Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Argay Zsolt - 2022. november 14.

Tömve volt a versenyterem – Ifjúsági és szenior bajnokság

Sokak örömére hat év után újra megrendezték az ifjúsági bajnokságot. Ezzel egyidőben zajlott a szeniorok bajnoksága, illetve a teljesen kezdők versenye is. Ez utóbbiak nagyrészt gimnáziumi szakkörökön tanulnak bridzsezni. Az ifi versenyt a közelmúltban elhunyt Sebes Gábor családja támogatta, amiért ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni. Minden kategóriában hagyományos módon kártyával játszottak, a kezdőknél nem volt screen. Rekordszámú induló volt, hiszen 18 pár nevezett az ifi bajnokságra és további 10 pár játszott a kezdők versenyén. Az ifi bajnoksághoz hasonlóan 9 asztalon ment a játék a szenioroknál is. (Az előtérben a kezdők pizzáznak, a háttérben a szeniorok játszanak – Fotók: Hodosi Péter)

A szenior bajnokság első 3 helyezettje
1. Ormay György–Szabó Sándor 54,31%
2. Jakab Sándor–Sztrapkovics László 54,25%
3. Fogaras András–Földi József 54,05%

Az ifjúsági bajnokság első 3 helyezettje
1. Argay Zsolt–Kemény Márk 66,04%
2. Jánosik Máté–Márki-Zay János 61,26%
3. Kovács Artúr–Tőkés Dénes 58,80%

Különdíjak (legjobb U16 pár):
1. Szabó Ginus–Zábrádi Zsófia
2. Oláh Eszter–Dörnyei Boldizsár

A kezdők versenyének első 3 helyezettje
1. Szalay Balázs–Szemán Gergely  61,11%
2. Kontra Dóra–Pataki Virág 59,72%
3. Su Xuan–Sziráki Dávid 52,08%
Bangha Lóránt–Portörő Bene 52,08%

A szenioroknál nagyon szoros csata volt a helyezésekért, mindössze pár pont különbség döntött a végén. Ebben a mezőnyben sok jó, összeszokott pár indult, ennek ez is lehetett az oka.

Az ifiknél sokkal jobban szétszakadt a mezőny, míg a szenioroknál 54% elég volt az első helyzet, addig az ifiknél ez csak a 7. helyre lett volna elég. Legnagyobb meglepetés Kovács Artúr és Tőkés Dénes remek szereplése volt, akik még U16-os kategóriába tartoznak, de így is érmet szereztek, amihez kellett, hogy több, már első osztályban játszó ifit előzzenek meg.

Sok érdekes parti volt, és különösen jó, hogy a szeniorok és ifik ugyanazokat a leosztásokat játszották.

1. forduló, 5. leosztás

Az első forduló 5. partijában a mezőny nagy része Észak-Délen megtalálta a jó major színtalálkozásokat. Két asztalon mentették le a 4 majort 5 káróval, ami gém alá bukik, mégsem fizetett jól. A párok nagy része 3 kőrben állt meg, mert Kelet–Nyugat is tudott minorokat licitálni, és Délnek kellett döntenie arról, hogy belicitálja-e a 4 kőrt, ha a partnernek várhatóan jó 5–5 majoros lapja van. Érdekes, hogy a partiban sokan ütöttek 10-11-et is, de ez nem olyan egyszerű, mivel ehhez a pikk színt kell úgy kezelni, hogy csak egyet adjunk ki. Ehhez le kell hívni az ászt az első vagy második ütésben, és nem szabad a J-t körbe engedi, majd kicsit hívni a tízeshez (ami egyébként a legjobb színkezelés lenne, ha az ellenfél lapjáról nem tudnánk semmit, de itt a licit befolyásolhatta már ezt).

1. forduló, 6. leosztás

Kelet–Nyugaton lehetett szlemet játszani. A 6 treffben el kellett találni, hogy melyik kézben van a kőr dáma. Ezt a felvételt csak két szenior pár találta meg, akik teljesítettek is. Ebből az egyik pár a későbbi győztes volt. (Az Argay Zsolt–Kemény Márk győztes pár – balra a szerző – Lajos Hanka és Szűcs Villő ellen)

Az ifi mezőnyben három pár is próbálkozott szlem felvétellel, de ott nem találták meg a jó treff színt, és a lehetetlen, adu nélküli játékkal próbálkoztak, ahol a kőr eltalálásával is csak 11-et lehetett ütni. Standard rendszernél a jó szlemfelvétel kulcsa, hogy Nyugaton gémfrosz licitet tudjunk adni, amire a partner be tudja mutatni a treff színtalálkozást, és innen 4 treff ORKC licitet tudunk adni, ami után már fel tudjuk venni a 6 treffet. Mi Márkkal ebben a partiban ellenvonalon ültünk, de nálunk valahogy így menne a licit (a mesterséges licitekre klikkelve olvasható a jelentése):

1. forduló, 20. leosztás

Számomra a legérdekesebb parti az első felében a 20. volt. Itt az első kérdés, hogy mit licitáljon elsőként Nyugat. 6-os szín, 22 pontos lappal általában jó az erős 2 treff indulás, de a rossz figurák miatt sokan, például én is, az 1 pikk indulást választottuk. Nálunk, több asztalhoz hasonlóan, ment a licit:

(Ez azért fura döntés, mert az indító licit kiválasztásánál még nem tekintjük gémforsznak a lapunkat, a partnerről aztán csak annyit tudunk meg, hogy tolerálja a pikket, de erőt semmit nem ígér, az ellenfél licitje pedig leértékeli a sok, de amúgy tényleg nem túl erős külső, ásznál gyöngébb figuránkat, különösen a kőr kisgáblit, szóval az 1 pikk óta gyöngült Nyugat lapja, mégis gémet mond – a szerk.)

Pikk adu mellett mindenki legalább tízet tudott ütni, a nehéz feladat a tizenegy ütés volt. 5 pikk, 4 treff és 1 káró ütése van a felvevőnek. Ha bármelyik piros színnel vagy aduval indul az ellenfél, az automatikusan ütést ad. Tehát a legerősebb a treff indulás. Ezután, amikor Észak üt az adu királlyal ismét treffet tud hívni, és most úgy tűnik, hogy a felvevő nem tud piros színből több ütéshez jutni, mivel a kőr ász, dáma és a káró király is rossz helyen van. De ha erre az elosztásra játszik, akkor üthet tizenegyet. Ezt megteheti, mert a 2 kőr licit alapján várhatóan Északon lesz indulóerős lap és csak 13 pont van összesen az ellenfeleknél. (Még mindig van pizza)

Ekkor úgy tud többet ütni, ha lehívja az összes pikkjét, majd a maradék treffet is, amibe kőrt dob, ekkor 3 lap fog maradni még (elment 6 menet pikk és 4 menet treff). A felvevőnek ekkor szingli király lesz a kezében kőrből és ász-dáma káróból. Északnak pedig a kőr ász-dáma és káró király-tízesből kell még dobnia valamit. Most ha kőrt dob, akkor kőrrel ki tudjuk adni neki az ütést, és két kárót ütünk. Ha a káró dobást választja, akkor pedig lehívjuk a káró ászt, amibe beleesik a király.

Persze ha dubló-dubló feketékre tesszük Északot, akkor a parti elején is biztosíthatjuk a szürt azzal, hogy lehívunk egy második menet treffet, és azután kergetjük végállásba Északot a pikk királlyal, de ez igen bizonytalan.

Ezt a partit senki sem oldotta meg a fönti módon sem az ifiknél, sem a szenioroknál, mindenki ellen, aki tizenegyet ütött, valamikor belehívtak a kőrbe vagy a káróba.

És végül még egy parti a legkevésbé gyakorlottak versenyéről.

2. leosztás

A második partiban Kelet-Nyugaton 4 kőrt lehet licitálni, ha Kelet 1 kőrrel indul, majd erre rendszer alapján Nyugat invitet tud adni kőr mellett, amit a jó 14 figurapontos lappal fogadni kell. (Akcióban a kezdők – és oktatóik)

Ezt a felvételt két asztalon is megtalálták, ezenkívül még egy asztalon mondtak és teljesítettek szürrel gémet, ott 3 szan ment, ami teljesíthető, mert hiába nincsen pikk fogás, az az ellenfeleknél 4–3-ban oszlik a szín.

A 4 kőr első ránézésre terített felvételnek látszik, mivel csak 3 pikk áll ki, és a kőr 3–2-ben  oszlik, vagyis van 4 káró, 5 kőr és 1 treff ütésünk, ami összesen pont 10. Mégis van olyan ellenjáték, amire elbukhat a felvétel. Valószínűleg a későbbi győztes párnak is így sikerült a buktatás.

Ők pikk ásszal indultak, majd lehívhattak még két menet pikket. Ekkor már csak Északnak maradt 1 pikk lapja. Ebben a partiban az a nyerő, ha ezt meghívja. Ekkor ugyanis Dél ezt el tudja lopni a kőr 9-cel, amit a felvevő kénytelen a dámával felüllopni.

Ekkor ez a helyzet aduban:

A felvevő ha lehívja az ászt, majd a királyt az aduból abban bízva, hogy 2–2 van az ellenfeleknél vagy szingli bubi, akkor elbukja a felvételt, mert kimagasodik Észak bubija. Az adott kiosztásban a nyerő megoldás az, hogy lehívunk egy magas kőrt, majd idegen színben az asztalra megyünk, és impasszoljuk Észak akkor már dubló bubiját, vagyis kőrt hívunk, és ha Észak kicsit tesz, a tízessel ütünk. Ezután már beleesik a bubi a kőr figuránkba. Ez a játék persze veszít, ha Délnél eredendően hármas kőr volt a bubival.