Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Kelen Károly - 2024. február 13.

Egyszerű licit teszi a mestert

A hétvégén rendezték meg az Országos Csapatbajnokság selejtezőjét. A vidékbajnokság első négy helyezettje és a közép-magyarországi – budapesti – csapatbajnokságon harmadik–hatodik helyen végző csapatok játszottak két csoportban, majd a csoportelsők és másodikok körmérkőzésen döntötték el, melyik két csapat meccselhet a pesti elsővel – Angels (Hegedüs Orsolya, Argay Zsolt, Kemény György, Kemény Márk, Trenka Péter) – és másodikkal – Feel the Card (Tichy Eszter, Argay Gyula, Nyikita Malinovszkij, Ormay György, Siba Gergely, Zalai Ágnes) – az országos bajnoki címért. Akik a LoveBridge-en követték a játékot, biztosan egyetértenek velem: magas színvonalú és végig nagyon izgalmas volt a versengés.

Két pesti – Gamax, Gulyás – és két vidéki – Szeged–Ifik, Tatabánya–TSC – jutott a négy közé. A győzelmet a Gamax (Homonnay Géza–Lakatos Péter, Dumbovich Miklós–Szabó Csaba, Winkler Gábor tagja a csapatnak, de nem ült asztalhoz) szerezte meg a Szeged–Ifik (Zsák Zoltán Zsolt–Grezsa Krisztián, Jánosik Máté–Márki-Zay János) előtt.

Nagyon tetszett nekem, hogy nemcsak a szegedieknél, de Gulyáséknál is ifik (írhattam volna: gyerekek!) játszottak: Dezső Kende és Zábrádi Benjámin.

Most mégsem róluk, hanem az idén 75 éves mesterről, Dumbovich Miklósról írok. Mégpedig két játszmáját szeretném bemutatni az utolsó meccs végéről. Tessék nagyon figyelni, mert tőle lehet megtanulni, mi a bridzs. Milyen egyszerű is ez a játék, ha neki kibicel az ember. És mégsem fogjuk soha megtanulni, hogyan kell csinálni.

Mi legyen Dél licitje?

Ha az olvasó döntött már, nézze meg, mi történt a másik asztalon:

Nyugat 1 szan indulása után, Észak 2 káróval egy nemes színt mutatott, Dél 2 kőrt mondott (a partner majd 2 pikkre igazít, ha az van nála), a sor végén Kelet 2 pikkel újranyitotta a licitet. Északnak lett volna módja (talán oka is) 3 kőrt licitálni, de inkább passzolt, és a felvevő egyet bukott. (Kiadott két kőrt, egyet-egyet a minor színekből, és mert a pikk hatossal lopnia kellett a harmadik menet kőrt, két adut.) A 3 kőrben kilenc ütés van (ha a piros impasszok közül a kőrt adja meg a felvevő, amikor a pikk ásszal mint egyetlen átmenettel a kezébe kerül). Nem nagy (3 IMP) különbség.

Dumbovichék asztalánál Szabó Csaba Északon erősebbnek ítélte lapját annál, hogy simán közbeszóljon az 1 szanra, inkább kontrázott. Kelet 2 kőr transzferrel jelezte pikkjét, Nyugat kötelességszerűen 2 pikket mondott. Észak pedig mit tehetett: 3 kőrrel mutatta meg, mije van.

Kelet passza után jött Dumbovich: összesen öt figurapont, használhatatlan káró szín… „Végül is a kőr bubi hasznos lehet. De azért, jó, hogy nem vagyunk bellben, olcsóbbak lesznek a bukások.”

Gondoltam volna én, mielőtt passzolok. Nem így az utóbbi ötven év kiemelkedő játékosa. „A kőr bubi nagyon jó, segít, hogy hat ütésünk legyen kőrben. A pikk ász fogja a színt, egyben lehetőséget ad arra, hogy a bubival kezdjük a kőr szín fölgöngyölítését. Ez már hét ütés. Még bőven kell pontnak lenni a partnernél. Lehet pikk dámája, amivel elvisszük az első ütést, akkor már csak egy ász hiányzik. De ha semmi pikkje sincs, akkor is lehet egy külső ász-király, vagy lehet nálunk mind a négy ász.”

Nem akartam hinni a szememnek, Dumbovich Miklós ebben a helyzetben 3 szant licitált, és aztán simán hazavitte a kilenc ütést! A kőr impassz ült, de kinél legyen a hiányzó király, ha nem annál, aki 1 szannal kezdte a licitet?! (+400, –50, 8 IMP)

Volt ebben szerencse? Én inkább azt látom, hogy van, aki többet tud a bridzspartiról tizenhárom lapot látván, mint sok jó játékos mind az ötvenkét lap ismeretében.

Dumbovich rögtön a következő partiban is szerencsés volt:

A partner elindult, ígért pikk támogatást is, 19 ponttal a kézben mindenki szlemre megy. A 4 szan ötászos ászkérdés, az 5 káró 1 vagy 4 ász az ötből, az 5 kőr kérdezi az adu dámát, a 6 treff: van adu dáma és treff király. Most mi legyen?

Láttam mind a négy kezet, tudtam, hogy nem ül a pikk impassz, a nagyszlem nincs benne, a kicsit nem veszélyezteti semmi. A négy pikk, három kőr, két káró és két treff mellé még jön a tizenkettedik ütés, mert a rövid aduból lopni lehet egy kárót. Szabó Csaba elindította ezt a szemetet, de jól járt vele, belicitálják a terített szlemet.

Dumbovich viszont gondolkodott. Min töri a fejét? Hetet nem mondhat, hiszen a partner egy ásza lehet az adu király, akkor meg kiáll egy fejütés. De ha tudná is, hogy a pikk király hiányzik, akkor sem akarna impasszos nagyszlemet játszani! Vagy azt hiszi, rosszul állnak, kell a pont? Nem, nem, jól mentek a dolgok.

Mikor idáig értem, Dumbovich a 6 szanra kattintott a tabletjén.

Hoppá! Az nem terített: ha nincs lopás, akkor eggyel kevesebb ütés van csak úr lapokkal. S nem magasodik semmi. Ránézésre csak a pikk király elfogása az esély. De látom, hogy nem ül.

Aztán megnyugodtam: a 3 káró licit elárulta, hogy ezt a színt csak Kelet fogja. Nem valószínű, hogy négylapos kőrje is van: a kőr tartása tehát Nyugatnál lesz, ha ügyesen manőverezünk, akkor a végén egyikük sem fogja majd a treffet, az asztal harmadik treffje viszi az utolsó ütést. (Mos a treff figurák mind Nyugatnál vannak, úgyhogy egymaga beszorul, Keletre nem hárul feladat.)

A játék ennél is egyszerűbb volt: Zsák Zoltán elindult a bubival a partnere színében. Grezsa meg is kérte (ha a bubi mellett tízes is van, akkor jó, ha nincs, a felvevő úgyis elfogja a dámát.) A pikk impassz nem ült, de a következő káró hívásra lehetett teríteni.

Na, jó, nem történt baj. De miért kellett kockáztatni csapatversenyen, amikor a 6 pikk teljesen sima ügy?

Hohó! Dumbovich csak a saját lapját látta. Nem tudhatta, hogy partnerének ilyen silány kártyákat rendezett össze a gép. És lehetett volna három kis káró nála. Vagy dubló, de Keletnél hetes szín. Akkor pedig káró ász, káró lopáson elbukhat a pikk szlem. És miért ne lehetne Északon pikk mariázs, treff mariázs és kőr dáma? Ez is gyenge lap, de máris van tizenegy fejütés  – öt pikk, három kőr, három treff – a Keletnél valószínűsíthető káró ász mögött meg el fog szökni a király.

Dumbovich tehát nem kockáztatott, hanem éppenséggel a biztonságos szlemfelvételt választotta ki.