilván Szilágyi szponzorálja újabban a rovatot… De ha már muszáj licitálni, akkor 2 treff. És láss csodát, annyira mégsem nagy a baj: a művelt partner fel lesz készülve erre a helyzetre. 8-9 ponttal már 2 kárót fog mondani, ha csak teheti _hiszen ő is ismeri a széles zónás viszontválasz gyötrelmeit_. Hosszú treffel, gyengécske lappal küzdelmi 3 treffet licitál majd. És ha 6-7 pontjával, kvázi egyenletes lapjával lepasszolja a 2 treffet, az sem lesz nagyon nagy baj _még az ellenfél jöhet a kőrjével…_.
            Vikor: 2♠. A 4-3-ban hatalmas toppot lehet írni. És még akkor se játszanék 3 szant, ha a apartner fogja a kőrt. Ha nem 4 pikket, akkor 5 minort fogunk fűrészelni.”
A „moyse” játékot olyankor választjuk, amikor a rövidebbik adut tudjuk lopással értékesíteni. Itt pont ellenkezője történik majd, a hosszabbik _óh jaj csak 4-es_ adunk egy mozdulattal rövidíthető ki, és az ellenfeleknél lévő pikk legvalószínűbb 4-2-es elosztása esetén a totál nulla vetíti ránk árnyékát.
            Zoller: 2♣. Szerintem a 2 pikkhez ez a lap kevés. Az ellenfélnek min. 9 lapos kőrje lesz, ha nincs gémerőnk, akkor jobb lesz minort játszani. A partner tovább licitálva bemutathatja igényét egy esetleges gémre, akkor még kideríthetjük, hogy van-e kőr fogása.
 

 
3. Csapat, Ált. mans. Dél lapja:
♠ 9  A K B  10 ♣ K D B 10 9 8 5 4
 
Nyugat           Észak             Kelet               Dél
Passz               passz               1♥                    ?
 
Mit licitálsz?
 
 
Licit                Pont                licit      szavazat
5♣                   10                    5♣            11
2♣                    8                     2♣              2
Kontra             7                    kontra          2
3szan              3
3                    2
 
             Bánki: 2♣. Szép lap.”
          Csepeli: „Kontra. Majd 5 treff.
Sajnos nincs ígéretünk, hogy biztosan sorra kerülünk még egy licitre. De ezzel a lappal igen kicsi az esélye annak, hogy ezt le kell játszani, és rossz partit írunk. De, ha újra liciten leszünk, akkor most be tudjuk mutatni, hogy 3,3 vesztőnk van egy 4 treff licittel. A problámát igazából csak az hozza, ha nagy pikk találkozással rendelkező ellenfél még az 5-ös magasságban is küzd.
            Dienes: 5♣. .Hiába kontráznék, majd treffet licitálnék, _bár egy esetleges ugró treff licit nem rossz_ partnerem nem fogja tudni értékelni az esetleges egy ászát a 11 ütéses gémhez-
            Gál:5♣. A partnernél 0,6 ász várható!
            Hegedüs: „5♣. Ellenfeleinknek lesz legalább egy major fitje, amit 2 treff közbeszólásra könnyedén megtalálhatnak, így viszont a lehető legkevesebb információ birtokában kell, hogy találgassanak, s persze a partnertől elég egy ász, hogy mi viszont teljesítsünk.
            Homonnay: 5♣. Nyomásgyakorlás”
            Honti: „2♣. Van hozzá laperőm, és a színminőséggel sincs gond.”

Az 5 pikk kontrára, meg majd 6 treffet mondasz a licitsorozat végén, mert, nem kell a szkrín miatt a partner eltorzult arcátba nézned.

Csak van egy ásza, a kőr dáma meg az indulónál. Tréfán kivül: inkább nyerek rajta, s nem veszíthetek sokat.”
Szegedi: 5♣. Annak a híve vagyok, hogy minél több helyet raboljunk el.cGörcsöljenek ők a 8-9 lapos pikkjükkel és a dupla fittel _káró-pikk_.”
“5♣. Meg szeretném csinálni, de lehet jó előmentés is.”

 
5. MP páros, Ált. mans. Dél lapja:                                                      
♠ A 10 3 2 K D   A K 5 4 ♣ B 10 9
 
Nyugat           Észak             Kelet               Dél
                                                                       1szan
passz               passz               4♠                 kontra
körpassz
 
Mivel indulsz?
 
Indulás          Pont                Indulás     Szavazat
♣B                  10                    ♣B                 1
A                     8                     A               12
K, D               6                     K                 2
 
                Bánki: A Megnézzük az asztalt, valamint hosszú adu, hosszú szín.”
 
            Csepeli:A. Fantáziátlanul a káró magas figura.”
 
 
            Dienes: „♣B. Egyet nem szabad ilyen esetben .segíteni. Mivel várhatóan egykézből játssza a felvételt, semmi sürgős dolgom nincs. _Partnerem esetleges káró lopása majdnem kizárt, ugyanakkor, ha a felvevő kárója DBx_x_, tömhetem._”
 
 
Támadjunk, vagy „csak” védekezzünk, az ellenjátékot, mint egy csatát meg kell tervezni. A támadás olykor fatális veszteségeket okoz, máskor pedig csak aktív játékkal nyerhetünk. Az indítókijátszás tervezésekor mindig ez az első eldöntendő kérdés, aktívan vagy passzívan. Ebben a partiban nem számíthatunk a meglepetés erejére, hiszen a felvevő valószínűleg már a licitjébe is kalkulált plusz egy ütést a mi egykezes ellenjátékunkból kifolyólag. A figurális erőnkkel tisztában van, az elosztásunkkal részben. Ilyenkor gyakori a kényszerhívásos végjáték. Legjobb, ha hagyjuk a felvevőt ezen görcsölni, aztán ha mindent kitalált, még mindig csak átlagot írt.
 
 
            Gál:A. Persze, az ilyen egyszerű válasz sosem az igazi.”
 
            Hegedüs: ♦A. Ász-királyból csak különleges indokkal nem szoktam elindulni indítókijátszóként, most pedig ilyen nem áll fenn.”
            Homonnay: A. Szóba nem jön más.”
 
            Honti:♦A. Ha nem lopják el, meglátom, hogyan tovább. Ha ellopják, sem hiszem, hogy lekéstünk valamiről.”
 
Kertész:A A három sorozatból _kőr, káró, treff_ azért választom ezt, mert nem lehet – remélem – rögtön treffre dobni.”
Nikolits:A. Nem szertném, ha valamire eldobná a gyors vesztőit _például treff AKD-ra a káróit_.”
Szegedi:K. Keletnek óriási lapja van, ezt a licitet csak teljesítésre szokták mondani. Emiatt szinte lehetetlenek tartom, hogy ne legyen treff figura a kezében, tehát nem félek nagyon attól, hogy a treffekre eldobja a káróit, vagy káróját _és a kőrjét nem tudná eldobni_. A kőr színben pedig valószínűleg több keresnivalónk van, mert abból szinte biztosan van legalább 7 lapjuk. Lehet, hogy ezzel az indulással vágom el az asztali trefftől? A felvevő lapja pl KQJxxxxx, xxx, -, AK, az asztalon pedig  kőr ász és treff dáma.”
Szilágyi: ♦A. Nem látom mi szólna ellene.”
            Szőts:A. Sajnálom, erre futja.”
            Talyigás: ♦A. _Illetve konvenció szerint: azt hiszem úgy szoktuk kezelni ezt a helyzetet, hogy kontrázott 4 major ellen ász-királyból királlyallyal indulunk, mert gyakran előfordul, hogy üres ászt érdemes meghúzni._ Nem túl fantáziadús, de mindenre jó. Hosszú aduval rövidítjük a felvevőt. _És nem, egyáltalán nem akarok kőrt lopni, és nem, egyáltalán nem akarok passzívan treffet hívni. Rövidíteni akarom! Vagy ha nem, hát legalább lopjon a partner…_”
 
A rövidítésnek sajnos ilyenkor nem sok hozadéka lehet. Mire káróval kirövidítenénk, pont megütjük a nekünk járó két adunkat, vagy talán még azt sem, mert segítünk a vetkőztetős végjáték összehozásában.
 
            Vikor:A. Régen az ifiknek fizetni kellett a Kovács Zolinak, ha az ember mást választott! :_”
 
 
Igen, a definíciókat kell először megtanítani a tehetséges fiatal játékosoknak, majd aztán lépésről lépésre megmutatni a kivételeket is.
 
            Zoller: „♥K. A káró ász-királyt később is lehívhatjuk, feltéve, ha az ellenfél nem a treff ász-király-dáma birtokában fog dobni. Sajnos a káró magasfigura indulás is könnyen tömhet _asztalon 4-5 darab, dáma-bubi vezetéssel, a kézben 0-1 káró_”
 
 
 
A Fórumtagok szavazatai
                                  1.           2.             3.              4.              5.
Bánki Zoltán           passz    3♣            2♣          passz         A
Csepeli Miklós       passz    2♣        kontra        passz         A
Dienes Ödön          passz    2♠           5♣           kontra         ♣B
Gál Péter                 passz    2♠           5♣          passz          A
Hegedüs Orsolya     6       2szan      5♣           passz          A
Homonnay Géza     passz   2szan      5♣          passz           A
Honti László             passz    2♣          2♣          passz           A
Kertész Ádám         passz    2♣           5♣          kontra          A
Nikolits Tamás        passz    2♣           5♣          kontra          A
Szegedi Balázs       passz    2♠            5♣          passz          K
Szilágyi László         passz    3♣           5♣          passz          A
Szőts Gábor             passz    2♣         kontra      passz          A
Talyigás Péter          passz    2♣           5♣          kontra         A
Vikor Dániel             passz    2♠            5♣          passz         A
Zoller Róbert      passz          2♣              5♣          passz         K

 
1
3
5
1
Kertész Ádám
10
10
46
8
10
8
3
Talyigás Péter
10
10
46
8
10
7
43
8
10
8
6
Dienes Ödön
4
10
42
8
8
8
8
Hegedüs Orsolya
6
7
41
8
10
6
10
Csepeli Miklós
10
7
40
8
7
8
12
Homonnay Géza
6
8
13
Gál Péter
4
7
37
8
10
6
15
Bánki Zoltán
3
7
34
 
 
 
 
 

 
LICITFÓRUM 68.
Feladványai:
 
1. Csapat, K-Ny bellben. Dél lapja:
♠ B 10  A D 2  D 8 5 4 2 ♣ 10 5
 
Nyugat           Észak             Kelet               Dél
                                               passz               passz
1                    kontra             passz               ?
 
Mit licitálsz?
 
2. MP páros, ált. mans. Dél lapja:
♠ B 8 6  10 8 7 4  A B ♣ B 8 4 3
 
Nyugat           Észak             Kelet               Dél
1                   1♠                   passz               2♠
3♣                   3                    4♣                   ?
Mit licitálsz?
 
 
3. IMP páros, Ált. mans. Dél lapja:
♠ A   A K 6 2 ♣  A B 10 9 8 7 5
 
Nyugat           Észak           Kelet           Dél
                                                                     1♣
2♣1                  passz               2               ?
1-majorok
 
Mit licitálsz?
 
 
4. IMP Páros, Ált. mans. Dél lapja:
♠ A D 3  K D 8 3  9 7 6- ♣ K B 10
 
Nyugat           Észak             Kelet               Dél
                                                    1                 kontra
31                kontra2               passz               ?
1-gyenge, hosszú káró
2-reszponzív
 
Mit licitálsz?
 
5. Csapat, Ált. mans. Dél lapja:
♠ K B 4 3 2  10 3 2  K B 7 6 ♣ B
 
Nyugat           Észak             Kelet               Dél
                        passz               1                   passz
1♠                   passz                 3♣                  passz
4                   körpassz
 
Mivel indulsz?