Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Szalay György - 2009. december 8.

Szürök évadja

Szürök évadja, avagy: a legkisebb is számít

A csapatbajnokság, majd az országos IMP-bajnokság lezárultával elkezdődött a perfekcionisták _rövid_ szezonja, az MP _lánykori nevén: Mitchell_ bajnokság. Hétről hétre visszatérünk erre, 1-2 érdekesebb leosztás bemutatásával.

A II. osztály első fordulójának talán legérdekesebb leosztása az alábbi volt:Az fenti licitmenet után kell 6 kőrt teljesítenünk, treff király indulásra.

Mivel a nyilvánvalóan szingli indulás kihagyása után pikkre fordulhatnak, nem javasolt a szokásos "ütésszámbeállítós" játékot választanunk: üssünk és kezdjük hívni az adukat. Lássuk, mi történik!

Kelet már az első kőrbe kimutat, így elosztása 2=0=4=7 vagy 3=0=3=7 lesz. Utóbbi esetben még lopás után is Nyugat tudja tartani a kárót, így nincs sok esélyünk. Sokkal jobb a helyzet, ha a _treff mellett_ a másik olcsó színt is Keletnek kell őriznie, ekkor már "csak" azt kell kiszurkolnunk, hogy pikkből is legyen két magasfigurája.

Az utolsó adu lehívása előtt ez az állás:A hatlapos végállásban Keletnek mind a négy káróját őriznie kell, különben _lopással_ magasítható a szín, tehát le kell szingliznie a pikkjét, amikor is egyszerűen beejtjük a másik figuráját.

Ezek voltak a lapok:Az érdekes háromszínű beszorítás persze még egyszerűbb, ha Nyugat nem treffel támad. Az 52 lapos feladványok kedvelői próbálkozhatnak 6 szannal is.

Az I/B legérdekesebb játszmája az alábbi 3 szan volt.A felvevő a kőr kettes _11-es szabály_ kezdést elengedte a keze felé, majd pikket játszott ki, és amikor Nyugat a királyt tette, azt kihagyta. A treff folytatást vette asztalon, majd lehívott egy magas pikket, amire Nyugat kárót dobott. Hogyan tovább?

Mivel a licit és az indulás után szinte bizonyos Nyugat 1=4=4=4 elosztása _miért ne indult volna el ötös színéből?_ a kilencedik ütést végállással próbáljuk megszerezni. Engedjünk körbe egy kárót.

A várható újabb treff hívást vesszük, majd Nyugatot padlóra küldjük a pikk dámával: treff vagy kőr dobása azonnal adja a teljesítést, tehát csak kárótól válhat meg. Ekkor kézbemegyünk a kőr ásszal, lejátszuk a káró ászt, majd kőr király-kőrrel kiadjuk neki az ütést: a treff tízes lesz a kilencedik magas lapunk.Az első osztályban sok "szlemkedvelő" pár van, meglepő tehát, hogy az 1. leosztásban csak három párnak sikerült bemondania az alábbi _Észak kezéből_ terített szlemet:A leosztás párjában sok vitát váltott ki a pikk szín kezelése:Látható, hogy az 5 pikk vagy a 6 káró _újabb szlem..._ teljesítése attól függ, hogy sikerül-e lábán megütnünk mind a hat pikkünket.

Sokan - tévesen - azt gondolják, hogy amennyiben az ászba hátulról esik a tízes, akkor nagyobb esély esésre _a szek dáma-tízes ellen_ játszani, mint impasszra.

Ez nyilván nem igaz: ha feltételezzük ellenfelünkről, hogy _legalább 1/3 eséllyel_ a tízes-kicsi kombinációból is a tízest teszi, akkor már nyílván impasszt kell adnunk.

És mi a helyzet, ha a gonosz ellenjátékos a dámát teszi?

Volt, ahol ez az apró csel sikerrel járt, mivel a felvevő deblokkolta asztalról a kilencest, majd impasszt adott Észak - feltételezett - tízese ellen: 10 ütés.

Mivel nem tudhatjuk, hogy kinél van a nyolcas _a felvevőnél ott kell lennie az ász-király-bubinak, hogy cseljátékunk eredményes lehessen, így valójában 50% a sansza annak, hogy
az "új kulcslap" is nála legyen, így valójában nincs értelme a dámát tenni: az esetek felében szinte bizonyosan veszítünk egy ütést, és még a másik "fél" sem
bizonyosan nyerő: különböző felvevők különböző _de nem nulla!_ valószínűséggel arra gondolhatnak, hogy a dáma-tízesből cseleztünk.