Ottlik Géza bridzséletrajza – Ottlik 110 – javított kiadás

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Ottlik Géza. A világhírű szakíró, a bridzsjáték megújítója. A lejátszás mesterfogásainak legtermékenyebb kidolgozója. Sportújságíró, a magyar bridzs elkötelezett krónikása, sőt aktivistája. Válogatott versenyző, többszörös bajnok. Általa a világ valaha élt legjobb játékosának tartott Cohen Rafaellel együtt a magyar bridzs legelismertebb személyisége: örökös bajnok és a szövetség tiszteletbeli tagja. Tíz évvel ezelőtt összefoglaltuk bridzses életútja állomásait. Most, hogy hagyatéka bridzs vonatkozású dokumentumait átnézhettük, ezt újakkal egészítjük ki. Akkor biztosak voltunk abban, hogy semmit sem hagytunk ki, most pedig abban, hogy ez az új összeállítás sem teljes.

„Egy bridzsjátszma, ha mégoly absztrakt is, része a valóságnak, paránya. S abban különbözik a többi részétől, hogy itt végére tudunk járni a miértek láncának. Teljesen tisztázható, megérthető, hogy igazában mi történt, hogyan és miért, ha nem sajnáljuk rá a fáradságot.” (Ottlik Géza)

Ottlik Géza
1912
Május 9-én születik Budapesten, jómódú családba. Otthon ismerkedik meg a játékkal, édesanyja rendszeresen bridzsezik.

1933 Októberben a Budapesti Hírlapnál rábízzák a bridzsrovat vezetését. Cikkei az újság vasárnapi mellékletében jelennek meg. A munkát kedvvel végzi, a rovat népszerű.

1934 Tavasszal a Budapest Hírlap delegáltjaként Bécsbe utazik és tudósít a magyar csapat Eb-győzelméről.

1935 Június 25-én versenyzőként is bemutatkozik, Koromzayval vonalgyőztes a Dunakorzó Társaság párosversenyén a Vigadóban. (Koromzay Dénes brácsaművész, a világhírű Magyar Vonósnégyes alapítója Ottlikhoz életre szóló barátság köti.)

1936 Júniusban megszűnik a Budapesti Hírlap melléklete, vele a bridzsrovat. Átviszi rovatát az Új Magyarsághoz. Októberben Koromzayval indul a Hétfői Napló nagy nemzetközi párosversenyén Budapesten.

1937 Ettől az évtől kezdve igazolt bridzsversenyző. Januárban a Magyar Bridzsélet nemzetközi technikai versenyének egyik győztese, később ő maga Európa-bajnoki győzelemként értékeli. Februárban a BEAC csapatával részt vesz a budapesti világbajnokságot előkészítő szövetségi próbaversenyen. Április 3-án Koromzayval az Országos Központi Hitelintézet csapatában szerepelnek a II. vállalati bridzs csapatversenyen. Április elején Lukács Pállal szerepel a World Bridge Olympic problémamegoldó-verseny magyarországi mezőnyében. Április közepén a magyar juniorválogatott tagjaként játszik a mindhárom fronton – felnőtt, női, junior – győztes magyar válogatottban az osztrákok ellen. A júniusi budapesti világbajnokságról tudósítja a londoni The Timest. A novemberben befejeződő budapesti, első osztályú, tízcsapatos bajnokságban hatodik helyen végez a BEAC színeiben. Decembertől a Magyar Bridzsélet szerkesztője Ferenczy Györggyel. Főszerkesztő Darvas Róbert. Két évkönyvben, a Kincses Kalendáriomban és az Új Magyarságban is, megjelenik bridzsszótára.

1938 Kovács Lászlóval indul a Bridge World Olympic, problémamegoldó verseny hazai futamában, melyet a legjobb európai eredménnyel nyernek meg. A Kincses Kalendáriom és az Új Magyarság évkönyvekben szerzősége feltüntetésével jelenik meg A versenybridzs iskolája (az írást feltöltöttük a Bridzsélet archívumába is). A hosszú tanulmány kizárólag a licittel foglalkozik és kiváló összefoglalását adja a korabeli konvencióknak. „A bridzsezést az Anschluss után mindnyájan abbahagytuk.”

1954 Az újrainduló hazai bajnokság előtt Darvas Róbert csapatába hívja.

1955 Önszántából lektorálja George S. Coffin alapművét (Bridge play from A to Z) és az ajánlott javítások terjedelmes listáját elküldi a szerzőnek, később a könyvkiadónak is. Decemberben meghívásos licitversenyen Kovács Lászlóval harmadik.

1956 Az év elején Kovács Lászlóval meghívást kapnak a 18 párt számláló válogatott keretbe, és részt vesznek a válogatóverseny selejtezőjében. A következő fordulótól visszalépnek. Nyáron Darvas Róberttel megnyerik a magasabb osztályú párok részvételével megtartott nyári párosverseny-sorozatot. Októberben beadványt szerkesztenek a belügyminiszternek a Magyar Bridzsszövetség megalakítása érdekében. Darvas Róbert után a dokumentum második aláírója. A beadványhoz alapszabálytervezetet is csatolnak.

1957 Paul Lukacs szerzőtársnak kéri fel az elhunyt Darvas Róberttel közös munka folytatására.

1959 Augusztustól egy évig tagja az újrainduló Bridzsélet szerkesztőbizottságának.

1961 Levelet ír Alphonse Moyse-nak a Bridge World főszerkesztőjének, és ismerteti új játéktechnikai felfedezéseit. (Miután nem kap választ, a levelet 1965-ben újraküldi.) A válogatott kapitánya, Cohen Rafael hívja a válogatott keretbe. Leveléhez hétoldalas kötelező licitrendszert is csatol.

1964 Eric Jannersten szerkesztésében megjelenik a Bridge Writer’s Choice. A kötethez Zánkay Pétertől is kérnek partit, aki egy Ottlik által leírt leosztást küld be. A 70 játszmát tartalmazó kiadványt Ottlik partijával népszerűsítik.

1965 Levélben tájékoztatja barátját, hogy a frankfurti könyvvásárra kivisz „egy forradalmi jelentőségű és évszázadokra szóló bridzsjátéktechnikai összefoglaló alapművet”.

1967 Májusban közvetítőn keresztül Edgar Kaplanhoz, a The Bridge World új főszerkesztőjéhez fordul. A folyóirat tiszteletpéldányaiért cserébe szakcikkeket ígér. Ajánlatát elfogadják. Decemberben cikke jelenik meg a The Bridge Worldben The Quest címmel, amelyet később francia és német szaklapokban is publikálják. (Ettől kezdve 1984-ig folyamatos az együttműködése a BW-del, munkáit nagy tisztelet övezi.)

1968 Júniusban a bridzsolimpián, Deauville-ben a Nemzetközi Bridzsakadémia (IPBA) elsőként neki ítéli „Az év legjobb bridzsírása” díjat a The Questért.

1969 A bridzsszövetség felkérésére részt vesz a nemzetközi versenyszabályok magyarra fordításában.

1970 A Medicina Könyvkiadóval bridzskönyv megírására szerződik. A kiadó, az összeállított könyvjegyzék alapján számos bridzs alapművet rendel meg számára a felkészüléshez. (A szerződést kölcsönös érdekmúlásra hivatkozva 1973-ban mondják fel.)

1971 Megnyeri a budapesti Butler-párosbajnokságot Kovács Lászlóval. Áprilisban játszik a győztes magyar válogatottban a Budapesten szereplő svéd válogatott ellen. Vég Tibor kapitány kiemeli kiváló játékát.

1972 A Szeleczky-csapat tagjaként megnyeri a budapesti csapatbajnokságot. A csapat a Magyar Kupában is élen végez, de nincs biztos információ meghatározó párja, Ottlik–Kovács László részvételéről. Felkérésre, utólagos tudósítást ír a Bridzsélet számára az athéni Eb-n szereplő magyar válogatott sikeres meccséről a bajnok olasz csapat ellen.

1974 A The Bridge World Edgar Kaplan főszerkesztő beharangozójával indítja el tízrészes sorozatát a játéktechnika eddig fel nem tárt területeiről „The Way It Is” címmel. (Később a Bridzsélet is közli fordításban.) Meglátogatja a Velencében, majd Monte-Carlóban rendezett nagy nemzetközi versenyeket. A The Bridge World-cikksorozat következtében óriási népszerűségnek örvend a világ éljátékosai és szakírói között. Decemberben Kovács László címére írt levélben Hugh Kelsey keresi meg. Az általa szerkesztett Master Bridge Series sorozat számára kér kéziratot. (Ettől kezdve folyamatos a baráti kapcsolat és a szakmai együttműködés a két szerző között.)

1977 Kovács Lászlóval együtt kitüntetik a magyar bridzssport örökös mestere címmel. Meghívottként részt vesz Helsingörben az Eb-n. Cikkei jelennek meg a verseny bulletinjében, Reese-zel és Filarskival együtt választják meg az Eb legszebb partiját. Instrukciói alapján, személyes részvételével technikai versenyt szerveznek Budapesten, az Olimpia Szállóban a magyar rendezésű, de az európai szövetség (EBL) által meghirdetett ifjúsági bridzstáborban. Az Australian Bridge közli cikksorozatát Changing Your Track címmel.

1978 A Bridzsélet jubileumi számában részletet közöl kiadás előtti könyvéből. Szerzőtársával, Hugh Kelseyvel indul a Balatoni Bridzsfesztiválon.

1979 Megjelenik az Adventures in Card Play. (Meghívó a könyvbemutatóra.)

1984 Az újonnan alakult Magyar Bridzs Szövetség örökös tagjává választja. Lektorálja a nemzetközi szervezetek számára az országos szövetséggé alakulásról készített angol nyelvű tájékoztatót.

1986 A budapesti Ifjúsági Európa-bajnokság díszvendége. Részt vesz a ráma munkájában.

Pelikán József, Jean Besse és Ottlik Géza, mögöttük Sebes Gábor

1989 Megjelenik az Adventures francia kiadása.

1990 Október 9-én hónapokon át tartó rákbetegség után éri utol a halál.

1997 Poszthumusz kiadás. A család kérésére az életmű magyarul történő teljessé tétele végett Homonnay Géza és Kelen Károly fordításában Kalandos hajózás a bridzs ismeretlen vizein címmel magyarul is megjelenik az Adventures in Card Play.


További cikkek ebben a témában