Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Fazakas Gergely - 2022. november 6.

Csapataik harcban állnak – csb 2022 I/B 8. játékhét

A csonka szerda az I/B osztályban is éreztette hatását: a nyolc meccsből csak hatot játszottak le, az alsóházban és a felsőházban is későbbre került egy-egy találkozó. Ami a felsőházat illeti, a Feel The Beat sem játszott, de még így is vezet. Az Ecosoft csak minimális pontot engedélyezett a SZTAKI-nak, így ez utóbbi valószínűleg kiszállt a feljutásért vívott harcból. A Feel The Beat és az Ecosoft mellett reális esélye az elég kiegyensúlyozott Durostone-nak (14,54 a Libella ellen) és a bajnokság végére nagyon hullámzóvá váló Izobau TSC-nek (csak 5,18 pont a Grand Slam ellen) lehet.

Izgalmas gémpartinak bizonyult a 6. leosztás. Szinte minden asztalon 4 pikk volt a felvétel, melyben 10 ütésnek össze kellene jönnie: egy-egy treff és kőr mellé három káró jár, és a két magas adu után treff – kőr keresztbelopással vagy a 13. káróval megvagyunk. A tempózáson persze sok múlhat, és a sok aduzás végképp ellenjavallt.

A Ecosoft–SZTAKI meccsen Benedek Áron négyes kőrje és pikkje közül először a pikkjét mutatta be(?), és utána kitűnően oldotta meg felvevői feladatát. A káró kezdés a gondok egy részét elűzte, a káró király úgy tűnik, jó helyen van. Kőr ász, pikk ász és kézből ráhívott a treff királyra – ha ez nem szökik, akkor a jó pikk eloszlásban bízhat csak. Így viszont, hogy a treff szökött, már megvolt az elég ütése: pikk a királyhoz tisztázta az aduszínt, és azt is jól eltalálta, hogy két treffet lopjon a kezében (a hosszú adus fölött).

A másik asztalon kalandosabb volt a licitsorozat. Liska Tibor precíziósban indulóerőt és háromszínű lapot jelentő 2 káróval indult, Kisgyörgy Lajos felkérdezett. Szentandrási Gergő harmatos hatos kőrjével és öt pontjával beavatkozott a licitbe 3 kőrrel – ezt Els a 11 pontjával 3 szanra igazította. Kisgyörgy kontrázott, Gergő 4 kőrbe menekült, ami visszaérkezett Lazsóhoz. Ha most ismét kontrázik négyes kőrjével, nyugis 300-nak láthattak volna neki – de nem tudhatta, hogy partnere rövid kőrje az ász, és hogy kőrje nem fatálisan fekszik. A 4 pikket tehát itt is Nyugat vette fel, a gémet Els a sor végén megbüntette – nyilván partnerénél több pontot remélt, mint a felvevőnél. Az adueloszlásban sok kétsége nem lehetett a felvevőnek, tehát a treff király szökésére kellett volna alapoznia. Ennek az elmulasztása azzal járt, hogy az asztalról kellett a treffet bontania, és hiába lopta el később a treff ászt, a magas treffért már nem tudott lemenni, egy bukás.

Még egy Nyugat lett felvevő, a Hazai–Lapszámosok meccsen, és a felvevő ott sem merte a treff királyát szöktetni, tehát bukott. A többi asztalon Kelet játszott, Dél indult a treff figuráiból, a treff király szökött, és utána a keresztlopás műkődött.

Változatos beírások születtek.  A leggyakoribb felvétel a 3 szan volt Kelet–Nyugaton. Néhány izgágább Dél a kedvező mans helyzetben 3 treffel zárta ki ellenfeleit – miután ebben csak 5 ütésük lehetett, a kontra 800-at ért. A SZTAKI asztalán egyenesen 4 treffig jutottak, mivel Kaderják Levente 3 treffes zárása után Molnár László elszórt bubijaival a vicces 3 szan licitet választotta – nyilván ellenfelei szlemjétől félt. Érdekes, hogy a párosliciteknél Nyugat 1 kőr indulása után 3 káró ugrást választott – ezek szerint ez általában nem ígérte az ötös kárót. De nem is tagadta, pedig ezzel Keletet a helyes 6 káró irányába terelhette volna. A felvételben egy káró ugyan kiáll, de a kőr könnyen magasítható (most ráadásul már a harmadik menetre beestek volna Észak figurái), és az egy adu kiadón kívül más nem áll le. Csak a Cyan találta meg a szlemet, de a sikeres teljesítést a zsűridöntés annulálta.

A második félidő legizgalmasabb partija a 18-as lett.  Az Izobau TSC–Grand Slam meccsen nem kerültek elő az izgalmak: Kelet 1 pikk indulására Andrási Miklós és Hámori Zsuzsa is kontrázott, majd megtalálták 5–3-as káró fitjüket, melyben 110-ért értek haza.

A Young Boys csapata 3 szanig jutott Észak–Délen: Szappanos Géza is kontrázott, majd az 1 szan válaszra 2 kárót licitált, talán a két magasabb nem licitált színt ígérve. Selmeci Dávid nagy lapot várt tőle, és vállalta a gémet. Öt treff és két pikk lenne a felvevő kiadója, de a kis pikk indulás összehozta egyből a felvevő kilenc ütését. (Ahol Nyugat a kontrára belépett 2 treffel, ott ez nem történhetett meg – persze még ha gyenge 2-es erejű közbeszólást is választanak, ötös treffje erre nem feltétlenül jogosítja fel. Az asztalok egy jelentős részén Kelet–Nyugat pikket játszott az 1-es, 2-es vagy 3-as magasságon, kontrával vagy anélkül. Klein László például 1 pikk kontrát játszhatott, és az asztalon egy kőr lopással hazaért.

A SZTAKI–Ecosoft meccsen mindkét Kelet pikk felvételét kontrázták. Wettl Márta a kőr ász kezdés és aduhívás után kárót hívott – Kaderják Levente elengedte Molnár Lacihoz, aki az adudámával elvette az asztali lopás lehetőségét, mínusz 300 lett a vége.

A másik asztalon Bodnár János a kőr ász utáni kis pikk hívásba asztalról bubit rakta, dáma, ász következett. A felvevő most kőr bubit hívott, és Dél nem látta, hogy a káró ásza alól kellene elhívnia, a káró-kőr keresztlopás tehát működött. A felvevő már hat ütéssel a tarsolyában hívta meg az asztali kárót, és Észak tehetetlenné vált: a felvevő ász nyolcasa két ütést és +470-et jelentett.

A Balásy csapat párosa is plusz szkórt írt ezen a partin: a Young Boys 3 pikkig merészkedett, de partnere információ kontrája ellenére Kovács András nem büntetett, és aztán ügyesen kiaduzta a felvevőt: a négy kőr ütés mellé egy treff, két káró és a játszma végén egy adu végállás összesen öt bukást eredményezett.