HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2017. november 16.

Bridzsmánia rejtvénybajnokság 11. feladvány – megfejtéssel

Beküldési határidő: 2017. november 22., szerda. A megfejtéseket a nagyivangKUKACgmail.com emailcímre várjuk, vagy a szerzőnek lehet elküldeni a Facebookon. A rejtvénybajnokság az év végi ünnepek előtt zárul, az összetett díjazása: az első helyezett ingyen vehet részt a VI. Budaörsi Bridzsünnepen december 30-án, a második Szilágyi Kinga által készített meglepetésajándékot nyer, a szerző pedig felajánlotta Bridzsmánia című könyvének egy példányát a leglelkesebb feladványmegoldónak. További nyereményfelajánlásokat mi és nyilván a játékosok is örömmel veszünk.

Csapatverseny.

A licitet Dél indította 16–18 pontos 1 szanzaduval, és Észak Texas-transzfer bemondása után 4 pikket játszik. Ezúttal Kelet helyén ülünk, Nyugat a treff dámával támad. Mi a tervünk?

A 11. rejtvény megoldása
A treff dáma kezdés azt sugallja, hogy a treff bubi is Nyugatnál van, ezért az összes figura Délnél lesz, hogy összeálljon a hiányzó 16 figurapont. Így a kőrje AKQ vezetésű, és nála van a treff ász, valamint a káró király is. Mivel a káró a felvevő szempontjáról jól fekszik, ráadásul az asztalról egy el is dobható a kőr dámára, a buktatás reménytelennek látszik, mert csak a káró ásszal és a két pikk figurával üthetünk. Kivéve, ha megpróbáljuk becsapni a felvevőt, aki a treff ász ütése után pikket fog hívni a bubihoz. Ezt az ásszal ütjük meg! Ezután lehívjuk a káró ászt és kis káróval folytatjuk, azt a látszatot keltve, mintha dubló kárónk lenne. Ha Dél bekapja a horgot, azaz üt a királlyal, és elköveti azt a hibát, hogy nem hívja le kőr ütéseit az asztali káró dobás végett (ez a játék csak 7–0 vagy 6–1 kőrelosztásnál veszít), majd impasszt ad az „elárult” adu dáma ellen, akkor ütünk a dámával és lehívjuk a buktató ütést, a káró dámát. Persze ez a csalafinta terv csak akkor működik, ha Dél eredetileg dubló pikkel született. Ez volt a teljes kiosztás:

Fenti szép, megtévesztő ellenjátékot a világbajnok Mike Passell találta meg valamikor az 1980-as évek tájékán. De nem kell szégyenkezniük Szalay György, Talyigás Péter, Szilágyi László, Argay Gyula, Czímer Csaba, Varga István, Hoffmann Tamás, Kovács Márton, Quittner Gusztáv és Árvay Gyula megfejtőinknek sem, akik ugyanígy játszották volna az ellenjátékot, mint a bajnok. Gratulálunk!

A bajnokság állása 11 forduló után:
31,5 pont   Szilágyi László
30,3 pont   Argay Gyula
27,8 pont   Kovács Márton
27,1 pont   Quittner Gusztáv
26 pont       Talyigás Péter
26 pont       Varga István
25,3 pont   Szalay György
22 pont       Czímer Csaba
18,5 pont   Lippner Gábor
17,3 pont   Hajdu Lajos
16,8 pont   Talyigás András
15 pont       Szokoly Gyula
14,5 pont   Scharnitzky Péter
10,8 pont   Fazekas Béla
8 pont         Árvay Gyula