Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. február 23.

Magyar Kupa 2024, 2. játékhét

A második nappal folytatódott a selejtező fázis a Magyar Kupában. Minden csoportban lejátszottak három fordulót tehát, mindenki legalább kétszer, de többnyire háromszor asztalhoz ült már, így kezdenek kialakulni a csoportokon belüli erősorrendek, bár a legmagasabb kiemeltek egymás ellen fognak harcolni az utolsó napon minden csoportban.

Nézzük, mi történt a második napon.

Hétfő
Ottlik csoport
Az Óbuda nem tudott kiállni hétfőn, így nekik van némi behozni valójuk a következő játéknapig. Ezért a tabella sem teljes, de látható, hogy a három lejjebb rangsorolt csapat alig szerzett pontokat a három erősebb ellen, így továbbra is a Lapszámosok vezetnek, akik egy rangadón is túl vannak, 2 ponttal veszítettek a Libella ellen. A Tatabánya átlaga azonban a legjobb, és várhatóan ők nyerik majd a csoportot is.

Widder csoport
A nap nyertese egyértelműen a Diamond Dogs, a kutyák egy maximum mellett a Feel the Card elleni döntetlennel megőrizték esélyüket az első négybe kerülésre. Az Artemix újabb 20 pontot szerzett, de váratlanul kikapott az XY-tól, így szoros az állás, míg utóbbiak az első napi gyengélkedés után javítottak, és még odaérhetnek az első négybe. Nehéz megtippelni, ki jut majd tovább, számtalan sorsdöntő mérkőzést játszanak még, de ha a Feel the Card megnyeri a meccseit, akkor első lesz, míg az Artemix–Diamond Dogs akár a második helyről is dönthet.

Zánkay csoport
A FÉSZEK simán vezet, ahogy várható volt, míg a Nyárádi (egy előrehozott meccsel) összpontszámban első jelenleg. A másik négy egység mind átlag alatt van, itt tehát nehéz a másik két továbbjutót eltalálni. Az MTK-Catherina a jól sikerült első nap és a Nyárádi elleni győzelem után váratlanul simán kikapott a Vasdobtól, így nem tudni biztosat, bár őket az első négybe várjuk itt.

6. leosztás

Nézzünk egy érdekes hétfői partit.

Egyedül Pós Tibor és Meskó Géza mondta be ezt az igen jó 6 pikket. A többség bizonyára a kőr találkozást lelte meg, abban pedig nincs szlem – ahogy mondani szokták, gémet az 5–3, szlemet a 4–4 fitben érdemes játszani, ez is jó példa.

Két lapból könnyűnek látszik, de az esetleges két menet treff kezdés a 4–1 adu miatt megnehezítheti a teljesítést, hiába esik be a pikk bubi, mivel egy lopás nem elég, ha pedig kettőt lopunk, látszólag Észak negyedik nyolcasa ütéssé nőhet. Hogyan tudunk mégis teljesíteni? A megoldásokat várjuk a szokásos gulyasdaniel69@gmail.com címre.

Kedd
Kaufmann csoport
A Palatinus váratlanul simán kikapott az ELTE csapatától, így már csak az előrehozott meccse miatt vezet, az átlaga jobb a Budaörs 17-nek és az egyetemistáknak is. A Blackout szoros meccset vívott a legmagasabb kiemelt Kovács Gergelyékkel, de így is a Sziráki elleni utolsó fordulós meccsen dől el, sikerül-e elcsípnie a negyedik helyet, míg a rangadók döntik el az első három közti sorrendet.

Keleti csoport
A Visoft nyert a múlt héten meglepetést okozó RR ellen, viszont nagyon kikapott a szintén első osztályú EcoSofttól, miközben a csoport harmadik elitligás egylete, a Szigethy igyekezett javítani, hiszen két nagyot nyert, és szorosan második Wettl Mártáék mögött. A Visoftnak küzdenie kell, ha harmadiknál előbb akar végezni, míg a VICI és az RR megharcol majd a negyedik továbbjutó helyért.

Kovács csoport
A Galim végre asztalhoz ülhetett, de nem ért el nagy győzelmeket, sőt, a Durostone elleni egypontos győzelem inkább döntetlennek számít, így a Lowel és a Relé is megelőzi. Utóbbiak egyaránt simán nyertek, ez a három csapat bizonyára továbbjut majd a főtáblára, a sorrendet az utolsó napon döntik el.

Cohen csoport
A Gamax két győzelemmel átvette a vezetést, míg a Bosszorkány egy közepes vereség és egy közepes győzelem miatt lecsúszott a harmadik helyre. A SZTAKI megcélozta a negyedik helyet, míg az Interface elmaradt meccse miatt csak harmadik, ha azonban lejátsszák és megnyerik a hiányzót, akár át is vehetik a vezetést. Az első helyről várhatóan az utolsó fordulós Gamax–Interface dönt majd.

Darvas csoport
A szerző csapata, azaz a Gulyás vezeti a csoportot, miután két fontos rangadót is megnyert a héten, és elég sok pontot is szerzett. Amire a leginkább büszkék lehetünk, az a 32 partiban összesen leadott 7 IMP. Az Angels egy meccset játszott (most volt kimaradó is), így előnyünk 12 pont, igaz, az utolsó napon a kimaradás mellett az első kiemelttel ki-ki mérkőzést vívunk majd. A harmadik negyedik helyen valószínűleg az UBH és a Balásy küzd majd, igaz, mindketten a Veszprém ellen is játszanak, akik akár előzhetnek is, ha legalább az egyiket megverik.

16. leosztás

Nézzünk keddről is érdekes felvételeket.

Az első mérkőzés utolsó partijában 13-at lehetett ütni két aduszínben és szanban is, ennek dacára a mezőny nagyobbik fele csak kisszlemig (vagy addig sem) jutott.

Sztenderdben 1 pikk–2 treff–3 pikk kezdődhet a licit, amire Kelet már 12-ig elszámolhat, azonban további nagyszleminvitjét Nyugat bizonyára nem fogadja, így kimaradhat a jó felvétel.

Nekünk szerencsénk volt, az amúgy ritkán előforduló Namyats konvenció segített: a 4 káró indulás erős 4 pikk indulást jelent, ahol nem áll ki két gyorsütés két színben, és kb. 8,5-9 ütést ígér. Így már az ászkérdés után legalább 12 ütést láttam, tehát bevállaltam a 13 ütést, és épp ennyi pontot is szereztünk ezzel a licittel.

21. leosztás

Bár ritkán szereti magát dicsérni az ember, ezúttal a játéknap másik nagyszlemjét is saját szemszögből mutatom be – bár talán mások is így licitálták.

Mi így mondtuk be.

Az 1 pikk már elosztásos lapot, tehát legalább 5–4-et ígért, a negyedik szín segítségével meg lelt kőr fit után pedig kulcslicit, ászkérdés és királykérdés jött. Nem estem a szolgai válasz hibájába: az ilyen magas királykérdés nyilván már nagyszleminvit (ha nem lenne rá esély, már leállt volna a partner), tehát az összes magasfigurás treffem nyilván elég lesz a 13 ütéshez.

Meglepő módon a 22 párból mindössze hét, azaz a mezőny harmada jutott el a legmagasabb felvételhez.

Jövő héten tehát minden csoportban kialakul az első négy, azaz összesen 32 továbbjutóval kisorsolják a főtáblát, ezután pedig majd kezdődhet az egyenes kiesés. (GD)

Fókusz: egyetlen játszma változatai

Régen minden jobb volt?! Ugyan már! Eszünkbe sem jutott, ami ma már valóság: csapatverseny minden asztalán ugyanazokat a lapokat kapják kezükbe a játékosok, és össze lehet hasonlítani a történéseket. Régi vágyam volt, hogy a legtöbb eltérő eredményt produkáló leosztásokat megpróbáljam elemezni. A kupán most még kártyával megy a játék, így csak találgatni tudok, de talán ez is érdekes lesz. Ha majd a LoveBridge-en követhetem a folyamatokat, akkor lesz teljes az élvezet!

A Magyar Kupa második fordulójának hétfői játéknapján a 20. leosztást tizennégy asztalon játszották, és tizenegyféle eredmény született.

Mi legyen, ha Keletnek ezzel a lappal kell licitálnia?

Biztosan van, aki ezt elindítja az 1-es magasságon. Jobban megérteném, ha a pikkje volna hatos, de az 1 kőr indulás nagyon nem áll kézre nekem. Inkább azon gondolkodnék, mi lesz, ha megint sorra kerülök. (Mert az lehetetlen, hogy ne kapjak még esélyt, nem?!) Van olyan magasság, amelyen már nem fogok licitálni?!

Nyilván nincs, mondanám, de ha aztán 1 szan–passz–3 szan licit érkezne?

Asszem, arra is mondanék 4 kőrt.

Ha az ellenfél licitálja, netán összeemeli valamelyik minort, akkor nyilván boldogan adnék felüllicitet a 4-es magasságon is!

De amit feltétlenül elhatároznék: nem fogom engedni, hogy ők játszanak!

Fura, mi? Passzolok, amikor először soron vagyok, de közben kontrázott felvételhez szeretném leteríteni a lapomat. (Bár az sem baj, ha én leszek a felvevő.)

Ó, jaj, mennyire hiányzik a LoveBridge! Így csak képzeletbeli bridzset játszhatom: mögöttem 1 káróval indulnak, a partner passzol, jobbra 2 treff. Most könnyű a helyzet: 2 káró nyilván mutatja a nemeseket. Dél kontrával jó lapot és jó kárót mutat, a partner meg 3 kárót mond: támogatja mindkét színemet!

Észak 4 káróval folytatja, bemondom a hatos kőrt. 5 káró, passz, passz.

Most jött el az időm, nem? Könnyen benne lehet az ellenfél gémje, de jó lehet a miénk is, és az biztos, hogy kontrázva játszom: jó, hogy ma lejöttem a Récseibe!

Ezek voltak a lapok:

A játékkal nincs gond. Ha a káró ásszal kezd az ellenfél, tizenkettőt ütök, ha a treff királlyal tizenegyet.

Ehhez képest, egy asztalnál lett 5 kőr a felvétel, de Észak–Dél nem kontrázott. Még három helyen játszottak 4 kőrt (egy asztalon kontrázva, két szürrel).

Volt egy 2 kőr meg egy 3 kőr. (Fura Északnak majdnem induló erős lapja van – biztosan volt, aki el is indult vele –, a partnernek meg erős indulás jó hatos színnel, és hagyják az ellenfelet részjátékot játszani?!) A többi asztalon meg Észak–Dél játszott 3 treffet, 4 kárót, 5 treffet és 5 kárót (ebből kettőt kontrázva). Kelet–Nyugat meg kimaradt valahogy a licitálásból? Nem sikerült Nyugatot rávenni, hogy emelje valamelyik (mindkét) nemest?!

Túl erőszakos volnék? Vagy mások az ellenjátékot jönnek gyakorolni 6–5-ös elosztással a kézben?

A legnagyobb különbség: 5 káró kontrázva egyenlő = 750, 4 kőr kontrázva, két szürrel = 1190, összesen 1940, 18 IMP volt. (KK)