Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely, Gulyás Dániel - 2023. május 4.

IMP-bajnokság 2023 5. forduló

Az 5. fordulón is túl van a mezőny, tehát már a bajnokság második felébe fordultunk. Továbbra is folyamatosan változik a vezető pár, ezúttal a címvédő Varga István–Udvari Szabolcs állt élre egy erős nap után, míg Winkler Gábor és Dumbovich Miklós halványabb napja után második. A dobogóra ezúttal az Argay-Ormay-Siba trió fért fel, akik 50 pontos napjukkal már meghaladták a 100-at. A két László, Harangozó és Hittmann negyedik, míg további három pár jó napot zárt, a Honyek–Vikor, Marjai–Zöld és Szabó–Tubak párok egyaránt 70 felett tanyáznak, és még simán odaérhetnek az élen állókra. Az eddigi meglepetés pár, Kerti–Tichler közepes mínuszt termelt, és már csak nyolcadik, 40 pont körüli hátránnyal. A nap legjobbja ezúttal Kovács Balázs és Scharnitzky Péter, akik 62 pontos játékukkal a kieső zóna közeléből a középmezőnybe rakétáztak.

I/A
Több pár is a -40/-50 IMP zónában van, ezek közül kettő már kieső helyen. Itt is kezd kialakulni, ki fog kiesni, két pár már szinte biztosan, míg további kettő szintén bajban, de még van idő a jó hajrára mindenkinek.

Egészen érdekesen alakult a címvédők napja, hiszen 11 parti után –30-ban tanyáztak, és nem gondolták, hogy a következő 21-ben 70 pontot szereznek majd, de így történt.

Egy elemzés Szentandrási Gergely tollából.

„A nehéz feladatokat megoldottuk, nem licitáltunk kárót, így a bukós 4 kőrt vette fel az ellenfél, és el is indultunk káróval.

A káró király után gondolkodás: lehet-e ötös a káró, amiből a partner indult (QJTxx-ből alighanem a dámával indult volna – a szerk.)? Ha igen, van-e olyan, amit meg kéne hívni, ki kellene bontani?

Eljutunk oda, hogy a legjobb esély, ha elcsúszik a második káró (asztalról nem lesz dobása az ellenfélnek), s ráadásul akkor a partner tudja is jelezni, hogy meg kell-e hívni a treffet. Szuper, megfejtettük, káró ász, és a partner teszi a tízest, amiről tudjuk, hogy nagy.

Pikket kér? Az nem reális. Lehet-e, hogy nem akarja a treffet jelezni? Mondjuk treff ász és pikk figurája van és ki akarja bontani a pikket, mielőtt felmagasodik a treff?

Lehet baj a treffből? Lehet mondjuk a partnernél pikk KT9x és treff Txx és aduütés és akkor csak az a lényeg, hogy ne hívjunk el a treff figura alól?

Majd elfáradunk a sok gondolkodásban és arra jutunk, hogy csak tett volna egy kis kárót, ha lenne treff ásza. Beletömjük és könnyen mutogatunk a partnerre, hogy na, ne má, mi volt ez a káró tízes? És igen, adott partiban, nehezen magyarázható, hogy miért nem treffet jelzett a partner.

De! Amikor megnyugszunk, másnap, amikor van egy kis időnk, visszatérünk.
Szóval mi kell ahhoz, hogy ne a treff legyen az egyetlen esélyünk?

Pontosan pikk KT9x, pontosan treff Txx, és akkor kell még egy aduütés is…

Ha másképp vannak a kártyák, akkor a felvevőnek már van 10 ütése, 1 káró, 2 treff, és 3pikk, 4 kőr vagy 2 pikk, 5 kőr.

Nem tűnik túl nagy esélynek. Káró tízes ide vagy oda, treffet kellett volna hívjak…

(A mezőny java nem indult el a 11 egyenletes ponttal, vagy Észak csak invitált a másik szép 11-gyel, így általában megálltak 2-3 kőrben, és senki sem mondta be a benne lévő 3 szant.)”

Egy érdekes szlemparti borzolta a kedélyeket több asztalon. Bár nyílt lapokból a nagyszlem is teljesíthető, többeken már a 6 pikk is kifogott.

Nagyon szép játékkal teljesített Varga Sándor.

A kisszlemben a kőr király kiadása teljesen elfogadható játék, és egy kőr lelopása után már lehetne teríteni, ha 4–3 lenne ez a mellékszín és nem 5–0 az adu.

Mivel azonban rosszul oszlik a mellékszín, már csak a káró szín segít. Igazából a dáma csak illúzió, hiszen egy egyszerű kétoldali beszorítással teljesíthető a felvétel: Nyugatnak nyilván a treffet, Keletnek pedig a kőrt kell tartania, tehát amikor 3 lapnál az utolsó adut hívjuk, akár teríthetünk is: balra kárót dobnak, mert a treffet fogniuk kell, most már mehet az asztali treff, jobbra pedig a kőr védése miatt szintén kárót kell elvetni, így a káró ászba biztosan beesik a maradék két káró, közte a király, akárkinél is van. Szép megoldás!

Pont ugyanígy teljesített Lajos Hanka is, szintén több mint 8 pontot keresve a partin, csakúgy, mint Quittner Gusztáv. Ormay György inkább a keresztlopásban bízott, de ez is teljesítést hozott.

Minden út Rómába vezet, mondhatnánk, de többen is elbukták a pikk szlemeket (két pár 7 pikkig jutott) – volt, aki nem vette észre, hogy az ötödik kőrje nem magas, és olyan is, aki nem treff, hanem káró lopással jött kézbe, így nem volt esélye beszorítani, amikor kiderült, hogy nem húz a kőr – ez az óvatlan játékmód többek bukását eredményezte. A lehívott két magas pikk után tudjuk a treffet magasan lopni, hogy kiaduzzunk, nyitva hagyva az esetleges beszorítási lehetőségeket. (G. D.)

I/B
A bajnokság második felére a felső 16 és az alsó 16 megkezdte a keresztbejátszást. Az első nap igazolni látszik azt a feltevést, hogy a „felsőház”. azaz az első 16 sorszámú párból többen lesznek esélyesek a feljutásra. A napi 13 legjobb pontszám közül 12 a kisebb sorszámú párnak jutott. Dienes Ödön – Ráduly Csaba 78 pontja elképesztő eredmény – de ezzel csak napi harmadikok lettek. Kepecs Gábor és Mirk Gábor 92 IMP-t lőtt ugyanis, amellyel a mínusz tartományból egyből a feljutó helyre kerültek – de a napot nem sikerült megnyerniük. Azt 104 ponttal Hámori Zsuzsa és Jakus László nyerte, akik ezzel a 9. helyről az élre ugrottak, és 40 pont előnnyel vezetnek. Balásy István és Kovács András 55 pontot kerestek, ők a másodikok, és Klein László és Zelnik Péter a harmadik. A napon a kedélyeket duplagémek és szlemek borzolták.

Az 5-ös partiban sokan mondtak gémet, de csak ketten teljesítettek. Szanban csak 8 ütés volt, de pikkben 10 ütést lehetett hazavinni. A kulcs a treff szín kezelése volt.

Karajannisz Manolisz kiváló helyettesítőnek bizonyult, mert hazacsűrte a felvételt: levett egy magas pikket, majd viszonylag korán kiadta kőr ászt a és a treff királyt. Dél hiába ütött, adut nem hívhatott a dáma alól, így a felvevő ütött a magas lapjaival, majd keresztbelopta a partit. Tízet lehetett ütni a treff bubira való ráhívással is – az elöl ülő király elszaladása három treff ütést biztosított.

Itt Kelet került kényelmetlen licithelyzetbe. Partnere 2 treff forsszal indult, és 6-6-tal pikkben és káróban kellett viselkednie. A leggyorsabban Kovács András oldotta meg a problémát. A hatos pikket sutba dobva két magasfigurás káróját ajánlotta. Balásy István ORKC ászt kérdezett, Kovács András tovább bátorította, majd a káró királyt is beígérte – úgyhogy 7 káróban landoltak. A partiban sem 13 fejütés, sem beszorítás nincsen, bár Észak tartja a treff dámát és a pik királyt is – csak éppen az erős lap mögött dobál a kárókra. A 7 szanosok és 7 pikkesek tehát bukásra lettek ítélve – kivéve ha Észak nem látta Dél lapszámait, és nem tudta, a pikk királyt vagy a treff dámát kell-e őriznie. De a 7 káró benne volt: a magasodó ötödik treffre, valamint a két-két kőr és treff magasfigurára a kéz eldobható az összes vesztő pikket.

A 30-as parti sorsa az indító kijátszáson múlt. Délnek nagyon csinos 17 pontja van, úgyhogy általában felhúzták másfél szanra a lapot, és 1 káróval indultak. Ekkor Észak lett a felvevő 3 szanban, és minden Kelet a biztonságos pikk bubi indulást választotta. A felvevő pikk dámája így automatikus ütéssé vált.

Az 1 szan–3 szan pároslicitre Nyugatnak kellett indulni, és szinte mindenki a kőr dáma-tízes alól indult – hiszen ehhez kevesebb támogatás is elég lehetett a partnertől. Ha a felvevő látta volna a lapokat, így is megcsinálta volna a pikk dámára ráhívva – de miután zárt treffje volt a mariázs nélkül, mindenki inkább a nagyjából 75 százalékos esélyre játszott. Ezúttal nem jött be, mindkét figura rossz helyen ült, és mínusz 7 pont lett a bukott gém büntetése. (F. G.)

II. osztály
Folytatódik a fiatalok dominanciája, hiszen az élen álló három párban öt ifi játszik. Argay Zsolt és Kemény Márk múlt heti szép eredményét megfejelte egy hasonlóval, 76-ra 61-et húztak, és átvették a vezetést, megelőzve Zábrádi Benjámin és Dezső Kende kettősét, akik most csak 10 pontig jutottak. Nagy Kartal és Bednay Dezső vezeti az üldözőket, de távolról: 201, 176, 127 pontja van a dobogósoknak.

100 felett van még a szintén erős, 47 pontos napot záró Csipka Szilvia és Benedek Béla, valamint a múlt héten kimaradó Keszthelyi–Hajnal–Baka trió is.

Több mint 50 pont hátránnyal követik őket többen, itt található két későn(?) ébredő, korábban egyértelműen feljutásra esélyesnek gondolt családi kettős, Bekő–Révaiék és Nyárádiék, akik egyaránt szép pluszt szereztek, de nagyon sok dolguk van még, hogy bekerüljenek az első ötbe.

A kieső helyen állók közt öten is –100 IMP felett járnak, nekik nagyon nehéz a dolguk lesz, ha benn szeretnének maradni.

2. leosztás

Lássuk, milyen érdekességet találtunk itt az eheti partikból.

Annyi szlem parti és duplagém után lássunk egy lapértékelési problémát.

Mint látható, a 4 pikk elvehetetlen, és többen 11-et, sőt 12-t ütöttek a partiban – azonban csak kb. a mezőny fele mondta be ezt az igen jó bell gémet.

Hol mehetett félre a licit? Feltehetően Dél 1 treffjére Észak 1 pikket mondott, amit az induló 2-re emelt, és itt véget is ért a licit.

Dél 2 pikkjét értjük is, csak 13 figurapont, mi mást lehetne mondani?

Nos, ezek a típusú lapok sokszor hoznak többletütést, a szép ötös treff mellékszín, a rövid kőr mind nagyon hasznosak, csak 6 vesztőnk van (a vesztőütés csak találkozás esetén számolható hasznos lapértékelő eszköz:  minden legalább hármas színben az AKQ, illetve ezek hiánya számít, rövidebb színeknél értelemszerűen csak az ász-király, vagy az ász), csupa príma figura aduban is, ez a lap többet ér, mint 2 pikk, és a bell gémeket nagyon jól fizetik IMP-értékelésben…

Ha más megállapodásunk nincs, 3 pikket mondhatunk, ami kb. erős szannyi erő, de elosztásos kézzel. Persze jó lenne még egy dáma (vagy bubi), de így is épp elég jó a kártya ehhez a licithez. Rendszerépítőknek javasolt (az amúgy általában kihasználatlan) minisplinter, azaz ugrás a két szín közé a 3-as magasságon. Treff és pikk esetén még a rövidséget is el tudjuk árulni, a 3 káró és a 3 kőr egyaránt legfeljebb szingi a licitált színben, négyes pikk támogatással. Egyéb színek esetén kicsit macerásabb a dolog, de némi megbeszélés után ezeket is meg lehet oldani.

Nos, mit gondolunk Észak passzáról a 10 pontos lappal a 2 pikkre? Azt tanultuk, a 10 pont inviterő, és a két ász, valamint az adu dáma igen csinos kártyák. Őszintén szólva ezt a passzt el tudom fogadni, 4–3–3–3-as elosztás, vesztő vesztő hátán (a fentiek alapján: a partnernek nincs 6 vesztős lapja, tehát a 3 fedőnk nem lesz elég a gémhez), viszont kellően rossz elosztások esetén még a 3 pikk is bajban lehet. Ha azonban az a megállapodásunk, hogy Dél kezével csak 2 pikkre emelhetünk, javasolt még próbálkozni Északon. Ha Északnak lennedublója (mondjuk káróban), még így is licitálnék egyet a 2 pikkre.

A precíziós rendszert játszók persze előnyben vannak, 2 treff–2káró–2pikk után Észak látja a dupla fitet, és azt is, hogy a 4 pikkben lesz játék. (G. D.)

III. osztály
A napot az eddig is vezető Győry Anikó–Petrás Gábor pár nyerte, imponáló 71 IMP-s eredménnyel. Mivel Nádasi Tibor és Horváth Attila, valamint Kovács Artúr és Tőkés Dénes mínuszt csináltak, Földesi Csenge és Mészégető László jöttek fel a harmadik helyre, a vezető páros meg majdnem annyi ponttal (144) rendelkezik, mint az őket követő trió együttesen.

8. leosztás

Pedig itt a vezetők ellen mondtak be és csináltak meg egy 24 pontos szlemet, szürrel. Nyugat 1 szanjára Kelet kőr transzfert ad, és ez Keletnek tetszik. Felfogás kérdése, de inkább az a vélemény látszik meggyőzőnek, hogy a 15–17-es szansáv úgyis elég keskeny, ezen belül minden négyes támogatással kerüljük ki a transzfer elfogadását. Ezúttal Nyugat dubló káróját jelezte, és Keletnek gyakorlatilag csak ászt kellett kérdeznie a szlemhez. Mivel Nyugat két jó királyt is hozott, és Északnak általában nem akaródzott a pikk kisgábliból indulni, 13 ütést lehetett betakarítani. (F. G.)

Folytatás jövő héten a hatodik fordulóval. Hajrá!