HUEN

Kezdőoldal

Kalmár Zoltán - 2010. november 19.

Egy asztalnál a világbajnokokkal – írás egy kép alá

Az 1983. januárjában tartott Budapest Nemzetközi Bridzs Fesztivál _IBBF_ nagy eseménye volt, hogy népes olasz kíséretnek tagja volt a Giorgio Belladonna– Benito Garozzo pár. Itt, nálunk jelentették be, hogy újra elindulnak az olasz csapat színeiben a világbajnoki címért.
 
A bejelentés jelentősségének felméréséhez tudni kell, hogy 1960-as években az olasz Blue Team csapat verhetetlen volt, egymás után nyerte a Bermuda Kupa-döntőket. A csapat vezető párját _Belladonna–Garozzo_ joggal tartották a világ legjobbjának. A 70-es években az olasz hegemónia megszűnni látszott, és a Dallasi Ászok vették át a stafétabotot. Belladonna és Garozzo pedig visszavonult a nemzetközi porondról.
 
A fénykép _MTI-fotó/Soós Lajos_ nem is olyan régen készült, 27 éve, az IBBF csapatverseny első fordulójában. Szerencsénkre_?_ az olasz csapattal sorsoltak össze bennünket, így nagy élményben lehetett részünk a Belladonna–Garozzo elleni nyolc leosztásban. Állandó partnerem abban az időben Komjáthy András _a képen ő az asztalnál szemben ülő játékos_ volt, csapattársaink pedig a két Gábor, Kepecs és Mirk. András tehetséges játékosnak számított köreinkben, különösen a licitben voltak jó meglátásai. Remélem, nem én voltam az egyetlen oka, hogy több mint húsz éve abbahagyta a versenyzést.
 
A nyílt teremben – csak nálunk – összetoltak 4 asztalt, itt ülhettünk le a legendás ellenféllel szemben. Nagy tömeg állt az asztal körül, villogtak a vakuk, a lapokat sem nagyon láttam. Arra emlékszem, hogy az első három partiban passzon kívül mást nem is mertünk licitálni. Belladonnáék vettek fel részjátékokat, de mindegyiket megbukták. Közvetlen, barátságos stílusban kommunikáltak velünk, és némi öniróniával értékelték a sikertelen felvételeket. Ettől elmúlt a zsibbadtság, és kezdett megjönni a játékkedvem. Az ötödik vagy hatodik partiban, általános bellben az ellenfél kőrt, mi pikket licitáltunk. Némi optimizmussal végül 4 pikket mondtam, amit Garozzo kontrája követett. Leterült az asztal, és nem is tűnt reménytelennek a teljesítés, ha ül az impassz a treff király ellen. Erre alapozva a felvevőjátékot, kissé kockázatos manőverrel 500-at buktam – a 200 helyett. Ez a parti el is döntötte a meccs sorsát, mert a másik teremben a Gáborok buktak 500-at 4 kőrben. Végül 15–5 lett az eredmény, amit manapság így mondanánk: 20–10 oda.
 
A párosversenyen még egy leosztást kibiceltem Belladonnáéknak, itt már nem voltak annyira barátságosak. Egy közepes lengyel pár ellen Belladonna 1 káróval indult, az ellenfél 1 szannal közbeszólt, Garozzo kontrázott. A másik lengyel megkérdezte, hogy mit jelent a kontra. Ez volt Belladonna lakonikus válasza: Bridzs...