Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. január 11.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 5. játékhét

Az 5. fordulóval folytatódott a párosbajnokság minden osztályban. A játéknapot az első osztályban a Magyar Ádám–Hoffmann Tamás pár nyerte 62 százalékkal, amivel hetedikek, míg a nap másodikja Szabó Csaba és Tubak Dániel volt, közel a 60 százalékhoz, ezzel ők a hatodikak, de a nap nyertesei a majdnem 59 százalékot elérő Homonnay Géza és Lakatos Péter volt, hiszen ezen erős nappal élre ugrottak! Ehhez persze nem ártott, hogy az eddig élen állók nem zártak erős napot, hiszen Dombi–Gál 50, míg Dumbovich-Winkler (igaz, helyettessel) 47 százalékot ért csak el.

I/A
A mezőny még tömörebb, mint volt – az első három közt kevesebb mint egy topszkór van csak, az élen állók épp 54 százalék felett állnak (nem úgy, mint az I/B-ben vezető Kemény–Trenka: 63 százalékos összesítéssel vezetnek – egészen pazar játék!). Meglepetések vannak az alsó régióban, ahol több nevesebb pár is bajba kerülhet, kiemelkedik közülük a korábban bajnokesélyesnek tartott Szilágyi–Talyigás, ők jelenleg kieső helyen állnak, míg a korábbi női válogatott Topolyi–Welker 45 százalékos szummája nem néz ki jól, de még sok van hátra.

Nézzünk pár izgalmas partit!

Mindjárt az első cserében szlemet lehetett mondani, mi így licitáltuk.

A 3 treff kárót ígért legalább géminvit erővel, míg a 4 pikket természetesnek szánta a partner, de engem majdnem nagyszlemig küldött. Végül jókor fékeztünk.

Egyedül a Szalka–Czímer pár találta meg a jó mentést, pedig sok jel mutatott arra, hogy ez jó lehet.

Ezzel majdnem átlagot értek el, míg a teljesített 6 káró 80 százalék közeli eredményt ért.

Többen is megtalálták ezt a jó 4 pikket az erős szan dacára, ellenünk Marjai Péter bátor licitje kellett hozzá.

Sok asztalon hagyták Észak–Delet minor töredéket játszani, mindössze 4 pár írt 420-at, míg további négyen mentettek, és a –300 valamivel jobban írt – még a 170 is átlag fölötti írás volt Kelet–Nyugatnak.

Tíz pár mondta be ezt a szép szlemet, de csak nyolcan vitték haza az összes ütést. Így licitált és játszott Dumbovich Miklós ifjú partnerével.

Pár szép felvevőjátékról is kaptam hírt, sportszerű módon mindig az ellenfél „jelentett”.

A kicsit peches kis treff indulás után Siba Gergely már nem adott káró impasszt, és beszorítással ütött 11-et végül. Rajta kívül ez csak Lakatos Péternek sikerült, igaz, neki még a káró színbe is „besegítettek”.

Nagyon kevesen jutottak gémig ebben a partiban, Harangozó László bátor licitje meghozta ellenünk gyümölcsét.

Bár a felvétel bukik, ha időben meghívják a treffet, erre nem volt esély – egy felvevő maga dolgozott treffre, így bukta el a benne levő 4 pikket, a többiek leálltak.

Talyigás Péter erős szannal indult, így a bukhatatlan 4 kőrt mondta be. Más kérdés, hányan játszanák pont így a felvételt…

A gyönyörű felvevőjáték jutalma 90 százalék lett, gratulálunk! (G. D.)

I/B osztály
A Kemény György–Trenka Péter pár kifejezetten unalmas játékot produkál – ezúttal 66 százalékkal nyerték a napot, és ha nincs az első napi csúnya, 55 százalékos kisiklásuk, most nem csak 63 százalékos összeredményen állnának. Marjai Gábor és Vági Máté tartja az 55 százalék körüli átlagát, amellyel másutt simán bajnokságot nyerhetnének. A többiek távolságát jelzi a vezetőktől, hogy 52 százalékkal dobogón lehet állni – de onnan a sűrű mezőnybe nagyot is lehet esni.

1 szant játszani általában jó – főleg, ha az ellennek 3 kőrje is benne van. A precíziósok ugyan a nyolcütéses két pikket is megtalálhatták (83 százalék), de a többség nem jutott el idáig, Az 1 szanban öt ütés van csak, a négy pik ütés mellé egy treff vagy egy káró ütés is jár a felvevőnek – pontosan ennyit azonban csak négyen ütöttek.

Ha az agresszív kőr dámát választotta Dél indulásnak, az sokat segített a felvevőnek. Fehér Péter még egy sikeres végállást is kapott az ellenfelektől, és így szürrel teljesített – azaz három ütéssel csinált többet a többségnél.

A mezőny egyik fele a passzív pikk tízessel, a másik az aktívabb kis treffel – megegyezés szerint a harmadik vagy negyedik kicsivel – indult. Pikk tízesre a felvevő akkor járt a legjobban, ha először az asztalon ütött, és körbeengedte a káró tízest, majd a kilencest is. Délen ülve továbbra sem volt számomra világos a helyzet. Partnerem a pikket nem kérte, de ettől még lehetett pikkből negyedik királya vagy dámája, és ekkor akár a treff, akár a kőr bontása feltömheti a partit. Valami más színt kért, de melyiket? Úgyhogy kivártam egyet, hogy lássam, mit kér a barátom – Marcin László lezongorázta a maradék három ütését pikkben, és 60 százalékot kaptak az egy bukásért.

Ha valaki végighívta pikkjeit, az ellenjátékosok általában kettőt buktattak. Ha Dél azonban a káró ász ütés után kis treffet hívott a dáma alól, a felvevő megpróbálta megcsinálni kárón a felvételt – a királlyal ment el, és a felvevők az öt kőr ütés és a káró ász mellé még három treffet is ütöttek.

A legsikeresebb ellenjátékot a Jakab – Sztrapkovics pár mutatta: az egybőli kis treff kezdésre a felvevő először kicsit tett az asztalról, de amikor kőrrel visszajött Délnek az ütés, és újabb treff érkezett, már a királlyal ment el – négy treff, öt kőr ütés és a káró ász lett a topszkórt író Észak–Dél jutalma.

MP-versenyen szóhoz jutnak a töredékek is – a szlemek úgyis az IMP-k főszereplői. Kihagyott gémmel is jót lehet írni, ha a felvevő eleget üt. Nem tudom, hogy ezt az egyenletes 12 pontot el kell-e indítani – engem a jó középlapok vittek rá az 1 treff indulásra, ami a 2 pikkben landoló felvevőt inkább segítette, mint partneremet. Bárány Gyuri így is jól indult – kis káróval, és az ász ütés után kis pikket hívtam. Partneremnél aduban nem volt mit behajtani, de a treff lopások fenyegettek, úgyhogy kis adut hívtam. Innentől a Kelet már két kis treffje lelopásában nem reménykedhet, egyetlen lehetősége maradt: ha Északon van a rövid treff ász, akkor a dámát szökteti, aztán vagy a dubló treff ász üt a levegőben, vagy a harmadik treff ászt lopja az asztal egyetlen megmaradt adujával.

Erre a logikus felvevőjátékra még egy asztal volt csak késztetve, bár Pölöskei András is elkerülhette volna a nehezebb játékot, ha máshogy tempózik: a kőr király hívást üti az ásszal, két treffet hív, és hiába hív az ellen adut, a káró király és a káró lopás adott volna két felmenetet a rossz treffek lelopásához. (F. G.)

II. osztály
Tóth András és Csépán Gábor továbbra is vezet, igaz, az 50 százalékos fordulójukkal saját nyakukra hozták Meskó Gézát és Pós Tibort, akik már csak centikre vannak, miután ezúttal közel 55 százalékot értek el. Összesítésben majdnem 2 százalék hátránnyal követik őket Holyinkáék, akik ezúttal is erős fordulót hoztak össze, 58 százalék felett játszottak. Keszthelyi–Kuttner és Nyárádi–Nyárádi is 53 százalékon van, csakúgy, mint a két ifi pár: Dezső–Zábrádi (akik szinte minden kedden az első osztályokban helyettesítenek is) ezúttal gyengébb napot fogott ki, míg Márki-Zay–Jánosik 60 százalékkal megnyerte a fordulót, így ők a hetedikek.

1. leosztás

Mindjárt az első partiban duplagémnek örülhetett (volna) a nézőközönség, a 4 kőr és a 4 pikk is teljesül az egyik, illetve másik vonalon. Persze sokan az 5-ös magasságig merészkedtek, de csak két pár buktatta el az 5 kőrt. A forduló győzteseit már 4 pikkben megkontrázták, ezzel a 690-nel írtak topszkórt, míg a jelenleg vezető egység 5 kőr+1 eredménye a másik vonalon ért osztott legjobb eredményt – a szinglivel indulás ezúttal nem hozta a várt eredményt. Meskóék a középmezőnyben zártak ebben a partiban, mivel még 5 pikket is mondtak, amit 300-ért buktak, ez olcsóbb volt, mint megtömni esetlegesen az 5 kőrt.

Akik treffel indultak, persze pórul jártak, de mi a teendő, ha az összeemelt pikk szín ászát hívjuk ki az 5 kőr ellen? Nos, két pár megtalálta a megoldást. Ebben a helyzetben nyilván nem az az érdekes, hogy Nyugatnál van-e a pikk király, vagy hogy hány darab pikkje van, hanem hogy melyik szín hívását látja szívesen! Ennek megfelelően a káró ász birtokában érdemes a pikk ászba a bubit dobni, így lehívható két káró. A fent említett két pár bizonyára így buktatott, míg a harmadik pikk ászosnál itt mehetett félre az ellenjáték. (G. D.)

III. osztály
A napot Sziráki László és Fischer László nyerte. Az eddig élen álló Szatmári Benedek – Szabó Botond és Győry Anikó – Petrás Gábor sem csinált rosszat, de a többiek beérték őket, és az első hét pár két topszkóron belül van egymástól.

15. leosztás

Ez a parti is bővelkedett a furcsa megoldásokban. Kelet–Nyugatnak gémereje van, bár két pár ezt nem vállalta. Két darab 2 pikkes beírás is szerepelt, Kelet–Nyugaton ebben csak kilenc ütés van, de kaptak még egy ütést – talán nem fedték be a pikk tízest a királlyal, bízva partnerük figurájában. A másik 2 pikket azonban az ellenvonalon Észak–Dél vállalta a négy–kettes fitben. A jogos négy bukás bellben mans ellen nem tűnik akkora üzletnek – de a 400 pont annyit ért, amennyit a 3 szanosok közül is néhányan beírhattak.

Ha Nyugat lett a felvevő 1 treff–1 szan–3 szan licitmenet utána, akkor Északról a kis pikk indulás még nagyobb kárt okozott – négy pikk ütéssel már 430-nál járt a felvevő. Ha 1 treff–1 káró–2 szan pároslicit után Kelet lett a felvevő, Dél indulhatott hosszú kárójával. Ha abból indult ki, hogy partnerének nincs káró figurája, akkor a megegyezés szerinti bubi (valaminek a teteje) vagy tízes (nulla vagy két magasabb) jön szóba. De ha ez a helyzet, akkor a káró indulás inkább ütést is ad a felvevőnek. Most egyből nem adott a káró bubi ütést, de a negyedik kilences fogott az asztalon. Az egyedül üdvözítő megoldást a Gyulai–Ladán–Lénárt páros mutatta: kis káró indulásra betakarították a buktató öt káró ütésüket. (F. G.)