Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2022. december 14.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 3. játékhét

Az év utolsó játéknapja a bajnokság harmadik fordulója volt, így még messze a vége. A mezőny az első osztályban továbbra is nagyon sűrű, most épp Fris Miklós és Kovács Gergely vezet. A budaörsiek nyerték a fordulót 63 százalék feletti eredménnyel, és mivel más nem is ért el 6-ossal kezdődő számot, nem meglepetés az állás. Második az eddig vezető Dombi–Gál, ők most csak 52 százalékig jutottak, míg a dobogóra jelenleg Honyek–Vikor fér fel, ők 59 százalékkal a nap második legjobbjai voltak, de Dumbovich–Winkler is jó napon van túl. Az élen állók kicsit nagyobb, több mint 1 százalékos előnyt hoztak össze, de a mezőny amúgy 54 és 45 százalék közt tömörül (csak egy pár nem éri el a 45 százalékos átlagot).

I/A
Nézzünk pár keddi partit!

Érdekes módon többen is 2 pikkel indították Észak lapját, ami végül is sikeres volt, hiszen nem vitték el a vonalat valamilyen reménytelen gémig. Kérdés: ha Délnek a kis pikkje mellé lett volna dámája is, másként ment volna a licit? Nyugat általában nyitott, és 3 kőr lett (kontrával vagy anélkül) a felvétel. Nekünk kis szerencsénk volt, hiszen nem csak Nyugat, de Kelet is zavarórepülést végzett a gémforsz helyzetben. Ezt pedig megoldottuk: nincs fitünk, nincs fogásunk, ezért (a szkórhelyzet dacára) megkontráztuk őket, ami 2 bukással topszkórt ért, hiszen senki sem teljesített gémet (ha nem indulnak kőrrel, minor impasszokkal teljesíthető a 4 pikk – a káró ászra elmegy az egyik kőr, amit Kelet csak az aduütéséből lophat el, de ez nem történt egyik asztalon sem).

Érdekes parti volt a következő is – a duplagémhez nem sok hiányzott, de bizony pár asztalnál teljesült a 4 pikk mentés.

Csak annyi kell hozzá, hogy Nyugat ne induljon el AKQ vezetésű színéből, és már el is buktatta a 4 pikket – adukat kell hívni, hogy ne tudjon a felvevő az asztali rövid aduval lopni. A licitben úgy volt esélye az ellenvonalnak, ha Észak nem zárt ki hosszú, de gyenge treffjével, amit viszont nehéz megállni mans-bell helyzetben.

Négy pár tudott pikk felvételt játszani és teljesíteni, egy pedig az 5-ös magasságra kényszerítette a kőrös vonalat, ami már bukott.

Volt olyan parti is, ahol bukott szlemmel lehetett átlagot írni – bár Winkler Gábor megcsinálta a 6 kőrt.

Mindössze ketten maradtak ki ebből a felvételből, ami barátságos adu esetén akár teljesülhetett is volna. (G. D.)

I/B
Az I/B osztály két végén nem történtek nagy változások: az élen a Kemény–Trenka páros növelte előnyét, és a leszakadók közül is csak a Biró–Demeter páros találta meg jobb formáját. Megint két olyan parti került elő, ahol számtalan megoldás született a 16 asztalon – akár a licitfórumba is bekerülhetnének a töprengeni valók okán. Mivel Mitchellről van szó, elsősorban nem szlemekről esik szó – bár az első parti mindkét válogatási szempontnak megfelel.

Kelet 2 szannal indult, és Dél általában 4 pikkel szólt közbe. Volt, ahol Észak dublójával 5-re, sőt, egy asztalon 6-ra is emelt, ami már 1400-ba került volna – de ezeket nem játszották le. 4 pikket több helyütt, egy asztalon pedig 3 pikket azonban játszottak a kontrával. Délnek elvileg csak hat ütése van aduból, az összes többi lap vesztő a kezében. Ezt a korrekt ellenjátékot azonban csak Els Toutenel és Takács Tímea játszotta.

A legtöbbet hibázó ellenjáték három ütést is ajándékozott: egy káró lopás az asztalon, a treff király és ász összeütése után még a káróból való eldobás végül 100-ra vitte az eredetileg 800-as várható értéket.

Ezt a 6 kárót vagy szembehunyva, vagy az ellenfél aktivitása után lehetett felvenni.

Szlem csak káróban volt benne, de volt, aki treffben vagy szanban kereste a topszkórt. Kisgyörgy Lajos, kihasználva az ellenfél megingását, sikeresen teljesítette is – a háromlapos végállásban már mindent tudott Dél lapjáról, és a káró villáját érvényesíteni tudta.

Igazi induló ereje egyik kéznek sincsen, ezzel együtt Észak–Dél gémet teljesíthet bármelyik majorban. Hogy eljutnak-e idáig, az függött attól is, hogy Kelet–Nyugat licitált-e. Két passz után egy 3 treffes kizárás könnyen a helyes útra vezethette Delet.

A teljesítés kulcsa a kőr impassz meg nem adása: az asztali harmadik adura szükség van a pikk szín magasra lopásához, és a 10 ütés elég lesz, hiszen a mezőny fele nem mond(ott) gémet.

A partiban 11-t is lehetett ütni: ha Délnek nem állt rendelkezésre a két majort összekapcsoló kapcsolt gyenge 2-ese, 2 pikkben maradhatott a felvétel, és az ellenfelek nem hihették, hogy két minor szinglivel rendelkezik: a treff ász, treff visszahívásra repülhetett a káró vesztő, és az ütésbe kerülő Nyugat nem a felvevőhöz, hanem partneréhez képzelte a kőr ász-bubit… (F. G.)

II. osztály
Áátvette a vezetést Tóth András és Csépán Gábor. Ezúttal 62 százalékot értek el, de a Keszthelyi–Kuttner egység 63-mal nyerte a fordulót, és felzárkózott a második helyre, míg a Holyinka–Cziffra–Csernátony hármas 51 százalékot szerezve az élről a bronzos pozícióba csúszott.

13. leosztás

Egy szép szlem az élen állóktól.

Néha bizony nem elég, ha van fogásunk minden színből, hogy megpróbáljuk a 3 szant – sokszor fordul elő, hogy 5 vagy 6 minort játszani sokkal jobb, mint az adu nélküli játékot. A mezőny kb. fele próbált 3 szant, ezek java bukott, miközben a kitűnő 6 kárót mindössze 5 pár vette fel. Erős szanos rendszerben így mehetett a licit.

Az indulónak tetszik a káró, a treffet nem fogja – ha lehetséges, 3 kőrt mond (amennyiben a 2 pikkel már tagadta a négyes kőrt), erre pedig Kelet lapja egyre tetszetősebb, nem kell sok a szlemhez (a pikk dámára nincs is szükség a vonalon). Mindannyiunk kedvence, az ORKC után már nincs megállás. Szép parti. (G. D.)

III. osztály

Az eredmények ismét nagyon szóródtak – az egyensúlyi pontnak megfelelő szkórral az esetek zömében 70–30 százalékot lehetett írni a szerencsétől (azaz a többi asztaltól) függően.

24. leosztás

Kelet–Nyugatnak káró gémje van: treff indulásra két treff kiáll, de pikkre dobható a vesztő kőr – akár impassz nélkül, a pikkek fellopása és az adukkal való közlekedés útján. Észak–Dél azonban kőrrel védekezett, tehát a káró gém ellen Észak kőrrel támadott. Az adu király esése után különösen nehéz elképzelni, hogyan nem ütött minden felvevő 13-at, hiszen a pikk magasítását még impassz nélkül is, 4–2-es elosztásnál is megoldhatták volna, és csak ebben a rossz esetben maradt volna egy gömbölyű vesztőjük. Szóval, pont 400-at senki nem csinált, de ha lett volna, 79 százalékot ért volna. Aki 3 káró kontra ellen játszott (és bízva abban, hogy partnere tudja, miért maradt a kontrában, a káró királlyal indult), pár kontrázott szürrel lemaradt a pontvadászatban. (F. G.)

Folytatás január első napjaiban, addig is jó pihenést, kellemes ünnepeket minden játékostársunknak!