Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2022. október 12.

Új év, új remények – csb 2022 I/A 5. forduló

Az ötödik fordulóra került sor kedden az első osztályban. Lassan mondanom sem kell, hogy nem volt teljes a forduló – ezúttal két meccset halasztottak, az elmaradt összecsapások száma eléri már a hatot (mivel a korábbiakat sem játszották le), azaz az öt forduló alatt egy teljes fordulónyi elmaradást hoztunk össze – az egész mezőnyben három csapat van, amelyik minden fordulójukat teljesítette. Biztos, hogy jó ez így?

Két eddig átlagában egészen jól álló csapat szenvedett jelentős vereséget: a FÉSZEK a GAMAX-tól, míg mi, azaz a TMX a Galimtól kapott ki nagyon, de talán egyikünk sem kell szégyellje magát a két „nagyágyútól” elszenvedett zakó miatt.

Győzött, és már nem meglepetés, hogy remekül áll az újonc Angels. Apropó: hogy miért Angels? Nos, ezúttal játszott a kapitány Kelen Charlie is, ez talán segít eligazodni. Ezúttal a hétvégi hősök, azaz a kupában ezüstöt nyerő Szigethy volt a szenvedő fél, de a 17 pontos különbség nem annyira jelentős, különösen, hogy utóbbiak a hétvégén 176 partit játszottak le három nap alatt, ami 70 feletti átlagéletkorukkal igen szép teljesítmény.

Az Interface a Lowel ellen győzött 34-gyel, utóbbiak kezdenek elég rosszul állni, neki kell állniuk pontokat gyűjteni, ha benn akarnak maradni.

Lássunk néhány érdekes partit az ötödik fordulóból!

A FÉSZEK 11 partin át jól tartotta magát, azonban az első félidő utolsó 5 lejátszásában a Gamax 55 pontot szerzett, többek közt ennek a leosztásnak hála.

A heves mans-bell védekezés ezúttal az ellenkező hatást érte el: hiába volt két fogása a támadóvonalnak, nem tudta a rossz 3 szant játszani, mint a mezőny többi része, és az 5 treff elvehetetlennek bizonyult, amivel Homonnay–Lakatos 12 pontot hozott csapatának.

Még egy dicséret Lakatoséknak, akik a második félidőt egy jó gémmel kezdték.

Egy kis megingás elég volt, hogy teljesüljön ez a 4 kőr (Nyugatnak előbb-utóbb adut kellett volna hívnia, hogy a rövid aduval ne tudjon a felvevő kettőt lopni), azonban Winkler Gáborék még rátettek egy lapáttal, amikor a másik vonalon 3 szant teljesítettek! Ehhez is kellett némi segítség és a káró szín eltalálása, de ez a 14 pont is nagyban hozzájárult a jelentős győzelemhez.

Írjunk egy szép FÉSZEK megoldásról is.

Küzdelemben mondtak Bárczyék 4 pikket a 4 kőrre, ami rossz ötletnek tűnt, mert egyik gém sem teljesíthető. Homonnay Géza azonban nem érzékelte, hogy várható a 4 pikk licit, ezért nem mondott 4 kárót a 4 kőr helyett, hogy segítsen az indító kijátszásban, ami katasztrofális eredménnyel járt, amikor partnere kőrrel indult a kontrázott 4 pikk ellen, így az ő színükben dobott el két vesztőt a felvevő, és teljesített 9 pontot hozva nagy hátrányban levő csapatának.

Csapatunk fiataljai ezúttal is 32 partis lehetőséget kaptak erős csapat ellen, egy szép megoldást megpróbált Zábrándi Benjámin.

A klasszikus „ász-dámából először az ásszal ütök, hátha megadja újra a dáma ellen az impasszt” dolgot próbálta meg Beni Kemény György ellen, akit viszont szintén (nomen est omen) kemény fából faragtak: másodszorra nem adott impasszt, hiszen már volt 9 ütése, így 11 ütés és 1 IMP lett a Galim-játékos jutalma a biztonsági játékért. Ha Beni az első pikket a dámával üti, akkor persze a felvevő csapást vált, és a káró impasszal teljesített volna.

A mezőny elején (átlagok alapján) GAMAX, Angels, Inteface a sorrend, még két további egység áll átlag felett, tehát nagy küzdelem várható az első hatba kerülésért és a kiesés ellen is. Jövő héten a második felébe fordul a bajnokság, mivel 11-ből a hatodik fordulót rendezik.