Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2022. december 1.

Pontvadászidény – MP-bajnokság, 1. játékhét

November utolsó hetében kezdetét vette a szokásos téli bajnokság, azaz az MP (meccspont) értékelésű nyolc fordulós versenyünk. Ez a hagyományos párosértékelés nagy népszerűségnek örvend, azonban sokakat talán „bridzskultúrsokként” ért az IMP alapú csapatverseny után ez a versenyforma. Jönnek, írnak ellenünk egy (vagy két) mázlis partit, aztán mire a kocka a másik oldalára fordulna, és buknának ezek a rossz esélyű partik, már tovább is álltak a szerencsés ellenfelek.

I/A
Nos, az első osztályban valóban elég szűken alakultak az eredmények, hiszen az élen álló Csipka Szilvia és Benedek Béla 56 százalék felett teljesített, míg a második és harmadik helyen álló Ormay–Siba és a Vikor–Zöld párok már ezt sem érték el. A kieső zónában ketten hoztak 42 százalékot, a többieknek legalább 44 százalék összejött, azaz a szélsőséges (60 feletti, illetve 40 alatti) százalékok nem mutatkoztak.

Nézzünk pár izgalmas partit az első játéknapról.

A 6-os partiban máris szlemet lehetett mondani, sőt, teljesíteni is. Az élen állók így mondták be és csinálták meg.

Több asztalon is miután Dél 1 kőrrel indult, a „mágikus” 200 reményében  elpasszolta a 2 pikk kontráját – ha Északnak picit többje van, összejöhet az 500 is, ami már több,ó mint a gém. Így, hogy szlem is teljesíthető volt (bár volt, aki elbukta), fontos lett volna a negyedik bukás 1100-ért, hogy túlírja a 920-at – volt, ahol sikerült, volt, ahol nem. A mezőny három egyenlő részre tagolódott: öten írtak nagyot (2 pikk kontrában vagy szlemben), öten gémet teljesítettek, míg öten buktak, többnyire szlemet.

Érdekesen alakult több asztalon a következő parti.

Ahol Dél gyenge vagy mini szannal indult, Észak 2treffbe menekült, így nem találták meg az 5–4-es pikket, és a minor töredéket elbukták, többnyire kontrával. Ahol 1 pikkel jött Dél, ott Nyugat simán 2 kőrt mondott, és Észak vagy géminvitet adott 3 kőrrel, esetleg 4 pikkre ugrott. Ha Kelet a 3 kőrre 4 kőrt mondott, ezt persze Észak 4 pikkel mentette, ez egyet-kettőt bukott kontrával.

Egyedül a mi ellenfelünk, Siba Gergely érezte úgy, a 4 pikk nem lesz meg – partnere pedig esélyesebbnek érezte az 5 kőrt, ez a felvétel pedig bukhatatlan volt, ezzel az összes meccspontot elvitték. (G. D.)

I/B osztály

50 százalék körüli nagyszlemet licitálni Mitchellen nem mindig kifizetődő. A 10. partiban négy pár is megpróbálta ezt – ketten haza is értek. Hasonló licitvezetéssel vette fel Kovács Márton Jánosik Mátéval és Kovács Balázs Scharnitzky Péterrel.


1 káró–1 pikk–4 treff(splinter)–4 pikk splinter a nagy lap treff sikénes ászt kérdezett, és nem csodálkozott, hogy partnerének nulla van a négy kulcslapból. Adudámakérdés következett, amelyre a válasz a pikk dámát és a káró királyt ígérte – és repült a 7 pikk.

A teljesítésre több esély kínálkozott. Kettőt mindenképp érdemes aduzni, és a bízni abban, hogy mindkét vágyunk teljesül: a 3–2-es pikket már megkaptuk, kellene a 3–2-es káró is, vagy ha utóbbi 4–1, akkor legyen lopimpasszolható a dáma és jó helyen az utolsó adu. Az egyik lehetőség lehívni a káró ász-királyt (hacsak nem esett be a szingli dáma) és utána a kőr magasfigurával közlekedve mindkét piros vesztőt fellopni – ezt tette Kovács Balázs, de a káró dáma beesése ezt feleslegessé tette. A másik megoldás kisebb esélyű – kiaduzás után treff lopimpassz, amit Jánosik Máté próbált meg, és neki is sikerült.

A 26. partiban is a piros kártyának jutott szerep. Kelet 1 káróval indult, és Dél 17 pontjával, ötös kárójával nyugisan 1 szant vállalt. Nyugat szempontjából látszik, hogy miszfit lehet, hogy birkózzon ezzel az ellenvonal? Legalább pontegyenlőségünk van, az asztalra lejutnia nehézkes, tehát kontra. Négy magas treff lehívása után a felvevőnek öt ütése marad – két-két pikk és káró meg a kőr ász, tehát a –500 borítékolható. Így egy asztalon sem ment a játék, a két kontrázó meghívta a pikket, ami egy harmadik ütést ad(hat)ott a felvevőnek. Kettőt buktatott a Marcin–Mérei páros, de ott Nyugat nem látta indokoltnak a kontrát. A legjobb helyzetbe a Biro Lajos–Vági Péter páros került, ahol Kelet indulása után Nyugat kifogyhatott a kontrakártyákból: összesen ötször tette ki a kontrát, amíg Észak Dél megtalálta, hogy az ellenfél indulószínében, káróban van találkozásuk, és mínusz 500-zal zárhatták a partit. (F. G.)

II. osztály
A másodosztályban is igen erős a mezőny, az első nap után Keszthelyi Kristóf és Kuttner Zoltán kettőse vezet 61 százalékkal feletti fordulóval, Tóth András és Csépán Gábor szintén közelítette ezt az értéket, míg Nyárádi Ibolya és lánya, Gabriella a harmadikok épp 60 százalék alatti eredménnyel.

28. leosztás

Egy szép duplagém, amit az élen állók jól oldottak meg.

Ha Nyugat elindul határeset lapjával, talán így alakulhat a licit. Ha Nyugat passzol, Észak 1 kárójára Kelet 2 szannal jelezheti a két színét, amire 4 pikk és 5 kőr jöhet, erre talán már Észak 5 pikket mondhat.

Érdekes parti, hiszen bellben mans ellen kell az 5-ös magasságon menteni, de a dupla fit miatt ez szükséges, bár nem tudni, ki is ment kit, így még a kontra is elmaradt legtöbbször. Az első két pár a vonalán a legjobbat írta, hiszen 4 pikk kontrát, illetve 5 kőrt teljesítettek, nem véletlenül állnak jól. (G. D.)

III. osztály
A 3. osztály lassan töltődik, 16 pár nevezett, és egy kimaradóval az első fordulót ők is hétfőn lejátszották. Nagyon ifjúsági és meglehetősen rutinos párok alkotják a mezőnyt – vagyis generációk összecsapása várható. A rutinos párok közül az I/B mezőnyében játszott korábban például Gyulai András és Lénárt Zoltán, most Ladán Évával kiegészülve, és az első nap után vezető Véghelyi Mária–Hazai Tamás kettős. Fischer László és Sziráki László, valamint Győri Anikó és Petrás Gábor a másodosztályban voltak csapatuk vezető párjai, ők tehát mind az élbolyba várhatóak. A fiatalok – a korosztályos válogatottak,Tőkés Dénes és Kovács Artúr, a Bekő Zsófia–Sógor Bence–Varga Norbert trió, a női korosztályos válogatottságra készülő Bánházi Dorina–Biborka Ágnes–Tóth Andrea hármas és a mezőny legfiatalabbjai, a sokat fejlődő Szabó Georgina–Zábrádi Zsófia páros bármelyike szintén feljutási esélyekkel száll a nyolcnapos harcba.

Az eredmények változatosak, sok partiban született a hét asztalon hét különböző eredmény. Lássuk például a 11-est.

11. leosztás

Észak erős szannal indul, és máris kettévált a mezőny. A Keletek egy része 5-4-es majorjával védekezni kezdett, a rendelkezésre álló két majort ígérő licittel – például Multi Landy 2 treffel. Ezután Délen nehéz már kőr felvételt játszani, bármelyik major licitje információs kontrát kell, hogy jelentsen erre a színre (attól függ, hány lapot ígér a színekben a 2 treff, ha lehet négyes, és ez a leggyakoribb, akkor van értelme természetesre játszani a 2 majort Déltől – a szerk.). Ha tehát Dél csinos elosztásos lapjával 2 pikket licitált, a minor gém is elérhető közelségbe került: a treff mariázson kívül nincs kiadó, és az ötödik kőr közben magasra lopható.

Mindössze egy pár játszott minort, ők is leálltak a 4-es magasságon – de a vehemens Nyugat, nyilván partnere beleszólásától biztatva gémmé kontrázta (4 treff kontra + 1, 610). Észak–Dél inkább kőr felvételt játszott, melyre normális játékkal nagyjából nyolc ütés látszik – a pikkre rövidülés közben a treff magasítására nincs tempó. Ahol Nyugat pikkel indult, ott csak nyolc ütés is sikerült. Treff indulásra jut mindenre idő, és három aduzás után a két treff és a negyedik adu  kiadásával tíz ütés teljesíthető. Ha nem volt közbeszólás, Nyugat a treff mariázsával is indulhatott – ez most katasztrófát, –450-et eredményezett. Kelet–Nyugat nagy pikk találkozásával 3 pikkig is elmerészkedhetett az ellenvonalon, ha a gép által Észak–Délen teljesíthetőnek látott 3 kőrre küzdeni akart. Nehezen látszik, hogy a két-két piros kiadó és a treff ász után hogyan sikerült még egy második bukást is egy párnak elszenvednie – vélhetően a kőr ász-király, treff ász, kis kőr hívássorrendbe kis aduval loptak be. Ez a figyelmetlenség is azonban 50 százalékot eredményezett. (F. G.)

8. leosztás

Nyugat az ambiciózus felvétel ellen nem a legszerencsésebben kis treffel indult, az asztal tízesét a bubi és a dáma fedte. Öt fejütés látszik: két pikk, egy kőr, két treff. A káró színben valószínűleg tudunk ütni hármat, a 9. ütésünkre a kőr bubi tűnik a legjobb jelöltnek. Közben persze el kellene kerülni, hogy az ellenvonal ötöt üssön. Na de hogy?

Mivel a káró szín mindenképp kell, azzal kezdtem, kézből a bubi felé. Nyugat az ásszal ütött, és némi töprengés után a treffet folytatta. Kelet nyolcasát kihagytam, hátha Nyugat 5–5 gömbölyűvel licitált így, de Kelet talált magánál egy 3. treffet is. És ekkor felcsillant a remény. Nyugat treffje Kxxx, a kőrje ötös, mert hatos színnel inkább azt ismételte volna. Négy maradék lapja pedig minden bizonnyal vagy 2–2, vagy 3–1. Kelet 6-7 pikkje nem valószínű, azzal talán belépett volna a licitbe. Szóval ha a káró ász dubló volt, akkor csak le kell hívni a kárókat és a pikk ász-királyt, Nyugatot üttetni a treff királlyal, és csak kőrje marad. Ha viszont az elosztása a nagyon is valószínű 3–5–1–4, azaz szingli volt a káró ász (az elszaladása is erre utal), akkor ez a dolog nem megy. Vagy mégis?

Nem olyan nehéz, csak le kell hívni a káró ütéseket, és figyelni, hogy mit dobál el. Ugyanis 3 treff és 4 káró ütés után mindenkinek 6 lapja marad, amiben Nyugatnak 3 kőrt, 3 pikket és a magas treffet is meg kellene tartania ahhoz, hogy elkerülje a kényszerhívást, amivel a 9. ütést adja (kis kőr a bubi felé, ütnie kell az egyik figurával, majd elhívnia a színből).

Most ráadásul még a pikk dáma is hozzászorult, amivel pláne kellemetlenül érezhette magát, de a vázolt játék három kis pikk ellen is működik, ugyanis az a menekülőlap, amit el kell dobatnunk vele.

Rajtam kívül négy Észak játszott szant, ketten nyolcat, ketten hetet ütöttek.

Persze kőr indulás, és pontos ellenjáték mellett nem olyan egyszerű a helyzetem, sőt. Ettől még örülök, hogy ezt felismertem, nem is rontottam el, és ez akkor is így van, ha az öndicséret illata kellemetlen. (H. T.)