Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. május 17.

IMP-bajnokság 2024, 6. játékhét

A hatodik fordulóra került sor minden osztályban, tehát a verseny háromnegyedénél járunk. Bár a vezető párok nem (nagyon) változtak, szorosabbá vált több bajnokság is.

I/A
Az I/A osztályban (szinte már unalmas, de) továbbra is vezet Dumbovich–Winkler, viszont a héten némi mínuszt szereztek, ezzel pedig élt Czímer–Szalka, az  eheti +34-gyel 7 IMP-re megközelítették őket. Hittmann–Szőnyi átvette pár ponttal a harmadik helyet, miután +23-at hoztak, míg Hoffmann–Magyar ezúttal 0 közelében zárt. 70 összpont környékén van Ormay–Siba és Marjai–Talyigás is, így a 3. és 6. hely között csak 10 a különbség, bizony, sokan odaérhetnek még a dobogóra.

Honyek–Vikor és Marjai Gábor Tichy Eszterrel a napi dobogósok, szépen is állnak. A nap győztese azonban Dombi–Gál, 55 pontot szereztek, és végre elmozdultak a kiesőzónából, bár még mindig negatívban vannak. Szintén szépen hajrázik Harangozó–Szőts, nagyon rossz szezonkezdet után (még utolsó helyen is álltak!) megint szépen termeltek, és el is hagyták a kiesőzónát – bár nem árt persze még vigyázniuk. Az utolsó három pár a nap három leggyengébbjét hozta, kezdenek is leszakadni. De van még két nap…

Erről a hétről is nézzünk érdekes partikat.

Egy egyszerű bell gém. De vajon indulóerő-e Kelet lapja? Szép kontrollok, de csak 10 pont. A színek rossz minőségűek. Persze, ha találunk fitet, szeretnénk is 4 pikket játszani, de ha nem? A 3 szan veszélyesnek tűnik 22-23 pontból, ezek a színek nem magasodnak egyhamar…
Dumbovich Miklós (gratulálunk az újabb kupagyőzelemhez, főleg, hogy az aktuális partner ellen jött össze a siker) elindult, fitet talált, és fel is írta a gémet.

Jómagam nem éreztem elégnek a lapot az induláshoz, nálunk így ment:

Partnerem hívásirányítónak szánta az 1 pikket, de már nem tudott engem lefékezni. Ahogy mondtam, ha van fit, ez lap már indulóerő. Bizonyára nem számított ekkora sikerre, mielőtt leterült volna az asztal.

Volt, aki nem indult, de aztán az emelés, sőt, az ellenfél kőr fitje dacára sem mondta be, ez talán túlzás.

Aztán van, aki limitált rendszerben már látott ezt-azt…

Talán a rossz színminőségek miatt Szalka Tamás nem mondott gémet, pedig egész jó volt a lapja viszonylag kevés pont dacára.

Egy elmaradt mentésről.

Nálunk így ment a licit. Észak–Dél tudott 8-9 pikkről a vonalon legalább (az 1 pikk megállapodásuk szerint lehet négyes is), de mindketten óvatosak voltak, senkinek nem volt szinglije. Arra persze nem számítottak, hogy ez a pont alatti gém meglesz a remek treff mellékszínnek hála…

A legtöbb asztalon így mehetett a licit.

Senki sem tudta, ki ment kit, a 4 pikket nem lehetett megkontrázni.

És volt, aki félt, hogy a 4 pikk meglehet, ezért mondott 5 kőrt is.

Ez viszont már bukott, és a másik vonal szerezte a pontokat.

I/B
Argay–Kemény 27 pontot szerzett, és 231-gyel vezet, mögöttük azonban jönnek a kollégák, a másik (ifi) válogatott pár, Dezső Kende és Zábrádi Benjámin, ők 61-gyel másodikok lettek a játéknapon, hátrányuk azonban így is tetemes, több mint 70 IMP. Bár a hírek szerint Argayék külföldi versenyen szerepelnek jövő héten, ezért nem lesznek jelen (kapnak vajon kompenzációt, ha ez felkészülési torna az Eb-re?), így Zábrádiék akár közelebb is lopózhatnak majd.

Kuttnerék sok vad forduló után egy csendes +2-t szereztek, ezzel maradtak harmadikok, mivel Jakab–Sztrapkovics –22-vel mögéjük csúszott.

Mezei–Honti nyerte a fordulót 63-mal, és már hatodikok, cél újra a feljutás, Pölöskei–Székelyhidi pedig még jobban belehúzott, a múlt heti 38 után 51-et „lőttek”, és máris 100 felett vannak – ha így folytatják, odaérhetnek.

Jelenleg nyolc(!) pár áll –100 alatt, nagy a harc a kiesésért (még csak nem is az elkerüléséért), és tényleg nehéz megmondani, ki fog búcsúzni majd, de például a múlt héten remeklő Bodnár–Kisgyörgy–Liska –2 pontos nappal is bennmaradó helyre került, sokan szereztek sokkal nagyobb mínuszokat.

Érdekes módon senki nem mondta be ezt a terített nagyszlemet.

Keményék közel jártak, talán Délen Argay Zsolt már bemondhatta volna, hiszen a 3 pikk emelés után még számíthatott némi többletre a partnertől, ami akár az ötödik káró formájában is elég lehet a 13 ütéshez.

Néhányan kimaradtak a szlemből is, ők  nagyon pesszimisták voltak, amikor a partner 2 pikk emelésére nem kezdtek többre vágyni, hiszen 16(17) ponttal az indulóval szemben, valószínű dupla fittel a vonalon simán elég lehet 29-30 pont a kis-, sőt, aktuálisan a nagyszlemhez.

II. osztály
„A másodosztályban a tabella megint nagyot változott” – írtuk a múlt héten, és ez most sincsen másként. Élre ugrott (de most tényleg!) a Kovács–Kiss–Marcin trió, akik 63 ponttal nyerték a napot, míg a többiek még 20 fölé sem nagyon jutottak, így 118-cal vezetnek, míg Nyárádiék kis plusszal is őrzik a második helyet 92-vel, 1 IMP-vel Kaderják–Tubak előtt, míg az Argay házaspár negyedik, bár picit közeledtek ők is. Lukácsiék 76-tal ötödikek, a múlt heti első Jánosik–Szücs ezúttal –17-et szerzett, ezzel hatodik már csak.

A nap további legjobbjait lejjebb kell keressük, a második legjobb Bárány testvérek ezúttal 38 pontot értek el, ezzel az eddig szerzett mínuszok több mint felét ledolgozták. Szetey András és Simonyi Zsuzsa 27-et írt, ami a harmadik legjobb volt, így ők is elmozdultak a kiesőzónából. Ebben a zónában is nagy a küzdelem, hiszen még az utolsó is csak mostani gyenge napjával csúszott le épp –100-ba, de innen még jó (és eredményes!) játékkal lehet visszaút bárkinek.

III. osztály
A harmadosztály hatodik napján Szeteiék hozták az óvatos kis pluszt és simán vezetnek, bár az egész mezőnyben senki sem szerzett 18-nál többet (a nap nyertese Meskó–Pós, összesítésben negyedik helyen áll). Szokatlanul Kuttner–Keszthelyi kis pluszt szerzett, így maradtak másodikok, bár Földesi–Mészégető ott lépked a nyomukban.

16. leosztás

Egyszerűnek tűnik, 9 fejütés 3 szanban, mégis csak két pár mondta be. Vajon mi lehetett az ok?

Bizonyára azt tanulta mindenki, hogy az ugró színismétlés 16–18 pont körüli lap, tehát 15-tel nem ugrottak a többiek, így le is játszották a 2 treffet, némi szomorúsággal konstatálva, hogy lett volna jobb felvétel is.

Egy fontos dolgot érdemes itt megemlíteni: a zárt színek erejét. Az AKQ vezetésű hatos színek könnyen 6 ütést biztosítanak, miközben kívül nagyon kevés kellhet a 3 szanhoz. Aktuálisan ez volt a helyzet: a vonalon 23 ponttal elvehetetlen volt a szín nélküli gém. Javaslatom tehát (amit aktuális partneremmel is játszom): az ilyen zárt színeket felértékelni, és szinte bármilyen külső erejű lappal 3 minort viszontválaszolni, mert túl könnyen lehet gémünk. Ha most az 1 treff–1 pikk után Nyugat 3 treffet mond, Kelet előbb-utóbb bevállalja a gémet, majd csak fogjuk a színeket valahogyan együtt.

Vagy ahogyan Szalay Gyuri szerette ezt fogalmazni: az IMP értékelésű versenyformáknak a másik neve, hogy bell gém.

Folytatás jövő héten az utolsó előtti fordulóval. (GD)

Ez nem kérdés!
Egy parti, sok eredmény (I/B, hatodik nap)

Ilyen még nem volt. Két képet mutatok egy ellenjátékról. Elmesélem, mi történt közben, aztán a játszma közepén válaszolni kell egy érdektelen kérdésre.

De aztán izgi lesz, ígérem!

A licit látszik a képen: a partner pikk közbeszólására Kelet 1 szant mondott, amit Nyugat 3-ra emelt. Zábrádi Benjámin a másik fekete színt választotta indulásul. A felvevő a tízest ütötte a kezében a dámával. A káró négyest hívta, Dél a kettest adta, az asztal a hatost, Észak a dámát. Az ellenjátékos lehúzta a pikk ászt, esett a király, a pikk dáma következett, majd a pikk kilencesre Kelet a bubit tette. Az asztalról elment két káró, és az utolsó ütésbe Dél is kis kárót adott.

A felvevő most a kőr kilencest hívta. Mit tegyen Dél?

Hogy hogy mit tegyen?! Nem mindegy?

Zábrádi Benjámin fedett a tízessel, és erre – tessék csak kattintgatni a jobbra nyíllal, vagy a vastag nyíl megnyomása után hátra dőlve figyelni! – a felvevő négyet bukott!

Nyilván azért hívta a kilencest, hogy kicsalogassa a bubi-tízes egyikét. De amikor ez bevált, rádőlt az egész kártyavár! Mert az üres tízes fedett, és később a bubi elleni impassz nem ült.
Voltak, akik passzoltak az 1 pikk közbeszólásra. Ők nem jutottak el 3 szanig, és ha káró felvételben találták magukat, nem jártak túl jól.

Az 1 szant licitálók közül heten olyan partnerrel ültek szemben, aki 2 szant mondott Nyugat lapjával. Erre csak Szűcs Villő és Székelyhidi Tamás mondta be a gémet. Balásy István és Balázspiri Csaba már az 1 szanra bevágta a 3-at.

Mind a négyen teljesítettek, mert az Északok, ahogy tehették háromszor pikket hívtak, és ezzel a felvevő megkapta a kilencedik ütését: elvitt négy treffet és – a figurák lejátszásával – négy kőrt.

Ha Észak nem magasítja ki a pikk bubit, azzal még nem buktatja el a partit. Ha például a pikk ász után treffet vagy kőrt hív, a felvevő lehúzhatja ütéseit ezekben a színekben, aztán az ellenfél káróval ütésbe jut, és már megint jó lesz a pikk bubi.

Kardos János is háromszori pikk hívással kezdte az ellenjátékot, de aztán éjjel sokáig forgolódott, és csak akkor pihent el megnyugodva, amikor rájött: a pikk ász után káró ász, káró dámát kellett volna játszani, aztán meg kőrt vagy treffet hívni.

A felvevő most már nem tudja elkerülni a bukást. Ha a káró királynak adja ki az ütést, Délnél még lesz egy pikk, amivel a dámát ütésbe hozza. A pikk hívás meg három ütéshez juttatja Északot ebben a színben. (KK)