Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Hazai Tamás - 2022. november 13.

Minden bizonytalan – csb 2022 I/B és II. osztály 9. játékhét

A heti fordulóban az 1/B osztályban csak egyvalami lett bizonyos: hogy minden meccset lejátszottak. A felsőházban borult a papírforma: a meccselőnnyel vezető Feel the Beat felforgatott leülést választott, gyakorlatilag mindenki játszott mindenkivel, és ez a jó érzékű zsugásokból álló Libella ellen megbosszulta magát (Libella–Feel the Beat 15,76–4,24). A második helyen álló Ecosoft 1 pontos győzelmet szerzett az I/A osztályt szintén megjáró Grand Slam ellen. A múlt héten leszakadni látszó SZTAKI 15,78-ra verte a feljutásban idáig jobban reménykedő Izobau TSC-t, és végül a nyugodt harmadik helyen álló Durostone a fiatalokat ismét jól bevető Blackouttól kapott ki 16,79–3,21-re. Még két teljes forduló hátravan, és ezalatt gyakorlatilag bármi elképzelhető. Ha a körmérkőzés öt meccsét plusz az alsóház csapataitól hozott fele pontokat (azaz még két meccsnyit) nézünk, akkor csak a SZTAKI van éppen a tízes átlag alatt, és még öt csapat van 10 és 10,7 között. Az Ecosoft és a Feel the Beat ugyan szinte meccselőnnyel vezet előttük, de a heti forduló alapján a maradék két héten bármi elképzelhető.

Az alsóházban sem tisztázódtak még a lényeges kérdések. Az eredetileg a felsőházba igyekvő ELTE már nincs veszélyben, az Artemix és a Pikk pedig csak a nagyon jó utolsó két eredményében bízhat. A másik öt csapat azonban még izgulhat, hiszen 6 ponton belül helyezkednek el. A csoportkör végén utolsó Young Boys két nagyot is írt az elmúlt három fordulóban, ha ez a trend marad, akkor örömbridzset játszthatnak.

Egyből az első parti még bemelegítés nélkül feladatot adott mindenkinek. Észak–Délnek a 6 treff a teljesíthető szlemfelvétel, az 5–3-as pikkben játszva az aduászon kívül egy trefflopás is kiállhat. A szlem kiderítése nem lehetett egyszerű feladat: 1 treff–1 pikk–3 treff–3 pikk–4 pikk–4 szan ászkérdés után Észak egy ász + 1 sikénje kellett, hogy kiderüljön. A válaszolók általában két ásznak (+ adu dáma) adták el a lapot, amelyre Dél látni vélte az egyetlen kiadót.

Érsek Laura és Lovas Júlia máshogy jutott el a szlemhez: Laura egy ászt válaszolt, de Lovas Júlia azért megkérdezte az adu dámát is – a válasz ígérte a dámát és a treff királyt, és máris a szlemben találták magukat.

A korrekt 6 treffet egyedül a Véghelyi Mária–Hazai Tamás páros mondta be, de a 6 pikk is mindenhol teljesült, A Cyan–Balásy meccsen Fehér Péter a két ászával megkontrázta a 6 pikket – és Kalmár Zoltán talán egyszerűbben megtalálhatónak vélte a treff lopást, úgyhogy a bukós 6 szanba menekült. A Durostone–Blackout meccsen pedig Észak két ász válasza okozott problémát: Keresztény Andrea a nyugisnak gondolt 6 szant vállalta, a két ásszal Retteghy Orsolya kontrázott, és a lelkiismeretfurdalástól vezérelt Nagy Enikő inkább 7 treffbe menekült.

Az 5. parti megint szlemesélyeket hozott. Ahol Észak 18 pontjával 1 szannal indult, ott jellemzően Dél 3 szannál behúzta a féket. Ha a másfél szan licithez 1 treffel indult, ott Dél hatos treffjével és jópofa 13 pontjával a szlem felé kormányozhatta csapatukat. Míg azonban a remek esélyű 6 szan bukós volt, a 6 treffet meg lehetett csinálni: a kétszeri aduzás után a vesztő kárót el lehet dobni kőrre, és a káró lopimpasszra dobható a harmadik pikk. Márki-Zay János ennél egyszerűbb tervet közölt, mivel a hatodik kőr bubi alól indultak, egyből négy kőr ütése lett, úgyhogy mindjárt terített a pikk ász kiadóra. A 6 szan az Ecosoft csapatnak lett meg, ahol Észak–Dél pár licittel elintézte a szlemvállalást, Nyugat nem tudott pikkre hívásirányító kontrát adni, és Kelet a peches kis káró indulást választotta.

Még két szlem következett. A 21-es partiban ellenvonalon kellett licitálni – és nem is a kis, hanem a nagyszlem volt a tét. Marjai Gábor az Izobau TSC-ből 1 kőrrel szólt közbe, a 3 káró kizárásra Benedek Béla 3 pikk szabadlicitet adott, és itt már nem volt megállás: 5 káró exclusion következett, megkapta az adu ász-király-dáma választ, és 6 pikket jelentett. Talán a kőr királyról is érdeklődhetett volna, és király megléte esetén még a hármas csatlakozás is esélyt adott volna a nagyszlemre.

Még egy asztal mondott szlemet – de pont ez a meccs másik asztala, merőben más licittel. Molnár Laci a SZTAKI-ból nem kérdezett, hanem késleltetten emelte Kaderják Levente pikkjét. Mivel Levente magától 4 pikkre ugrott, az emelésbe csak a 6 pikk zárólicit fért bele.

A 30. partiban is nagyszlem volt, talán könnyebben licitálhatóan. Ahol az általános mansra tekintettel Kelet elindította hatos kőrjét, ott a szlem általában kimaradt. Négy asztal derítette fel a jó 7 kárót – és megint mindahányan kihúzhatták a partit, mert pont ellenfeleik is jól licitáltak. Pároslicitben könnyű volt a helyzet, és mind az ELTE és a Hazai, mind a Young Boys és az Artemix párjai hasonlóan licitáltak: Dél riverzet adott minorjaival vagy 3-ra emelte partnere 1 káróját, Észak megkérdezte az ORKC-val, hogy szlemet is játszana-e, és a pozitív válasz meg az összes ász ismeretében könnyű volt 13-ig (plusz belső szürök) számolni.

Kedd esti eltalálós (H. T.)

Felvevőként a legtöbb esetben az indulás után az ember készít egy játéktervet, amiben van esetleg 1-2 impassz, melyek sikereségének függvénye lesz a végeredmény. Jobb napokon persze vannak B, C és D tervek is, ha a gáblicselek nem jönnek be, vagy meg lehet úszni a velük járó kockázatot. És vannak egészen ihletett pillanatok is, amikor a párhuzamos tervek közül képesek vagyunk a legjobb esélyűt kiválasztani. És ezek élvezetes pillanatok.

Aztán vannak az eltalálós partik. Ezeknek az egyik legismertebb formája a „holadáma” típusú kiosztás, mint ez a parti.

Az indulás a treff ász (kérik), majd király, amit elloptam, és elgyönyörködtem, hogy két ilyen dámám is van. Mivel a treffet már kiadtam, két káró kiadása elkerülhetetlennek látszik, vagyis eléggé nem fér bele, hogy bármelyik nemes hölgy üssön. A pikk szerencsére elég hamar elesett.

Leaduztam, figyelve, hogy ki mit dob és/vagy kér, de semmi meglepő nem történt: Nyugat bőszen őrizte a létező és nem létező figuráit. Kárót hívtam, hogy legyünk túl rajta (nem, valójában nem alibiből csináltam), de nem alakult jobban a dolog, mint vártam, és eljutottunk ebbe az állásba, Dél hív:

Amikor is rájöttem, hogy teljesen rosszul csináltam. Kelet Dubló káró figurájára (lehetőleg a királyra) kellett volna játszani, mégpedig kézben befejezve az aduzást, és onnan hívni az ász fele. Ekkor ha Kelet nem teszi be az első körbe a királyát, a kikényszerített ütés után a dob-lop treff és a kőr hívás közül választhat, vagyis mindenképp megoldja a helyzetet. (Treff után persze van még dolog: asztalon kell ütni, és a kézi kárót dobni el, majd a kőr ász-király után üttetni a dámát, ami után már csak a magas kőr és az adu marad a kézben.)

A szakirodalom a holadámára az „elég jó-e az 50 százalék?” költői kérdéssel kezdve az eliminációt vagy legalább részleges eliminációt javasolja. Ez utóbbi lett volna a fentebb vázolt játék. Oké, itt be kell valljam, hogy eredetileg 3–3 káróra játszottam volna, vagyis a második kárót elvéve hívam volna vissza a színt, ha nem ez az ellenjáték történik, akkor is előáll a kényszerhívás, de már teljes eliminációval. Szóval eltalálósban 1–0 oda. A káró ász, káró mindkét esetben jó.

Szóval döntésre kellene most jutni. Mit tudunk? A licit és az eddigiek alapján bárhol lehet. A laperőbe itt is, ott is elfér, ahogy a hiánya is. A treff valószínűleg 5-5, (esetleg 6–4 Kelet javára. Nyugat hosszabb treffel kizárt volna. Ha elhisszük, hogy Nyugat második treff hozzátétele, a négyes, lapszámot mutatott, akkor 5–5), a pikk és a káró elosztása már ismert. Nyugat négyes kőrrel (1–4–4-–4 elosztással) inkább 1 kőrt mondott volna a 2 treff helyett. Valószínűbbnek látszik Kelet hosszabb kőrje, ha az nem 3–3. Hosszab kőrben többször van dáma,  Kelet felé adtam meg az impasszt, nyert. Szerencsém volt. Persze a káró fellopása után már valószínű volt, hogy a kőr 3–3, de addigra a sok talánt összeszoroztam, és a „talán a sokadikon az már a valószínű” babonaságot követtem.

Itthon aztán, hála a LoveBridge-nek, megnézhettem, hogy ki-ki hogy oldotta meg a holadámát. Csak azok érdekeltek, akik 4 pikket játszottak, hiszen a töredékékben ennek nincs igazán tétje. Rajtam kívül 5 Észak mondta be. Ebből kettejük ellen Kelet a 2. ütésben kőrt hívott, hárman pedig aduzás után a kőr bubival adtak impasszt. Tény, hogy mindhárom Nyugat kizárt.

Hát, vagy én agyaltam túl ezt az egészet, vagy a (részleges) elimináció az I/B-ben már nem divat.

II. osztály
A másodosztály talán legfontosabb eseménye, hogy a heti duplameccsek mellett számos elmaradt meccs végére is pontot (semmint felkiáltójelet) tettek. Már csak öt elmaradt meccs maradt mindösszesen, de ezek a feljutást vélhetően már nem fogják befolyásolni: egy ötös boly egy meccselőnnyire elhúzott a többiektől. Ez az ötös a heti két fordulóban jól gyűjtötte a pontokat: az aktuális helyezésük sorrendjében (és kerekítve) Ernyő alatt 14 és 17, Next 14 és kimaradás, MTK-Catherina kimaradás és 15, Expassz 12 és 5 (pont az MTK Catherina ellen), Veszprém-Viadukt 15 és 18. A veszprémi csapat tehát a kezdeti botladozás után kezd felérni a feljutó helyekre.

15. leosztás
Nehezen licitálható, de könnyen teljesíthető szlem érkezett az első meccs végefelé.

Dél 12 pontjával vélhetően Standard 1 treffel elindul, és Kelet–Nyugaton ellenvonalon kell megtalálni a kőr szlemet. Nyugat kétszínű lapjában az egyik pont a treff, tehát inkább kőrrel kell kizárnia, amúgy is hatos – a treff indítólicit után talán sok a vesztő, de a 3 kőr még így is vállalhatóbbnak tűnik, mint a 2 kőr. Keletnek három fedője a külső színekben, adu királya meg legalább egy feltételezhető lopási értéke van – és még ott van a magasítható káróban a többi ütés. Ha 2 kőr volt a beleszólás, talán több hely van az invitálásgatásra – például a 3 treff itt nyilván invit, míg 3 kőr kizárás  után 4 treffel lehetne az érdeklődést kifejezni.

Mindenesetre csak ketten mondták be a szlemet, és a Csapó Szabolcs–Hajnal Dániel pár játszotta jól a partit: a káró dámát az indulónál kellett keresni, a kőr dáma is vélhetően inkább nála van, treff (és nem pikk) indulás után pedig az asztalra végtelen lemenet nyílott, úgyhogy két treff a magasodó káróé, egy meg az asztali lopásé lett.