Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Jánosik Máté, Vági Máté, Zábrádi Benjámin - 2024. május 14.

Kémeink jelentik – IMP-bajnokság 2024, 5. játékhét

Az IMP-bajnokság első három osztályában szétszórtuk három ügynökünket, hogy hétről hétre megkeressék a legizgalmasabb partikat a saját bajnokságukban és jelentést tegyenek róla. Ravasz Róka az I/A partijait, a Zágrábi Hentes az I/B partijait, míg a II. osztály partijait olyannyira titkos ügynök fogja szállítani, hogy még álneve sincs.

II. osztály

Szlemlátó Szöcske nagyon boldogan kibicelt a legutóbbi fordulóban, mivel a partik egynegyedében, nyolcban mondott szlemet legalább egy pár.

9. leosztás

Óvatosan kellett játszani a 6 pikket Északról a kőr dáma indulásra.

3–2 adueloszlásra megvan a szlem, hacsak nincs lopás, 4–1 ellen kell így védekezni, és ahhoz, hogy ne veszítsünk el káró lopáson a teljesítést akár 3–2 adura, a kárót nem szabad használnunk közlekedésre. Így csak az elöl lévő szingli vagy negyedik király ellen tudunk védekezni, ha a kőr dámát az sztalon ütjük, impasszolunk, treff lopással az asztalra megyünk, majd még egyszer impasszolunk.
Egy asztalon Dél osztónak hitte magát és a 9 pontjával elindult, majd amikor a nagyszlem bemondásán töprengett, vesztére eszébe jutott Jeff Goldsmith 60. szabálya, miszerint 9 ponttal indulás esetén nem fogadjuk a nagyszleminvitet.

Kibicként tanulságként Szöcske annyit vont le a 8 szlempartiból, hogy jó színeloszlást kell kapni (itt nem az volt), jó játékkal kell alátámasztani az aggresszív liciteket. Illetve ellenjátékosként, ha az ellenfél kulcslicitálás nélkül mond szlemet, akkor ásszal vagy király alól jó indulni, mint például a 27. leosztásban. A bemondott szlemek fele teljesült, pedig valószínűleg sehol sem licitáltak treff kulcsot (ha valaki igen, akkor ahhoz gratulálunk).

Például így lehetne kideríteni, hogy nincs treff kulcsunk (függ attól, hogy milyen módszereket játszunk).

I/B
Az 5. játéknap sok fejtörést okozott a maffiának, mivel sehogy sem tudtak dűlőre jutni, hogy hogyan kéne játszani a 15. partit.

Végső megoldásként a Zágrábi Hentes kezébe került a parti átvizsgálásra.

Lássuk tehát ezt a nagyon sokrétű partit, hiszen mind felvevő, mind ellenjáték szempontjából nagyon érdekes.

Általában kőr indulás volt. Ha kis kőr az indulás és jön a király, akkor kicsit veszélyes kihagyni a kőrt, hiszen ha Kelet ebben a pillanatban treffet hív, akkor muszáj megadnunk a treff impasszt, és ha nem ül, akkor nagy valószínűséggel elbukjuk a partit. Persze bízhatunk abban, hogy Kelet nem találja meg a treff váltást. De inkább megütjük a kőr királyt.

Azt látjuk, hogy amennyiben Nyugaton van a káró király és berakja a káró hívásba, akkor kell a treff impassz vagy a dubló pikk dáma, meg a 4–3 kőr. Na de mi legyen, ha Nyugat nem teszi be a királyt? Kérdés, hogy gondolkozik-e, amiből rájöhetünk, hogy nála van, ha igen, akkor el kell dönteni, hogy a treff impassz és harmadik dámára vagy a dubló királyra játsszunk körbeengedve a kis lapunkat – ha treffet hívnak megpróbáljuk eltalálni, hogy melyik impassz ül. Ha lehívják a kőröket és visszatesznek káróval, akkor lehívjuk a pikk ász-királyt, majd lehívjuk a kárókat, ha nem történik semmi fura, akkor megadjuk a treff impasszt.

Mivel dubló királyból nehezebb kicsit tenni, talán az előbbi esetre fogunk játszani, de ez sok mindentől függ, pl. az aznapi reggelinktől vagy a hangulatunktól. Ha nem gondolkozik, akkor kicsit teszünk, bízva a bárhol levő dubló királyban és a 4–3 kőrben, meg hogy eltaláljuk, melyik impassz ül.

I/A
Ravasz róka jelenti az I/A 14-es partijáról:

Ebben a partiban számtalan különböző felvétel volt a 16 asztalon, válogassunk ebből néhányat. Az első vízválasztó, hogy első helyen mivel induljunk. Két opció adódik: vagy passzolunk, vagy kizárunk 3 treffel. A kizárás előnyei egyértelműek, nevében is benne van. Viszont a 3 treff licittől komoly visszatartó erő lehet, a négyes kőr, és az általánosságban jó lap. Mindkét licit mellett lehet érvelni, összességében én mégis a passz felé hajlok, a négyes kőr, és a mind ellenjátékra, mind felvevőjátékra (mármint nem csak treff színben) alkalmas treff figurák miatt.Treff KQJ-val sokkal vonzóbb lenne a 3 treff indulás.

Mindezzel együtt nézzük meg Hittmann László felvevőjátékát ebben a 3 treffben. Dél a kőr hatossal indult, ami vagy dubló hatos-kettes, vagy harmadik, vagy negyedik kőr lehet, de azért figyelünk és megjegyezzük, hogy Északról hullott a bubi. Ezután megadjuk a treff impasszt, ha nem is ül, ez a legjobb esélyünk 4–2 adu felszedésére, ráadásul, ha esetleg az a kőr bubi szingli volt, az a valószínű, hogy nála lesz a hosszabb adu.

Miután ütött az adu bubi, egy kárót hívott, hogy a következő menetet lopva kézbe menjen. Az ellenfél hosszú adujával támogatta ezt a játéktervet, rövidíteni akarta a felvevőt (illetve a többi szín nem volt túl csábító), ezért ő is kárót hívott, amit a felvevő lopott. Most a treff ászt hívva látjuk a kellemetlen kiosztást. Számoljunk egy kicsit. Eddig kiadtunk egyet, ha nem ül a pikk impassz, akkor kiáll még egy, és bár nem lehetetlen, de viszonylag valószínűtlen, hogy megússzuk az adut 2 további kiadó nélkül. Ez azt jelenti, hogy nem szabad kiadnunk kőrt.

Meghívta a felvevő a kritikus színt, és ekkor kapott egy kis segítséget: Délről megjelent a kőr kettes, így csak 2 lehetőség maradt: vagy négy kőr volt Délen, vagy dubló. Az adukiosztás miatt előbbi valószínűbb, úgyhogy a felvevő megadta az impasszt, és innen már egyenes útja volt a teljesítéshez. Délen volt egy szép lehetőség a felvevő félrevezetésére: ha a második kőr hívásba a nyolcast tesszük, akkor könnyen lehet, hogy nem fejti meg az ellenfél, hogy 4 kőrünk volt eredetileg, és nem impasszra játsza a színt.

Fischer Brigi ugyanezzel a lappal a passzt választotta első helyen. Ezek után kissé kalandos licitmenetben 4 kőrig jutottak, úgy, hogy közben Észak bemutatta 5–5 minorját. Káró király indulás után, az asztal szinglijét látva treffre váltottak az ellenjátékosok. Ebből Csabi megadta az várhatóan jó impasszt, majd lopott egy kárót. Ezután megadta a szintén licit által valószínűsített pikk impasszt, de ez nem ült. Itt most Észak nehéz feladat elé volt állítva. Az egyetlen módszer a buktatásra a szokatlannak tűnő káró hívás. Bár ezzel segítjük a felvevőt a kis kárói lelopásában, valójában a felvevőnek ez kellemetlen, ugyanis nem kárókat, hanem pikkeket akar lopni, hogy kimagasítsa a színt. Ha kárót is kéne lopnia, akkor még ki kéne adni egy pikket, és egy adut. A pikk tízes hívás után viszont a megfelelő pillanatban, mikor már magasra lopta a pikkeket, engedte a felvevő ütni Delet az adujával, és eldobta rá káró vesztőjét, a 2 vesztőtől egy ütésben megszabadulva.

Volt egy bátor pár, akik bár elindultak 3 treffel, célba vették a 4 majort. Nyugat a viszonylag erős lappal, és koncentrált major pontokkal nem bírt ellenállni, és 3 pikket mondott (valószínűleg a mezőny átlagánál visszafogottabb stílusban zárnak ki). Erre talán a 3 treffes mondhatott volna 4 kőrt, hiszen a partner úgyse számít ennél több kőrre a kizárónál. De mégis nehéz, amikor azzal kalkulálunk, hogy itt tipikusan pikk fit lesz, félő hogy a partner 5-6 pikkel nem tudja jól kezelni a helyzetet, ha nincs kőr fitje. A 4 pikknek az adu és a kőr kellemetlen fekvése miatt nem volt esélye még káró indulásra sem, ugyanis utána egyből adura váltottak, elvéve a lopást.

Végül nézzük meg, hogy mi történik, ha nem vagyunk olyan bevállalósak mint Szabó Csaba és nem mondunk 4 kőrt. A maradék asztalokon Észak–Delet hagyták kárót játszani, akár mint láthatjuk kontrázva is. Ez remekül fizetett, még az apró ellenjáték hiba ellenére is közel gémet írtak, miközben az asztalok zömén negatív írás volt a vonalon.