Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Varga István - 2009. december 18.

Egy érdektelen parti

Az idei MP bajnokságon ismét Kisgyörgy Lajossal játszom, ezúttal az I/B. osztályban. A második nap talán legérdektelenebb partija a 4. számú leosztás volt.

A 16 Észak-Dél pár közül mindössze egy akadt, amely nem tartotta elegendőnek a 26 figurapontot a gémhez, s valamilyen rejtélyes módon kedvező indulás után is bukott kettőt a 2 szanban. Három helyen piros színnel indultak a 3 szan ellen, s ezeken az asztalokon teljesült a felvétel. A többi Kelet _merthogy mind a 16 asztalon Észak lett a felvevő_ a pikk hetessel indult, s csak egyetlen Észak bukott kettőt, a többiek nyolcat ütöttek. Tehát 11 asztalon történt ugyanaz _legalábbis papíron_, mint nálunk: Észak 3 szan felvétele ellen Kelet a pikk hetessel indult, s a felvevő egyet bukott.

Mégis pont ezt a partit szemeltem ki elemzésre, s ennek oka egy könnyű szívvel eleresztett megjegyzés, afféle "gyorselemzés", amely az asztalunknál hangzott el.

Lássuk most már a kiosztást:Gondolom, a legtöbb Észak Standard 1 treffel indult, s 1 kőr - 1szan - 3 szan után logikus volt Kelet kezéből a pikk indulás. Nálunk Precízióst játszottak, így Észak nem a treffjét, hanem a káróját licitálta, minden más változatlan volt. Talán csapatversenyen indulhattam volna treffel is, bár én ott is a pikket preferáltam volna. Itt nem is volt kérdés, hogy a pikk hetest kell kitennem.

A felvevő értelemszerűen kicsit tett, de Lazsó ütött a tízessel, s már hívta is a pikk királyt. Észak ezt is kihagyta, újabb pikk. A kőrben volt a kilencedik ütés reális esélye, de ez elméleti esélynek bizonyult, egyszer nem.

Amikor azonban kiderült, hogy nálam van treff ász-dáma, Észak igencsak kivirult. Közölte partneremmel, hogy a felvétel sokat bukott volna, ha ő pikk helyett treffet hív vissza, hiszen "nincs más esélyem, mint rátenni a királyt".

Én ezt azért nem gondolnám. A rövid kőr király mindenképpen esély, s mint látjuk, a felvevő most sem treff szöktetésre játszott. Arra pedig nincs garancia, hogy a treff dáma Nyugatnál van. Mi látjuk, hogy a szín középlapjai az ellenjátékosok kezében vannak, de Nyugat nem feltétlenül. Nem hiszem, hogy amennyiben két menet pikk után a partnerem treffre fordul, Észak rátenné a királyt. Ha mégis, akkor persze háromszor nem, de ha nem, akkor ugyanúgy egyet bukik, mint most.

De mi van, ha a felvevő arra gondolt, hogy az első menet pikk után kéne treffet hívni? Gyakori kép, hogy váltogatni kell a fenyegető színek meghívását _s nem könnyű erre az asztalnál rájönni!_. Pikk - treff - pikk, s ha ezt elengedjük, jön az újabb treff. Fedjük? Ha igen, hármat bukunk. De ha nem, akkor persze marad az egy bukás.

Egy esetet azonban még nem vizsgáltunk meg. Mi van, ha pikk indulás, treff visszahívás és újabb pikk után beütünk az ásszal?

Ha a felvevő lazán odavetett megjegyzése mögött ezt a "színváltós támadást" kell keresnünk, akkor…

Hívjuk le a kárókat, s nézzük, mi történik.

A negyedik káróra treffet dobtunk a kezünkből, s most jön az utolsó asztali káró. Nyugat lapját egyelőre hagyjuk homályban…Mit kell tartania Nyugatnak az utolsó öt lapjában? Most ugyanis kihívjuk a káró kilencest, s neki erre dobnia kell.

Először is: mindhárom kőrjét meg kell tartania, különben a kőr impasszal lazán ütünk tízet.

Másodszor: tartania kell legalább egy magas pikket, hiszen ott van az asztalon a pikk bubi. Öt káró, két pikk és az impasszal két kőr, megvan a gém.

Emiatt két lehetősége marad:

1.    Két pikket és három kőrt tart.
2.    Egy pikket, három kőrt és egy treffet tart.

A helyzetet a felvevőnek valószínűleg nem is túl nehéz felismernie. Nézzük meg, melyik esetben mi a követendő játékmód.

Az első esetben, vagyis ha Nyugatnak nem marad treffje, nyugodtan leszinglizhetjük a treff királyunkat. Most megadjuk a kőr impasszt, s a pikk kilences kihívásával ütésbe hozzuk Nyugatot. Ő még lehívhatja másik magas pikkjét, de aztán jön a kőr… Kilenc ütés.

A második esetben nem treffet dobunk, hanem a pikk kilencest vagy a kőr hatost. Ismét csak megadjuk a kőr impasszt, de most a treff királyt hívjuk. Magas a treff hetesünk, s az ellenfél csak egy magas pikket tud lehívni. Kiadtunk két-két pikket és treffet, de a többi a miénk.

Utóbbi esetre van egy alternatív javaslatom is, de ez esetben mindenképpen szükségünk van a kézi kis kőrre, tehát a pikk kilencestől kell megválnunk. A kőr impassz persze most is kell, de ezután már-már kéjesen a treff hetest hívjuk…

Kelet dönthet: beüt a treff ásszal, s ekkor ugyanaz történik, mintha a treff királyt hívtuk volna a kezünkből, vagy kicsit tesz, Nyugat üt a tízessel, s ekkor jön a jól ismert kőr kényszerhívás.