Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Talyigás Péter - 2023. szeptember 9.

Dicsérni jöttünk – csb 1. forduló I/A

Annak ellenére, hogy az ellenfél licitje alapvetően rossz híreket hoz, az I/A mezőnyének pontosan a fele szlemet mondott az alábbi lapokkal. Heten játszották Nyugatról a felvételt, és öt Észak indult el a kőr ásszal.

A licitet Kelet indította, általában 1 káróval, amire Nyugat 1 pikket mondott, és Észak szinte mindenhol bemutatta kétszínű lapját kőrt és treffet ígérve (2 káróval vagy 2 szannal). Véleményem szerint a figurák várható elhelyezkedése, és a fenyegető rossz elosztások miatt ez a licit van annyira lehangoló, hogy feladjuk a szlemet, de, mint mondom, a mezőny fele nem velem értett egyet. Észak tehát a kőr ásszal indul, és játéktervet kellene kovácsolni. Az lenne a cél, hogy akkor is hazaérjünk, ha mindkét káró figura rossz helyen van.

Hogyan lehetne erről gondoskodni? Nyilván úgy lenne a legkönnyebb, hogy ha rá tudnánk venni Delet, hogy az utolsó lapja három káró legyen, és csak akkor hívjuk meg a kritikus színt, amikor Dél ha üt is, csak rosszat tud visszahívni. Látszólag ez nem fog könnyen menni, mert Dél a dubló káró király mellé megtarthat egy kőrt. Igenám, csakhogy a szünetben Szilágyi László felhívta rá a figyelmem, hogy ha Dél eldobja az egyik káróját, akkor – ha még a felvevő kezében van a kőr király! – a káró magasodik. Vagyis a négylapos végállást kell nézni: ha ekkor még két kőrje van Délnek, akkor csak két kárója lehet, magasítjuk a színünket és kész, de ha csak egy kőrt tart, akkor lehívjuk a kőr királyt, és a fent vágyott háromlapos végálláshoz jutunk.

Lehet, hogy nem fogjuk tudni jól számolni a kőröket? Ha Északnak hatos kőrje van, akkor persze nem, de hatos majorral az ellenfelek ilyenkor gyakran nem kétszínűt licitálnak, hanem a major színüket – ez persze nem életbiztosítás, de jó esély.

Ácsi! És mi újság, ha Dél treffet tart a végén a kárók mellett?

Már hogy tartana Dél treffet a kárók mellett? Figyeljétek csak!

Gratulálok Scharnitzky Péternek a szép játékhoz!