Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. december 15.

MP-bajnokság 2023–2024 3. forduló

A harmadik fordulóval zárult a 2023-as év a párosbajnokságban, most három hét karácsonyi szünet következik. De előtte még pénteken Bridzsgála 2023, ünnepség, együtt levés, kaja-pia, és egy párosverseny.

I/A
A Winkler–Dumbovich pár maradt az élen, áll, de hiába értek el most is 58 százalékot, ha a fiatal aspiránsok, Argay Zsolt és Kemény Márk egyre jobban hasítanak, ezúttal 64 százalékkal nyerték a fordulót, és már másodikak, centikre (5 Mitchell pontra, ami szinte semmi, mivel egy partin 30-at lehet maximum szerezni). Márk apja, Kemény György ezúttal 52 százalékot ért el szokásos partnerével, Trenka Péterrel, de így is harmadikok, míg Márk anyukája, Hegedüs Orsolya Bárczy Péterrel ezúttal is remekül játszott (napi eredményük 58 százalék, ami a héten a harmadik legjobb eredmény), és már ötödik, ha pedig hozzáteszem, hogy Argay Zsolt papája, Gyula pedig a hatodik Siba Gergellyel, akik kedden 62 százalékkal másodikok lettek, szép a családi idill az élmezőnyben. Ebbe csak a Szilágyi–Talyigás kettős „rondít” bele az elsőkön kívül, akik tartják az 55 százalék körüli fordulókat, és negyedikek.

A középmezőny is elképesztően szoros, a 11. és a 21. közt alig több, mint egy topszkór van, igaz, még több mint a fele játék hátra van a bajnokságból.

Nézzünk pár izgalmas partit a legmagasabb osztályból.

Először egy nehéz felvevőjáték, amit nem volt elvárható, hogy a partnerem teljesítsen.

Az ellenfelek egyet sem licitáltak (ez sehol máshol nem így történt), és aduval indultak (ez sem volt máshol). Erre már a szokásos két asztali káró lopás nem volt kivitelezhető, és mivel a kőr nem húzott, elbukott a gém. És hogy miként lehet adu indulásra teljesíteni? Ez legyen év végi feladvány, ami még 52 lapból sem triviális, de nagyon szép játék. A megoldásokat messengeren vagy emailen (gulyasdaniel69@gmail.com) várom.

Jó pár asztalon 4 (esetleg 3) pikket játszottak kontrával, ezek mind teljesítettek, illetve többen 5 treffel mentettek, amiben kiáll a nyilvánvaló 3 ütés. Ahol nem mondtak gémet, Kelet–Nyugat 4 treffet mondott és csinált, ez volt a topszkór.

Ugyanebben a cserében szlemet lehetett mondani, azonban az alapvető sansz nem ült – Wettl Márta mégis teljesített!

Kicsit merészen jutottak el a szlemig, és a treff indulás, valamint a káró impassz is kellett, hogy legyen esély. Néhányan ütöttek 12-t, de a többség megadta a kőr dáma elleni sima impasszt, és így 450 lett a végeredmény.
Márta látta, hogy korai lenne még eldönteni, hogy mit csináljon a kőr színnel, és amikor az aduk hívására Kelet eldobott egy kőrt, már látta a megoldást: a kőr királyt, majd a bubit hívta, abban reménykedve, hogy balra a dáma, és jobbra a tízes, és valóban! Hiába fedne Nyugat, a kőr tízes elesik, és a káró impassz ül. Bár nem volt betonbiztos felvétel, végül meglett ez a szlem.

Az ifjonti hév meghozta a gyümölcsét ebben a partiban.

Megint egy régi ismerős – lementeni a 3 szant? Nos, hat játékosnak eszébe jutott, és a 7–4 elosztás, meg a kedvező szkórhelyzet bizony biztató. Persze mondhattunk volna rá 4 szant, hiszen még az is benne van, de ki, és hogyan?

A partner hozott két ütést, ezért a 4 pikk csak 500-at bukott. Csapatversenyen nem izgalmas, ír az ellenfél 3-4 IMP-t, itt a mentés 83, míg az ellen 3 szanja 11 ütéssel csak 23 százalékot ért.

Végül egy szép ellenjáték a Sinkovitz házaspártól, a kormánynál Andreával, aki remekül hívogatott (az a pikk bubi!), a felvevő pedig végül hármat bukott.

Major indulásra bukik a gém, azonban néhányan, tudva az asztali majorokról, és a felvevő feltehetően hosszabb/jobb treffjéről, káróval jöttek, erre már meg is lett a 3 szan. (GD)

I/B
Az I/B-ben fordított napot rendeztek. Az előző forduló után vezető ötösből csak Kerekes Zsuzsa és Varga Sándor érte el az átlagot, így ők harmadikok. Dienes Ödön és Fogaras András az első nap után a harmadikat is megnyerte, ezúttal 64,5 százalékkal, mögöttük második a Cziffra–Holyinka–Csernátony egység. Sajnos csütörtök este érkezett a letaglózó hír: Cziffra András váratlanul meghalt, így ő már csak fentről figyelve segítheti örökös partnerét a feljutásért vívott küzdelemben.

Érdekesség, hogy az első kilenc párból csak a stabil 6. Jalsovszky Janka–Kovács Márton–Márki-Zay János számít fiatalnak, a többiek Tichler Krisztiánt leszámítva vagy fél évszázados versenyzői tapasztalattal rendelkeznek.

A Bíro Lajos–Vági Péter–Szabó Zsolt egység kártyaérzéke a kupasorozat rájátszásába repítette csapatukat. A második parti licitjével se vacakoltak sokat, Szabó Zsolt partnere gyenge szannyi erejével egyből szlemre ugrott. A lejátszásban sokat nem kellett találgatni, mert Mirk Gabó az aktív pikk király alóli indulást választotta, + 980.

A harmadik adu dámát persze senki se találta el, de a hiányzó ütést sokfelé lehetett keresni. Kisgyörgy Lajos sokáig nyomozott, végül a káró lopimpassz mellett döntött – egyszer nem.

A rossz pikk impasszt is meg lehetett próbálni. Zalai Ágnes játszotta a legnagyobb esélyre a partit: egyből hívott a káró ászhoz, majd a kőr király és a treff dáma lemenetet is a kárók fellopásához használta. Mivel a káró király nem esett, végül kipróbálta a pikket is – a gondos felvevőjáték is osztott nullát eredményezett.

Az 5. leosztás valami kifacsart licitverseny döntőjéből érkezhetett. Északnak az első helyen kell indulnia – nyolcadik treff ász, két szingli piros király és harmadik pikk bubi tíz birtokában. Sándor Judith a 4 treff kizárás mellett döntött, erre Marcin László a sorvégén információs kontrát adott, és ez lett a végső felvétel.

Most már csak azt kell eldönteni, mivel induljunk – mindössze három ütés múlik rajta. Fülöp Zoltán úgy gondolta, az asztal aduit kell elvenni, és a treff királlyal indult. A felvevő köszönte, a kőr királyt átütve három vesztőt dobott el a kezéből, az utolsót Kelet csak aduütése árán tudta ellopni. Más asztalokon szerepelt még kőr indulás is a három kicsiből, amire szintén tíz ütés került a felvevő zsákjába.

A második napot vezető Hegyi András–Lévai Ferenc az ellenfél buktatása helyett az aduszín kiválasztását próbálta megoldani. Az 5 káró is már hármat bukna, a 6 treff ötöt, de két ajándék ütés sem vigasztalhatta a felvevőt.

A frissen összeült Fekete István–Kerényi István pár szokatlan rendszert játszik. Fekete István 2 pikk nyitó licitjét Kerényi Pista 4-re emelte. A természetes kőr indulásra a kézből eltűnt a két vesztő káró, és a felvevő jól játszott: a treff ász-király után az adu királlyal is lopott, így két pikk és egy treff kiadóval hazaért. Arra kellett csak figyelnie, hogy a magas pikk tízesét ne hívja le, hogy Kelet ne tudja utolsó aduját elvenni és kirövidíteni őt.

Sokan inkább a 3–3 treffben és az eső pikk dámában bíztak, és a pikk királyt aduzásra használták – kirövidülés és egy bukás lett a vége. Még az 5 káró is benne van az ülő káró impassz segítségével – ha a felvevő vesztő kőrjét nem lelopja, hanem pikkre dobja, és a hat külső ütés meg az öt káró elég a teljesítéshez. (FG)

II. osztály
A másodosztályban ezen héten sokkal egyenletesebben teljesítettek a párok, a múlt héten nagyot lövő Kiss–Halusz–Magyar ezúttal bőven átlag alatt maradt, és már csak hatodik. Élen Varga István, azaz Pipi, partnere Lovas Júlia, és ezzel továbbra is szinte teljes a nőuralom, hiszen az első négy párban István az egyetlen férfi, mivel a Nyárádi–Nyárádi és a Beck–Trencséni kettősök mögé megérkezett Zábrádi Zsófia és Szabó Ginus. A fordulót amúgy ezúttal férfiak nyerték: Szász Domokos és Fried Péter 59 százalékot ért el, és ők ezzel az ötödikek.

Az utolsó partira maradt egy kedvencünk, a kettős vagy duplagém. Bár ezek a partik igazán IMP értékelésben tudnak nagyot szólni, itt is jó „átírni” a másik oldalra.

30. leosztás

A parti főhősei a másik U16-os ifjúsági válogatott pár, Kovács Artúr és Tőkés Dénes, akik ugyan egyelőre csak a középmezőnyben helyezkednek el, de ezúttal egyedül a mezőnyben ők mondtak, és persze teljesítettek 4 pikket, kontrával persze. A 4 kőrt általában hagyták, és az meg is lett más asztalokon, bár három helyen 5 kőrig küzdöttek, tehát voltak még 4 pikkel próbálkozók bizonyára. (GD)

III. osztály
A napot Petrás Gábor és Győry Anikó nyerte, így feljöttek a negyedik helyre. Az élen álló két páros századra ugyanannyi pontot csinált, így Anders Tibor és Kellner László 3 századdal továbbra is vezet Budai László és Keresztény Andrea előtt, míg Dobóczky András és Szombati István heti második helyével őrzi a bronzos pozíciót.

8. leosztás

A 8-as parti indító kijátszási feladvány. Lapunk Keleten:

Előttünk, a második helyen indul Észak 2 szannal mans-mansban, Dél ezt 3-ra emeli. Mivel indulunk?

A hat asztalból ötön volt szan Észak kezéből a felvétel. Ketten a nyugis kőr tízessel, egy Kelet az izgalmasabb treff kilencessel, egy a még izgalmasabb pikk dámával kezdett.

Egyedül a Telegdi László–Vashegyi Gábor páros indult a kis káróval, amire az első hatot sikerült az ellenjátékosoknak leütniük. Minden más indulásra 12 ütést vihetett Észak haza – Dobóczky András és Szombati István ráadásul be is mondta a mázlis szlemet. (FG)

Emlékeztető: az első játéknapok januárban csak nyolcadikától lesznek.

Köszönjük az egész éves figyelmet, és kellemes ünnepeket kívánunk! Ezen az oldalon vagy az asztal mellett jövőre is találkozunk.