Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. április 18.

IMP-bajnokság 2024, 2. játékhét

A második nappal folytatódott az IMP-bajnokság. Bár még csak a negyedénél tartunk, máris több osztályban kezd kialakulni az erősorrend, de egyelőre még nagy mozgásokat láthattunk mindkét irányban.

I/A
Az I/A-ban a múlt heti első Ormay–Siba kis pluszt szerzett és harmadik helyen áll 54-gyel, míg a Kovács–Molnár kettős tartja második helyét (57 IMP), mivel kicsit több plusszal előztek, de a nap második legjobbjával (+36) Czímer Csaba és Szalka Tamás vette át a vezetést, nekik most 70 pontjuk van. Negyven felett vidám az élet, mondhatná az a két pár, amelyik elérte ezt a határt, míg örökös bajnokaink, Winkler Gábor és Dumbovich Miklós a múlt heti közepes mínuszt a nap legjobbjával (+43) átfordították, és máris nyolcadikok, épp (korábbi?) csapattársaik mögött: Homonnay–Lakatos 1 ponttal szerzett többet a két napon.

A hátsó zónában az utolsó két pár máris –60 alatt van, ideje lenne kitalálni valamit. A múlt heti egyik –50-es pár hallgatott rám, és megfelezte mínuszát, csak így tovább.

Szlempartikban ezúttal sem volt hiány, bár néhányan azon szereztek pontokat, amikor 33 figuraponttal (feltehetően licittévesztésből) nem mondtak 6 szant, és a valóban nem túl jó esélyű felvételt a többség elbukta (ha az AKxx – Jxxx színből tudunk lábon legalább hármat, esetleg négyet ütni, már megvagyunk, de QTx volt az AK mögött).

Itt volt aztán ez a nagyszlem.

Hodosi Péterék így licitálták (bár nem világos, hogy az 5 pikk királykérdésre miért nem repült a nagyszlem a három királlyal, de végül talpra estek), meglepő módon azonban öt pár csak 12 ütést vállalt – különösen egzotikusak voltak, akik minor színben próbálkoztak, de még ezekben is 13 ütés volt. A legbiztosabb felvétel persze a 7 szan, hiszen ehhez elég az egyik színünknek húzni, míg pechesen kiállhat egy aduütés. A szingli káró bubi persze nem licitálható, amivel el is tudunk számolni 13-ig.

Volt még egy szlem, amit viszont csak négyen mondtak be, pedig igen jó volt.

Két asztalnál is hasonlóan ment a licit: a hiperagresszív 5 káró indulás után Kelet kontrázott, és Nyugat nehezen tudta elképzelni, hogy ne legyen szlemjük az egyik major színben.

Azok is rosszul jártak, akik csak 3 káróval zártak ki, mert maradt hely felüllicitre, és máris bemondták a 6 pikket.

Igazából az 5 kárót nem kárhoztatom, bár talán kicsit túlzás, a 4 káró azonban tökéletes: ha a partner emelni tud, akkor nem lesz drága a mentés, de el is veszi a ellenfelek felüllicit, vagy gémre ugrás méregfogát azzal, hogy épp 4-es magasságon tudnak válaszolni az információs kontrára. A 3 káró egyértelműen rossz licit: 7–4 minorral, mans-bellben vagyunk, egy jó minőségű színnel, mi a 4 káró, ha ez nem?

Szentandrási Gergely pedig egyedül érezte úgy, hogy igen jó lapja van a 4 kárót nyitó partnerrel szemben.

Optimizmusa nem volt alaptalan, 10 pontot hozott párunknak.

I/B
Az I/B-ben továbbra is magabiztos a válogatott pár, Argay Zsolt és Kemény Márk, ezúttal 48 pontot szereztek, ami a harmadik legtöbb volt a napon. Váratlan kihívójuk akadt azonban, Mráz Máté és Kuttner György ugyanis elképesztő, 88(!) pontos napot teljesített, így 18 IMP-re megközelítették az élen állókat. A nap második legtöbb pontját a Bíró–Szabó–Vági hármas szerezte, 63-at, ezzel fel is jöttek a dobogóra.

A kiesőzónában három pár áll –50 körül, egy további viszont már a –100-at ostromolja, és nagy csoda kellene már most, hogy benn tudjon maradni.

Hogyan lehet 88 pontot szerezni? Itt van például ez a parti.

Mivel gyenge szant játszanak, Kelet 1 káróval indult, és amikor kiderítette a feltehető ötös pikket és válaszerőt, bízott benne, hogy partnere hoz két jó figurát, vagy ül a pikk impassz. Végül is volt két átmenet, így meg is csinálták a 4 pikket, amit senki más nem mondott be, ugyanis a többség 1 szannal indult, és erre Nyugat transzfert adott és passzolt, mivel Keletnek nem volt négyes pikkje, hogy kitérjen a transzferből. Persze, ha Dél megemeli a treffet, ki tudja, be tudják-e mondani a gémet…

II. osztály
A másodosztályban a már említett Argay család itt is élre állt (a fiuk, Zsolt az I/B-ben vezet ugye), 45-re ezúttal 34-et szereztek. Retteghyék is 40 és 30 fölötti fordulókkal kezdtek, tehát szintén 70 felett állnak, és ez a két pár így kicsit elhúzott a többiektől. Jánosik Máté és Szücs Leó, két ifi áll a harmadik helyen, miután 35 ponttal másodikok letten a játéknapon. A forduló a Kovács–Kiss–Marcin trió nyerte 53-mal, így mínuszból máris negyedikek. A múlt heti első Nyárádiék ezúttal hasonló negatív napot éltek át, így a középmezőnybe csúsztak vissza.

A kiesőzóna csendesebb, mint más osztályokban, persze az utolsó helyen álló –75 IMP nem túl biztató.

III. osztály
A mini harmadosztályban Kuttner Zoltán és Keszthelyi Kristóf futott nagyot: a kis negatív első napra +75-öt tettek oda, ezzel harmadikok. Tartja első helyét Szetei–Gémes–Csapó, 39,5-tel napi másodikként jöttek be. Földesi–Mészégető +37-tel nyitott, 38-cal folytatta, ezzel második.

11. leosztás

Nézzünk egy érdekes partit erről a hétről is.

Néha szóba kerülnek a duplagémek, azaz amikor mindkét vonal gémet teljesíthet. Persze ennél gyakoribbak a duplatöredékek, azaz amikor mindkét vonal színjátékban a 2-es, 3-as magasságon megcsinálhatja vállalását – nézzünk egy ilyet, illetve mi is történhetett!

Kelet 1 kárójára Dél máris beléphet, bár kicsit kevés a figurapont, de a tökéletes elosztás ezt talán kompenzálja. Akik félősen passzolnak, kapnak még egy esélyt: balról 1 szan, és ez körbejön hozzánk. Most már mindenképp kontrázzunk! Kicsi az esélye, hogy a partner ebben benne marad, és ha bármelyik színt is licitálja, nem fogja bánni, amikor ezt az asztalt kapja. A partinak azonban még nincs vége: Nyugat bemutathatja káró támogatását, míg Észak persze mondja ötös kőrjét (ha már ígért a partner támogatást, akkor ez jó kis szín), és könnyen elküzdhetnek a vonalak 3 kőrig, vagy akár 4 káróig is, amik mind teljesíthetők – persze a 4 káróhoz el kell fogni Észak harmadik adu dámáját, de a sok licit után gyanús lesz, hogy nem 2–2 az ellenfélnél a mi színünk. Érdekes, hogy sehol sem játszottak kárót: vagy hagyták a kőr töredéket teljesíteni, vagy már az 1 szanra sem nyitottak, ami drága hiba: ezúttal kb. 5 pontba került a félős Delek passza. (GD)

Altamira-barlang
Egy parti, sok eredmény (I/B)

Ha egyvalakinek kibicel a néző, akkor a LoveBridge az alsó pozícióba helyezi a kezét. Tehát itt Nyugat tartja ezt a lapot.

Kelet 1 treff indulására Dél 3 káróval szólt közbe. Nyugat 3 kőrére a partner 4 kárója kulcslicit adu támogatással. Még ha nincs is pontos megállapodás, káró ász-királlyal a kézben nem nehéz megfejteni, hogy Kelet rövid kárója lehet és jó lapja (ha mégis két kis kárója volna, akkor nagyon jó lapja). A 4 pikk kulcslapkérdés, az 5 káró két kulcslapot ígér az ötből (négy ász és az adu király), egyúttal tagadja a kőr dámát. (Ezt manapság Kovács Mihályon és partnerein kívül mindenki így játssza a két legfelső osztályban.)

Hogyan tovább? Mi a cél?

Igazából azt kérdezem: hogyan képzeli el Nyugat a partner lapját?

Az 5 kőr leállás volna, ezért 5 pikkel lehet tovább kérdezni. Tulajdonképpen mit szeretne Nyugat megtudni?

Hat asztalnál ment pontosan így a licit, de csak kettőnél érték el a legjobb felvételt.

Argay 5 pikkje a királyokat kérdezte nemesség szerint. A 6 kőr ígérte a pikk, káró(!) és treff királyt is. Ha a kőr elosztás 3–2, akkor Nyugat el bír számolni 13-ig: öt adu ütés, pikk ász-király, treff ász-király, káró ász-király és két káró lopás. Ráadásul Keletnél lehet négy adu is, nem?! Akkor még könnyebb a helyzet.

Furcsa nekem, hogy több asztalon Nyugat megtudta, minden kulcslap a vonalon van, mégsem hajtott nagyszlemre. Milyen keze lehet a partnernek, ha nem 4 kőrt, hanem 4 kárót mondott? Négy pikk az ásszal, három kőr az ásszal, szingli káró, ötödik treff király. Ez éppen csak induló erő, kell még valaminek lennie. És a treff dáma már elég is a nagyszlemhez!

Ritka alkalom, de azért előfordul, hogy a licit alapján nagyon pontos képet lehet alkotni a partner lapjáról. A licitálás mindig érdekes, de ilyenkor a jó bridzsező úgy érzi magát, mint a felfedező, akinek az Altamira-barlangban először tárult a szeme elé az ősember mamutábrázolása.

Ebben a partiban annyira nyilvánvaló minden, hogy szerintem már a 4 káró – még egyszer: adu támogatás, jó lap! – hallatán 7 kőrre lehet ugrani. Jó, előbb jöjjön még egy ellenőrző kulcslapkérdés, de aztán irány a nagyszlem: nem homokozni jöttünk a Récsei-terembe!

Összesen hárman mondták be a 7 kőrt, de csak Argay Zsolt teljesített. Az ellenfél a szingli kárójával kezdett, a felvevő ütött a kezében, lopott egy kárót, lehúzta az adu ászt (esett a kilences, a nyolcassal teljesen zárt lett az adu felszerelés), treff ásszal kézbe jött, lopott még egy kárót, pikk ász, pikk lopás után leaduzott, a treff királlyal ment asztalra a pikk királyért.

A másik két felvevő eltévedt a barlangban. Az egyikük nem vette észre, hogy az első adu menetben a kilencest tette az ellenfél, és így a nyolcas is úr lett. Másikuk pedig nem számított a 4–1 adura, és elrontotta a tempót: másodszor is pikk lopással jött kézbe a treff ász helyett, és már nem tudott kiaduzni…

A hat felvevő közül is, aki 6 kőrt játszott, csak ketten vitték haza az összes ütést. Pedig már egy káró lopás is elég a tizenháromhoz, mert ha Nyugat megfelelő sorrendben hívja a lapokat, Dél nem tudja mindkét olcsó színt tartani a végén.

Ahogy ezt Dienes Ödön be is mutatta:

Az a négy Észak, aki ezt a rettenetes kezet elindította 2 pikkel, rendesen megnehezítette az ellenfelek dolgát. Két asztalon ki is maradt a szlem (4 kőrig, illetve 4 szanig jutott a Kelet–Nyugat vonal), Csipka–Szilágyi sem tudott nagyszlemet mondani, 6 kőrt játszott, és volt egy 6 szan felvétel is, amelyik terített – csak ki kell adni egy treffet, a többi magas lesz –, mégis eléggé kalandos módon teljesült.

Hárman is voltak, akik az 1 treff–3 káró után nem mondtak 3 kőrt. A káró ász-királlyal a kezükben nyilván úgy érezték, a partner nem fog tudni szant licitálni, és ha nincs kőr támogatása, kimaradnak a jóból. A 3 szan bemondásával viszont a szlemből maradtak ki.

A bukott és a teljesített nagyszlem 12 IMP-t hozott a nyerőknek, a kisszlem 4-5 IMP-t a teljesítőknek, a gémfelvétel ugyanennyit a védőknek. (KK)