HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2017. november 30.

Bridzsmánia rejtvénybajnokság 13. feladvány – megfejtéssel

Beküldési határidő: 2017. december 6., szerda. A megfejtéseket a nagyivangKUKACgmail.com emailcímre várjuk, vagy a szerzőnek lehet elküldeni a Facebookon. A rejtvénybajnokság az év végi ünnepek előtt zárul, az összetett díjazása: az első helyezett ingyen vehet részt a VI. Budaörsi Bridzsünnepen december 30-án, a második Szilágyi Kinga által készített meglepetésajándékot nyer, a szerző pedig felajánlotta Bridzsmánia című könyvének egy-egy példányát a harmadiknak és a leglelkesebb feladványmegoldónak. További nyereményfelajánlásokat mi és nyilván a játékosok is örömmel veszünk.

Csapatverseny.

Észak dilemmája az, hogy hogyan kellene felderíteni a nagy szlemet, mert Dél kezében két ász, két király és a treff bubi talán elég lenne hozzá. Ezért nem bonyolítja túlságosan, és John Gerber segítségét veszi igénybe. Miután kiderül, hogy hiányzik egy király, 6 szanzadu lesz a felvétel. Nyugat a kőr tízessel indít. Tessék jól játszani!

A 13. rejtvény megoldása
Tíz fejütésünk van. Ha a treffelosztás 3–2, akkor nincs gond, a 13. ütés a káró impassz sikerén múlik. De ha 4–1 a treff, a teljesítés akkor is biztos, ha 5–0 a káróelosztás! A helyes játék a következő.

Ütünk a kőr ásszal (ez fontos!), és treffet hívunk az ászhoz. Ha Nyugat és Kelet is ad, akkor ütünk a treff királlyal is. Ha erre valaki nem ad, akkor lehívjuk a káró ászt. Ha esik a szingli király, akkor nincs gond, mert a káró színben hármat tudunk ütni. Ha mindenki kis kárót tesz, akkor a következő lehetőségek szerint játszunk.

1.  Eredetileg Keletnél volt a négyes treff. Pikkel kézbe jövünk és kis kárót hívunk a dáma felé.
a)    Ha Nyugat beszalad a királlyal, a partinak vége, mert három káró ütéssel teljesíteni tudunk.
b)    Ha Nyugat kicsit tesz, mi a dámát. Ha Kelet ad, akkor 3–2 a káró, így három káró ütéssel ekkor is teljesíteni tudunk.
c)    Ha Nyugat kicsit tesz, mi a dámát. Ha Kelet nem ad, azaz 4–1 a káró, akkor kiadunk egy treffet és négy treff, két káró, két kőr és négy pikk ütéssel teljesítünk (ezért kell az első kőrt kézben ütni, hogy maradjon híd az asztalra).
d)    Ha Nyugat nem kárót tesz, akkor mi a dámát. Keletnek ezt ütnie kell, mert különben megszöktetnénk a bubit. Kelet tehát üt, de bármit hív, beszorítjuk a minor színekben, mert a visszahívásától függően az alábbi végállásokat alakítjuk ki.
–        Kőr visszahívásra pikkel kézbe jövünk és a négy lapos végállásban a pikk bubit hívjuk:

Az asztalról kis treffet dobunk és Kelet tehetetlen, egyik minor színét fel kell adnia.
–        Pikk visszahívásra lehívjuk a kőr királyt, a káró bubival kézbe jövünk és az alábbi három lapos végállásban a pikk bubit hívjuk:

Az asztalról kis treffet dobunk és Kelet tehetetlen, egyik minor színét fel kell adnia.
–        Ugyanezt a végállást alakítjuk ki káró visszahívásra is, mert ütünk a bubival, lehívjuk a kőr királyt és pikkel jövünk kézbe.
–        Treff visszahívásra ütünk a dámával, pikkel kézbe jövünk és az alábbi három lapos állásban a kőr hetest hívjuk (ezért az átmenetért kell kézben ütni az első kőrt):

A kőr királyra Kelet tehetetlen, egyik minor színét ekkor is fel kell adnia.

2.  Eredetileg Nyugatnál volt a négyes treff. (Ez tulajdonképpen az 1. verzió tükörképe.) Ekkor úgy kezdjük, hogy kis kárót hívunk a bubi felé.
a)    Ha Kelet beszalad a királlyal, a partinak vége, mert három káró ütéssel teljesíteni tudunk.
b)    Ha Kelet kicsit tesz, mi a bubit. Ha Nyugat ad, akkor 3–2 a káró, így három káró ütéssel ekkor is teljesíteni tudunk.
c)    Ha Kelet kicsit tesz, mi a bubit. Ha Nyugat nem ad, azaz 4–1 a káró, akkor kiadunk egy treffet és négy treff, két káró, két kőr és négy pikk ütéssel teljesítünk (ezért kell az első kőrt kézben ütni, hogy maradjon híd az asztalra).
d)    Ha Kelet nem kárót tesz, akkor mi a bubit. Nyugatnak ezt ütnie kell, különben megszöktetnénk a dámát. Nyugat tehát üt, de bármit hív, ugyanúgy beszorítjuk a minor színekben, akárcsak fent, csak most nem Kelet, hanem Nyugat lesz az áldozat.

A felvevő dolga akkor a legnehezebb, ha a treffelosztás 5–0. Bár a teljesítés nyílt lapokkal ez esetben is 100 százalékos, de a gyakorlatban a felvevő 4–1 kárós végállásra és 3–2 káróelosztásra is játszhat, a szingli káró király esetéről már nem is beszélve. Bár az 5–0 treff és 4–1 káró esetnek igen csekély a valószínűsége, jó kártyaérzékkel és lapolvasással még ekkor sem lehetetlen a tizenkét ütés.

Először is tegyük fel, hogy mind az öt treff Nyugatnál van, bár ez nem nagyon valószínű, mert JT984-ből az esetek 99 százalékában treffel indul Nyugat, nem kőrrel. De ha mégis kőrrel kezd és elköveti azt a hibát, hogy az első treff hívásánál a négyesnél nagyobb lapot tesz, akkor a szín a későbbiekben impasszolhatóvá válik, és a fenti 2. verzió áll elő ugyanolyan lejátszással és végjátékokkal. És valljuk be, nem sokan tennének kis treffet elsőre Nyugat helyén! Sokkal valószínűbb eset az, hogy Keletnél lesz ötös a treff. A legjobb játék ekkor a következő.

Pikkel kézbe jövünk és megadjuk a káró impasszt. Ha a szingli király ütött, akkor bukunk. Ha ült az impassz (vagy Kelet nem olyan ravasz, hogy kihagyta), akkor lehívjuk a két treff magas figurát is, és hívjuk a pikkeket. A dobásokból kikövetkeztethetjük Nyugat elosztását, hiszen hosszú pikkből biztosan dob pikket a treffekre. Ha kiderül, hogy Nyugatnak legalább ötös a pikkje (ekkor egyet valószínűleg el fog dobni a treffekre), akkor az esélyes játék az, ha 3–2 káró elosztásra játszunk, és kis kárót hívunk az ászhoz (ez akkor is bejön, ha Kelet a dubló káró királyból elsőre nem ütött). Ha Nyugatnál eredetileg ötnél kevesebb pikk volt, akkor a legjobb sansz talán az, ha négyes káróra tesszük és kényszerhívásba hozzuk. Ez lesz a végállás:

A kőr hetest hívjuk és ütünk a királlyal, egyúttal elvesszük Nyugat kibúvó lapját. Ezután a káró kettes következik, melyre a kéz az ötöst teszi. Nyugat üt, de kénytelen elhívni káró királya mellől.

Helyes megfejtést küldött Szilágyi László (övé volt a legesleg, amelyért kapott 1 tized bónuszt), Kovács Márton, Argay Gyula, Talyigás Péter és Varga István. Gratulálunk!

A bajnokság állása 13 forduló után:
37,6 pont Szilágyi László
36,3 pont Argay Gyula
33,8 pont Kovács Márton
32 pont    Talyigás Péter
32 pont    Varga István
30,1 pont Quittner Gusztáv
28,3 pont Szalay György
27,2 pont Czímer Csaba
21,3 pont Talyigás András
20,3 pont Hajdu Lajos
19,7 pont Scharnitzky Péter
18,5 pont Lippner Gábor
18,2 pont Szokoly Gyula
15,5 pont Fazekas Béla
13,2 pont Árvay Gyula