Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. november 23.

Fiatalok a csúcson – csapatbajnokság 2023 11. forduló

Véget ért a csapatbajnokság minden osztályban a közép-magyarországi régióban (KMR). Múlt heti bejelentkezésünk óta váratlan események nem történtek ugyan, de mindenképp meglepetés az első osztályú bajnokság végeredménye.

I/A
Első és budapesti bajnok az Angels csapat: Argay Zsolt–Kemény Márk és Kemény György–Trenka Péter és, valamint a csapat anyukája, a Kemény család motorja, Hegedüs Orsolya. A csapat a kezdeti óvatosabb eredmények után sebességet váltott, és állva hagyta a mezőnyt, hiszen közel egy mérkőzésnyi előnnyel, 14 VP-s átlaggal lett első. Gratulálunk! Kelen Károly, krónikásunk elárulta, hogy nem Kemény Márk a legfiatalabb csapatbajnok, bár csak pár hónapon múlt a dolog: Zsolt apukája, az idei ezüstérmes Argay Gyula nyert a Roystonnal 2000-ben (Argay–Zoller, Kelen–Marjai, Hajdu–Hegedüs volt az összeállítás), akkor Marjai Péter pár hónappal volt fiatalabb, mint most az ifjú Argay.

Keményék az utolsó fordulóban az országos hatba jutásra hajtó FÉSZEK csapatát múlták felül, akik ezzel ki is csúsztak a mezőny első feléből. Az ezüstérmet a szintén a hajrában sok pontot szerző Feel the Card szerezte meg, álljon itt az ő névsoruk is (bár náluk kevésbé voltak fix párok): Argay Gyula, Siba Gergely, Ormay György, Nikita Malinovski, Zalai Ágnes és Tichy Eszter. Az utolsó fordulóban csak döntetlenre futotta a bennmaradásért hajtó Ecosoft ellen, de ez a szalonremi mindkét egyletnek jó volt. Nagyot hajrázott a tavalyi bajnok Gamax, akik az utolsó fordulókban bevetették az addig szinte egyáltalán nem játszó sztárjukat, a magyar bridzs állócsillagát, Winkler Gábort, aki fel is hozta a csapatot a dobogóra. A bronzérmes összeállítása: Winkler Gábor, Dumbovich Miklós, Szabó Csaba, Homonnay Géza és Lakatos Péter. A Gamax az utolsó fordulóban a kieső Budaörs 17 ellen gyűjtötte be összes pontot.

Némi szerencsével a szerző csapata, a Gulyás szerezte meg a negyedik helyet az utolsó fordulós vereség dacára. Mi jobban örültünk a vereségnek, mint ellenfelünk, mivel a hétfői halasztott mérkőzésen nagyon nyerő, és stabil bennmaradásban reménykedő Visoft végül nem tudta elkerülni az osztályozót, hiába drukkoltak a Feel the Cardnak, nem hozták be az Ecosoftot. A Szigethy és a Libella egymás ellen próbálta megszerezni az első hat hely valamelyikét, és a változatos mérkőzés végén fordítottak Mirkék, és előztek is, a sokáig a negyedik helyen is álló Libella sem szomorkodott azonban, mivel övék lett a hatodik, azaz utolsó országos középdöntőt érő hely.

Mindenképp csalódás ez a bajnokság a már említett FÉSZEK mellett a némileg új összeállításban próbálkozó Galim számára is, akik néhány fordulóval a vége előtt még akár a bajnoki címről is álmodozhattak, azonban több fontos meccset elveszítettek (utoljára hétfőn a halasztott, Visoft elleni meccset, ahol négy partival a vége előtt még döntetlen közeli volt az állás, de több drága hiba miatt 36 ponttal kikaptak), és hiába verték az utolsó P-T csapatát, 4 VP hiányzott a hatodik helyhez.

Az Ecosoft sokáig reménytelen utolsónak tűnt, azonban még időben kezdett hajrázni, és sikerült kilencedik helyen megkapaszkodnia az első osztályban. A Visoft több halasztott meccse miatt nem látszott, mekkora bajban van, végül a két fontos meccsen egy nagy vereség (Gamax) és győzelem (Galim) után nem tudott 100 VP fölé kerülni, és így bár meglepő, de jogos, hogy pótvizsgára kényszerül majd.

A szezon előtt mindenképp jobb sorsra érdemesnek tűnő Budaörs 17 és P-T egyaránt sok súlyos vereséget szenvedett, és mindkét egylet nagyon simán búcsúzott (7, illetve 6 VP átlaggal) – talán jövőre visszatérhetnek.

Összességében a mezőny, amely sokáig nagyon homogénnek tűnt, végül három részre tagolódott: az első három csapat nagyon eltávolodott a többiektől (a harmadik és a negyedik közt több mint egy meccs volt), a két biztos kieső nagyon lemaradt, míg a többi hét csapat közt szinte csak nüanszok döntöttek, hiszen a negyedik és a tizedik közt alig több, mint 12 VP volt!

Egy pillantást vethetünk a cross-IMP táblázatra is, bár a halasztások miatt nem teljes a tabella. A leosztások legalább felét (176 parti) játszó párok közt nem volt igazán kiemelkedő kettős, a legjobb Kemény–Trenka (+0,58/parti), a második Hodosi–Gulyás (+0,51), a harmadik pedig Bárczy–Bárczy (+0,45) lett.

Nézzünk az utolsó fordulóból pár érdekes partit – illetve először idézzünk fel hétfőről egy szép felvevőjátékot Szilágyi Lászlótól.

A másik asztalon csak 5 kőrt mondtak, amit könnyű volt teljesíteni, mert volt 11 fejütés, +650 – a szlemben azonban nagyobb volt a tét: valamelyik csapat 13 IMP-t fog írni, ez biztos volt.

Bár az ellenjáték nem volt tökéletes, hiszen a treff indulás után, ha Dél kárót hoz, a felvevő valószínűleg a pikk dáma impasszt adja meg, és bukik, így azonban érdemes végig kattintgatni, miként szorult be végül mindkét ellenfél, és a pikk dáma helyzetétől függetlenül hogyan teljesített a rutinos felvevő.

Egy érdekes 3 szant többen is megírásra ajánlottak, így játszotta Winkler Gábor.

A pikk dámát ütötte az ásszal, és azonnal visszahívta a tízest! Keletnek döntenie kellett: ezt vajon az AKTx-ből hívja (lemenetet akar kreálni a kilencessel), ekkor nem szabad ütni; vagy az AT8x-ből, tehát partnernél a KQ, és összeütnénk a figurákat, ha betennénk a bubit; vagy az aktuális lapból, amire elég kicsi az esély… Miután a tízes ütött, már otthon volt a felvevő, és végül 11-et ütött. Szép volt!

Hittmann László is mindent megpróbált a teljesítésért – végül nem volt szerencséje.

Laci az adott elosztásra játszott, is igyekezett rávenni az ellenfelet, hogy lejuttassa az asztalra a treff impasszért: kiadta a pikket, a kőr hívásba betette kézből a dámát, kiadta három menet káróval az ütést Nyugatnak, így meghívták a treffet végül. Más kérdés, hogy a treff dáma ütött, és a remek felvevőjátékot megbüntette a bridzsisten, mert így végül négyet bukott a felvétel.

A legtöbb asztalon a felvevőnek nem volt esélye asztalra jutni, így lehívta a treff ász-királyt, beesett a dáma, és a partinak vége volt.

Egy mentési lehetőség, ami elszaladt a legtöbb asztalon.

Szinte mindenhol Nyugat kontrázott az 1 kőrre, Észak pedig valamilyen módon kőrt emelt. Ahol Kelet bemutatta jó pikkjét, a partner boldogan mondott 4 pikket, és már nem volt esélye a kőrös vonalnak: vagy kontráznak egy bukásért, vagy 5 kőrt mondanak, ezt viszont elbukják ők. Sok asztalon a 4 kőr teljesült, így a passzivitás nem fizetett. Keletnek érdemes pont ezen okokból 3 pikket mondania: a partner rövidsége a licitből adott, tehát könnyen jó lehet a 4 pikk is, ezt rábízzuk a partnerre.

Vajon mit kell Délen a 3 pikkre mondani?

Szilágyi László csinálta jól – ebben a helyzetben nem sokat segít, ha 4 kőrt mondunk, hiszen könnyen jöhet a 4 pikk, és a partnert nem vontuk bele a döntésbe. Véleményem szerint (ami egyezik ezek szerint az ellenfelemmel) itt nem érdemes kulcslicitet adni, hiszen a szlemre minimális az esély, ha mindenki licitál. A javaslat, hogy ilyenkor az elosztásunkat mutassuk be, tehát a 4 treff legalább 5–5 elosztást ígér, és segít a partnernek dönteni, hogy vajon kell-e 5 kőrt licitálnunk, kontrázzunk, vagy esetleg passzoljunk, ha küzd tovább az ellenfél. Ha például a partner erős mellékszíne azonos a miénkkel, nem nagyon lesz ellenjátékütésünk, és könnyen meglehet a felvételünk akár az 5-ös magasságon is, sőt, a dupla fit a kontrát is kockázatossá teszi. Jelen esetben jobb lett volna Északnak megkontráznia a 4 pikket, bízva abban, hogy nincs mire alapozzon a felvevő – a mentés pedig legalább egyet bukik, bár többen kettővel is kevesebbet ütöttek a vállaltnál – igaz, ők így is kerestek a partin.

I/B
Bár a Lowelt (Kerekes Zsuzsa–Varga Sándor, Jakab Sándor–Sztrapkovics László, Welker Jácint–Topolyi Magdolna: gratulálunk a veretlen aranyérmesnek!) már a múlt héten bajnokká lehetett avatni, a második-harmadik hely még kérdéses volt.

Mivel szinte azonos ponttal állt ezen a két helyen a SZTAKI és a Blackout, sőt, egymás ellen játszottak, igazi ki-ki mérkőzés volt ez – azonban mivel nem volt túl messze a negyedik Interface sem, szélsőséges eredmény esetén előfordulhatott (volna), hogy a vesztes még az osztályozót érő harmadik helyre sem ér oda.

Nos, a meccsen sokáig a Blackout vezetett, azonban a meccs végére utolérte a SZTAKI, sőt, néhány ponttal győzött is, amivel elhódította az ezüstérmet és biztosan feljutott, míg a Blackoutnak marad a Visoft elleni osztályozó. Az Interface igyekezett ugyan, de nem tudott elég pontot szerezni az utolsó fordulóban ahhoz, hogy előzni tudjon (és nekik nagyon rosszul jött a szoros eredmény a fenti rangadón – ha kb. 18 VP-t szereznek, még így is előzhettek volna).

A többi felsőházi meccsnek nem volt tétje, az alsóházban nagyobbak voltak az izgalmak: az utolsó három kiesett, míg a csoport ötödikje osztályozót játszik majd. Az első négy nem igazán volt bajban, bár a Balásy veszélybe kerülhetett volna, ha nagyon kikap a Grand Slamtől. Nos, a pár éve még első osztályú Hámoriék veszítettek azonban, így végül ők estek ki a Cyan és a Bambi mellett, míg a No Trump fog osztályozni a másodosztály negyedikjével.

Ebben az osztályban is számtalan érdekes parti volt, a jelentősége miatt emelem ki ezt a duplagémet.

Bár kicsit segítettek Kisgyörgy Lajosnak a teljesítésben, hiszen kiállt négy ütés, az igazán nagy izgalmak odaát zajlottak.

Molnár László nem félt még egyet licitálni a 4 kőrre, és partnerénél aranyat lelt: a nagy káró találkozásban a szlem is benne volt, így a 420 mellé írtak egy 950-et is, és 16 pontot kerestek az utolsó előtti partin, amivel megfordították a mérkőzést, és ezzel biztosították a feljutást.

A legtöbb asztalon a 4, vagy az 5 kőr bukott el, Varga István azonban még a káró szlemet is bemondta!

A cross-IMP táblázatot simán, +1,07 IMP/parti átlaggal nyerte Kerekes Zsuzsa és Varga Sándor, a bajnok sokat köszönhet nekik. A második a blackoutos fiatal pár, Márky-Zay János és Jánosik Máté lett +0,74-gyel, míg a SZTAKI élpárja lett a harmadik legjobb a partik felét lejátszók között, Molnár László és Kaderják Levente +0,72-t ért el a legalább.

II. osztály
A Bosszorkány (Magyar Ádám–Juhász-Molnár Mirkó, Sinkovicz házaspár) már múlt héten is biztos bajnoknak látszott, de a végére valóban simán nyert is, közel 16 pontos átlaggal, gratulálunk! Az ezüstérmes Viadukt-Veszprém a szezon második felében megtáltosodott, és simán odaért a feljutó helyre, míg a bronzérmes, és ezzel szintén jövőre egy osztállyal feljebb játszó öregfiúk csapat, az XY szintén jó hajrájának köszönhette bronzérmét, bár csak nyolc ponttal maradt el tőlük titkos favoritunk, a Nyárádi csapat, amelyik majd a No Trumppal játszhat osztályozót az I/B-s tagságért.

Nem sokkal maradt el az értékes helyektől a Szetei Zsolt vezette Diamond Dogs, az U16-os ifikkel és szüleikkel felálló Tesák, de még akár négy másik csapatot is felsorolhatnánk, mint a majdnem odaérők, köztük a nagyon sokáig jól álló és vezető Óbudát, akik végül a dobogósokkal épp ellentétes utat jártak be, és be kellett érjék a kilencedik hellyel.

2. leosztás
A bajnokok előtt tisztelegve mutatjuk be ezt a szép 24 figurapontos szlemet az utolsó fordulóból, amit kevesen találtak meg.

A 12 lapos adutalálkozás bizony megkönnyítette a teljesítést, mégis sokan csak az 5 pikk kontráig jutottak, ami csak kettőt bukik. Amikor pedig lehetne, nem mentett a mezőny: mindössze egy pár mondott a 6 kőrre 6 pikket 500-ért, hat helyen pedig teljesült a bell szlem.

A csapatbajnokság hétközi mérkőzései így véget értek, azonban a verseny folytatódik: előbb a vidékbajnokságon is döntenek az országos helyekről, majd egy későbbi hétvégi időpontban kerül sor az országos középdöntőre, döntőre, illetve az osztályozókra is.

Folytatás jövő héten az MP-bajnoksággal, amiről szintén beszámolunk majd.