Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. március 9.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 5. játékhét

A Magyar Kupa budapesti ágán a legjobb 16 közt rendeztek mérkőzéseket (egy kivételével, mivel a Gulipán–Lowel mérkőzést csütörtökre halasztották). Több meglepetés született ezúttal is, kiesett például az egyik Gamax ifi vegyes, a Gamax 2, de a Gamax 1 is megküzdött Kartalékkal, ezúttal is csak egy számjegyű győzelemre futotta. A nap legszomorúbb pillanata félidőben volt, amikor megtudtuk, hogy elhunyt barátunk, egykori kitűnő válogatott játékostársunk, Macskásy Gábor. Nyugodj békében!

A vigaszágon asztalhoz ültek a múlt héten vesztes csapatok, itt is több izgalmas mérkőzésre sor került, valamint a Káró Kupában is lejátszották a heti fordulót.

Magyar Kupa
Nézzük, mi történt az egyes meccseken (vastaggal a továbbjutók)!

Főág
Gamax 1–Kartal 63–54
Winkler Gáborék megint nehezen győztek, persze, amíg nyernek, nincs gond.

Nyárádi–Gulyás 31–103
Ezúttal is a második félidőnk volt erősebb, Nyárádiék most nem tudtak nagy ellenállást kifejteni, de még odaérhetnek a vigaszágon.

A jövő héten rangadóra kerül sor, a Gamax 1–Gulyás mérkőzés izgalmas lehet, ha Lakatos Péterék továbbra sem találják a góllövő cipőt, míg Hittmann Lászlóék egyre jobban formába lendülnek. Ez a meccs (ahogy az összes főágas is) már 64 leosztásos lesz, így két alatt játsszuk majd le.

Gamax 2–P-T 44–53
A nap meglepetése a főágon, hiszen a múlt heti magabiztos győzelem után Dumbovichéktól inkább azt vártuk, hogy nagyobb csatában ugyan, de simán továbbjutnak. A korábbi vezérüket a kupaszezonra elvesztő P-T továbbra is remekül játszik, és ezzel a hatalmas skalppal már közel az országos döntő.

RR–ELTE 28–70
Az RR ezúttal a Sinkovitz házaspár nélkül állt fel, és simán kikapott az egyetemistáktól, akik így a 8 közé jutottak.

A jövő héten P-T–ELTE mérkőzés kezdődik, ahol egyértelműen az első osztályú csapat az esélyes, de Tichler Krisztiánék már többször megmutatták, hogy számolni kell velük.

Galim–Tatabánya TSC 90–45
A Galim és a Tatabánya is megnyerte halasztott meccsét, bár mindkét csata a vártnál szorosabb volt, főleg Lévai Ferencék nyertekkis különbséggel. Nos, a várt rangadó sima hazai győzelmet hozott, Gál Péterék könnyen jutottak tovább.

Gulipán–Lowel később, ezért nehéz tippelni a Galim jövő heti meccsére, de az aktuális formák alapján arra számítunk, hogy ők fognak előnyt szerezni.

FÉSZEK–Old Boys 85–40
Ezúttal is tartotta a dupla IMP-arányt a hazai csapat, az öreg fiúk még az ifjú Selmeci Dáviddal sem tudták megnehezíteni Bárczyék dolgát, de vigasztalhatóak.

Interface–Visoft 71–54
Bár nagyon vártuk ezt a csatát, amely váratlanul hazai győzelmet hozott, a mérkőzés leginkább a Visoft és sokunk nagy veszteségéről szólt, hiszen Macskásy Gábor játékostársunk, barátunk halála mindenkit szomorúsággal töltött el. Gábor jelentős szerepet játszott a LoveBridge rendszer elkészítésében, mondhatni egyik atyja volt a projektnek. Talán ezért is történt, hogy épp ezen a napon akadozott az amúgy rendkívül megbízható rendszer – szerencsére kollégái hamar elhárították a problémát, és le lehetett játszani minden mérkőzést.

A FÉSZEK–Interface csata izgalmas is lehet akár még 128 leosztásban is, de mindenképp a művészek az eselyesebbek.

Nézzünk pár érdekes partit először a főágról.

Talán meccset eldöntő volt ez a duplagém a Gamax 2–P-T mérkőzésről.

Érdekes módon teljesült az amúgy bukós 4 pikk mentés, érdemes végignézni. Észak tulajdonképp végállásba került, amikor ütnie kellett a treff dámával, így a felvevő nyolcasa a színből ütéssé vált. Több asztalon (így ezen a meccsen is) Dél inkább 5 kőrt mondott, ami teljesült is – bár a káró nem húzott, a treff barátságos fekvése biztosította a 11. ütést.

Több mérkőzésen is 11 pontot keresett az, aki egyet bukott, míg a másik asztalon teljesült a bell gém, de a P-T ezzel a partival 15 IMP boldog tulajdonosa lett.

Három asztalon is hagyták a 4 kőrt. Bár nagy ellensége vagyok a mentéseknek, mansban bell ellen 4 kőrre 4 pikket mondani azért nagyon csábító, főleg, ha 10 pikkünk van. Három Dél is úgy érte ezt el, hogy a 19 pontos, 5–4–2–2 elosztású lappal harmadik helyen 2 szannal indult, így már lehetetlenné tette Nyugat közbeavatkozását. Többen Észak lapjával adtak erős kőr emelést, így Dél persze továbbment a 4 pikkre. Két pár még az 5 kőrt is mentette 5 pikkel, itt az ellenfél is segített kicsit, hiszen visszahívta a kárót, ami tempót adott a szín ötödik kártyájának kimagasításához.

Pédául a Galim–Tatabánya meccsen így zajlott a licit és a játék:

Kemény Márk már egy ideje mutogatja oroszlánkörmeit, ebben a partiban a licit és a felvevőjáték is őt igazolta.

Egyedül a mezőnyben találták meg Dumbovich Miklóssal a 6 treffet, és ennek megfelelően játszott is. Sem káró, sem pikk impasszt nem adott, kőrre tudott egy kárót elvetni, majd felmagasította a minor mellékszínt a rövid aduból lopva.

Kb. fele-fele a mezőnynek vagy 3-4 szant, vagy szlemet játszott. Ha nem indulnak kőrrel, a pikk vagy szan játékban tulajdonképpen két impassz közül kell az egyik: ha a pikk húz, már otthon vagyunk, ha nem, a 4–4 fekete ütés mellé jár három piros, ha jó helyen van a káró dáma, még mindig hazaérünk. Bár az esélyek nem voltak rosszak, végül ezek a felvevők buktak.

Több Észak még szleminvitet sem adott, ami szép 15 ponttal talán túlzott óvatosság. Ha a partnernek jó lapja és esetleg külső rövidsége (minor dublója) van, ami plusz ütést hoz, könnyen meglehet a 6 pikk, de ahogy láttuk, a 6 szan sem reménytelen.

Azt gondolom, az 1 szan–2 kőr–2 pikk–4 szan kifejezi ezt a lapot, ha a partner érzi az erőt, látja a fitet, akkor ászválasszal reagál. Ez a licit nyilván nem lehet ászkérdés, ha azt szeretnénk, akkor magastranszfer után lehet 4 szant mondani. Ezzel a bubis 16-tal pedig nem szabad fogadni az invitet. Ha Délnek például káró bubi helyett dámája van, a felvétel már nagyon jó esélyű.

Szabó Csaba szép felvevőjátékát érdemes megemlítenünk még.

Több esélyt is ki lehet próbálni, miután kiderül a partiban sok minden. Az első pikket érdemes kihagyni, ha 5–2 a szín, ne tudjon Észak sokszor ebből a színből hívni. A pikk tízest a kőr dáma követi, ezt is persze hagyni kell. A pikk hívást az asztalon ütjük, kipróbáljuk a treffet – ha 3–3, megvagyunk. Észak megint ütésben van, kénytelen kárót hívni, ez ad lehetőséget az impasszra, majd a káró szín felmagasítására. Ha persze Északnál lenne a négyes káró, elbuknánk a partit, de ez nem túl valószínű, hiszen már mutatott két pikket, négy treffet, és a kőr dáma hívásból valószínű, hogy legalább 4 kőrt is, tehát esélyes, hogy hármas a kárója.

Többen inkább a káróra hagyatkoztak (ezek teljesítettek), mások inkább treffre, ezek buktak, de ez a játékmód mindkét minor kipróbálására lehetőséget adott.

Vigaszág
A vigaszágon is 8 mérkőzést rendeztek, viszont más partikat játszottak, így innen is tudunk meríteni.

A Tavirózsa a múlt heti majdnembravúr után (megszorongatták a Gamax 1-et) ezúttal tényleg megcsinálta: a szintén első osztályú Szigethy ellen győzni tudott, és még megvan a lehetősége akár Magyar Kupát nyerni!

A Budaörs 17 első osztályú ellenfelét, a Libellát könnyen verte, és folytathatja szintén.

A csoportmeccseken már oroszlánkörmöket mutató Okoskák megverték a talán esélyesebbnek tartott Grant Thorntont, míg a SZTAKI viszonylag simán kikapott a múlt héten váratlanul kieső Feel the Beat ellen, és marad a Kőr Kupa.

A Viadukt–MTK-Catherina nagy izgalmakat hozott (innen hozunk egy partit is), mindkét csapat a halasztott meccsük után hamar kellett újra asztalhoz üljön, végül a veszprémi alakulat győzött.

A Cyan–Expassz esetén talán beszélhetünk hasonló erők küzdelméről, végül a hazaiak nyertek, míg sem a Durostone, sem a Balásy továbbjutása nem forgott kockán.

Az utolsó parti előtt az MTK-Catherina 6 ponttal vezetett a Viadukt ellen, és unalmas leosztásban reménykedett…

Nos, a Viadukt saját kezébe vette a sorsát: bemondta ezt nagyszlemet, amihez csak a treff király elkapása kellett, és nagyon szépen játszva teljesített is Upor András, ezzel 20 pontot szerezve csapatának (a másik asztalon már a 6 pikk óvatlan felvevőjátékra elbukott). Ezzel végül simán győztek, és a vigaszágon folytathatják.

Hatan buktak szlemet (a többiek nagyszlemet), míg a 7 pikket összesen négyen vitték haza. Volt, ahol kihúzták a –100-at, de három meccsen is 20 pontot szereztek a jobb felvevők, pedig ilyen magas pontszámot ritkán látni.

Káró Kupa
Hétfőn a Káró Kupában is mérkőztek a felek, ezúttal a Next ugrott az élre két nagy győzelemmel, miközben a többiek egymástól vitték el a pontokat, de még bőven van hátra. Jövő héten az éllovas az UXXIO-val és a negyedik Lapszámosokkal küzd meg majd (a Blackouttal már játszott).

Érdekes partit mutatott nekünk Argay Gyula hétfőről, ahol kibicelni volt.

20. leosztás

9 felvevő kapott szingli kőr indulást pikk felvétel ellen – ebből kettő 6 pikkben! Nos, a 12 ütés csak erre az indulásra teljesíthető, hiszen megmaradnak a lemenetek, hogy számos kőr fellopása után a szín kártyája (az ász mellett) magas lesz, és a vesztő kárók eldobhatóak.

Nos, összesen hárman ütöttek 12-t, de ők csak 4 pikkben utaztak. A treff vagy káró hívás fontos átmenetet vesz el – még az adu is buktat!

A probléma: a kőrt ászt nem kell felhívni hamar, mert Észak ellopja – de rá is érünk.

Jövő héten már kezdődik is a Kőr Kupa, és folytatódik a Káró Kupa és vigaszág is.

A legjobb 8 csapat megkezdi a főágon 64 leosztásos csatáját, mely két kedden át tart majd. Hajrá!