Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2017. december 7.

Bridzsmánia rejtvénybajnokság 14. feladvány – megfejtéssel

A sorozat utolsó előtti feladványa. Beküldési határidő: 2017. december 13., szerda. A megfejtéseket a nagyivangKUKACgmail.com emailcímre várjuk, vagy a szerzőnek lehet elküldeni a Facebookon. A rejtvénybajnokság utolsó darabja jövő csütörtökön jelenik meg. Az összetett díjazása: az első helyezett ingyen vehet részt a VI. Budaörsi Bridzsünnepen december 30-án, a második Szilágyi Kinga által készített meglepetésajándékot nyer, a szerző pedig felajánlotta Bridzsmánia című könyvének egy-egy példányát a harmadiknak és a leglelkesebb feladványmegoldónak. További nyereményfelajánlásokat mi és nyilván a játékosok is örömmel veszünk.

Csapatverseny.

A 4 szan kulcslapkérdésre 0 vagy 3 kulcslapot jelzett Észak az ötből, az 5 káró az adu dámát kérdezte, Észak 6 pikk ugrása ígérte a pikk dámát és tagadta a külső királyt. Utóbbin Dél nem lepődött meg és passzolt, így 6 pikk lett a felvétel. Nyugat a kőr hármassal kezdett (felülről a harmadik vagy ötödik lap), Kelet kilencesét ütötte a király. A pikk kettesre Nyugat a hetest, Észak a királyt, Kelet a kőr négyest tette. Melyik a legjobb felvevőjáték?

A 14. rejtvény megoldása
Látszólag egyszerű a parti. A rossz aduelosztás miatt csak akkor üthetünk tizenkettőt, ha a három lapos végállásban Nyugatnál csak pikk marad (AT8), és kézből a pikk bubit hívjuk, vagy az asztalról hívunk és harmadiknak a pikk bubit tesszük. Ez lesz az állás:

Első ránézésre ezt csak úgy érhetjük el, ha Nyugat elosztása pontosan 4–3–3–3, azaz nem tud közben lopni. Lehívjuk külső ütéseinket, lopunk egy treffet, a kőr dámára treffet dobunk és jön a pikk pubi. Ha Nyugat üt az ásszal, akkor kényszerhívásba kerül, és a dámán kívül üt még a pikk kilences is. Ha nem üti meg a bubit, akkor pedig szökni fog a dáma. Azonban Nyugat vetkőztetését még két másik elosztásra is meg tudjuk oldani, ehhez azonban kell két kulcslap. Az egyik a treff dáma, a másik a kőr kettes! Amikor treffet lopunk és esik Kelettől a dáma, akkor magas lesz a treff bubi. Ezt kihasználhatjuk, ha Nyugat elosztása 4–3–2–4 vagy 4–2–3–4 (négyes kőrre vagy dubló treffre a szlem teljesíthetetlen lenne). A kőr elosztását az indító kijátszásból ki tudjuk olvasni. Ha Nyugat a második kőrre nem a kettest teszi, akkor a hármas kőrjére játszunk, ha másodszorra a kettest adja, akkor kőrje dubló.

A helyes játék a következő. Treff ász, treff király, kőr ász következik, majd treffet lopunk. Ha nem esik Kelettől a dáma, akkor lehívjuk a kárókat, a kőr dámára eldobjuk a treff bubit, és ha Nyugat nem lopott (azaz 4–3–3–3 az elosztása), akkor a fenti három lapos végálláshoz jutunk. Ha azonban Kelettől esik a harmadlagos treff dáma, akkor aszerint játszunk, hogy Nyugat a második kőrre a kettest vagy egy nagyobb lapot tesz.
1.  Ha a kettest tette a kőr ászra, akkor lehívjuk a három kárót asztalon végezve, a magas treff bubira eldobjuk a magas kőr dámát, és fenti három lapos végálláshoz jutunk.
2.  Ha Nyugat nem a kőr kettest teszi, akkor hármas a kőrje és dubló a kárója. Ekkor a kőr dámára kárót dobunk, majd káró király, káró ász következik, a treff bubira eldobjuk a magas káró dámát, és ekkor is elérkezünk a fenti végálláshoz. De látványosabb és nyerő az a játék is, ha a kőr dámát ellopjuk(!), a treff bubira kézből eldobunk egy kárót, és a káró király, káró ász ütése után a káró tízest a pikk bubival lopjuk.

A játszma egyik szépsége az a felismerés, hogy a kőr kettes holléte és az adun kívüli egyetlen nem magas figura (treff bubi) szerepe milyen fontos lehet.

Hibátlan megfejtést küldött Szilágyi László, Scharnitzky Péter, Argay Gyula, Czímer Csaba és Bakó Dániel. Gratulálunk!

A bajnokság állása 14 forduló után (a ranglista után a Bónusz fejezettel folytatódik a cikk! – a szerk.):
40,6 pont Szilágyi László
39,3 pont Argay Gyula
36,3 pont Kovács Márton
34,5 pont Talyigás Péter
34,5 pont Varga István
30,5 pont Szalay György
30,2 pont Czímer Csaba
30,1 pont Quittner Gusztáv
23,3 pont Talyigás András
22,7 pont Scharnitzky Péter
22,3 pont Hajdu Lajos
20,2 pont Szokoly Gyula
18,5 pont Lippner Gábor
17,5 pont Fazekas Béla
15,2 pont Árvay Gyula

Bónusz
Fenti játszma egy briliáns ellenjátékra ad lehetőséget Kelet helyén. Ha ugyanis Keletnek 0–5–4–4 az elosztása és a harmadik treffre a dámát teszi a negyedleges treffből, akkor nincs az a jó felvevő, aki ne bukná el a szlemet (ekkor ugye a fenti 2. verzióra játszana Dél). De Nyugat helyén is lehet brillírozni. Ha a treff dáma Nyugatnál lenne 4–3–2–4 elosztással, akkor a felvételt nem lehet teljesíteni. De ha Nyugat alkalmazná a Grosvenor Coup-t, azaz a negyedleges treff dámából harmadikra bedobná a dámát, akkor a felvevő azt hihetné, hogy Nyugatnak hármas a treffje! Így a kőr dámára eldobná a treff bubit, és lehívna három kárót, melybe Nyugat természetesen belelop. Így a már teljesíthető felvételt Dél ugyanúgy elbukná, mint amikor Nyugat harmadszorra négyes treffjéből nem a dámát teszi. A Grosvenor-csel kifejezetten arra „játszik”, hogy a felvevőt felbosszantsa. A trükköt Frederick B. Turner találta fel, és egy fiktív személy történetén keresztül írta le. A sztori 1973-ban a Bridge Worldben is megjelent, és mivel a történet főszereplőjének neve Philip Grosvenor, innen datálódik a Grosvenor elnevezés is. A cikket a Bridzsélet is közölte, akit érdekel, az archívumban megtalálhatja (1985. 1. szám). A Grosvenor-cselt sokszor lehet alkalmazni, de jó idegzet, bátorság és jó ellenfelek kellenek hozzá. Gyenge játékosok ellen nem mindig működik! Néhány példa:

Dél 7 pikket játszik, Nyugat a káró tízessel kezd. A felvevő kézben üt, majd a pikk dámát hívja, melyre Nyugat szemrebbenés nélkül a bubit teszi. Észak üt az ásszal, mert „nyilvánvaló”, hogy a király Keletnél van és esni fog. De Kelet idegen színt dob. Bosszantó!

Dél lehívja az ászt, melyre Kelet a királyt teszi. Dél ezután impasszt ad a tízessel Nyugat „elárult” bubija ellen. Szemtelenség! (Erre azért ráfázhat Kelet. Az asztal ugyanis másodszorra „ingyen” teszi a dámát, mivel Nyugat negyedleges J987-je esetén egyet mindig ki kell adni a színből, és a tízes később is szöktethető.)

Dél kicsit hív, az asztal kilencesét üti az ász. Később Dél a tízessel impasszolja Nyugat „elárult” dámáját, de Kelet üt. Felháborító!