Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. szeptember 28.

Fontos fordulók jönnek az I/B-ben – csapatbajnokság 2023 3. forduló

A harmadik fordulót játszottuk le a héten a csapatbajnokságból. Az első osztályról azt írtuk múlt héten, hogy szoros a mezőny, korai még tippelni. Nos, azóta a mezőny jobban összetömörödött – az első és az utolsó között kevesebb, mint 12 VP van, tehát ez talán minden idők legizgalmasabb szezonkezdése.

I/A
Két részre szakadt a mezőny, írhatnánk viccesen: az elsőt az ötödiktől 5 pont választja el, itt egy 4 VP-s „szakadék” jön, majd a hatodik és a 12. közt majdnem három a különbség. A Visoft vezet, miután 1 IMP-vel verte az ötödik Budaörs 17-et, míg a múlt heti első Szigethy a második, miután első vereségét szenvedte el, néggyel kaptak ki a Galimtól, akik ezzel negyedikek. A FÉSZEK aratta a nap legnagyobb arányú győzelmét, de aztán a zsüridöntések után mégsem, 22-vel verték a P-T csapatát. A jól kezdő Feel the Card kikapott a Libellától, de nem csak ők, hanem az EcoSoft is kitett magáért, miután a bajnoki címvédő Gamaxot verték 14-gyel. Végül a szerző csapata, azaz a Gulyás lett a nap győztese, a hétvégén a válogatón bizonyára kifáradt Angels csapatát vertük 36 IMP-vel pontgazdag mérkőzésen (a félidei állás 57–51 volt, de végül a mezőnyben egyedül jutottunk 100 pont fölé ezen a napon).

Saját szempontunkból tehát jól alakultak a dolgok, és végre azt is elmondhattuk, hogy nem csak ellenünk mond be az ellenfél minden szlemet – illetve végre ezek a bizonytalan szlemek elbuktak, ezeken sokat kerestünk (három ilyen leosztás is volt).

Íme egy éles gém, amit mindössze hárman mondtak be.

Ha Dél lapját nézzük, az 1 szan indulás nem butaság: külső figurák, viszonylag gyenge minor szín. A licit pedig egyértelmű (igaz, voltak, akik nem adtak invitet Észak lapjával, de ez IMP alapú meccs, nem MP). Az invitre pedig Délnek könnyű fogadása van: nem a 15 pontot kell nézni, hanem a hatos színt – ez akár két többletütés lehet, ha van némi találkozás a partnerrel, mint jelen esetben. És van-e veszélye, hogy treffen elbuktatnak? Igazából nincs – mivel tagadtuk a major színeket, a minorjaink lesznek látszólag erősek, inkább fogják kőrben vagy pikkben keresni a buktatást az ellenfelek. Ezen a „bukós” gémen 10 pontot kerestünk.

Még egy számunkra sikeres parti, amiben sokan óvatosabban licitáltak.

A 2 kőr indulásban nem szokott sok pikk lenni, de az információs kontra alapján a kevés egyre valószínűbb. Akkor pedig a 4 kőrben egyre jobb esélyek kínálkoznak – ha 1–6–3–3 vagy 1–6–(4–2) a partner elosztása, már csak az kell, hogy legyen még egy hasznos minor figurája is. A két ászunk (illetve a hiányuk náluk) pedig egyrészt elrettentheti az ellenfelet a további licittől, és (mivel pikkjük nincs) az 5-ös magasságra nem fognak merészkedni, ha mégis, könnyen bukhatnak. Nos, az 5 treff bukik, de a 4 kőrt megcsináltuk, így 13 pontot kerestünk, miután a másik asztalon a 4 pikkre 5-öt mondtak Keményék.

A legrosszabbul azok jártak, akik csak 3 kőrt mondtak: Kelet reszponzív kontrájára Nyugat 4 treffet mondott, amit épp megcsinált. A legjobban a Libella járt, a 4 treffet és a 4 kőrt egyaránt megcsinálták, 13 IMP-ért.

Volt még egy szlem parti, aminek főszereplője a treff kilences volt.

Az Ecosoft 6 szanig licitált, és persze nem hibáztathatjuk Lakatos Pétert, hogy nem a buktató káró ásszal indult, hanem a biztos treff dámával. A felvétel ezután mindig teljesíthető, Északnak ugyanis tartania kell a negyedik kőr bubit és a káró ászt, tehát a 8 fekete ütés után a káró ásszal végállásba hozható, és meg kell adnia a negyedik kőr ütést. Nos, nem tudjuk, hogy így folyt volna-e a játék, de tény, hogy Homonnay Géza már az első ütésbe helyezte a legfontosabb kártyáját, a treff kilencest! Ezután már csak a partnere tartotta mind a három színt, és persze végül el kellett engednie valamit, a kőr feladása pedig adta a teljesítést.

Nem akarnám egy játékos hibáját kiemelni (partnerem is eldobta ezt a kártyát, és szerencsénk volt, hogy végül elbukott a szlem), inkább ezt a hibás ösztönös dobást szeretném kiemelni. Az ember fordított lapszámjelzésnél azt tanulta, háromból a legnagyobbat – illetve helyesen: a nélkülözhető legnagyobbat! Van, amikor egy harmadlagos tízes vagy akár bubi is bedobható, hogy egyértelmű legyen a helyzet, de ez nem az. Sok mindent nem kell védenünk, a hatodik káró dáma-bubi nem az a szín, amit a felvevő bombázni fog, ebből persze tartsunk néhányat. A major színekben nincs mit tegyünk, de bizony (elképzelve partnerünk már ismert treff dáma-bubija mellé a tízest, hiszen anélkül elég veszélyes lenne ez az indulás), a kilences bizony védheti ezt a színt! Óvatosan tehát a harmadik kilencessel…

I/B
Az I/B-ben is lejátszottak minden meccset (hálisten idén nem hasít annyira a vírus, még egy mérkőzést sem halasztottak a két legmagasabb osztályban), itt azonban a harmadik forduló már az alapszakasz felét jelenti majdnem, tehát hamarabb el kell csípni a felsőházat, illetve az ahhoz szükséges pontokat, mivel csak 7 meccs, és sok minden eldől, kettéválik a mezőny.

Az A-csoportban a fő esélyesek általában hozták eddig a kötelezőt, az Interface azonban eddig két rangadót játszott és veszített el, ezért nagyon bele kell húzzanak, hogy elérjék a felsőházat. Mivel a Lowel nyert ugyan, de csak 5 ponttal az ifikkel felálló Bambi ellen, és a múlt héten botló Durostone ezúttal betakarította a tavaly még a legmagasabb osztályban küzdő Grand Slam ellen szinte az összes pontot, szorosan bár, de átvette a vezetést. A SZTAKI az említett Interface elleni győzelemmel harmadik, míg a Cyané jelenleg a negyedik hely.

A B-ben az Izobau-TSC és a Blackout is fontos rangadót nyert, és az első két helyen áll, míg az első két meccsén remeklő Artemix a talán alacsonyabbra taksált Ernyő Alattól kapott ki tükörsimán, így az újonc meg is előzte őket a harmadik helyen. A Young Boys az éllovastól elszenvedett kis vereség dacára ötödik, és még nem kell feladnia az álmait.

Ebből az osztályból egy szinte terített, bár pont alatti szlemet hoztam, amit meglepő módon a 16 asztalból csak nyolc mondott be – és egyedül az Artemix–Ernyő Alatt mérkőzésen húzták ki a kisszlemet.

Az Interface párja, Mezei–Csehó például így mondta be.

Sokan Dél lapjával splintert adtak (4 káró), amivel viszont erősen allulicitálták a lapjukat. Ez a konvenció limitált a természetes rendszerekben, és inkább lapleíró, kb. 10–12 figuraponttal. Persze volt olyan ifi, aki még erre is látta a szlem esélyt Északon, és be is mondták a szlemet, de általában Észak a vesző értékek hiánya dacára fékezett.

Ha Dél természetes módon adott szleminvitet, arra volt, aki leállt – ez is túlzás, a 6–4 elosztás, a szingli ász mind lehet hasznos, jó lap, legalább egy kulcslicitet megér.

II. osztály
A másodosztályban is zajlottak az események. Az Óbuda ugyan kis arányban kikapott a nagy rivális, második Vasdobtól, de így is egy meccsnél többel vezet, mivel a második mérkőzést nagyon megnyerte, igaz, utóbbi az elmaradt meccse lejátszásával közel kerülhet az éllovashoz. Tornavezetőink egymással játszottak rangadót, amit egy ponttal Szeteiék (7.) nyertek, azonban a másik rangadójukon a Tesák, azaz az U16 (5.) ellen veszítettek, így kisebb lépéshátrányba kerültek. A fiatalok másik meccsükön pedig a nagyon rutinos rókáktól kaptak ki, az XY névsora pár éve-évtizede az első osztályban is jól csenghetett: Anders–Kellner–Szász Doma–Fried – ők jelenleg kilencedikek. Magyar Ádámék, azaz a Bosszorkány jobban tapad, ők dobogósok.

A második és a hetedik közt mindössze 5 pont van, aztán tízpontos szakadék jön. Mivel itt hetente két meccs van, tehát több pontot lehet szerezni, bármikor előre léphet valaki két nagy győzelemmel, így még mindig nagyon korai tippelni. Fogynak az elmaradt meccsek is, már csak két eredmény hiányzik.

Nézzünk innen is egy érdekes partit.

16. leosztás

Már a licit is érdekes lehet, talán így mehetett.

Nos, itt külön megállapodás híján nem tudjuk kontrával a négyes pikket jelezni, pedig milyen jó is lenne – így Kelet esetleg fel tudja ajánlani a minorokat, és megtaláljuk a biztos 5 minor felvételt. Normális azonban, hogy 4 pikket mondunk, és máris milyen izgalmas felvételbe kerültünk. (Ha Észak 1 kőrrel indul, sokkal jobbak lehetnek az esélyeink, de Dél kizáró 3 kőr emelése után könnyen lehet, hogy hasonló helyzetbe jutunk.)

A kérdés, hogy miként kezeljük az adut? Látszólag egyszerű, reméljük, hogy 3–3 a szín, és legfeljebb hármat adunk ki (1-1 majort, és esetleg a treff dámát). A legbiztonságosabb módja a helyzet kezelésének, ha kiengedjük az elsőt, így kevésbé áll fenn a veszély, hogy az ellenfél (ha mégis 4–2 lenne a pikk) kirövidítsen minket kőr hívással. Ez persze biztonságos, de mi a helyzet, ha a treff kettessel vagy káróval indulnak? Bizonyára páran a kiengedéssel próbálkoztak, de ha fennáll a lopás veszélye, nincs mit tenni: három menet pikket kell hívni! Ha 4–2 a pikk, persze elég sokat bukhatunk, de érdemes kockáztatni a teljesítésért. Ha pedig a kizárónak külső szinglije van, akkor nagyobb az esélye, hogy 3–3 lesz az adu.

Érdekes, hogy egy asztalon volt csak 5 minor a felvétel, a legtöbb helyen 4 pikk vagy valahány kontrázott kőrt játszottak. Még az 5 kőr is jó, 500-at bukik a bell gémmel szemben.

Folytatás jövő héten a negyedik fordulóval, addig is: hajrá!