Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2024. január 26.

MP-bajnokság 2023–2024 6. forduló

A hatodik fordulót is lejátszottuk, így már a háromnegyedén túl vagyunk a párosbajnokságnak, kezdenek kialakulni az erőviszonyok, innen már csak az eddigitől jelentősen eltérő eredményekkel lehet látványosat alakítani a helyezéseken – lefelé vagy felfelé. Lássuk, mi történt a héten.

I/A
Az I/A-ban a Winkler–Dumbovich pár valóban távol maradt, és bár egy darabig úgy tűnt, hogy így is megtarthatják vezető pozíciójukat a kimaradásért kapott 45 százalékkal, végül jól hajrázva előztek a fiatalok, azaz Argay Zsolt és Kemény Márk, ezúttal 55 százalékot értek el, és így épp (kevesebb mint egy topszkórral) átvették a vezetést! Ha másért nem, azért van ennek jelentősége, mert így az első helyért járó sárga trikót, helyesebben a fix egyes asztalt ők foglalhatják el az utolsó két napon. A további követők eléggé messze vannak, Szilágyiék jelenleg a harmadikak, de a hátrányuk összesítésben több mint 3 százalék, ami vélhetően túl sok. A bronzért harcol velük három másik pár, a heti második Szőts–Udvari, a múlt heti harmadik Thorpe–Vági, és a Balásy–Marjai–Malinovszkij trió is – ez a négy pár 6 ponton belül van! Meglepően sokan végeztek átlag alatt az élmezőnyből, így tudott Biborka Dániel és Nagy Kartal, két ifi játékos 58 százalékkal nyerni a héten, és ezzel fel is jöttek a kilencedik helyre.

A középmezőny szűkült, de még mindig veszélyesen áll kb. 8-10 pár, akik nem érik el a 48 százalékot összesítésben. Az utolsó három pár próbált javítani, de nem igazán tudtak közeledni a biztos helyekhez.

Nézzünk pár érdekes partit az első osztályból.

Visszatérő motívum volt, és több játékostól is hallottam, hogy bizony a mezőny nem eléggé homogén, pedig elvárható lenne, hogy azonos felvételből nagyjából mindenki hasonló ütésszámot érjen el. Nos, többször meglepve tapasztaltuk, hogy amikor az ellenfél normális felvételben normális ütésszámot visz, azzal mi csak 20-30 százalék körüli eredményt érünk el, ami elég bosszantó tud lenni.

Íme egy példa.

Bódis Gyula nem csinált csodát: megadott egy impasszt, hogy eldobjon egy vesztőt, majd kimagasította az asztal ötös mellékszínét. Persze szerencsés volt, hogy a pikk kilences-nyolcas beesett, így a hetessel is tudott magasan lopni, de ettől még nehéz látni, miért ne így játszanánk – még a kőr indulás lehet veszélyes, hiszen, ha nem jó a káró dáma helyzete, akkor baj lehet, és csak tízet ütünk, így azt a két felvevőt értem, aki erre az indulásra csak 11-et vitt haza, csak Stefan Thorpe kockáztatta meg a káró impasszt. De akiknek treffel vagy káróval (bele az impasszba) indultak, miként lehetett 11-et vinni csak? Érthetetlen, ez egy párosverseny, minél többet kell próbálni ütni, nem? Hogy miként sikerült csak tíz ütést szerezni két játékosnak is, nem is akarom tudni (igaz, a legerősebb kőr kijátszást kapták).

Talán a szokásosnál kevesebb izgalmas parti volt a héten, de egy szlemet azért találtam.

Mi így vállaltuk – partnerem talán attól félt, hogy még rossz kőr elosztás esetén is lehet 12 ütésünk, de már a 6 kőr is topszkór lett volna, mivel a többi szlemet licitáló 6 treffet vállalt, ami különösen Dél kezéből veszélyes… Egy ilyen szerencsés is volt, de nem pikk volt az indulás, hanem érthetően a szingli kőr.

Mivel Kelet majorokat ígért, a többség nem is tudta-akarta bemutatni a kőr színt, mi szerencsére megállapodtunk, hogy ilyenkor is van Rubensohl konvenció, azaz a 3 káró ötös kőrt és legalább géminvitet ígért. Még az extrém rossz (JTxxx) kőr/aduelosztást is kibírtuk volna, mivel tudott volt a legalább négyes kőr helyzete.

Egy feladvány: unalmas 4 kőr, de hogy kell szürt csinálni?

Ez is egy mód, hogy segítsünk a felvevőnek, talán kicsit szokatlanabb, mert így még szépen kellett játszania a végállást. Látszólag a pikk dáma betevése nem ad ütést, hiszen a pikkek lelophatóak, de a magas pikk nyolcasra egy kárót lehetett elvetni, és káróban Keletet végjátékba tenni.

Ez némi segítség lehet, hogy miként is van mindig 11 ütés a gép szerint a partiban, de kijön-e?
A megoldásokat várjuk messengeren vagy a szokásos emailcímen (gulyasdaniel69@gmail.com). (GD)

I/B osztály
A napot megint Quittner Gusztáv és Szőnyi György nyerte, és ezzel a mostani 59 százalékkal két nap alatt a középmezőnyből feljutó helyre érkeztek. A fordulót sokáig vezető Harangozó László–Hittmann László és Holyinka Péter Varga István helyettessel is 58 százalék felett csináltak, és ezzel az első hatban vannak. Az élen többször cserélt az első három pár: végül Jakab Sándor és Sztrapkovics László viselheti a sárga trikót, Kerti István és Tichler Krisztián egy fél topszkórral mögöttük másodikak, és Mirk Gábor ezúttal Lukácsi László helyettessel egy további topszkór távolságban harmadik.

A 4-es partiban csak három Észak és Dél találta meg a nyugis 3 szan felvételt, amelyben ugyanannyi ütés van, mint a többség által választott 4 kőrben. A 10 ütés megszerzésére azonban kőrben könnyebb lehetőség adódott, hiszen ha a felvevő háromszor hívta a pikket, aduzás után Kelet beszorult a minorokban.

Fogaras András rutinosan korán leszinglizte treff dámáját, így a felvevő inkább treff impasszt adott, és kettőt bukott. Hasonlóan írta fel Budinszky András is az osztott topszkórt.

Liska Tibor azonban inkább a beszorulásban hitt, amit talán az is erősített, hogy Kelet csak nehezen vált meg utolsó előtti treffjétől.

A többség a biztonságosnak látott káró dámával indult – ez persze a beszorítást is megkönnyítette. A pikk tízes indulás vagy hívás azonban a felvevőnek plusz ütést adományozhatott. Érdekes módon a dáma-kilences villát csak Dezső Kende fedezte fel a kezében, és a plusz pikk ütést még a minor beszorítással is kombinálta, a 11 ütéses topszkórért.

A 6-os partiban a szlemet is haza lehetett vinni. Kelet 2 szannal indult, és az asztalok jó részén Dél 3 kőrrel belépett. Ha Nyugatnak volt a kétszínű minorokra ez esetben is licitje, elindulhattak a minor szlem felé, de az asztalok jó felén inkább a 3 szant választották. Csak két fiatal, Dezső Kende és Selmeci Dávid mentett 4 kőrrel, mely a két bukással 70 százalékot ért. Ha Dél csendben maradt, Kelet 3 pikkel jelezte minorjait, melyet Észak hívásirányítólag megkontrázott. Dél 4 pikkre is emelhetett, de Kelet–Nyugat már a minor szlemet választotta.

A három felvevő közül egyedül Szetei Zsolt teljesített – a partira a nemes, de ezúttal vesztes fél, Moussong Gábor, valamint Varga István hívta fel a figyelmet. A felvevő két lopással elliminálta a pikket, és csak kettőt aduzott. Amikor a részleges elimináció végén kiadta a kőrt, csak Dél üthetett, aki már csak rosszat hívhatott, és a rosszul ülő káró dáma nem üthetett.

A 19-es partiban Kelet–Nyugat együttműködésébe az asztalok felén hiba csúszott. Sztenderdben 1 treff–1 káró–1 szan–3 káró után vették fel Délen a 3 szant, és a megegyezés szerinti kis pikkel indult Nyugat. A királyt az ász ütötte, majd reménykedve két káró következett, majd egy harmadik is Nyugat dámájához. Közben Kelet két dobással is segítette (vagy rontotta) partnere tisztán látását, hogy ne hívjon pikket, hanem a treff ász az átvevő. Ha valaki még a rossz terítést is elfogadta, akkor szürrel engedte a felvételt teljesíteni. (FG)

II. osztály
A másodosztályban megint új első van, Hajnal Dániel és Baka Tibor remek, 62 százalékos fordulóval került az élre, míg a Lukácsi–Gere–Takács hármas napi 55 százaléka a második helyre hozta őket. Bednay–Juhász most harmadik, míg negyedik helyre egy hatalmas, 67 százalékos fordulóval két tavaly még U16-os ifi, Tőkés Dénes és Kovács Artúr futott be, így ők is bejelentkeztek a feljutói versenybe, ami még mindig nagyon nyílt, két erős fordulóval a középmezőnyből is oda lehet érni.

A mezőny végén két pár tűnik menthetetlennek, de legalább hat másik még bajban van, és könnyen kieshet.

Nézzünk innen is egy érdekes felvételt.

21. leosztás

Egy csendes töredék. Általában Kelet–Nyugat 3 pikket játszott (esetleg 2-t), és a felvételt nem is lehet elbuktatni, de meg lehet nehezíteni a felvevő dolgát – néhányan valóban csak nyolcat ütöttek. A probléma az átmenetekkel van, hiszen mindössze a kőr dámával lehet lejutni, hogy megadjuk az adu impasszt. A treff király indulás persze sokat segít, hogy minden színből csak egyet adjunk ki, hiszen hiába a későbbi treff lopás, így Dél már nem üt további adut.

És ha Észak az amúgy is reménytelen dubló kőr ászát hívja, majd folytatja a színt? Ha kézben ütjük, bajban vagyunk, mert Észak ellopná a kőr lemenetünket, ha viszont a dámával ütünk, nem történik ez idő előtt? A káró király még nem magas. Ez azonban nem baj: ütünk az asztalon, két menet adu az impasszal, majd a káró dáma. Észak hiába üt, nem tud kiaduzni, a treff figura most sem segít, így végül a negyedik menet kőr ellopásával lejutunk az asztalra, hogy a káró királyra eldobhassuk az egyik rossz treffet (bár Észak már most sem tud jót hívni). És még azt mondják, a 4–3–3–3 elosztású lapokban nincs lopási érték! (GD)

III. osztály
A napot Anders Tibor és Kellner László nyerte, de az eredmények most nem szóródtak nagyon: 58 százalék elég volt az első helyhez, és 42 alatt sem végzett senki. Ezzel a hat napból háromszor nyertek Andersék, és most ők vezetnek egy topszkórral Keresztény Andrea és Budai László előtt.

10. leosztás

Nagyon izgalmas partik, duplagémek nem akadtak, talán ez a szlem volt a legizgalmasabb.

Még a legvadabb terroristák sem indulnának el 2 pikkel. Délnek két fedetlen színe is van, lazább rendszerben az 1 szan, másutt az 1 treff indulás is elképzelhető volt. Mindkettőre Nyugat 7–4-ével a majorokban beléphet 3 kőrrel, amitől Észak lapja megnő. Nehéz a vonalat 6 káróig navigálni – a 4 káró és a 4 kőr is megbeszélés kérdése, hogy mit jelentsen. Bármilyen ászkérdést is tartalmazzon, a két kulcslap hiánya gondot okoz – a káró impassz meg vélhetően nem fog ülni.

Rubint Gergőnek és Ballér Miklósnak azért sikerült 6 káróban landolnia Észak kezéből, és ez kőr indulásra gondtalanul meg is lett – a kőr ász-királyra egy pikk elrepült, és a treff duplaimpassz esélyesebb játék, mint a hátul ülő sec mariázsra játszani. A kőr védekezés után a pikk indulás nem merült fel, bár arra a felvevő inkább elbukná a partit. Úgy kellene az asztalra jutnia aduzás előtt, hogy nem engedheti ki a treffet a pikk dobása előtt, tehát inkább a hátul lévő szingli figurára vagy a 2–2 treffre és így a bukásra játszana. (FG)