HUEN

Kezdőoldal

Nagyiván Gábor - 2017. november 9.

Bridzsmánia rejtvénybajnokság 10. feladvány – megfejtéssel

Beküldési határidő: 2017. november 15., szerda. A megfejtéseket a nagyivangKUKACgmail.com emailcímre várjuk, vagy a szerzőnek lehet elküldeni a Facebookon. A rejtvénybajnokság az év végi ünnepek előtt zárul, az összetett díjazása: az első helyezett ingyen vehet részt a VI. Budaörsi Bridzsünnepen december 30-án, a második Szilágyi Kinga által készített meglepetésajándékot nyer, a szerző pedig felajánlotta Bridzsmánia című könyvének egy példányát a leglelkesebb feladványmegoldónak. További nyereményfelajánlásokat mi és nyilván a játékosok is örömmel veszünk.

Csapatverseny.

Dél 6 kőrt játszik, miután Észak a 2 káró várakozó licit után 3 kőrrel szleminvitet adott és az ászkérdésre egy ászt válaszolt. Nyugat a kőr hetessel indul, az asztal kettesére Kelet a hármast teszi. Hogyan játsszon a felvevő azután, hogy ütött az ásszal?

A 10. rejtvény megoldása
Kiáll a treff ász és egy pikk. Megadhatjuk a káró impasszt, hogy a káró ászra eldobjuk a treff bubit. Ha nem ül az impassz, akkor bukunk. Pikk impasszt vagy lop-impasszt adunk. A bukás itt is azonnali, ha nem találunk. Ezek a lehetőségek szóba jönnek ugyan, de ennél sokkal jobbak is vannak. Nyilvánvaló, hogy a teljesítést a pikk színre kell alapozni, mert ha 4–3 a szín elosztása, vagy esik a dubló vagy szingli dáma, akkor a felvétel gondtalan. Az 5–2-es pikkesetek is jók lehetnek mindkét ellenfél ellen, mert a treff szín segítségével bármelyik védő végállásba hozható. De a káró király esése is nyújt némi lehetőséget, ha a felvevő ügyesen kombinálja a különböző variációkat. A helyes játék a következő.

Lehívjuk a pikk ászt.

1. Ha esik a dáma, akkor függöny. Sőt, ha Nyugat tartja a treff ászt és a káró királyt, akkor beszoríthatjuk a 13. ütésért az összes kézi magas lap lehívásával (show up squeeze), de beszorulhat Kelet is, ha nála van a treff ász és a dáma, valamint a káró király.

2. Ha mindenki kis pikket ad, akkor káró ász, káró lopás következik. Ez a sorrend azért fontos, mert így tempóban magasíthatjuk a kárót, ha a szín elosztása 4–3. Pikk lopás kis aduval, káró lopás a helyes folytatás. Ha nem esett a pikk dáma, akkor ismét pikket lopunk (az adu nyolcast nem tudják felüllopni), és 4–3 pikk elosztás esetén káró lopás és aduzás után 12 ütésünk lesz.

3. Ha 5–2 a pikk és nem esett a dáma, akkor sem adjuk fel a partit. Több eset lehetséges, attól függően, hogy magas lett-e az asztali káró dáma vagy nem. Először tételezzük fel, hogy igen. Ekkor az alábbi végállásban kihívjuk a treff bubit.

A következő lehetőségek merülnek fel:
a) Ha Kelet tartja a dubló pikk dámát és Nyugat kis treffet ad, akkor a királyt tesszük. Ha Kelet üt az ásszal, akkor belehív a pikk villába. Ha üt a treff király, akkor üt még az asztali magas káró. Ha a treff hívásra Nyugat beszalad az ásszal, akkor Északról kis treffet teszünk, és magas lesz az asztal. Ez az eset tehát mindig jó.
b) Ha Nyugat tartja a dubló pikk dámát és nála van a treff ász, akkor ő is a fent említett pikk végállásba kerül. De az is jó, ha Nyugatnál a treff dáma maradt. Ekkor ugyanis nem fedünk a királlyal! A dámát Kelet nem ütheti át az ásszal, mert magas lesz az asztal. Ugyanez a helyzet akkor is, ha Nyugat idő előtt eldobja a treff dámát, mert ekkor körbeengedjük a treff bubit, és Kelet kerül megoldhatatlan helyzetbe. Ha üt az ásszal, akkor letesz a magas asztalra, ha nem üti meg a treff bubit, akkor a pikk király lesz a 12. ütésünk.

4. Ha 5–2 a pikk, nem esett a dáma, és az asztali káró dáma sem magas, akkor nézzük azt az esetet, amikor a káró királyt és a dubló pikk dámát ugyanaz az ellenjátékos őrzi.
a) Ha ez Kelet, akkor 100 százalékos játékunk van, mert ha a 3 lapos végállásban megtartja a káró királyt, akkor nem lehet nála a treff ász, ezért lehívjuk a pikk királyt (az asztalról eldobjuk a káró dámát) és megszöktetjük a treff királyt.
b) Ha ez Nyugat, akkor a felvételt elbukjuk, kivéve azt az esetet, amikor Nyugatnál treff színben AQ, Ax, vagy Qx volt, azaz eredeti elosztása 5–1–5–2 (szingli treffje nem lehet, mert akkor azzal kezd). A treff ász birtokában három színben szorul, azzal nincs gond. Treff Qx esetében, ha a 3 lapos végállást megelőzően eldobta a káró királyt és megtartotta a treff dámát, akkor a fent említett variációk egyike működik. Ha treffjeitől vált meg, akkor lehívjuk a pikk királyt (asztalról kárót dobunk), és a treff bubival Keletet üttetjük, aki ugródeszkaként szolgál az asztali treff királyhoz.

5. Ha 5–2 a pikk, nem esett a dáma, és az asztali káró dáma sem magas, de a pikket és a kárót nem ugyanaz az ellenjátékos őrzi, akkor az alábbi két eset lehetséges.
a) Ha Keletnél van a védett pikk dáma és Nyugatnál a káró király, akkor abban reménykedünk, hogy Keletnél maradt a szingli treff ász, és treffel végállásba hozható. Rajta az az eset sem, segít, ha időközben eldobja a treff ászt, mert akkor üt a két fekete királyunk.
b) Ha Nyugatnál van a védett pikk dáma és Keletnél a káró király, akkor abban reménykedünk, hogy Nyugatnál van a treff ász, mert ez esetben treffel végállásba hozzuk. Nyugaton sem segít, ha idő előtt eldobja a treff ászt, hiszen ekkor is üt mindkét fekete királyunk.

Amint látjuk, vannak azért olyan kiosztások, melyeknél a fenti játék nem vezet sikerre. Ilyen eset például az, ha Keletnél van a treff ász és a treff dáma, Nyugatnál pedig az ötödleges pikk dáma, vagy Nyugatnál a treff ász és az ötödleges káró király, Keletnél pedig az ötödleges pikk dáma. De ekkor sem kell elkeserednünk, ha bukunk, mert a 90 százalék körüli teljesítési eséllyel kecsegtető változatot játszottuk meg!

Ez a feladvány annyira bonyolult volt, hogy mindenre kiterjedő megfejtést kevesen küldtek, de Szilágyi László, Czímer Csaba, Argay Gyula, Varga István és Talyigás Péter megoldása kiérdemelte a maximális 3 pontot. Gratulálunk!

A bajnokság állása 10 forduló után:
28,5 pont Szilágyi László
27,3 pont Argay Gyula
24,8 pont Kovács Márton
24,1 pont Quittner Gusztáv
23 pont Talyigás Péter
23 pont Varga István
22,3 pont Szalay György
19 pont Czímer Csaba
18,5 pont Lippner Gábor
16,8 pont Talyigás András
15,8 pont Hajdu Lajos
14,5 pont Scharnitzky Péter
14 pont Szokoly Gyula
9,8 pont Fazekas Béla
7,3 pont Kovács András
5 pont Árvay Gyula
4,5 pont Honyek András
3,8 pont Szentandrási Gergely
3 pont Sztrapkovics László
2 pont Homonnay Bálint
2 pont Körtvélyessy Gyula
2 pont Rozovits Zoltán
1 pont Bakó Dániel
1 pont Bojár Ábel