Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2017. november 2.

Bridzsmánia rejtvénybajnokság 9. feladvány – megfejtéssel

Beküldési határidő: 2017. november 8., szerda. A megfejtéseket a nagyivangKUKACgmail.com emailcímre várjuk, vagy a szerzőnek lehet elküldeni a Facebookon. A rejtvénybajnokság az év végi ünnepek előtt zárul, az összetett díjazása: az első helyezett ingyen vehet részt a VI. Budaörsi Bridzsünnepen december 30-án, a második Szilágyi Kinga által készített meglepetésajándékot nyer, a szerző pedig felajánlotta Bridzsmánia című könyvének egy példányát a leglelkesebb feladványmegoldónak. További nyereményfelajánlásokat mi és nyilván a játékosok is örömmel veszünk.

Csapatverseny.

Nyugat a pikk tízessel kezd Dél 3 szan felvétele ellen. Az asztal a bubit, Kelet az ötöst teszi. Hogyan játsszon Dél?

A 9. rejtvény megoldása
Két pikk, két kőr, és négy káró biztos ütésünk van. A kilencedikre a kőr szín nyújtja az egyik esélyt, ha a szín elosztása 3–3. A másik lehetőséget a treff szín kínálja, melyben egy ütést biztosan ki tudunk dolgozni még akkor is, ha üt a színben a dáma és az ász. Persze jó lenne eltalálni a treffet, és lehetőleg úgy játszani, hogy Kelet ne kerüljön ütésbe. Mint oly sokszor, egy kis ravaszság most is segíthet. A legjobb játék az, ha azonnal kis treffet hívunk a tízes felé! Ez mindig nyer, ha mindkét treff figura Nyugatnál van, vagy Keletnél az ász és Nyugatnál a dáma, mert ekkor Nyugat üthet, de pikket csak ütésvesztés árán hívhat. Ha mindkét treff figura Keletnél van, akkor pikk folytatásra a dámát tesszük, és teljesítünk, ha a pikk elosztása 4–4 vagy Keletnek legfeljebb hármas a pikkje. Ez a manőver azonban akkor is sikerülhet, ha Nyugatnál van a treff ász és Keletnél a treff dáma! Ekkor ugyanis majdnem biztos, hogy Kelet második helyen az üres dámával nem szalad be. Ha mégis, akkor Dél helyén legközelebb tartsuk magunkhoz közelebb a lapot!

Helyes megfejtést küldött Szilágyi László, Szalay György, Argay Gyula, Czímer Csaba, Varga István, Sztrapkovics László, Talyigás András, Talyigás Péter és Quittner Gusztáv. Gratulálunk!

A bajnokság állása 9 forduló után:
25,5 pont        Szilágyi László
24,3 pont        Argay Gyula
22,5 pont        Kovács Márton
22,3 pont        Quittner Gusztáv
20,5 pont        Szalay György
20 pont           Talyigás Péter
20 pont           Varga István
18,5 pont        Lippner Gábor
16 pont           Czímer Csaba
15,3 pont        Talyigás András
14,3 pont        Hajdu Lajos
13 pont           Scharnitzky Péter
12,5 pont        Szokoly Gyula
7,5 pont          Fazekas Béla
7,3 pont          Kovács András