Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. május 3.

IMP-bajnokság 2024, 4. játékhét

Négy fordulón vagyunk túl, azaz a bajnokság felénél járunk, de még mindig kevés stabilitás látható a tabellákon – persze egy nap igen sok pluszt (vagy mínuszt…) lehet szerezni, de kevés pár formája állandó.

I/A
Az I/A osztályban élre állt a sokszoros bajnok Dumbovich–Winkler. Talán a két legjobb magyar játékos, nem csoda, hogy ilyen 77 IMP-s fordulóval előztek, bár a Czímer–Szalka pár is 40-et szerzett, 6 pont hátrányban vannak. Ormay–Siba megint jól játszott, +26-os napjukkal tartják helyüket a dobogón. Hittmann–Szőnyi már negyedik egy jó nap után, épp megelőzve az ezúttal épp nullán túl szerző Kerti–Vékonyt. 50 felett van még Kepecs–Mirk és Marjai–Talyigás is, míg a nap második legjobbjával, 46-tal mögéjük zárkózott Hoffmann–Magyar. Még a kilencedik Kerekes–Varga kettősnek is 40 feletti pontja van, mögöttük nagy a szakadék, a tizediknek csak 18 pontja van, de összesen csak 12-en vannak a pluszosok.

Az alsó zónában nagyon szoros az állás, a 24. és a 29. közt kevesebb mint 10 pont van, míg az utolsó három további legalább 30 IMP-vel követi őket.

Egy szlem volt az első oktávban, ami amúgy nem volt jó esélyű, mégis majdnem a mezőny fele bemondta, és ahogy feküdt, meg is csinálta a partit.

Mi így licitáltuk, talán ezzel a rossz 12 ponttal nem kellett volna jó lapot ígérni – a két kulcslap kiderül úgyis, a káró királyról pedig nem tudjuk biztosan, hogy jó-e. Tízeseink sincsenek, akár kőrben, akár pikkben hasznos lehetett volna ez a kártya.

A játék egyszerű: a káró királyt szöktetni kell eldobandó a rossz kőrt. Ezután lehet valamilyen homályos beszorításban is reménykedni, de talán egyenesebb sansz két menet adu után hívni a pikkeket. Ha 3–3, megvagyunk, de ha a dubló pikkesnek nem maradt aduja, le tudjuk lopni a negyedik menetet, majd utána kiaduzunk. Ki mondta, hogy a 4–3–3–3 elosztásban nincs lopási érték? Mivel húzott a pikk, mindenki teljesített.

Volt egy szép nagyszlem is, de csak három pár vállalt 13 ütést.

Czímerék így mondták be, nem sokat zavart az ellenfél mans-bellben. Talán el kéne felejteni a Timbuktut, semmi ellenállást nem mutatott az ellenvonal. Mi például 4 kőrig licitáltunk, nem is jutott az ellenfél szlemig.

Végül pedig egy kevésbé optimális (azaz: sikertelen) saját felvevőjátékról.

Négyen játszottunk 4 pikket, ebből ketten teljesítettek, ketten buktak.

Két játékmód kínálkozik a szingli káró indulás után.

1. Két menet adu az asztalon végezve, újabb káró, megadva a nyilvánvaló impasszt, és idővel Észak lop, mi pedig le tudunk lopni egy kőrt, ha Észak nem kerül ütésbe kőrben, hogy kiaduzza az asztalt.  

2. Csak egyet aduzunk, és megpróbáljuk a kőr királyt szöktetni, de legalábbis elzárni Északot a pikk lehívásától. Ha sikerül, később aduzunk egy másodikat, lelopunk egy kőrt, és megadjuk végül a káró impasszt. Ha Észak üt a kőr ásszal, Dél pedig kárót lop, még jók vagyunk, ha figurából teszi, mert a kőr lopás után a pikk is felszedhető (bár ez már a szürért zajlik).

Az első játék veszélye, hogy Észak nem lopja el a magas kárókat, és ha nála a kőr ász, ő üt, elveszi az asztali adut, és még kiáll további két kőr.

A második veszélye, hogy Dél három menet kőrt hív (ez történt a buktatóknál), így idő előtt kell lopjunk az asztalon, és nem tudunk káró impasszt adni, vagy nem tudunk aduzni. Ha a kőr ász Északon van, ez a jó játék, ha Délen, akkor az 1-es. Ha összeemelik a kőrt, majd nem indulnak vele, esélyes, hogy Délen van a kőr ász (bár kőr ász nélkül nem lehet elindulni a külső szinglivel?), így azok jártak jól, akik az első megoldást választották.

I/B
Az I/B-ben folytatódott az élen állók hullámvasútja: ezúttal Argay–Kemény szerzett 90-et, míg Kuttner–Mráznak gyenge napja volt (–30), így visszaelőztek a fiatalok. Csepeli–Jakab–Sztrapkovics 35-je segítségével 15 IMP-re megközelítette a másodikat, sőt, az első nyolcból (Kuttnerék kivételével) mindenki legalább +20-at szerzett, kiemelve Benedek–Burlacut, akik 57-tel másodikok lettek a játéknapon, és szintén bejelentkeztek a feljutásra.

A kieső zónában Bednay–Juhász megkezdte a hajrát, +46-juknak köszönhetően nem csak az utolsó helyről mozdultak el, de egyenesen centikre vannak a bennmaradó pozícióktól.

Egy érdekes parti, amiben sokféle megközelítést láthattunk.

A legsikeresebb Blancz Tamás volt, aki hitt partnere háromszínű lapjának, és bemondta a treff szlemet – egyedül a mezőnyben.

A spektrum másik végén a tabella vezetőinek ellenfelei – hiába, kell egy kis szerencse is a +90-hez…

Hasonló kezdés után (Dél mondta sorban a színeit) itt Észak passzolt, és még a gém is kimaradt.

A mezőny többsége inkább gémforszot licitált Dél lapjával, a csúcsot Dienes Ödön tartja, aki három felüllicittel tudta rávenni a partnerét egy major kiválasztására.

Az álmoskönyvek szerint sikénnel nem igazán tanácsos szanzadut játszani, főleg, ha mindkét kézben van egy-egy…

A helyettessel sem javasolt hagyni ezt a 3 szant, a 4 kőrből nem lehet baj, végső esetben játszunk 5 treffet. Más kérdés, hogy a fiatalok nem hívták meg a pikket a káró dáma után, így teljesült ez a rosszul megválasztott felvétel.

Általános elvként mondhatjuk, hogy ha a vonalunkon két színben is nagyszlemet lehet teljesíteni, és vannak sikénjeink is, akkor 3 szant bukni nem jó üzlet…

II. osztály
A másodosztályban Magyar–Argay–Hajdara –33-vel még a dobogóról is lecsúszott, vezet Kiss Krisztina és Szabó Sándor 84-gyel, öttel előzve a Jánosik–Szücs ifi párt. Kaderják–Tubak csak 3 pontot szerzett, és épp ennyivel maradnak el a másodikoktól. Nyárádi–Nyárádi is igyekszik, a nap második legjobbja az övék, és már nyolcadikok, a kilencedik helyen pedig egy régi barát, Riesz András tűnt fel Szentes Szabolccsal, ők voltak a nap legjobbjai, ha így folytatják, simán odaérhetnek a feljutók közé.

Az alsó régióban továbbra is nagy a mozgás, de még sokan reménykedhetnek a bennmaradásban az utolsók közül is, Dobóczkyék például +21-es nappal az utolsó helyről simán elmozdultak, és már három párt előznek, könnyen összejöhet ilyen játékkal a bennmaradás.

III. osztály
A harmadosztály negyedik napját Mátrai–Szerencsés nyerte, de ezzel is csak faragni tudtak jelentős mínuszaikból, csakúgy, mint Netz–Kovács, akik szintén először írtak pluszt. Meskó–Pós szokásos kis pluszt írt, és tartja a helyét a dobogón, míg Kuttner–Keszthelyi még mindig egyetlen pluszos napot zárt négyből, de az elég nagy volt ahhoz, hogy maradjanak másodikok. A tabellát pedig a legstabilabb Szetei–Gémes vezeti, ezúttal csak 8 pontot írtak, azonban így is közel 180 IMP-jük van, és nehéz elképzelni, hogy ne ők nyerjenek.

8. leosztás

Nézzünk egy érdekes partit ebből az osztályból is.

Kelet–Nyugatnak nagyon sok pontja, és hosszú színei is vannak, azonban a fit hiányzik. Érdekes, hogy talán a gyengébb színben van benne szlem, azaz pikkben, mert egy adut kell csak kiadni. Treffben egyszerűen nincs közlekedés az asztalra, és egy adu mellett egy kőrt is üt az ellenfél. Persze nehéz Délnek elkerülnie, hogy ne engedje asztalra a felvevőt, hiszen bármely sima színnel indul, a felvevő tud az asztalon ütni előbb-utóbb. Egyetlen buktató indulás a 6 treff ellen az adu ász, majd adu bubi folytatás, nem mindennapi megoldás, bár sehol sem tették próbára Délt.

Akik hittek a hosszú színeknek és nagy lapoknak, nagyszlemet mondtak (és buktak egyet), míg a többiek megálltak gémben. (GD)

Ne a sikénemben legyen az ászod!
Egy parti, sok eredmény (I/B, negyedik nap)

Írtam már egy nagyszlemről, amelyet a mezőnyben egyedül Argay–Kemény vitt haza, és most is ez történt. Azzal a különbséggel, hogy az előzőt még két páros bemondta, de elbukta, most kedden viszont csak az élen álló fiatalok – most már ketten együtt elmúltak negyvenévesek – licitálták és teljesítették.

A két kezet látva, sima ügy: „csak” annyi a feladat, hogy kiderüljön a partner két ásza közt nincs ott a kőr ász. Lefordítva: „Ne a sikénemben hozd az ászt!”.

A megfelelő ászok felderítésére általánosságban két módszer adódik. Az egyszerűbb: a licitben kiderül a sikénes lap elosztása, így a másik fél tud kulcslapot kérdezni. A bonyolultabb: a sikénes kérdez, de úgy, hogy színhiányát bemutatva arra kéri a partnert, hogy az ebben a színben lévő kulcslapját ne számítsa bele a válaszába. Erre az a megoldás, hogy a színtalálkozás után a kérdező az 5-ös magasságon mond egy színt, ez kérdezi a többiben lévő kulcslapokat. A neve: exclusion Blackwood.

Ennek ugrás nélküli változatát mutatta be az élen álló pár. Menjünk végig a párosliciten.

1 treff–1 pikk–2 szan: 18–19 pont. Erre a 3 pikk legalább ötös szín, gémforsz, a 3 szan dubló pikk (hármassal jó lappal kulcslicitet adna a 4-es magasságon). A 4 káró hatos pikket ígér és kulcslicit (legalább másodmenet fogás: király, szingli vagy ász, sikén). A 4 kőr treff kulcslapot mutat, hiszen a partner átlépve a treffet, tagadta, hogy fogja a treffet. Az 5 kőr exclusion Blackwood. Nem volt ugrás, de mi más lehet? Ha nem volna Nyugatnak sikénje, 4 szannal kérdezhetné a kulcslapokat. A 6 treff a harmadik lépcső: két ász, nincs adu dáma.

Eddig rendben, a kérdés, hogy mindez elég-e a tizenhárom ütéshez. A partnernél valószínűleg hármas káró van. (Néggyel Kelet 1 káróval indult volna, dublója akkor lehet, ha ötös treffel és négyes kőrrel ugrott 2 szanra.) Ha neki osztották a dámát, akkor nem lesz probléma. De ha az ellenfél hét-nyolc pontja, mondjuk, a kőr ász, pikk bubi és a káró dáma-bubi? Akkor van hat pikk ütés, négy treff és a káró ász-király. A tizenharmadikhoz Délnél kell lennie a lopimpasszal elfogható kőr ásznak.

Márpedig impasszos nagyszlemet nem mondunk be!

Csakhogy ez a legrosszabb eset. Már az is megoldás, hogy nem kőr mariázst, hanem ászt hoz Kelet. Ha meg treff királyt és káró dámát terít az asztalra, akkor még a jó káró elosztásra sincs szükség.

Most még pikk bubit is hozott, így aztán az aduban sem adódott probléma.

Nyolc asztalon mondtak 6 pikket, három asztalon 6 kárót. Végignéztem az összes licitet, de a legtöbb esetben nem tudom megtippelni, mi járhatott a játékosok fejében. Töprengtek-e egyáltalán azon, hogyan lehetne nagyszlemet mondani. Az után, hogy a partner 2 szan viszonválaszt adott, Nyugat ezzel a blockbusterrel szlem alatt nyilván nem fog leállni. (Egy asztalánál valamiért mégis 4 szan lett a felvétel.)

Sokan a 2 szan után bemutatták kárójukat is, de a káró találkozás megtalálása sem vitt közelebb a sikénes kulcslapkérdés bevetéséhez.

Egy páros két tagja nem volt azonos hullámhosszon, mert Nyugat nyilván azt hitte, hogy partnere három ászt mutatott a kérdésére, különben nem ugrott volna 7 szanra. Észak kontrázott, partnere meg eltalálta a kőr indulást (Igaz, ezt a színt nem licitálta egyik ellenfél sem.). Minden más kezdésre belső szürökkel teljesült volna a nagyszlem!

Papp–Fazakasnak szerencséje volt, hogy bellben elkapta ellenfelét kontrázott 2 kőrben.

Egy pikk, három adu, két káró és három treff eléggé biztosan megszerezhető ütés, ez négy bukás lett volna 1100-ért, ami 3 IMP az 1010-et érő 6 pikk +1-gyel és 4 IMP a 6 káró +1-gyel (940) szemben. Csak aztán az ellenjáték nem sikerült a legjobban.

Érdemes végigkattintgatni: mennyi tragédia történhet egy bridzsjátékossal! Nem csak összeütöttek a treff figurák, de a felvevő egy vesztő kárót el bírt dobni a fölmagasodott treffre. Közben meg nem várt módon tempóhoz is jutott: a végén kiadta az ütést, Keletnek még az adu király mellől is el kellett hívnia, hátulról bele a nagyvillába. A felvétel egyszer elbukott, de így is 11 IMP-t kapott az ellenfél.