Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. február 28.

Magyar Kupa 2024, 3. játékhét

Befejeződtek a csoportküzdelmek a Magyar Kupa selejtezőjében. Bár hatalmas meglepetések (pl. csoport első kiemeltjének kiesése) nem történtek, volt jó pár izgalmas csoport, és így a KO fázisra is kialakult pár erős párosítás, amely már szerdán el is kezdődik egy érdekesnek tűnő Relé–Gulyás rangadóval. Nézzük, mi történt a befejező játéknapon.

Hétfő
Ottlik csoport
Az Óbuda nem tudta lejátszani elmaradt mérkőzéseit, így ki is esett, habár az utolsó napon asztalhoz ült. Velük együtt a Káró Kupába került az Erzóék, akik legalább egy vigaszgyőzelmet jegyezhettek.

Az MTK-Bíborláng e váratlan vereség után egy váratlan győzelemmel zárt, elérve a negyedik helyet, míg a Lapszámosok, akik eddig talán erőn felül jól játszottak, így csak harmadikok lehettek.

A Libella és a Tatabánya-TSC egymás ellen dönthette el a csoport első helyét, hiszen szinte azonos ponton álltak az utolsó meccs előtt, itt pedig a Libella simán nyert, és (alacsonyabb besorolása dacára) vitte a csoportot, igazolva, hogy a budapesti első osztályban elért remek őszi eredmény nem volt véletlen.

Widder csoport
Az XY-nak nem igazán volt esélye a főágra, míg a Bridgemanshipnek csak pár szoros mérkőzésre futotta, ők ketten hétfőn folytathatják.

A No Trump igyekezett az első három „nagy” dolgába beleszólni, és meg is közelítette őket, de előzni nem tudott, így övék a negyedik hely.

Az első három helyen váratlan dolgok történtek, a csb-n országos döntős Feel the Card egy szoros győzelem és egy szoros vereség után nem tudta megnyerni a csoportot, különösen az Artemix elleni rangadó veresége fájhatott, mert bár Kerényiék nem végeztek ezzel sem előrébb a harmadik helynél, a Diamond Dogsnak kikaparták a gesztenyét. Azt írtuk, hogy az Artemix elleni rangadó a második helyről dönthet majd, igazából aki itt nyert, első lehetett, és ez Szeteiéknek sikerült, így (a csoport harmadik legerősebbjeként) ők győztek, és kaphattak így talán kicsit könnyebb ellenfelet az első KO fordulóban.

Zánkay csoport
Ahogy várható volt, a FÉSZEK az összes meccsét nyerve simán nyerte a csoportot, míg a Nyárádi is tudta tartani a második helyét a csoportgyőztes elleni vereség dacára, hiszen ők is átlag felett végeztek. A másik négy egység egymás szájából próbálta kiénekelni a sajtot, nagy pofonokat adtak és kaptak, így 10 VP-n belül zártak mindannyian. Vasdob biztos befutónak tűnt, de a másik kieső, az Első István elleni vereség miatt minimális, 1 VP-s különbséggel búcsúzni kényszerültek. Az MTK-Catherina a Tesókák, míg a nagyot hajrázó utóbbiak az Első István elleni magabiztos győzelemmel értek révbe.

3. leosztás
Nézzünk egy érdekes hétfői partit.

Egyszerűnek tűnő 3 szan, ahol a látszólag benne lévő partit szinte mindenki elbukta, de vajon miért?

Ha a káró indulást megütjük a királlyal, a pikknek húznia lenne jó, és kell még egy ütés, ami lehet a 13. kőr vagy a treff impassz. Vagy nem ütöttek az első menetben a káró királlyal, amire Észak már váltott is treffre, vagy, ami valószínűbb, a felvevő nem merte kiadni az ütést, hiszen, amennyiben nem 4–4 a káró, máris elbukta a partit, míg a kőr nélkül is hazaérhet, ha jól ül a treff király, így nem kárhoztathatóak a felvevők. Akik pedig teljesítettek, a nagyon barátságos pikk indulást kapták, így ki lehetett engedni a kőrt, és később ütött a káró király. Néha nem könnyű a felvevők élete…

Sokat gondolkodtam a múlt heti feladványon, de nem jutottam dűlőre, így sajnos (mivel senki sem küldött be helyes megoldást) végül hoppon maradtunk. Valaki esetleg valamilyen számítógépes szimulációval segít?

Kedd
Kaufmann csoport
A Palatinus előrehozott meccseivel karba tett kézzel várta, mire jutnak ellenlábasai. Nos, az ELTE simán verte a Budaörs 17-et, így megnyerte a csoportot, míg ezzel a vereséggel Kuttnerék végül csak harmadikok lettek a Palatinus mögött. A negyedik helyért rendezett mérkőzésen a Blackout 20–0-ra nyert, így ők folytathatják a főtáblán, míg a Szirákinak marad a Káró Kupa.

Keleti csoport
Az első kiemelt Visoft mindkét közvetlen riválisát simán verte, azonban ez is csak a második helyre volt elég, mivel az első osztályú, de ebben a csoportban csak negyedik legerősebbnek mért EcoSoft olyan simán győzött az utolsó napon is, hogy simán első lett. A VICI és a Szigethy egyaránt nagyot harcolt, így végül behúzták a továbbjutást, végül az RR lett a szomorú ötödik, míg az MTK-Swift nem sok pontot gyűjtött, hatodik helye papírforma volt.

Kovács csoport
A Galim nagy különbséggel megnyerte az utolsó két meccsét, így első lett, míg a Lowel a fenti vereség után kimaradóként várta, mi lesz a helyezése, ami centikkel ugyan, de a második helyet érte, a Relé pedig harmadik lett.

Az negyedik helyért vívott mérkőzésen némi meglepetésre a Kakukktojás lett a kakukktojás, mivel legalacsonyabb kiemeltként továbbjutott azzal, hogy alaposan elverte a jobb sorsra érdemes Durostone-t, így utóbbinak maradt a Káró.

Cohen csoport
Egy csoport, ahol semmi meglepetés nem történt: a Gamax megint kétszer győzött, és első lett, míg az Interface megszerezte a második helyhez szükséges pontokat. A Bosszorkány vitte a harmadik helyet, a SZTAKI megnyerte a negyedik helyért rendezett rangadót Sikénék ellen, és továbbjutott, ezzel utóbbiak hétfőn folytathatják. Az egyetlen csoport, ahol mindenki ott végzett, ahogy a kiemelés számította.

Darvas csoport
Az Angels simán nyerte mindkét rangadóját, és megnyerte a csoportot, az UBH a Veszprém alapos elnáspángolásával, valamint a kimaradásért szerzett pontokkal harmadik lett, mivel a Gulyást behozni már nem volt esélye. A negyedik helyért a Balásy és a Veszprém csapott össze, és némi meglepetésre utóbbiak győzelmükkel előztek, és továbbjutottak, míg a szebb napokat látott Balásyék csak hétfőn vigasztalódhatnak.

Mielőtt belevágnánk a KO-tippjeinkbe, nézzünk keddről is érdekes felvételeket.

4. leosztás

Ellenfele ajánlotta Szabó Csaba szép felvevőjátékát ebben a 6 pikkben. Némi optimizmussal bemondták ezt a felvételt, ami csak kőr hívásokra bukik, azonban nem meglepő módon a passzív adu hívásokat választotta Kelet, ami után treff impasszal már 11 ütésnél járt a felvevő. A káró impassz logikus alternatívának tűnik, de ehelyett a felvevő inkább úgy vélte, aki ennyire passzívan indul, bizonyára valamelyik színt védeni próbálja, így kétoldali háromszínű beszorítással teljesített: Nyugatnak a treffet, Keletnek a kárót kellett tartania, így a harmadik kis kőrt már senki sem tudta ütni. Szép megoldás!

32. leosztás

Északon 4 kőrt játszottam, mint oly sokan. Akik ellen a szingli treffel indultak, könnyen teljesítettek, mert a kőr király kiadása után el lehetett dobni a rossz pikket, és már csak egy kárót kellett kiadni.

A pikk királyra azonban nem ilyen egyértelmű a dolog: ha rögtön aduzni kezdünk, még hazaérünk, ennél azonban normálisabb, ha treffre el akarjuk dobni a vesztő pikket. Ez persze nem sikerül, hiszen lopják, és jönnek a pikkek. Káróval az asztalra, impassz a kőr bubi ellen, üt a király, és jön még egy pikk.

A pikkre asztalról kárót dobhatunk, de mit dob Nyugat? Ha treffet, magas az asztali negyedik, ha kárót, beesik a dámája. Persze Winkler Gábor nem véletlenül Magyarország egyik legjobb játékosa, megtalálta a megoldást: „eldobta” az adu bubit! Így már nem volt lehetőség beszorítani őt, és elbukott a gém. Kémeim szerint Szilágyi László is így játszott. Szép megoldás!

Lássuk, mi várható a továbbiakban, hiszen megkezdődik a kupaversenyek lényege: az egyenes kiesés! Tippek és esélyek a 32-es tábláról.

Galim–Tesókák
Persze drukkolunk a fiataloknak, de ez országos egyes, azaz sima Galim-győzelmet várunk.

UBH–Visoft
A Visoft csak második helyen jutott tovább, míg az UBH nagyon erős csoportban lett harmadik, tehát szoros mérkőzésre számítunk, bár talán az öreg rókák, azaz a Visoft győz.

Palatinus–Artemix
Szintén szoros, de talán Mezeiék rutinja nagyobb, és a csapatuk is erősebb, így hazai győzelmet várunk.

SZTAKI–Libella
Bár mindkét csapat első osztályú lesz ősszel, a kutatók kicsit másképp állnak fel, mint a csb-n, ezért a vendégek győzelmét prognosztizáljuk.

Angels–VICI
Volt már veni, majd vidi, de ezúttal nem lesz vici, a válogatott gerincét adó egység simán jut tovább.

Bosszorkány–Tatabánya-TSC
Két I/B-s egylet, sok múlik azon, milyen kedvvel játszanak a vidéki játékosok, mivel alapvetően ők az esélyesek, de ezúttal meglepetést szimatolunk, és talán főtitkárunk csapata jut tovább.

Nyárádi–Budaörs 17
A frissen kiesett budaörsiek ezúttal sem a legszebb arcukat mutatták, hiszen csak harmadikok lettek, így a gyengébb csoportból továbbjutó Nyárádiék ellen izgalmas csata várható. Tippünk: Kovács Gergelyék szoros küzdelemben behúzzák ezt a fontos mérkőzést.

Kakukktojás–Diamond Dogs
Két meglepetéscsapat egymás ellen! A kutyák, azaz Szeteiék nem véletlenül nyerték a csoportjukat, sima győzelmet várunk tőlük.

FÉSZEK–MTK-Bíborláng
Újabb biztos továbbjutás várható az első osztályú csapattól, amely eddig minden meccset megnyert.

Relé–Gulyás
Két hasonló erejű csapat talán, bár korábban együtt is játszottak az élpárok, így mindenképp pikáns párosítás. Reméljük, hogy a fiataljaink szerdán az előrehozott meccsen jó formát mutatnak, és továbbjut a szerző csapata.

Interface–Szigethy
Itt is nagyon hasonló erőt képviselnek a csapatok, de a formák alapján a hazai együttest várjuk a következő körbe.

No Trump–ELTE
Az egyetemisták váratlanul simán nyerték a csoportjukat, így az épp becsúszó adu nélküliek ellen győzelmet várunk tőlük.

EcoSoft–Veszprém
A vidékiek az utolsó pillanatban tudtak továbbjutni, míg Wettl Mártáék nagyon simán lettek elsők egy erős csoportban, így az ő győzelmük várható.

Lapszámosok–Lowel
Csibyék jól kezdték a szezont, de a harmadik napra elfáradtak, míg Kerekesék a Galim mögött lettek másodikak, így a Lowel győzelmére tippelünk, bár akár szoros is lehet a csata.

Feel the Card–MTK-Catherina
A kártyások nem érezték jól magukat, hiszen nem nyerték meg az amúgy nem túl acélos csoportjukat, ennek ellenére ők a toronymagas esélyesei ennek az összecsapásnak.

Blackout–Gamax
A Gamaxnak nem volt blackoutja, így most lett, de csak ellenfélként. A korábbi sokszoros bajnok simán nyer a papírforma szerint.

Folytatás a legjobb 16 között a következő héten, míg a vesztesek a vigaszágon próbálhatnak meg életben maradni.

A Káró Kupában hozott pontokkal kezdenek a csapatok a selejtezők alapján, és csoportmeccsek lesznek szinte végig, ezért itt nem tippelünk az eredményekre, de majd beszámolunk a fejleményekről. (GD)

Fókusz: egyetlen játszma változatai (3.)

Régen minden jobb volt?! Ugyan már! Eszünkbe sem jutott, ami ma már valóság: csapatverseny minden asztalán ugyanazokat a lapokat kapják kezükbe a játékosok, és össze lehet hasonlítani a történéseket. Régi vágyam volt, hogy a legtöbb eltérő eredményt produkáló leosztásokat megpróbáljam elemezni. A kupán most még kártyával megy a játék, így csak találgatni tudok, de talán ez is érdekes lesz. Ha majd a LoveBridge-en követhetem a folyamatokat, akkor lesz teljes az élvezet!

A Magyar Kupa harmadik fordulójának hétfői játéknapján a 6. leosztást tizennégy asztalon játszották, és kilencféle eredmény született.

Mit licitáljon Észak az alábbi helyzetben?

Amikor hatvan éve versenyezni kezdtem, csak a 3-as magasságú kizárásról hallottam. A gyenge 2-es még nem volt divatban, olyat meg sokáig nem láttam, hogy bárki 4 nemest vagy pláne 5 bármit licitált volna helyből. Azóta nagyot fordult a világ, most azon csodálkozom, ha kedvező szkórban valaki hetes színnel nem ugrik gémre, amikor sorra kerül. Nyolcassal pedig…

Nem tudom, milyen indokkal lehet Északot eltéríteni attól, hogy 4 pikket mondjon ebben a helyzetben. Márpedig sokan gondolkodtak másként, mert hat asztalon Kelet–Nyugat ennél alacsonyabb felvételt játszhatott.

Megnézzük azokat is, de előbb lássuk, mi történt ott, ahol Észak nem habozott 4 pikket mondani. A Keletek kontráztak, majd elindultak a káró ásszal (vagy királlyal), aztán öten közülük lehúzták a másikat is.

Észak lopott, lejátszotta a három treff figurát, hogy eldobjon egy kőrt. Az ellenfelek engedelmesen színre színt tettek. És most?

Az ellenvonal eddigre már üthetett volna két kőrt és egy kárót, az adu ásza is biztosan üt. A felvevő tehát megúszta, hogy vonalban elbuktassák. De nagyon úgy néz ki, hogy az adu ász a kontrázónál van, vagyis legalább két pikk még jár az ellennek. Igazi teljesítési esélyt csak az nyújt, ha mégis Nyugat tartja a dubló pikk ászt.

Annak az egy Északnak, aki erre játszott, buknia kellett. Másik négy viszont teljesített. Tessék megmondani, hogyan.

Jó, jó, ki bírtam találni magam is, de rá kellett kérdeznem az egyik résztvevőnél, hogy elhiggyem, ami történt.

A felvevő negyedszer is treffet hívott, hogy eldobja a másik kőrjét is. És ha Nyugat nem lop be, akkor Keletnek egy amúgy is ütő aduját kell elpazarolnia, miközben a felvevő megszabadul egy kiadó lapjától. Így még meg is lehet ez a kontrázott gém!

Az Isten szerelmére! Miért nem lopott be az ellenjátékos a nyilvánvalóan értéktelen adui egyikével?! Sőt, miért nem lopott be a bubival?! Ha Észak pikkje csak hetes, esetleg még plusz adu ütést is ki lehet sajtolni belőle, nem?!

Igaz, a kötött játékidőben nem gondolhat mindenre az ember. De egy ilyen helyzetben csak kell valami indokot találni arra, hogy a védő szabadon ütni engedje a felvevővonal fölmagasodott színét.

Ahol csak 3 pikk volt a kizárás, Kelet 3 szant mondott, és Délnek nem volt eszköze rá, hogy rávegye Északot, induljon treffel. Még ha a kontrája treff kezdést kérne is, nem lehetne biztos benne, hogy húz a színe…

Négy Nyugat játszott 3 szant, és csak két Észak indult magára. A másik kettő megpróbálta eltalálni a partner színét, A kőrt még értem valamennyire, de a szingli káróval az ellenfél színét támadni? Ennél már jobb ötlet lett volna a treff.

Ahol Kelet játszotta a szant, ott Dél elvitte az első öt ütést a treffjeivel. Egy helyütt Nyugat 6 káróba jutott, és mindenképpen bukott volna, de Észak két bukásért eltalálta a treff indulást. Volt egy 4 káró felvétel, amelyből kiállt három treff, és volt egy 5 káró, amely ellen treff kezdéssel sem sikerült hármat ütni…

Elképzelem az ellenjátékot ott, ahol kettőt bukott a kontrázott 4 pikk. Kelet a káró ásszal kezd, a partner páratlan hosszúságot jelez. Hm. Mi lehet nála? Treffből csak a bubi, káróból a dáma, az ellenfél gémre ugrott, és nálam van az adu ász-dáma. Az 1 szant licitáló Nyugatnak csak van kőr királya! Mindenesetre a kőr ász lehúzása már biztosítja a bukást…

Utóirat: még egy szép mozdulat

A partinak vége, de a szép álomhoz mutatok még egy apróságot. A sablontól eltérő játékot mindig érdemes elemlámpával megvilágítani.

Észak elvileg jobban járt volna, ha nem nyit újra a sor végén. De nem tudhatta, hogy partnere ilyen gyenge, a felvevő meg hazavihet tíz ütést. A 4 kőr ellen Dél káróval kezdett, A felvevő a kezében ütött, hogy pikket hívjon a király felé, majd a káró ásszal visszakapva az ütést, a pikk királyra eldobta a vesztő kárót.

Tessék csak a Next gomb nyomogatásával eljutni eddig, majd nézni tovább, hogy a felvevő lehúzza a kőr ász-királyt. Ha esik az összes adu, már otthon is van, de így is lesz lehetősége a kétszeres treff impasszra, és a pikk ászon, a kőr dámán kívül csak egy treffet fog kiadni.

Lesz? A zseblámpa felvillanó fénye megvilágítja Hegedüs Orsolya kezét. Éppen ütött a treff dámával, és már tenné is ki, amit ilyenkor szokás: az adu dámát. Általában jó elvenni a lopásra készülő felvevő aduiból, amennyit csak lehet. De most is?

Nem, nem. Ha elmegy a kőr dáma, a pikket a felvevő ellopja, utolsó adujával asztalra megy, és a második treff impasszal teljesít.

Most nem aduzni, hanem éppen ellenkezőleg: lopatni jó. A kőr dáma helyett pikk dáma, Kelet lop, és tehetetlen. Már csak egy aduja maradt, nincs hídja az asztalra.

A pikk király után elég lett volna csak egy magas adut lejátszani, és rögtön meghívni az első treffet. A másik kőr figura megmaradt volna átmenetnek, és ha nem jó az adu elosztása, az még nem vezet bukáshoz. (KK)