Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2024. április 11.

IMP-bajnokság 2024 1. játékhét

A szokásos rövid nappal megkezdődött az IMP-bajnokság. Rövid, ugyanis az első napon négy helyett csak három fordulóra kerül sor, a saját körön belül – általában itt csapattársak, barátok vannak. Régebben a köröknek neve is volt, a domináns csapat neve alapján, de mára már nehéz lenne elnevezni őket. A további játéknapokon ezek a körök fognak egymás ellen játszani.

I/A
Az I/A osztályt az első nap után Ormay György és Siba Gergely vezeti 46 ponttal. Körük Visoft-alapú, bár elég vegyes. Érdekes, hogy az évek óta sikeres Ormay, Siba, Argay trióból idén kivált Argay Gyula, aki inkább feleségével játszik a másodosztályban, és új kihívásokra vágyott, társai bizonytalan játékát kiemelve… Nos, úgy tűnik, a két játékos remekül megérti egymást (és akkor még a Feel the Card csapatával elért közös sikerekről nem is beszéltünk).
Második helyen a Galim-körben játszó Kovács Balázs és Molnár László, 41 ponttal – a frissen összeálló pár egyből remek játékkal mutatkozott be.

Laci nagyon bízott partnerében, aki szép játékkal igazolta is a bizalmat.

A 4 kőr is jó felvétel, és benne is van, ha az aktuális kiosztásra játszunk, azaz 3–3 kőr és 5–1 káró, de a normális játékra (kárókat lopni a rövid aduból) bukik, mivel rögtön felüllopják az asztalt. Ezt az 5 treffet csak két pár találta meg, a másik Csehó–Holyinka volt.

Szorosan mögöttük harmadik Hittmann László és Szőnyi György (Relé-Gulyás kör), a régi-új partnership, első napi 40 IMP-vel. Laci érdekes, szokatlan (és meglepően hatékony!) licitrendszere erős kontrasztban áll a rendszer atyjának személyiségével, így néha bizony elfáradnak a társak, de mindig visszatérnek, mert a szisztéma vonzza őket. Ezen a héten egy szép nagyszlemmel mutatkoztak be.

Íme a részletes leírás Szőnyi György tolmácsolásában.
1 treff: 2+ (lehet 5 káró egyenletes)
1 káró: invit + bármilyen lap, kérdezi az induló lapját
1 pikk: legalább 5 kontroll legalább 7 ütés (maximum 6 vesztő) bármilyen elosztás

Ebben a helyzetben, ha a válaszoló tovább kérdezi az induló lapját, az már arra kötelezi a vonalat, hogy legalább ászkérdésig el kell jutnia. Értelemszerűen ez szlemgyanút jelent, hiszen 7 + ütéssel szemben van a válaszoló (kérdező), aki a további kérdéssel 4 és fél + fedőt (ütést) ígér.

1 szan: relé, kérdezi a laptípust
2 treff: egyenletes
2 káró: relé, kérdés a további elosztásra
3 pikk: pontosan 4–4 major, 3 káró és 2 treff

Fontos volt a pontos elosztás kiderítése, mert így kiderült a káró színben a 10 lapos találkozás.

4 káró: káró szín mellett opcionális ászkérdés
4 pikk: szereti, azaz legalább 6 kontroll és páros számú ász

A válasz után már ki lehetett számolni, hogy közel van a 13 ütés is. Például az AKxx, AKxx, QJx, xx lap még nem éri el a rendszer lapértékelése szerint a 7+ ütés 5+ kontroll értéket, tehát valamilyen értéke még kell legyen a partnernek. Ha ez a treff dáma, akkor meg tudunk állni 6 káróban. Így jött az újabb kérdés.

4 szan: relé, kérdezi a káró királyt és dámát
5 treff: nincs se király, se dáma

Ez a válasz jó hír volt abból a szempontból, hogy így a partnernek káróban már csak bubija lehetett és biztosan van még egy major dámája. Elgondolkodtam a lehetőségeken. Ha treff királya van a partnernek és a már megígért további 2 ásza és 1 királya (és még mindig kell legyen valami többlet, mert például az AKxx, Axxx, Jxx, Kx lap sem éri el az 1 pikk licittel megígért minimum ütésszámot az indulótól, sőt még a treff KQ-val sem), akkor a harmadik treff lelopható és igen nagy eséllyel 13 ütést lehet hazavinni.

Ha a partnernek nincs treff királya és ez esetben a legrosszabb AKxx, AKxx, Jxx, QJ is kevés az indulótól az 1 pikk licithez. Ha a partnernek nincs treff dámája sem, akkor pedig egészen biztosan hoz legalább az egyik major színben olyan plusz értéket, amire a kézi treffeket lehet eldobni. (Az asztalnál ezt gondoltam. De utólag végigelemezve lehetett volna mindkét major színben AKJx, ami még nem adja biztosan a 13. ütést.)

Idáig eljutva – utólag végig elemezve talán egy nagyon vékony hajszálnyit optimistán –vállaltam a 13 ütést káró adu mellett.

Most már látom, hogy valójában elhamarkodtam a licitet, mert pontosan ki lehetett volna deríteni azt a bizonyos plusz értéket a partner lapjában. Ha tovább kérdeztem volna.

5 káró: relé, kérdezi a kőr királyt és dámát. Erre a válasz az adott lappal 6 káró lett volna, ami a kőr király és dáma mellé megígérte volna a pikk királyt is, tagadva a pikk dámát.

Ebben az esetben csak a 3–0 adu akadályozta volna meg a 13 ütést, ha a partnernek adu bubija sincs. Ha van adu bubija, akkor még a jó oldalon lévő harmadik dámát is meg lehet fogni. Ez azért elég jó esélyű nagyszlem, nem?

És még egy csavar a végére: Tudva a partner 5 biztos major ütését, az igazán szép licit a 7 szan lehetett volna, ami teljesítésének pontosan ugyanaz az esélye, mint a 7 kárónak. (Persze ha a káró nem húz, akkor a szan treff kezdésre jóval többet bukik.)

Bevallom, hogy az asztalnál IMP-bajnokságban eszembe sem jutott, hogy az adu nélküli játékot keressem, úgy gondoltam, hogy elég jó lesz a bemondott és teljesített 13 ütés.

Be kell látni, nem szabadna ilyen elhamarkodottan nagyszlemet licitálnom.

30 pont felett kezdett még három pár: Kepecs–Mirk, Hámori–Jakus és Czímer–Szalka is, míg a tabella végén két pár áll –50 alatt, nekik máris fontos lenne hajrázni, mert ebből hamar baj lehet, de szerencsére még van idő a javításra.

I/B
Az I/B-ben hamar élre állt a még mindig ifjúsági korú, de máris felnőtt válogatott pár, Argay Zsolt és Kemény Márk, akik hétről hétre bizonyítják remek formájukat. A bajnokságban helyet ugyan csak itt kaptak, de nem kétséges, hogy fel fognak jutni az első osztályba. Az első héten 66 ponttal az élre álltak, és közel kétszer annyi pontot szereztek, mint a második Biborka Bernadett, Dénes István, Török Eszter trió, akiknek 37 van. Bódis Gyula Szűcs Villővel vegyescsapatversenyre készül, így érthető, hogy itt is hasítanak, 33 IMP-jük az első héten a harmadik helyre elég. A mezőny vége nem lóg le annyira, mint az első osztályban, de itt is van néhány pár –30 alatt, nekik vigyázniuk kell. (GD)

Egy parti, sok eredmény

Ha egyvalakinek kibicel a néző, akkor a LoveBridge az alsó pozícióba helyezi a kezét. Tehát a hatos kőrt Észak tartja. Mit licitáljon?

Vegyük azt az esetet, hogy 2 kőrt mondott, mit licitáljon a partner 2 szanjára?

És most nézzük azt, ha az 1 pikkre 3 kőrrel jött. Mi legyen?

Az I/B 15. leosztásában sokféleképpen lehetett megítélni a lapokat. Örtel és Szabolcsi sakkmester például megelégedett a 2 kőr felvétellel.

Gyorsan elvittek tíz ütést, mégsem érte őket nagy hátrány, +2,87 IMP járt érte!

Jakab Sándor is csak 2 kőr viszonválaszt adott. Amikor pedig partnere tett egy lépést a gém felé, az jutott eszébe, még lehet nála ötös pikk, és bemutatta, hogy neki is van három. Így aztán 3 pikkben maradtak, és szerencséjük volt vele, mert a két fekete ászon és a két treff lopáson kívül nem volt kiadó: a 140-nel is lehetett 2,27 IMP-t szerezni.

A 4–3-as pikkben játszani nem is volt olyan nagy tévedés. Gyárfás–Muossong gémet tudott teljesíteni, mert az ellenjáték elcsúszott egy pillanatra.

Ha a treff ász után, nincs treff lopás, már összejön a tíz ütés a felvevőnek.

Tizenhatból kilenc asztalon viszont 3 szan lett a felvétel.

Sokszor jól jön adu nélküli felvételben az ilyen erős, hatos szín. És könnyen lehetne a káró dáma fogás, ha jó színéből kicsivel kezd az ellenjátékos…

Hontinak szerencséje volt, hogy a védők nem eléggé ügyesen gazdálkodtak a kárójukkal. A végén még örülniük kellett, hogy elbukott a felvétel. 2,53 IMP-t azért hozott. De 4,8 IMP-t ért másik öt asztalon a két bukás: kiállt négy káró és két ász.

Fura nekem, hogy voltak hárman, akik hármat buktak: miután megütötték a harmadik kárót az ásszal, megadták a kőr impasszt. Ha ez ül, és aztán esik a dáma az ász-királyba, van hat kőr ütés meg a káró ász, az hét. Ha annál a védőnél van mindkét fekete ász, akinél hármas volt a káró, akkor meglehet a gém. De akkor nincs szükség hat kőr ütésre, mert a fekete színekből is elég jön össze… A három bukás 7,07 IMP megérdemelt elvesztését jelentette.

Csak három asztalon játszották a terített 4 kőrt.

A legérdekesebb, hogy Kemény Márk még úgy is a színében bízott, hogy Dienes, laperejét fölértékelve, 1 szannal szólt köze: mutatott valamennyi erőt a színben.

Zábrádi Benjámin induló erősnek tekintette a lapját, amellyel Örtel Endre még invitet sem adott a partner (harmadik helyes) indulása után… Az 1 treff–1 káró transzfer licit, legalább négyes kőrt ígér. Az 1 pikk elosztásos lapot mutat, azaz Dezső Kende gondolhatta, hogy partnerének nem lesz több mint szingli kőrje. Mégsem habozott kőr gémre ugrani.

Nekem Biro Lajos licitvezetése a legtisztább. A passzos partner életjelet mutatott, majd szant mondott: a szinglijével is inkább kőrt kell játszani. Ha a kőr húz, valószínűleg a 3 szan is jó. De ha problémák adódnak vele, melyik színben lesz biztos hidunk, hogy le bírjuk zongorázni? (KK)

II. osztály
A friss Pikk Kupa-győztes Nyárádiék álltak az élre, Ibolya, és lánya, Gabriella évek óta erős párt alkotnak, 47 pontot szereztek. 45-tel második a hiányzó Argay családtagok, azaz Gyula, és felesége, Magyar Bernadette, akik Hajdara Botonddal alkotnak hármas egységet. Egy másik trió a harmadik, a 40 pontos Retteghy, Takács, Pölöskei hölgykoszorú mindig veszélyes. A további élmezőnyben jó ifi, és egyéb veretes nevű párok/játékosok találhatók, róluk is több szó fog esni a következő hetekben. Itt is több pár váratlanul rosszul kezdett, köztük igen nevesek is, de bizonyára ki fogják köszörülni a csorbát a közeljövőben.

(Hamarosan jön újabb cikkünk az IMP-bajnokság több osztályáról, II. osztályú parti is abban lesz – a szerk.)

III. osztály
Sajnos a vírushelyzet óta nem igazán javult az alacsonyabb osztályok létszáma, már a harmadosztályban is alig indul pár (korábban negyedosztály is volt), ezúttal tizenegyen neveztek ide.

Szetei Zsolt és Gémes Balázs a kupákban is vitézkedett, érmet vihettek haza az egyikben, így nem meglepetés, hogy itt ők vezetnek, 48 IMP jó kezdés. Hodula Eszter és Karig Gábor új nevek, de 44 pontjuk azt mutatja, van esélyük a feljutásra. Földesi Csenge és Mészégető László 37 IMP-je is jól mutat, rajtuk kívül Meskó Géza és Pós Tibor (a kupában bravúrokat halmozó No Trump egyik párja) van még pluszban, igaz, csak +7-nél állnak.

14. leosztás

Nézzünk innen egy izgalmas partit!

Kelet–Nyugatnak 31 pontja van, és egy szép 5–4-es pikk találkozása, mégis csak két asztalon mondták be ezt a jó szlemet.

A parti könnyű, ha 2–2 az adu: ellopjuk a kárókat, lehívjuk a kőröket, majd treffet hívunk az AQ86 felé. Ha Dél kicsit tesz, tehetjük a nyolcast, hiszen bármivel is üt Észak, nem tud jót hívni: treffet az ász-dámába, vagy dob-lopot.

A káró indulás segített az egyik felvevőnek: megadta az ingyen káró impasszt, így csak egy kárót kellett lopni, és létrejött a fenti végállás. De mi a teendő adu indulásra? Mivel 3–1 a pikk, a fenti mód nem működik, ugyanis Észak tud piros lapot hívni, amikor üt. Más kérdés, hogy így is megadható a treff bubi elleni impassz, ha Dél elétette a kilencest, ha pedig nem, már magas is a dáma, így némi szerencsével hazaérhetünk. Érdekes, hogy a gémet játszó párok egyike sem ütött tizenkettőt.
Folytatás jövő héten egy teljes fordulóval, és máris tisztább lesz a kép. (GD)