Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. május 10.

IMP-bajnokság 2024, 5. játékhét

Az ötödik fordulóval a bajnokság második felébe fordultunk, és még mindig nagy a mozgás a tabellákon. A kiesés ellen küzdve sokan igyekeznek pontokat szerezni, és megkapaszkodni az osztályukban, néhányan jó úton is járnak – persze még három nap hátra van, tehát folytatódhatnak a liftezések bőven.

I/A
Továbbra is vezet Dumbovich–Winkler, bár ezúttal csak 18 pontot értek el, így is nőtt a különbség, hiszen Czímer–Szalka –24-gyel zárta a napot a második helyen. Hoffmann–Magyar (némi technikai büntetés dacára) ismét remek napot zárt, és már harmadik, megelőzve a szintén 70 pont feletti Kerti–Vékony és Ormay–Siba párokat. A nap négy legjobbja a 8–13. hely között található, volt, aki ezzel jött fel pluszba nagyobb mínuszból. Ezúttal 15 pár van pozitívban, tehát nagyjából bejön az átlag.

Két pár ért el hatalmas mínuszt, az egyik nagy pluszból zuhant alá, a másik pedig erős kieső jelölt lett. De még van idő javítani… Ezt tette például Harangozó–Szőts, akik nem csak elmozdultak a tabella végéről, de már látják a fényt, csak tartani kell a jó formát (persze, aki 3 szant teljesít, miután elindultak a Jx – x színéből, nem panaszkodhat szerencsére sem). Meglepetés Dombi–Gál újabb gyenge napja, kezdenek bajban lenni ők is.

Ezen a héten szintén voltak persze érdekes partik.

Ez például számunkra egy kifejezetten bosszantó parti volt. Normális indulás és ellenjáték, teljesíthetetlen a parti – ezért –8,8 IMP kicsit erősnek tűnik… A mezőny java káróval indult, ehhez azért lényegesen több kell, hogy sikerrel járjon (kb. 2–2 legyen a szín a felvevővonalon, vagy a partnernek ütő figurája legyen). Volt, ahol treff dáma indulásra is teljesített a felvevő, ezt inkább nem is értékelném, illetve egy felvevő a pikk szín kezelését a dámával kezdte káró indulásra, ami szintén nem volt sikeres (bár ez nekünk kedvezett). Ez nem MP-párosverseny, hogy ne adjunk ütést – bár a treffel is nehéz elképzelni, de esetleg lehet (asztali F9xx esetén).

Egyik kedvencünk, a duplagém is előkerült.

A tabellát vezetőknél így ment a licit, sok helyen hasonló történt. Dél szép elosztásával, jó pikk királyával bátran kizárt, Észak pedig látta, hogy ha ezek nélkül a kőrök nélkül ki tudott zárni, kell még legyen nála valami jó kívül is, és az 5 kőr nem lesz drága – és jelen esetben egyenesen teljesült is, még úgy is, hogy a kőr királyt ki kellett adni.

Volt, aki inkább csak 2 kőrrel szólt közbe.

Erre azonban volt idő és hely kommunikálni, és le is mentették 5 pikkel a benne levő 5 kőrt.
A legrosszabbul azok jártak, akik nem szóltak közbe, vagy Kelet nem indult el (5–4-gyel, ász + ászkirály lapokkal?), illetve a kapcsolt 2-es lehetetlenné tette a kizárást Délen.

I/B
Maradt az élen a fiatal válogatott pár, Argay–Kemény, Zsolt ezúttal Szücs Leóval játszott, bár kis mínusszal zártak, Kuttnerék sem kaszáltak (+5), így nekik a második helyet át is kellett adniuk Sztrapkovicséknak, akik majdnem 40-et lőttek, bár így is messze vannak az első helytől. A nap legjobbja Bíró–Vági volt (+57), amivel már negyedikek, szorosan mögöttük Dezső–Zábrádi (+46 a napon). Őket két kibices pár követi, Baka–Hajnal (+71, 25 pontra az ötödiktől), és Pölöskei–Székelyhidi (+54).

A nap második legjobbjával, +55-tel Budai–Keresztény nem csak az utolsó helyről, de a kiesőzónából is elmozdult, szép! Szintén jófelé mozdult el a Kisgyörgy–Liska–Bodnár hármas, a +28-cal még vannak remények, kell még pár jó játéknap.

Az utolsó hat 30 ponton belül van, így még várható mozgás itt is bőven.

Egy nehezen licitálható szlemet kb. a mezőny fele talált meg, és a megközelítés is eléggé más volt. A partner színében sikénnel is többen ráhajtottak a 12 ütésre.

A fiatalos „ugrás a sötétbe” volt az egyik – akár az első kettőt-hármat lehívhatták volna az ellenfelek pikkből, de lehetett volna terített a nagyszlem is, de végül épp 12-t lehetett ütni.

Ez picit tudományosabbnak tűnik, de itt sem egyértelmű, hogy Délnek melyik színből hány van.

A tabella vezetői (helyettessel ezúttal) nem a legjobb fitet találták meg, de a 6 káró is benne volt.

Persze volt, ahol az ugrás nem sikerült jól.

Észak 5 treffre ugrása után Dél nem tudta, mije is lehet a partnernek pikkből, így inkább passzolt.

II. osztály
A tabella megint nagyot változott. Élre állt Jánosik–Szücs, bár ugrásnak nem nevezhető, hiszen alig 7 pontot kerestek a fordulóban. Nyárádiék 39 ponttal (újabb napi ezüst) feljöttek a második helyre, míg Kaderják–Tubak csak 1 pontot szerzett, de így is maradt harmadik. Kiss–Szabó, a múlt heti elsők nagyobb mínuszt írtak, így csak hatodikok, de az ötödik és a kilencedik közt csak 5 IMP van, tehát itt is bármi lehet. Köztük van Lukácsi–Takács, akik megnyerték a napot 51-gyel, így 0 közeléből máris a feljutás közelébe kerültek – ilyen gyorsan változhat a helyzet!

A kieső zónában többnyire negatív napot zártak, de nem nagyot, így még simán meg lehet kapaszkodni: a 24. és a 30. közt például csak 10 pont van, csak az utolsó helyezett maradt le picit jobban, de még ők is visszakapaszkodhatnak.

III. osztály
Az ötödik napon újra lecsapott Kuttner-Keszthelyi, akik kis mínuszok közepette időnként nagy pluszokat írnak. Megint volt kedvük játszani: ezúttal 84 ponttal nyerték a fordulót, és máris másodikok. Szeteiék kis pluszuk dacára is simán elsők, míg Földesi-Mészégető megint gyűjtögetett, bár ezúttal is csak a harmadikok, de harcban állnak az ezüstért.

11. leosztás

Ezúttal csendesebb partikat kaptak a játékosok, bár volt egy terített nagyszlem – igaz, senki sem mondta be.

Ez a parti viszont inkább a jó viszontválaszról szól. Délnek szép kártyája van, 7–4 elosztása. Sokszor mondják, hogy inkább mutassuk be a második színünket, akár 6–4-gyel is, jobb leírni 9 lapot, mint hatot. Nos, 7–4 esetén ez az szabály már nem érvényes. Egy másik mondás szerint a hetes szín másik neve: adu. Ezt a rongyos kőrt páran előhúzták, és buktak is, míg a pikkeseknek mind gémet kellett volna csinálniuk. Más kérdés, hogy a bátor adu impasszt csak egy játékos adta meg, igaz, ő 2 pikkben… Az adu impassz sikere után már csak ki kell magasítani a 13. kőrt, ami sikerül is, mivel 3–3 a szín, tehát érthetetlen, miért bukták el ketten is a jó gémet.

Jövő héten már a hatodik játéknap jön, azaz a verseny háromnegyedéhez érünk majd, de addig is: kupadöntők a hétvégén! (GD)

Alapkérdés
Egy parti, sok eredmény (I/B, ötödik nap)

Nyugat 1 káróval indult, mondjon-e Észak 1 pikket, vagy passzoljon? (Ha egyvalakinek kibicel a néző, akkor a LoveBridge az alsó pozícióba helyezi a kezét. Itt Észak tartja ezt a lapot.)

Akik ismernek, tudják, Unkasz vagyok, az utolsó mohikán: Standardban tizenegy figurapont számomra nem elég az induláshoz. A közbeszólás azonban más helyzet. Ha a fenti kérdést nekem tette volna föl valaki, arra tippeltem volna, hogy a bajnokság minden asztalánál Észak 1 pikket licitál.

Mansban bell ellen majdnem induló erő, királyok a licitáló ellenfél mögött, megfelelő ötös szín, ami ahhoz már nem eléggé jó, hogy majd később kockázat nélkül beavatkozzunk…
Tizenhat asztalon játszották ezt a leosztást, tizennégy Nyugat indult 1 káróval, és csak nyolc Észak mondott 1 pikket. Öten passzoltak, Székelyhidi Tamás 2 pikkel szólt közbe. Két Nyugat gyenge 1 szannal indult, erre Török Eszter 2 pikket mondott, Blancz Tamás passzolt.

Az 1 pikk után Délnek nem sok dolga volt. A legtöbben egyből gémre ugrottak, de például Fülöp Zoltán közbeiktatott egy passzolhatatlan licitet, és aztán mondott 4 pikket. Talán még szlemre is látott lehetőséget? (Miért ne, ha jobb lapot és szingli kárót hoz a partner?!)
A 4 pikket mindenki teljesítette: kilences treffel kicsit nagyobb esély eső dámára játszani, senki nem érzett késztetést impasszra. (Bár a legtöbben a treff királyt hívták először, a bubival folytatták: nem tudni, mi lett volna, ha nem jön a dáma...)

Az Észak kezével passzolóknak sem ért véget a játszma.

Kelet gyenge lapot és hatos színt mutató 2 kőrjére Kelen Botond (és Réti Zsuzsa) kontrával bevetette magát, és ez Kelen Lászlónak (és Tubák Dánielnek) elég volt a gémbemondáshoz. Fehér Péter ugyanebben a helyzetben csak 3 pikket mondott, és az lett a felvétel.

Voltak még kalandos esetek.

Mezei Kati nem mondott 2 kőrt, Szilágyi László pedig 1 pikkel(!) nyitott a sor végén. Csipka Szilviának nem volt könnyű a helyzete. Az újranyitás kevesebbel is elképzelhető. Köztes megoldásként ugró felüllicittel próbálta érzékeltetni a jó találkozást. Csakhogy Dél négyes pikkel licitált, hiába volt teljes induló ereje… Talán mégis az a jó, ha tudom, hogy tízlapos színünk van, a „törvény” szerint bevállalom a gémet. (Nahát, nem is volt tízlapos a szín!)

Az 1 szanra vagy az 1 káróra 2 pikkel közbeszólók partnere nem érezte, hogy mansban gémet kellene mondania…

A végére maradt az a két asztal, amelyen Kelet–Nyugat játszott.

Blancz Tamás valószínűleg a kőr királyát féltette, különben nem nagyon érthető, miért nem küzdött a kedvező szkórhelyzetben… Kérdés, hogy partnere gémet mondott volna, ha 2 pikkel újranyit. Mindenesetre ők írtak volna, nem az ellenfél. Vagy mégsem?!

Petrás Gábor mondott 2 pikket, partnere küzdött a 3-as magasságon, de aztán hagyták 4 kőrt játszani az ellenfelet. Az igazi tragédia meg abból adódott, hogy nem sikerült lehúzni a négy fejütést... (KK)