Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kovács Gergely - 2022. június 2.

Talyigás Péter a Magyar Bridzs Szövetség új elnöke

Az elnök, illetve az elnökség lemondása után tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Bridzs Szövetség. Járai Zsigmond két éve vette át a szövetség irányítását, utódjának az egyetlen jelöltet, az eddigi alelnököt, Talyigás Pétert szavazta meg a közgyűlés, a leköszönő elnököt pedig tiszteletbeli elnöknek választotta.

Szimbolikus volt, hogy két éve az új elnökség megválasztásának másnapján lezárták az országot a koronavírus-járvány miatt. Ezután az elnökségnek a korábban sosem látott helyzet kezelése lett az elsődleges feladata. A közgyűlésen többször előkerültek a járvány hatásai, így az, hogy a klubok látogatottsága visszaesett, a bajnokságokban gyakorlatilag egy osztályt – egyelőre – elvesztettünk, de az a pozitívum is, hogy az új helyzethez alkalmazkodva azonnal elindult és nagy sikert aratott a Kolibri program.

Mint Járai Zsigmond elmondta, két elnökségi tag lemondása után új vezetőséget kell választani, ő maga elhatározta, hogy hetven fölött nem akar ilyen munkát vállalni, de a továbbiakban is igyekszik támogatni a magyar bridzset. Talyigás Péter később kerek perec kimondta, hogy az elnök által szerzett állami támogatások a túlélést biztosították az elmúlt két évben. Hodosi Péter régi-új elnökségi tag szerint a rendszeres kiadások és bevételek között évi 8 millió forintnyi különbség van, persze az előbbi javára, ez egyelőre csak állami támogatással áthidalható, a cél az, hogy kinövekedjük magunkat ebből a helyzetből, vagyis a sportág népszerűsítése, az utánpótlás-nevelés, felnőttoktatás a kulcs.

Székházat és versenytermet kényszerűségből váltott a szövetség (azóta már bontják is az előző épületet), a Récsei Center szép és jó, a bérleti díja kedvezményes, de így is többszörös anyagi terhet jelent a Böszörményi úthoz képest. Járai Zsigmond elmondta, hogy kormányígéret van arra, hogy a korcsolyaszövetség leendő – 2025-re tervezett – székházában a bridzsezők is kapnak egy legalább 500 négyzetméteres saját székház-versenytermet.

A közgyűlés tisztújítása az egyedüli jelölt Talyigás Péter elnökké választásával kezdődött. Azután új elnökséget választott a grémium, a hat helyre nyolcan jelentkeztek, a hat legtöbb voksot a titkos szavazáson Fazakas Gergely, Hodosi Péter, Kovács Gergely, Mátyus László, Pölöskei Petra és Retteghy Orsolya kapta, Fenyves Jenő és Spielmann János nem került be az elnökségbe. Az elnök és az elnökség mandátuma három évre szól. (Mellettem az utódom: Talyigás Péter új és Járai Zsigmond leköszönő elnök)

Ezután alapszabály-módosítás következett, az elnökség ugyanis kezdeményezte, hogy Járai Zsigmond a szövetség tiszteletbeli elnöke legyen, márpedig Szappanos Géza személyében már betöltötte valaki a posztot, és az alapszabály csak egyet engedélyezett.

A módosítást, majd Járai Zsigmond tiszteletbeli elnökké választását egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés.

Talyigás Péter megköszönte a leköszönő elnök és elnökség bő kétéves munkáját. Mint mondta, az elmúlt időszak is nehéz volt, de az előttünk álló sem ígérkezik könnyebbnek.