Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. március 15.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 6. játékhét

A Magyar Kupa budapesti ágán megkezdődtek a negyeddöntős mérkőzések. Ezek a meccsek a legfontosabbak, aki itt győz, már az országos legjobb nyolc közé jut, és egy plusz pihenőnapot is kap, így 64 leosztásban, két hét alatt kerül rájuk sor. Félidőben járunk, és jól látható, hogy még egyik csata sem dőlt el, de persze próbálunk tippelni a végeredményekre. A vigaszágon több összecsapás is volt, és ezúttal is kiesett néhány jobb sorsra érdemes csapat, akik közül kiemelkedik a Visoft, hiszen címvédőként, friss országos bajnokként sokkal többre számítottak  a kupában.

Magyar Kupa
Nézzük, mi történt az egyes meccseken (vastaggal a továbbjutók – a főágon még tartanak a mérkőzések)!

Gamax–Gulyás 55–68
Winklerék első félideje halovány volt, és már 41 pontos hátrányban voltak, de a második játékrészben pár rossz parti drága véget ért a részünkről, így újra nyílt a csata.  Tippünk (és reményünk), hogy a jövő heti folytatásban felül tudunk kerekedni – azaz marad az előnyünkből.

P-T–ELTE 74–49
Ahogy számítani lehetett rá, az esélyesebb P-T vezet, bár a félidő még szorosabb volt. Jövő héten várhatóan kijön még inkább a két csapat közti különbség, és simán győznek a hazaiak, míg az egyetemieknek marad a visszamérkőzés.

Galim–Lowel 64–60
A Lowel meglepően simán verte hétközi halasztott meccsen a Gulipánt, így került sor a Galim elleni mérkőzésre, ahol remekül tartják magukat ezúttal is, hiszen mindössze 4 pont a különbség. Bár továbbra is a Galim az esélyes, lassan már nem lenne meglepetés, ha a vendégek nyernének végül.

FÉSZEK–Interface 104–59
Talán az egyetlen meccs, amely eldőlni látszik, a FÉSZEK tartja pazar formáját, és majdnem megvan ezúttal is a kétszeres IMP. Az OCSB-döntőn ugyan leszorultak a dobogóról, de a kedd jobban fekszik nekik. Az Interface nem tudta hozni múlt heti remek játékát, amikor a címvédő Visoftot búcsúztatta a főágtól. Tippünk szerint nem lesznek nagy izgalmak, simán országos nyolcba kerülnek a hazaiak.

Nézzünk pár érdekes partit először a főágról.

Egy szép ellenjáték Kerekes Zsuzsától.

Nyugat kezéből nehezebb az ellenjáték (ahol Kelet volt a felvevő, Dél elindult erős pikkjéből, és nem volt menekvés), a normális kis kőr indulás után igyekezett a felvevő minél kevesebb jelzést adni, hogy melyik a kevésbé védett szín, és kihagyta a második menet treffet. Zsuzsa azonban szagot fogott, hogy nem lesz így jó a kőr folytatás, és megtalálta a buktató hívást, a pikk dámát! Hasonló helyzetben én nem tudtam, hogy kinél hány kőr van, és sajnos nem a pikk dámát hívtam ki, amire teljesült is a bell gém. Ahol Nyugat volt a felvevő, egyedül Zsuzsa buktatta el a felvételt, a többiek folytatták a kőrt.

Ha a felvevő három menet treffet hív, Délnek egy dobása van, ebbe kell jelezzen. Dobhat nagy kárót, ez talán megfejthető, hogy inkább pikket szeretne – de talán a legjobbat Varga István tette: eldobta a kőrjét! Ezután látszik, hogy ebben a színben nincs remény, és váltani kell – más kérdés, hogy a partnere nem oldotta meg a dolgot, és náluk is meglett a 3 szan.

Jó mentés egy bukós gém ellen? Nos, ez történt Hittmann Lászlóval.

Bár az 5 treff csak egyet bukik, az 5 kőr végül kettőt, de így is 8 pontot kerestünk, mert Nyugat nem találta meg a kőr indulást a 4 pikk ellen (ahogy ez egyik asztalon sem jött össze). Egy felvevő óvatlanul játszott, és elbukta a felvételt, de csak magát okolhatja.

Vigaszág
A vigaszágon több meccs volt, és érdekesebb eredmények születtek.

Tavirózsa–Nyárádi 67–84
Továbbra is jó formában Csipka Szilviáék. Ezúttal ellentétes félidőket játszva sikerült az első félidei nagy előnyből megtartani, és magabiztosan jutni a következő körbe.

Budaörs 17–Kartal 43–85
Nagy Kartalék újabb szép skalpot gyűjtöttek, az első osztályú hazai csapat ezúttal sem játszott jól, és simán kiesett.

Okoskák–RR 66–71
Nagy csatában győztek Ferenciék, hiszen 3, majd 2 ponttal nyerték a félidőket, és így még harcban állnak a vigaszágon.

Feel the Beat–Gamax 2 52–133
Dumbovich Miklósék visszatértek magabiztos formájukhoz, és simán verték friss első osztályú ellenfelüket, de itt inkább csak a különbség meglepő.

Viadukt–Gulipán 80–100
A magasabban kiemelt csapatot nagy küzdelemre késztették a veszprémiek, hiszen a félidőben 49 ponttal vezettek, de győzött az esélyes.

Cyan–Tatabánya TSC 68–109
Lévai Ferencék időről időre megmutatják, hogy van még vidéki bridzs, ezúttal is simán győztek, és még állnak.

Durostone–Visoft 81–71
Egyértelműen a nap meglepetése, ahogy fentebb már írtuk. A hazaiak az I/B-ben vitézkednek többnyire, míg a vendégek friss csapatbajnokok, de ilyen a kupa: egy meccsen bárki nyerhet.

Balásy–Old Boys 117–74
Két szebb napokat megélt, mára I/B osztályú együttes csatáját talán a vártnál nagyobb arányban hozták a hazaiak, és még ott lehetnek a rájátszásban.

A jövő heti vigaszág meccseken ezek a párosítások és a tippek:
Nyárádi–RR: egyforma erősségű csapatok, bárki nyerhet. Tippünk: Nyárádi.
Kartal–Gamax 2: két igen erős csapat, minkettőben rutinos és ifi játékosok sora szerepel. Tippünk szerint az erősebbnek tűnő Gamax 2 jut tovább.
Gulipán–Durostone: bár a hét meglepetését okozták, ezúttal már nem bírnak erősebb ellenfelükkel Bekő–Révaiék.
Tatabánya TSC–Balásy: megint csak egyenlő erők harca várható, a Tatabányára tesszük a voksunkat.

Egy izgalmas parti, ahol mindkét asztalon a Marjai testvérek egyike volt a főszereplő.

A heves védekezés dacára Péter bemondta a terítettnek látszó 7 kárót, Dumbovich Miklós azonban kontrázott. A felvevő nem fogott gyanút, és passzolt – 4 lopással később pedig –800 került a szkórlapra.

A másik asztalon Gábor mentett a már bemondott (és 5–0 adu miatt bukós) 7 kőrre, de Szabó Csaba nem elégedett meg kis plusszal, hiszen még 7 szant is mondott, amiben a rossz kőr dacára is 13 fejütés van, így 20 IMP lett a Gamax 2-é.

Sokan szóba hozták ezt a partit, ezért megírom ezt is. Bár az 5 treff sosem teljesíthető, egy kis trükkel mégis hazaért a felvevő, Dumbovich Miklós.

Adu hívásokra mindig bukik a felvétel, mivel nem lehet lelopni kárót a rövid aduból. Hiába hagyták azonban a káró lopást, így az ellenvonali treff kilences lesz a buktató lap. Amikor a végállásban Miklós az adu dámát hívta, amelyre a király érkezett, tudta, hogy nincs esélye: Dél ötös pikkje a licitből, míg ötös kárója és dubló kőrje a játékból kiderült, így a treff király szingli volt, nem fog esni a kilences. Abban bízott, hogy Észak nem tudja a treff és káró darabszámokat, és Dél treff tízesében bízva a hetes hívásra nem teszi a kilencest – és nyert! A tarokkosok számára a „21-es fogás hátulról” szép emlékeket idéz, de Péternek bizonyára álmatlan éjszakát okozott ez a parti.

A másik asztalon pedig Dél úgy érezte, a káró nyolcasra nincs szükség, miután partnere vitte az ütést a királlyal – pedig ezután már benne volt a parti, hiszen a káró bubi hívásával elfogják a dámát, és már csak a tízes kiadó. Mivel aduval indultak, a pikk ütésük már elszaladt, így két kiadó káróval hazaérhetett volna a felvevő.

Szücs Leó szép végállásra hívta fel a figyelmet egy 3 szanban. Ha már eljutottunk addig, hogy öt lap maradt mindenkinél, könnyű dolgunk van, csak nézni kell, mit dob Dél. Leó így tett:

Kőr Kupa
A Kőr Kupában a már a vigaszágról is kiesettek küzdöttek, ehhez képest igen jónevű egyletek ültek asztalhoz, ha asztalhoz ültek – két mérkőzést ugyanis hétfőre halasztottak, és csak két meccset játszottak.

Szigethy–Libella 38–86
Hol van már a tavalyi hó? Az előző kupakiírásban ezüstöt nyerő hazaiak már a Kőr Kupában sem érhetnek oda, miután (újra csak első osztályú csapatok csatájában) simán vereséget szenvedtek. Jó hír, hogy az első osztályú budapesti csapatbajnokságig még van fél év, addigra mindkét egylet javíthat a formáján.

Grand Thornton–SZTAKI 94–72
Itt már „csak” I/B-s rangadóra került sor, Hámori Zsuzsáék magabiztosan győzték le Molnár Lászlóékat, és reménykedhetnek a major kupa elnyerésében.

Káró Kupa
A Káró Kupában is zajlik az élet, hétfőn két fordulót is rendeztek.

Az UXXIO 1009 előbb a tabellán eddig jól álló Nextet nullázta szinte le, majd váratlanul a második kanyarban kis vereséget szenvedett a „hasnyálas” egységtől, de így is magabiztosan első. Mögöttük egy kis győzelemmel és egy kis vereséggel a napot letudó Blackout a második, míg a következő négy csapat 2 VP-n belül áll, így még bárki odaérhet. Jövő héten az utolsó helyezkedés következhet, hiszen a legjobb nyolc az utolsó héten rájátszik majd a négyes döntőért, és a többi helyezést is eldöntik.

Nézzünk innen is egy érdekes partit!

2. leosztás

Észak 4 kőr felvétele ellen a káró ásszal indulni természetes, és erre már nem is buktatható a felvétel. Ha két menet adut hívunk, hogy elvegyük a lopást, a felvevő már teríthet is, minden kártyája magas. Ha kis kőrt hívunk helyette, a felvevő egy kárót le tud lopni, és csak három piros kártyát ad ki.

És mi a buktató indulás? A kis adu az ász alól! Ha a felvevő kárót hív, kiaduzunk az ásszal, és még viszünk két kárót, ha pedig ő aduzik, ugyanez lesz az eredmény. A treffre sem tud dobni, mert a harmadik menetet ellopjuk. Ezt az indító kijátszást csak Karajannisz Manolisz vagy partnere, Saródy Ferenc találta meg, gratulálunk!

Ami pedig a házi feladat: a gép szerint a 4 pikk mindig teljesíthető, de vajon hogyan? A káró hívásokra rövidül az ötös pikk, és a kőr ász kiadása nélkül nincs elég ütésünk. Várjuk a megoldásokat személyesen, messengeren vagy a szokásos gulyas.daniel@hotmail.com címen.

Hajrá!