Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. április 25.

IMP-bajnokság 2024, 3. játékhét

A harmadik fordulóra került sor az IMP-bajnokságban, így még öt nap van hátra. Talán némileg meglepő, de még mindig hatalmas ingázásokra került sor, azaz nagy mínuszokból 0 fölé, sőt, nagy pluszba kerültek többen, illetve jól álló párok szenvedtek el súlyos vereségeket, és csúsztak vissza a tabellán.

I/A
Maradt az első a Czímer-Szalka pár, bár csak kis pluszt értek el, csakúgy, mint az első héten vezető, majd harmadik Ormay–Siba, akik ezzel is feljebb léptek a dobogón, miután Molnárék nagy mínusza letaszította őket a hetedik helyre. A nap egyik nagy nyertese a Kerti István–Vékony György pár, akik Gyuri sok éves távolléte után ültek újra össze, és két heti óvatos eredmény után ezúttal 57-et szereztek, és ezzel máris harmadikok. A vegyesválogatóra készülő Hodosi Péter és Lajos Hanka 40 pontos napjának köszönhetően vékonyan negyedik, míg a válogatottban már nem, de a bajnokságban továbbra is együtt játszó Dumbovich–Winkler szintén javított, és közelít a dobogóhoz. A forduló legjobbjai (bár helyettessel játszva, de) Marjai és Talyigás Péter lettek, akik 61-gyel nyerték a napot, és a kieső zónából máris a nyolcadik helyre rakétáztak.

Sok pár áll 0 közelében, kis pluszban vagy mínuszban, de innen is kiemelkedik a szintén vegyesválogató miatt összeálló Fischer–Szabó kettős meglepően gyenge (–40) napja, amivel jó pozícióból kerültek +13-ba.

Két további pár szerzett 40-nél is több negatív IMP-t, ők már nagyon közel állnak a kiesőkhöz, míg az utolsó két helyen állók lassan a –100 felé tartanak, ami biztosan búcsút jelenthet a szezon végén.

Érdekes partikból nem volt hiány ezúttal sem, de elsőnek egy töredék partit hoztam.

„Beijedve nem szabad bridzsezni” – hogy finomra fogalmazzam át egy kitűnő játékos intelmeit. Nos, erre a partira is egy jó játékos, Winkler Gábor tanácsa miatt érdemes figyelni: az 1 szant mindig nyissuk ki, ha tudunk majort/majorokat licitálni, mondja. Nos, ezúttal hallgattam rá, és bell-mansban, igaz, jó minőségű színekkel, de 8 figuraponttal nyitottam is, hiszen a licit alapján a partnernek átlagosan közel indulóerős lapja lesz. Bár most gyengébb lap terült, teljesült kis segítséggel ez a töredék, és mivel az 1 szan bukhatatlan (volt, aki 3 szant mondott és csinált), kerestünk is néhány pontot a partin.

Az utolsó partiban általában 2 szan indulás után kellett Keletnek döntenie.

Nehéz kérdés, vajon a partnernek van elég major fogása. Ha van káró fitje, akkor is bajos tudni, vajon a szín nélküli vagy inkább a minor gém lesz a jó?

Többen úgy vélték, hogy a 3 szan bajban lehet, ha a megfelelő majorral indulnak, míg az 5 kárónak lehet esélye.

Hodosi Péter is így vélte, Lajos Hanka pedig nehéz szívvel ugyan, de fegyelmezetten passzolt, így egyike voltak a mindössze két párnak, akik bemondták a jó gémet (a másik a Hittmann rendszert dicséri, hiszen ott Kelet be tudta mutatni gyenge lapját és hosszú káróját). Más kérdés, hogy négy asztalon is teljesült a 3 szan, ezek a játékosok sokat kerestek a partin. A másik véglet a bukott 3 szanok és 6 kárók voltak: Nyugat nehezen tudta elképzelni, hogy ne legyen a szlemben játék, azonban a partner szubminimális kártyáival bukni kényszerültek.

I/B
Ezúttal Argay–Kemény csak 0 körül végzett, és át kellett adja az első helyet a már a múlt héten turbó fokozatba (88) kapcsoló Kuttner–Mráznak, akik nem lassítottak, ezúttal 68 IMP-vel nyerték a fordulót, és 50-nel vezetnek már. Csepeli–Jakab–Sztrapkovics (bár a lovag úr nélkül ezúttal) 46 pontot szerzett és már harmadik, 30-ra a másodiktól, mögöttük pedig már 50 pontos szakadék van. A múlt heti nagy plusz után hasonlóan nagy mínuszt szerzett a Bíró–Szabó–Vági trió, és megint a középmezőnyben találták magukat.

Az utolsó négy pár –70 alatt van, és bár van még idő, ideje felpörögniük, mert könnyen baj lehet így.

Bár ez a parti épp rosszul sikerült a tabella vezetőinek, de érdekes licithelyzet.

A legtöbb Dél elindult ezzel az elég ronda 11 ponttal (8 vesztő!), és ezután kétfelé ágazott az ellenvonal. Akik Nyugat lapjával be akarták egyszerre mutatni a laperőt és az elosztást, 1 szant mondtak, és hamarosan 3 szanban találták magukat, ami gyorsan kettőt, néha egyet bukott.

A jó megközelítés az én meggyőződésem szerint azonban az, ahogyan Szabados Erzsébet közelített: kontrázott, hiszen minden színt támogat, és a kőr fogása csak egyszeres – ha pedig a partner bármelyik színt választja a kontrára, szívesen terítjük le ezt az asztalt. Ha a partner ugorva válaszol, még mindig lehet 3 szan a vége, 1 szan után nehezen fogunk például minor felvételt játszani.

Most remekül sikerült a kontra – bár a partner nem tudott pikket licitálni, a káró gémnek legalább volt némi esélye, és aktuálisan teljesült is. Összesen három pár találta meg a jó gémet.

Ahol pedig Dél passzolt, Nyugat elkerülhetetlenül 1 szannal indult és 3 szant játszott, Észak pedig elindulhatott így is jó négyes kőrjéből, felírva a szokásos 2 bukást.

II. osztály
A vezető Magyar–Argay–Hajdara csak 1 pontot szerzett, de még mindig első. Két gyengébb forduló után nagyot lépett előre az egyik fő esélyese az osztálynak, Kaderják Levente és Tubak Dániel. 78 ponttal magasan nyerték a fordulót, és már másodikak. Retteghyék két erős nap után egy negatívval folytatták, de így is harmadikak, Jánosik Máté és Szücs Leó 2 pontos napjával is majdnem beérte őket. A többi pár az élmezőny közelében csendes napot zárt, egyedül a gyengén kezdő Quittner–Tichler +50-je nagy ugrás, igaz, nekik volt is honnan visszajönni. Többen is szép napot zártak az alsó zónában is, és javítottak jelentősen, míg az utolsó helyen helycsere történt, mindkét egységre nehéz játéknapok várnak még.

III. osztály
A harmadosztályban sikerült megfejteni a tabella titkát (a heti eredmény, és az összesített állás egészen másol találhatóak az oldalon, emiatt volt átmenetileg némi kavarodás a múlt heti helyzetjelentésben).

A napot a Szetei–Gémes–Csapó trió megint simán, 80 felett nyerte, így összességében 170-nel nagyon vezetnek, míg Földesi–Mészégető egy újabb jó nappal 100 IMP-nél áll mögöttük. Kuttner–Keszthelyi két kis mínusz mellett egy nagy plusz fordulóval rendelkezik, így is harmadik.

Nézzünk egy érdekes partit erről a hétről is.

4. leosztás

Érdekes módon a hét első négy partijából háromban is szlemet lehetett mondani és teljesíteni, mégis nagyon kevesen jutottak el a 12 ütés bevállalásáig. Talán a legfurcsább ez volt.

Nyugat bizonyára erős szannal indul, ezután pedig Keletnek érdemes hosszú káróját, és rövid pikkjét bemutatnia. Ha Dél alacsonyan közbeszólhat kétszínű majorjaival, akár a buktató pikk indulást is meg lehet találni a 3 szan ellen (bár ez sehol sem sikerült), de ha nem tud belépni, a szingli pikk ismeretében Nyugatnak biztosan el kell mennie a 3 szan mellett, és végül bemondani a 6 kárót, amikor partnere kooperál. Páran 5 kárót mondtak, ebben legalább annyi jó volt, hogy benne volt, bár aktuálisan kis mínuszt hozott (a 3 szanok többet írtak).

Bár a másik szlem igen szűkös készletekkel dolgozott (12+11 pont a vonalon, de egy hasznos sikén, és sok szép kontroll mindenhol), egy 31 pontos, hatos zárt színnel is rendelkező, vele akár 7 pikket is teljesíthető lapot meglepően kevesen találtak meg viszont. Itt a pároslicit okozhatott gondot, illetve a 8 lapos találkozás hiánya, azonban a zárt pikk, és a sok kontroll, valamint pont miatt ez is mindenképp mondandó felvétel lehetett volna.

Folytatás jövő héten a negyedik nappal, amivel már a feléhez érünk a bajnokságnak. Addig is a hétvégén országos párosbajnoki döntő, sajnos elég kevés indulóval. (GD)

Találd meg a kilences színt!
Egy parti, sok eredmény (I/B)

Ajjaj, az volna jó, ha az összes játékos helyére beültethetném az olvasót, mert mindenkinek akadt jó kis feladat ebben a játszmában. Csak, ha az egyiket már látta, a másikon könnyű a megoldás. Végül azért választottam ezt a helyzetet, mert ritkán vetődik föl a probléma. Az ellenfél multi 2 káróval kezd: gyenge 2-est mutat valamelyik nemesben. Mit mondjon ez a kéz? (Ha egyvalakinek kibicel a néző, akkor a LoveBridge az alsó pozícióba helyezi a kezét. Itt Észak tartja ezt a lapot.)

Hűha, akármelyik színe is van Nyugatnak, velem van találkozása! A partnernek meg rövidsége van, és akkor a másik nemesben valószínűleg jók vagyunk. Hacsak nem az a helyzet, hogy abban meg Kelettel jöttünk össze. Délnek pedig az olcsó színeket osztották. Esetleg istentelenül hosszú treffje vagy kárója van.

Jó volna passzolni, megvárni, amíg kiderül, hogy mi a szitu, és úgy licitálni. Ha például Kelet 2 kőrt mond, amit két passz követ, akkor jöhetek 2 pikkel. De mi van, ha 2 pikk érkezik hozzám? Mondjuk úgy, hogy Kelet 2 pikket mond (pikkből jó neki a2-es magasság, de az induló kőrjével magasabbra tör). Vagy ha Nyugat a 2 kőrt pikkre igazítja. A kontra nyilván információs. S számíthatok arra, hogy a partner kontrával kinyitja?

Mi van akkor, ha Keletnek sok kárója van, és passzol?!

Várjunk csak! Nyugat bellben mondott 2 kárót. Szinte biztosan jó hatos színe van. Sokkal valószínűbb, hogy kőrt tart, mint pikket. Nem volna jó most rögtön 2 pikket mondani? Akkor legalább biztos lehetek benne, hogy nem lesz félreértés.

Örtel Endre a 2 pikk közbeszólást választotta, és nem meglepő, hogy ezek után vonala nem találta meg a kilences kőr találkozást. A 3 szan viszont egyáltalán nem volt reménytelen. Nyugat hallotta, hogy Északnak pikkje van, mégsem tudta elképzelni, hogy ebből a lapból ne pikkel kezdjen. Kis pikk nem is lett volna baj, a bubi viszont nem volt szerencsés választás. De ki az, aki a felvevő helyében kicsit tett volna az asztalról? A dámát vitte a szingli ász, Dél meg treffet dobott. Most Keleten volt a hívás – és a hibázás – sora. Tegye föl a kezét, aki kőrt hívna! (Pedig az még nem tömi meg a felvételt…) A treff bubi kézre áll, de éppenséggel baj lehet belőle, ha Délen van a kilences. Miért ne hívná az asztali siként?! Halusz Galina kis kárót játszott ki.

Most jött el Pirity Gábor ideje! Hogy lesz ebből kilenc ütés? Egy pikk, egy treff és legföljebb négy kőr mellé kell három káró, de még jobb volna négy. A király impassz csak két ütést hoz, ha ül, ha nem. De ha a tízes elkapására játszik, könnyen hazaérhet!

A felvevő azonban nem a kilencest, hanem bubit tette, ütött vele, és most következett az, ami nem fér a fejembe. A kőr dámát hívta. Kelet a 2 káró–2 pikket hallván hitt az ellenfélnek, és „megemelte” partnere nem létező kőrjét. Tudni lehetett hát, hogy nála van az ász-bubi, nem? Nagy valószínűséggel Dél akkor sem üt kilencet, ha kis kőrt játszik ki. De azért az mégiscsak lehetőséget adott volna.

Tizenöt asztalon kilenc különböző felvételt játszottak, kilenc különböző eredménnyel, de ugyanazon felvétel is eltérő eredményeket hozott, igaz eltérő felvétel meg ugyanolyat.

Nem meglepő, hogy mindkét vonal játszott 2 pikket.

Azt még értem is, hogy Észak 2 pikkjét nem bírták megkontrázni.

Mezeinek nem volt könnyű a helyzete. Kelet kontrája nyilván kőrt ígért, nem akaródzott bemondani a második színét. A kontrázott 1 szant sem akarta lepasszolni. Nem is biztos, hogy elbukik, meg úgyis kimennek belőle. Mi baj lehet ennek az erős pikknek az újbóli bemondásából?

Biro Lajos majdnem ugyanebben a helyzetben egyenesen úgy érezte, gémre kell ugrania.

Kelet–Nyugat itteni 800-as írása volt az egyik szélsőség. Ez 14,5 IMP-t ért a buktatóknak. Észak–Délen 930 volt a csúcs, de ez csak 11 IMP-t hozott.

A felvevőnek a kontrázott felvételben csak kilenc ütést kellett hazavinnie, a legegyszerűbben játszott, és simán ütött tízet, miután az első treffet elvitte a királlyal, majd ellopta a pikk ászt, a káró királyra ledobta a rossz treffet, és keresztbe lopta, amit csak bírt.

Ahol Észak úgy is bemondta kőrjét a második menetben, hogy látta Keletet kontrázni az 1 pikkre, 4 kőr lett a felvétel. Dienes Ödön megmutatta, milyen egyszerű játék ez.

Az ellenfél a treff bubival kezdett, nyilván nála van a tízes is… Nem igyekezett eldobni a nyolcast, inkább meghívta, és kikergette vele az ászt, aztán meg tudott ütni a treff dámával is, és tizenegy ütésig jutott úgy, hogy az aduit lopásra használta. Szürrel teljesített Bodnár János is.

Ketten viszont elbukták a 4 kőrt, mert adut hívtak, és az ellenjátékosnak módjában állt újabb adu hívással lopásokat elvenni.

Öt asztalon Nyugat elindult 2 pikkel, Dél helyén Baka Tibor passzolt, a többiek kontrával nyitottak, és ez maradt a felvétel. A kontra nélküli két bukás a felvevő vonalának hozott bő 1 IMP-t, az 500-zal 4-et, a 800-zal 9-et lehetett szerezni a túloldalon.

A felvevőnek mindenképpen van hat ütése. Kőr ász, kőr lopás, pikk ász, kőr lopás és a treff ász mellé jut neki még egy adu ütés a bubi-tízessel.

Fura, de egyik megkontrázott Nyugat sem így játszott, igaz, két helyen is visszaadtak neki egy ütést, így csak kettőt bukott. A fordulót fölényesen nyerő Kuttner–Mráz viszont könyörtelenül lecsapott a hibára. (KK)