Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. március 8.

Magyar Kupa 2024, 4. játékhét

Elkezdődött! A várva várt egyenesági összecsapásokkal megkezdődött a Magyar Kupa budapesti ágának lényegi része, valamint a Káró Kupáért is folyik már a küzdelem. A főágon vereséget szenvedőknek jó hír, hogy van még esélyük a vigaszágon visszajutni, csak a második vereség jelent végleges búcsút a legnagyobb kupától, de további kisebb, major kupákért akkor is lehet folytatni még.

Magyar Kupa
Lássuk, miként alakultak a mérkőzések a legjobb 32 közt, ahol nem is egy nagy meglepetés is akadt.

Galim–Tesókák 163–51
Egyértelmű Galim-győzelmet vártunk, és ez a 100 feletti különbség valóban ilyen volt.

UBH–Visoft 86–59
Szoros csatára, de Visoft győzelemre számítottunk. Az első félidő valóban Bódiséké volt, azonban a második 16 már a fiatalok szája íze szerint alakult, akik végül meglepően simán, 27 IMP-vel bizonyultak jobbnak (igaz, 14 pontot az utolsó előtti partin írtak), tehát az UBH jutott a 16 közé.

Palatinus–Artemix 176–43
Habár itt is szorosra gondoltunk, a Palatinus lesöpörte ellenfelét, a nap legnagyobb arányú győzelmét aratva.

SZTAKI–Libella 98–67
Előrehozott mérkőzésen talán meglepetés (mi legalábbis nem erre számítottunk), de a SZTAKI nyert, és jutott a következő körbe.

Angels–VICI 130–91
Jóslatunk itt valóra vált, a megszerzett 130 pont nem hangzik rosszul, a leadott 91 kicsit soknak tűnik, de sima volt a továbbjutás Winkleréknek.

Bosszorkány–Tatabánya-TSC halasztva
Betegség miatt hétfőre halasztották a mérkőzést, így várni kell a továbbjutóra.

Nyárádi–Budaörs 17 83–99
Nyárádiék pazarul kezdték a meccset, és a félidőben jelentős különbséggel vezettek, a 32 pontos előny azonban elolvadt a végére, a budaörsiek 16-tal jobbnak bizonyultak, és megúszták a kiesést.

Kakukktojás–Diamond Dogs 77–86
A gyémánt kutyák azt hitték +30-nál, hogy vége a meccsnek, de a tojásosok majdnem fordítottak, végül Szeteiék 9 IMP különbséggel jutottak túl szívós ellenfelükön.

FÉSZEK–MTK-Bíborláng 146–47
Itt is előre hozták a mérkőzést, és Bárczyék közel 100-zal nyertek is a papírformának megfelelően.

Relé–Gulyás 61–63
Jól tippeltünk, nagyon szoros volt a rangadó, végül két ponttal nyertünk, és készülhetünk a művészek ellen – igaz, az is halasztott mérkőzés lesz.

Interface–Szigethy 64–67
Itt is eltaláltuk, hogy nagy csata lesz, végül 3 IMP döntött, igaz, a vendégek örülhettek, ami kisebb meglepetés talán az eddigi formák alapján.

No Trump–ELTE 90–77
Az egyetemisták simán továbbjutására tippeltünk, azonban itt is robbant egy meglepetésbomba: a csoportjukból épp továbbjutó No Trump legyőzte I/B osztályú ellenfelét, és a következő körbe jutott.

EcoSoft–Veszprém 107–58
Az első szoftvercég, aki győzött, hiszen mind a Visoft, mind az Interface kiesett, ők azonban nagy előnnyel hozták a meccset.

Lapszámosok–Lowel 70–75
Ezúttal telitalálatot értünk el: a meccs nagyon szoros lett a végére, de a Lowel behúzta a mérkőzést, 5 pont épp elég a továbbjutáshoz.

Feel the Card–MTK-Catherina 85–100
„A kártyások nem érezték jól magukat”, írtuk a múlt héten – nos, a helyzet még rosszabb lett, hiszen viszonylag simán, 15 ponttal győzött az MTK egyik zászlóshajója, ami egyértelműen a játéknap legnagyobb meglepetése.

Blackout–Gamax 20–111
A Gamax hozta a papírformát, az összesen leadott 20 IMP pedig pazar formát ígér.

Izgalmas partikban nem volt hiány, nézzünk néhányat!

Több mérkőzésen is izgalmakat hozott ez a parti, de talán ez a szép blöff a leginkább említésre méltó.

Az ellenfél már örült, hogy legalább a gémet megtalálta – más kérdés, hogy talán az 5 kárót korai volt megkontrázni, és mivel elmaradt az aduhívás, még meg is lett a mentés, ami 17 pontba került, hiszen a másik asztalon bemondták a szlemet.

A 18 figurapontos „heavy” 1 pikk bajt okozott ennél az asztalnál.

Dél megtalálta a leghosszabb színét, amit a partner ellopott, így elbukott az amúgy terítettnek tűnő szlem.

De mi a teendő, ha a jó kézből mondják be a 6 pikket? Erre pedig Talyigás Péter tudta a megoldást.

Bár gyanúsnak kellett volna lennie, hogy milyen figurái lehetnek Északnak, amiből a kilencessel indul, de a felvevő mégis a káró tízest kérte, és már el is bukta a benne lévő kisszlemet.

Mindjárt a következő partiban is lehetett szlemet írni, pedig az egyik ellenfélnél három ász lapult…

Szetey András csak bemondta a színeit, ahogy sorra került, majd a 4 pikket szlemre emelte, Észak pedig a három ászával úgy érezte, ez nem lesz meg.

Az egyenletes asztal láttán sem fogott gyanút, és folytatta a kőr hívásokat, hiszen csak nem dobják el az asztali ötös kárót. Nos, épp ez történt, amikor a felvevő kiaduzott és lehívta nyolc zárt treffjét – 1210.

A félidő első két partiját így az MTK-Catherina 31–0-val hozta, ez is hozzájárult meglepetés győzelmükhöz.

Végül egy szép indító kijátszás Winkler Gábortól.

A legtöbb asztalon Dél játszott 3 szant, ami ellen Nyugat kőrrel indult, és lehetett teríteni, 9 ütés.

Ha azonban Észak játszik, mit hívjon elsőnek Kelet? A fekete színek nem merülnek fel, Dél pedig 5 pikket és 4 kőrt ígért inviterővel, így talán a partner sok kárójában lehetne bízni – de ennél jobbat talált az Angels csapat ásza, hiszen a kőr tízest hívta ki, erre már nem lehetett teljesíteni.

Mi várható a legjobb 16 között? Nézzük a párosításokat.

Galim–UBH
Gál Péterék más ellenfélre számítottak, hiszen az UBH a Visoftot verte az előző körben. Bár drukkolunk a fiataloknak, de a fák nem nőnek az égig véleményünk szerint, és a Galim jut tovább.

Palatinus–SZTAKI
A kutatók is náluk magasabbra értékelt ellenfelet győztek le, így talán ezúttal is reménykedhetnek, és tippünk alapján megszorítják Hontiékat, de végül a hazaiak behúzzák a meccset.

Angels–Bosszorkányok/TTSC
Bár az Angels ellenfele még nem ismert, talán nem túlzás azt gondolni, hogy a válogatott gerincét adó együttes simán jut majd a legjobb nyolc közé.

Budaörs 17–Diamond Dogs
A budaörsiek toronymagas esélyesek, de az előző körben is majdnem megégették magukat…Nem kizárt, hogy a kutyák megégetik őket.

FÉSZEK–Gulyás
Bár ezt a meccset csak a következő forduló előtti napon játsszuk, és persze megint nálunk magasabb kiemeltet kaptunk (kilencedikként a nyolcadikat vertük múlt héten, most jöhet a negyedik, ilyen is a kupa), reménykedünk a továbbjutásban, de nem mi vagyunk a meccs esélyesei.

Szigethy–No Trump
Mindkét csapat meglepetést okozott a héten, ezúttal már a papírforma szerint Mirk Gáborék nyernek, azaz az első osztályú csapat jut tovább.

EcoSoft–Lowel
Még két első osztályú csapat mérkőzése: a hazaiak nagy hajrával megkapaszkodtak, míg a vendégek magabiztosan nyerték az I/B-t ősszel, de talán az előbbiek jobb formában vannak, legalábbis az első KO-meccs alapján.

MTK-Catherina–Gamax
A korábbi sokszoros bajnok az Angelsbe igazoló legnagyobb ásza nélkül is remekelt az eddigi kupaszezonban, míg az MTK már azzal is csodát tett, hogy továbbjutott, így valószínűleg Dumbovichék nem hibáznak, és a 8 közé kerülnek.

A vigaszág meccsei talán kevésbé tűnnek izgalmasnak, de itt még inkább élet-halál kérdése a győzelem: aki kikap, már biztosan nem nyerheti meg a Magyar Kupát.

Távirati stílusban az itteni meccsekről. A Visoft egyértelmű esélyes a Tesókák, míg a Libella az Artemix ellen; a Vici kemény meccsre számíthat, bár ellenfele még nem ismert; a Nyárádi (a Kakukktojás ellen) és a Relé (az MTK-Bíborláng ellen) várhatóan nyer; az I/B-s rangadón az Interface esélyesebb az ELTE ellen, de nem lenne hatalmas meglepetés a vendégek sikere sem; a Veszprém–Lapszámosok csatában nem mernénk egyik csapatra sem fogadni, de talán a vendégek nyernek; a Feel the Card pedig nem valószínű, hogy még egyszer ennyit hibázzon, így valószínűleg legyőzik a Blackoutot, utóbbiak nagy szomorúságára.

Káró Kupa
A Káró Kupában is zajlik az élet, az első napon előre megadott párosításban csaptak össze a csapatok, élen áll a két nagy győzelmet arató Sziráki, míg a hozott pontoknak és két kisebb győzelemnek köszönheti második helyét a Vasdob, de az XY és a Durostone is szorosan a nyomukban van. A jövő heti két mérkőzésen ez a négy csapat egymás ellen játszik két összecsapást, így kicsit tisztább lehet, melyikük áll az élre két nap után – esetleg a Balásy külső körön előz majd?

Hétfőről is hoztam egy érdekes partit, bár az eredménye nem szerepel a hivatalos cross-IMP táblázatban.

27. leosztás

Hogy miként lehetséges ez? Nos, azonos partikat játszottak azok a csapatok is, akik előrehozott csatát vívtak, és a FÉSZEK ebben a partiban 11 pontot írt, mivel Bárczy Péter megcsinálta a 6 pikket. Bár a gép szerint Észak kezéből mindig benne van a parti, a kárósok közül senki sem teljesített, de vajon ő hogyan?

Ha a kőrre treffet dobunk, kiadunk két kárót, ha pedig kárót?... Nos, itt az esélyünk, csak az kell hozzá, hogy Keletnél legyen az összes káró figura, és a treff király is. Nem nagy esély, de több, mint a semmi (a másik lehetőség az lenne, ha a treffet dobnánk el, ellopnánk a másikat is, és azt remélnénk, hogy káró valahogyan blokkol az ellenvonalon, és aki üt, dob-lop hívással adja a teljesítést).

Lehívjuk tehát az összes major ütésünket, és figyeljük Kelet dobásait: amikor a káró bubit dobja, már látható, mi fog történni: az utolsó három kártya a felvevővonalon a két-két treff, és egy-egy káró (közte a tízes!), amikor pedig kiadjuk káróval az ütést, a treff királyból kell hívnia Keletnek. Persze ha Kelet már az elején sejti, mire megy ki a játék, eldob egy csomó treffet, és káró dáma-kicsit, valamint szingli treff királyt őriz, és ha a felvevő nem tudja olvasni a helyzetet, két magas káróval buktat a háromlapos végállásban.

Folytatás a jövő héten – bár pár meccs csúszott, és csúszni is fog, az eredmények meglesznek a következő játéknap előtt; itt szerencsére nem lehet hetekre halasztani. (GD)

Fókusz: egyetlen játszma változatai (4.)

Régen minden jobb volt?! Ugyan már! Eszünkbe sem jutott, ami ma már valóság: csapatverseny minden asztalán ugyanazokat a lapokat kapják kezükbe a játékosok, és össze lehet hasonlítani a történéseket. Régi vágyam volt, hogy a legtöbb eltérő eredményt produkáló leosztásokat megpróbáljam elemezni. A kupán a 32 között már LoveBridge-zsel ment a játék, és ha  valami hiba miatt egyenesben (fél órás késleltetéssel) nem is lehetett a lejátszást követni, szerda délután már mindenkit megdicsérhetek (leleplezhetek), aki megérdemli!

Az első félidőben kibiceltem a Récseiben, úgyhogy élőben láttam a 3. számú játszmát. Utána félre is vonultam, húsz percig gondolkoztam, hogy mi hogyan történhet a különféle asztaloknál. Már ez is izgalmas volt. De még érdekesebb volt aztán végigböngészni, ténylegesen mi történt. Úgyhogy ezt a partit mutatom meg, pedig a 24 asztalon „csak” hét különböző eredmény született. Igaz, ugyanaz a szkór sokféle módon kialakulhat.

Kezdjük a szokásos kérdéssel: mit licitáljon Nyugat az alábbi helyzetben? (Dél 2 kőr indulása a kőr mellett ígért még egy legalább ötös minor színt.)

Nyolc asztalnál ment így a licit, és hétnél Nyugat passzolt a 3 szanra. Egyedül Mérei Balázs mondott 4 pikket. (Igaz, az ő asztalánál a 2 kőr sima gyenge 2-es volt.) Fura. Szinte biztos, hogy a kétszínű induló másik színe káró, és a partner nem feltétlenül fogja kétszer ezt a színt. Vagyis aki adu nélküli játékot választ, bízik abban, hogy húzni fog a pikk. (Egyik színben sincs gyors átmenet az asztalra. A kőr dáma valószínűleg ütni fog, de addigra már magasodhat az ellenfél kárója.) Csakhogy a partnernél nincs hármas pikk, a kétszínű ellenfélnek meg szinglije vagy dublója lesz: ha nincs a 3 szanosnál a pikk dáma, akkor a felvevőnek halott asztallal lesz dolga…

Ha meg húz a szín jó lesz az a 4 pikkben is, nem?

Ezek voltak a lapok:

Nyugat tehát passzolt, ahol én kibiceltem, és a 3 szan ellen Dél fölülről a negyedik káróval kezdett. A felvevő ütött az ásszal, megadta a pikk impasszt. Ezt Csipka Szilvia nem vitte el a dámával, és ezzel elvágta a kezet és az asztalt. A következő pikkre Dél kőrt dobott, a felvevőnek ütnie kellett volna, hogy legalább a pikk ász-királyt hazavigye. Ha azután kőrre fordul, három pikk, két kőr, egy-egy treff és káró ütéssel hétig jut, megússza két bukással. A másodszori pikk impassz után viszont már csak öt ütés járt neki, négy bukás, –400. A másik teremben azonos licit és indító kijátszás után, ugyanígy kezdődött a játék, de Északnak nem volt türelme kihagyni az első pikket, ütött a dámával, aztán a védők lehúzták a buktató kárókat. Ezzel vége is lett a partinak, a felvevő le bírt menni a pikkekért, és öt pikk ütése mellé még volt három ásza: –100. A 300 pont különbség 9 IMP-t jelentett.

Senki sem tudott 3 szant teljesíteni, de nem olyan nagy baj, hiszen az általam javasolt 4 pikk sem teljesült a legtöbb asztalnál. Észak a kőr bubival kezd. Ha Dél első helyen passzolt – tizenhárman tettek így (tízen 2 kőrt mondtak, Mirk Gábor 1 kőrt licitált) –, akkor ez nem biztos, hogy szingli, a felvevő kiengedi, Dél üt a királlyal. Ha most meglopatja a partnerét, akkor e két ütés mellé jár még az adu dáma és egy treff: egy bukás. Csakhogy Dél sem lehet biztos abban, hogy a bubi szingli. Volt, ahol kárót hívott vissza. A felvevő ezt lophatta, aduzhatott, és mert három kőrje is magas lett, egy rossz treffet káróra, egy másikat kőrre dobván, tíz ütést vitt haza.

Ahol Dél 2 kőrrel indult, a felvevő tisztában volt a szín fekvésével. De vajon Dél is tudja, amit kell? Mi a jó játék? Talán ki kell engedni a kőrt, hátha Dél úgy okoskodik: ha Nyugatnak három kőrje volna, tudná, hogy lopás következik, és ütne az ásszal…

Nekem furcsa, de sok helyen ott is bement az ásszal a felvevő, ahol nem lehetett tudni Dél ötös kőrjéről. Berkes Márton a kőr ász után felülről hívta (?) a pikkeket, a harmadikat Észak ütötte. És a treff tízest(!) játszotta ki. Ha a felvevő ezt elengedi, üt a dámával, leaduzik, és csak egy pikket, egy treffet és egy kőrt ad ki. De nem volt baj azzal sem, hogy berohant az ásszal. Káró lopással kézbe ment, elvette az utolsó adut, és a kőr dámát hívta. Dél ütött a királlyal, káróra fordult, de hiába. Ütött az ász, és a treff hívás elfogta a bubit...

Ahol a 4 pikk meglett, mindenütt hibázott az ellenjátékos. De azért érdemes megnézni Sztrapkovics László játékát:

A kőr kezdést vitte az ásszal, és ő is felülről hívta a pikkeket. A harmadikat Észak ütötte a dámával, és annak ellenére nem hívott kárót, hogy a partner kontrázott az 1 pikk–2 treff licitmenetre, azaz a kőr mellett kárót is ígért. A felvevő a pikk hívást vette a kezében, és a kőr dámával kiadta az ütést a királynak. Mivel a partner nem hívott kárót, Dél a treffben látta a buktatás esélyét: kitette az asztalra a bubit, és ezzel vonala máris vesztett egy ütést. A felvevő rátette a dámát a királyt megütötte az ásszal, és amikor visszahívta a treffet, jött a nyolcas, rá a kilences és a tízes: öt pikk egy, kőr, egy káró és három treff ütés, az összesen tíz.

De nem vagyok biztos benne, hogy Sztrapkovics elbukta volna a felvételt, ha Dél kárót hív vissza. Lehet az ellenjátékosnak három királya első helyen passzos lapjában, de lehet az is a keze, ami most volt: kőr király, káró kisgábli, treff bubi (vagy tízes). Nem kérdezem meg tőle, hiszen lehet, hogy még nem volt kész terve. Inkább elképzelem, hogy kézből treffet dobva, ütött volna az asztalon a káró ásszal, s kigondolta volna a nyerő játékot. Treff hetes, nyolcas, kilences! Észak üt a tízessel, káró hívását a felvevő lopja a kezében, és kihívja a treff dámát: parampa rararam!

Intraimpassz, sokunk kedvence, nemdebár?!

Egyedül Bárány György játszott négy-négy aduval 5 treffet, Dél ellene is bemutatta piros színeit, és káróval indult. Az intraimpassz önmagában itt nem lett volna még elég, de a felvevő érthető módon nem arra játszott, így bukott. 

Voltak hárman, akik 5 káróval mentettek –300-ért, de nem jártak jól, mert a másik asztalon elbukott a gém. Egy Észak–Dél már a 4 káróra is kontrát kapott, és a –100-zal nyert 11 IMP-t, mert ahogy láttuk, a másik asztalon Berkes Márton hazavitte a tíz ütést a 4 pikkben. (KK)