Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2017. november 23.

Bridzsmánia rejtvénybajnokság 12. feladvány – megfejtéssel

Beküldési határidő: 2017. november 29., szerda. A megfejtéseket a nagyivangKUKACgmail.com emailcímre várjuk, vagy a szerzőnek lehet elküldeni a Facebookon. A rejtvénybajnokság az év végi ünnepek előtt zárul, az összetett díjazása: az első helyezett ingyen vehet részt a VI. Budaörsi Bridzsünnepen december 30-án, a második Szilágyi Kinga által készített meglepetésajándékot nyer, a szerző pedig felajánlotta Bridzsmánia című könyvének egy-egy példányát a harmadiknak és a leglelkesebb feladványmegoldónak. További nyereményfelajánlásokat mi és nyilván a játékosok is örömmel veszünk.

Csapatverseny.

Nyugat a pikk ásszal kezd, az asztal a kettest, Kelet a kőr hármast teszi (Kelet–Nyugat Standard jelzéseket játszik). Hogyan kell jól játszani Dél helyén?

A 12. rejtvény megoldása
A pikk ászt ellopjuk, de nem a kettessel. Lehívjuk a káró ászt. Ha Nyugat nem ad, akkor 100 százalékos a teljesítés, mert káró király, treff ász következik, és a gondosan megőrzött káró kettessel üttetjük Keletet, aki letesz az asztalra, és vagy a treff színben szerzünk két ütést, vagy kőrben és treffben egyet-egyet. Ha az első adura mindenki ad, akkor ütünk a treff ásszal és ekkor is a fentiek szerint játszunk, így mindig teljesítünk, ha Keletnél van a kint lévő káró. Ha mindhárom adut Nyugat tartja, akkor elvesszük tőle az összest, és a treff ász ütése után kőrt hívunk a bubihoz, ha Nyugat kisebbet tesz, mivel jóval nagyobb annak a valószínűsége, hogy Nyugat a kőr ász és a nyolcas pikk birtokában nem 4 pikkel indul. Ha mindkét hiányzó kőr figura Keletnél van, akkor még előfordulhat az a nyerő eset is, hogy esik Nyugatról a szingli vagy a dubló kőr tízes. Ha Nyugatnál volt eredetileg két adu, akkor is a kőr dáma elleni impasszal próbálkozunk. Ha elkövetjük azt a hibát, hogy a pikk ászt a káró kettessel lopjuk, akkor aduzáskor fenti játékunk nem jön be, mert Kelet azonnal bedobja a hetest, és aduval nem tudjuk ütésbe hozni.

Helyes megfejtést küldött Szilágyi László, Homonnay Bálint, Kovács Márton, Bakó Dániel, Scharnitzky Péter, Varga István, Argay Gyula, Talyigás András, Quittner Gusztáv, Árvay Gyula, Czímer Csaba, Fazekas Béla és Talyigás Péter. Gratulálunk!

A bajnokság állása 12 forduló után:
34,5 pont   Szilágyi László
33,3 pont   Argay Gyula
30,8 pont   Kovács Márton
30,1 pont   Quittner Gusztáv
29 pont       Talyigás Péter
29 pont       Varga István
26,3 pont   Szalay György
25 pont       Czímer Csaba
19,8 pont   Talyigás András
18,8 pont   Hajdu Lajos
17,5 pont   Scharnitzky Péter
18,5 pont   Lippner Gábor
16,5 pont   Szokoly Gyula
13,8 pont   Fazekas Béla
11 pont       Árvay Gyula