Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. március 30.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 8. játékhét

Véget ért a Magyar Kupa budapesti ága, a főági továbbjutók után megvannak a vigaszágon még esélyt kapó együttesek, akik a múlt hétvégi vidékbajnokság legjobb négyével fognak a következő hetekben megküzdeni, hogy bekerülhessenek az országos legjobb nyolcba. A major kupák is véget értek, és itt sem a papírforma szerint alakult minden. Ez a hét sem telt meglepetések nélkül, hiszen az egyik fő esélyes Galim a múlt heti Lowel elleni botlás után a Nyárádi csapattal ért el vereséggel felérő döntetlent – a kiírás szerint ilyenkor az alacsonyabban rangsorolt csapat jut tovább – így Gál Péterék kiestek.

Magyar kupa vigaszág
A „kiscsapatok” rangadóját hatalmas küzdelemben a Balásy nyerte az ELTE ellen, míg a két Gamax-fiók(a)csapat szintén szorosan, de bejutott rájátszásba.

Lássuk az eredményeket!

Nyárádi–Galim 65–65
A fent említett szabály miatt már nincs szétlövés, így a „családi csata” (a galimos Dombi Gergely felesége Nyárádi Gabriella, az ő partnere pedig a mamája, Ibolya) a hölgyek győzelmével zárult. Talán kevesebbet emlegettük, de megérdemli, hogy Burlacu Liviu nevét is leírjuk, szintén fontos tagja ennek a sikeres összeállításnak Csipka Szilvia partnereként. Gratulálunk!

Gamax 2–Interface 61–50
Udvari Szabolcsék megmutatták, hogy bizony csak kisiklás volt az őszi csb, hiszen akár nyerhettek is volna erősebbnek tartott ellenfelük ellen, de pár drága hiba megpecsételte a sorsukat.

Gulipán–Gamax 1 55–69
Az első félidőben jelentős előnyt szereztek Homonnay Gézáék, de az alkalmi összeállítású Gulipán a második félidő közepére szorossá tudta tenni a mérkőzést, végül azonban felülkerekedett a rutin.

Balásy–ELTE 66–63
Szintén végig izgalmas csatában ezúttal Kalmár Zoltánék győztek, és esélyt kapnak egy vidéki győzelemmel az országos nyolcra.

Nézzünk pár érdekes partit a vigaszágról.

Az első félidőben az egyik izgalmas parti ez volt, ahol Nyárádi Gabriella jobban játszotta a felvevőjátékot, mint Czímer Csaba, igaz, Gabinak segítettek picit egy büntető kontrával.

Bár az eredetileg 11 ütést próbálta kilencre lealkudni két menet aduval, de Dél nem ütött, így a felvevő még időben kapcsolt, és lopott egy treffet. Ez gyakorlatilag veszélytelen kísérlet, hiszen nem valószínű, hogy Délnek a szingli kőr mellé szingli treffje is legyen (sőt, a káró tízesből látszik is, hogy nem így van, hiszen akkor Északnak szingli a kárója, Dél pedig a QJT vezetésű színét a dámával kezdte volna, kivéve, ha látja a lapokat) – Északról viszont el lehet képzelni, hogy sikén pikkje mellé szingli a treffje. A legtöbb Észak, tartva attól, hogy teljesen ütéstelen a lapja, akár kontrázott, akár passzolt a partner, kiment 5 kőrbe, és ebben bukott egyet.

Sok izgalmat okozott a következő parti is – mivel induljon Dél az 5 pikk ellen?

A 11 kőr tudatában Gál Péter inkább a treff színben kereste a boldogulást, de így a felvevő káróra eldobta a vesztő kőrt, és teljesített, míg a másik teremben kőrrel indultak, így elbukott ugyanez a felvétel. Az 5 pikk biztonságosnak látszik, hiszen nem tudhatjuk, melyik gém van benne, akár az 5 kőr, akár az 5 pikk lehet az – és ha mindkettő bukós (mint esetünkben), akkor sem vesztünk sokat, maximum 3-4 pontot kockáztatunk, de lehet, hogy többet nyerünk. És még az 5 pikk is meglehet, mint látjuk.

Homonnay Géza pszichológiai hadviselése működött Szőts Gábor ellen.

Bár partneréhez 4 pikk licitje alapján bizonyára jobb lapot képzelt, a rekontrával elijesztette az ellenfelet, és ez 11 pontot hozott a konyhára. Ha az 5 pikk rekontra bukik, az ellenfél szerez 4 pontot, azaz 15 pont volt a szving – és ha hozzátesszük, hogy a végső különbség 14 volt, mondhatjuk, hogy ez fontos parti volt.

Pedig, ahogy Csepeli Miklós mondani szokta: (büntető) rekontra csak ultiban van…

Egy érdekes színkezelési parti. Meglepő módon Dumbovich Miklós volt az egyetlen, aki elbukta a felvételt, bár más sem találta el az adut, de segítettek.

A legizgalmasabb talán Nyárádiéknál volt.

Gabi a treff ász alól indult, de a mamája jól ismeri, és betette a királyt. Hívta a kőrt, és ekkor Dombi Gergő válaszút elé került. Vajon elöl az adu AQx? Vagy kettő-kettő, esetleg hátul szingli dáma? Az utóbbit választotta hosszú töprengés után, és nyert. A másik asztalon Czímer Csaba tőle szokatlanul hibázott: amikor a pikk dámával ütött, nem a partner kőr ütésében (és pikk ászában) hitt, hanem megpróbált lehívni sok treff ütést, aminek igen kicsi az esélye.

Dumbovich és Holyinka sem cifrázta (Cziffrázta?) túl.

Miklós az elöl levő adu dámára tett (a treff osztott figura tudott volt, a pikk dáma lehetett itt is, ott is, de az ász biztosnak tűnt), míg nagyon hasonló helyzetben Péter nem tétovázott, és betette az adu királyt, 10 pontot szerezve.

A második félidő Macskásy Gábor híres partiját idéző aduszínnel kezdődött, úgy látszik, még a partigenerátor is őrá próbált emlékezni.

Udvari Szabolcs szépen átlátta, ha nem hívnak pikk szürkut, akkor a király hátul van, és be is ejtette! Szabó Csabának eggyel magasabban kellett harcolnia, és próbált biztonságosan játszani, illetve arra, hogy nem volt fantom a mentés – így viszont kettőt bukott, ami 10 pontjába került a Gamax 2-nek.

Több felvevő is megoldotta a feladatot, a tudottan 6–2 pikk miatt, ha nem hívják ezt a fránya harmadik pikket, akkor ennek oka van. Egyedül Burlacu Liviu lehetett kissé bizonytalanságban, bár a pikk tízes gyanús kellett volna legyen. Technikailag helyes a dámával kezdeni az aduzást, hiszen ha elöl KTx van, csak így tudjuk elfogni. Másik kérdés, hogy így viszont kettőt bukott a 4 treff, –6 pontért.

Gratulálunk a továbbjutóknak!

A vigaszágon az előző kanyarban vesztő csapatoknak már nem volt kupájuk, itt két 16-os meccsen dőlt el a végső sorrend. A Kartal szerezte meg az első helyet szoros csatában az RR előtt, harmadik a Durostone, negyedik pedig a Tatabánya-TSC lett.

Pikk Kupa
A Pikk Kupa döntőjét két csalódott első osztályú csapat vívta, a Visoft fogadta a Feel the Beatet.

Egy nagyon izgalmas partit innen is hoztunk.

Szilágyi László hitt az ellenfél kontrájának, és pontos felvevőjátékkal hazavitte az 5 pikk kontrát, sőt, szürt is csinált, míg a 6 pikket nem lehetett a túloldalon teljesíteni a 4–1 adu miatt, így 15 fontos pontot szerzett a Visoft – más kérdés, hogy végül így is Marjaiéké lett a fő major kupa.

Szépen licitálta ezt a partit a nem annyira öreg Selmeci Dávid az Old Boysnál.

Bár félidőben még vesztésre álltak, a második félidei remek játéknak, és az ezen a partin szerzett 16 pontnak köszönhetően megszerezték a bronzérmet a Tavirózsa előtt, míg az ötödik helyért a Budaörs 17 annyi nehéz meccs után végre mindent jól csinált és nagyon megverte az Okoskákat, míg a a Cyan a hetedik helyért nagy küzdelemben legyőzte a Viaduktot.

Kőr Kupa
A Kőr Kupában bejött a jóslat, hiszen az MTK-Catherina tényleg megverte magasabban kvalifikált ellenfelét, a Libellát a döntőben, és megnyerte a kupát! A bronzmeccset elhalasztották, így nincs még végleges sorrend. Az ötödik lett a sokat szenvedett Szigethy, legyőzve az Ernyő Alattot, míg hetedikként végzett és győzelemmel zárta a kupaszezont a SZTAKI is, az Expassz ellen nyert simán.

Káró Kupa
Itt a négyes döntőbe jutásért játszottak hétfőn.

UXXIO 1009–nemU26W 97–50
Ahogy várható is volt, Wettl Mártáék simán vették ezt az akadályt, és májusban esélyesek a minor kupára.

PTG–Next 24–93
A hazaiakat véltük esélyesebbnek, ehhez képest felmosták velük a padlót, tehát nem tippeltünk jól. Volt elnökünk, Járai Zsigmond is újra asztalhoz ült, pedig eddig keveset tette – nos, ezúttal megmutatta Bárányéknak, hogy jobb, ha hallgatnak.

Bauch…–Blackout 43–96
A rutinosabb vendégekre tettünk a voksunkat, és jól is tettük, mert simán jutottak Pölöskeiék (újabb családi csapat!) is a négyes döntőbe.

Lapszámosok–Artemix 41–39
A legizgalmasabb persze ez a meccs volt, de végül nem jött be a véleményünk, mert hatalmas csatában a hazai csapat diadalmaskodott, és várhatja a májusi döntőt.

A múlt heti feladványra ketten adtak megoldást, Bakó Dániel és Scharnitzky Péter is meglátta, hogy mi az egyetlen esélyünk. A kézi sok káróból hiába dobunk a kőrre, marad vesztő elég, és a pikkeket sem tudjuk mind eldobni. Ha a pikk ásszal jönnek, akkor dobhatunk a pikk királyra, de így? Nos, kiaduzunk, eldobjuk a másik pikkünket a harmadik kőrre, ellopjuk a negyedik kőrt (ezért kell a 2–2 adu), lehívjuk a káró ász-királyt, és pikket hívunk. Mivel Keletnek nem maradt más színű kártyája, kénytelen dob-lopot adni a pikk hívással, amire el tudjuk dobni a harmadik kárót.

19. leosztás
Végül pedig az utolsó napról is egy érdekes parti. Mivel ezúttal szlemekben és duplagémekben szegény volt a forduló, egy kisebb felvevőjátékhibára hívhatjuk fel a figyelmet.

Hárman is elbukták ezt a 4 kőrt. Mi történhetett? Valószínűleg az ellenfél két menet káró után pikket hívott. Aki óvatlan, annyit lát: kiadtam már két kárót,  egy pikket is talán ki fogok, megadom a treff impasszt, amikor az asztalra keveredtem az adu ásszal, és kész vagyok – ha ül, teljesítek, ha nem, nem. Van azonban ennél jobb is: a 3–2 adura szükségünk lesz, tehát hívhatunk két magas adut a kézben, meghagyva az adu ász hidat, és felülről hívjuk a treffeket. Ennek az az extra előnye, hogy beeshet a dáma az első két menetben, így szürt csinálunk, míg ha nem lopják el a második menetet, akkor már baj nem lehet (ez persze túlzás, ha ült a treff impassz, de 4–1 volt, és ellopják, az első terv működött volna, illetve fennáll a pikk lopás veszélye is, ha 6–1 volt a szín, és most a hatos pikk üt – de ezeket esélyesen a licitből kizárhatjuk). A pikk visszahívást ütjük, aduval lemegyünk, ezzel kiaduzva, és a magas treffre eldobjuk a vesztő pikket. Úgy is életszerű elrontani, hogy a felvevő teljesen kiaduzik, utána hívja a treffeket, és ekkor már nincs lemenet a kimagasodott treffekért.

A Magyar Kupa- és a Káró Kupa-döntő hétvégéjére május közepén kerül sor.

Köszönjük a figyelmet a kupában, jövő héttől pedig az IMP-bajnokságot igyekszünk nyomon követni, és érdekes partikkal beszámolni róla. Hajrá!