Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. március 2.

Csak egy maradhat – Magyar Kupa 2023 4. játékhét

Megkezdődött a Magyar Kupa budapesti ágának egyenes kieséses szakasza, valamint a Káró Kupában is elindult a játék (itt azok játszanak, akik nem jutottak be a selejtezőből a főágra). Bár a selejtezőkben nem esett ki igazán nagynevű csapat, és a csoportokat rendre az első kiemeltek nyerték, voltak váratlan helyezések, amik erős első körös meccseket hoztak össze.

Nézzük, mi történt az egyes meccseken (vastaggal a továbbjutók)!

Magyar Kupa
Gamax 1–Tavirózsa 77–71
A felnőtt és ifjúsági válogatottakból hirtelen összeállított együttes bizonyára még partnership problémákkal küzd, ugyanis nagyon szoros csatában verte csak a negyedik helyről továbbjutó ellenfelét – még egy gémhiba, és ki is estek volna! Így azonban várhatják ellenfelüket a következő párból.

Szigethy–Kartal 69–78
A csapatbajnokságban az első osztályban megkapaszkodó, és az előző kupakiírásban ezüstérmes Szigethy idén nem volt csúcsformában már a selejtezőkben sem, most pedig egyeneságon ki is esett, mivel ellenfele, a rutinos játékosokból és ifikből álló Kartal szoros csatában legyőzte őket!

Izgalmasnak ígérkezik majd a jövő héten a Gamax 1–Kartal rangadó.

Budaörs 17–Nyárádi 94–113
Múlt heti cikkünkben már említettük, hogy a jó formában levő Nyárádi megnehezítheti az első osztályú budaörsiek dolgát, és ez be is következett, simán nyertek Csipka Szilviáék, kiejtve első osztályú ellenfelüket. A félidőben már 46 pont volt az előnyük, melyből csak faragni tudtak Lajos Hankáék.

Libella–Gulyás 62–138
Ellentétes félidők – az első 16 után három ponttal a friss első osztályú Libella vezetett, azonban a második félidőben kijött a két csapat közti különbség, főleg Hittmannék ponterős játékának hála magabiztos győzelmet arattunk.

A jövő héten (ha összejön – ellenfelünk összeállítási gondokkal küzd) Nyárádi–Gulyás mérkőzést rendeznek, reméljük, nem jutunk a budaörsiek sorsára.

Gamax 2–Okoskák 185–40
A másik felnőtt-ifi válogatott vegyes megmutatta, hogyan kell hozni a papírformát, a „kiütéses győzelem” kifejezés nem mutatja hűen a hatalmas különbséget.

Grant Thornton–P-T 41–94
Újabb első osztályú csapat, akik új összeállításuk dacára remekül álltak helyt a csoportkörben, és ezúttal is magabiztosan nyertek – a félidei döntetlen után ráléptek a gázpedálra.

Izgalmasnak ígérkezik a jövő heti Gamax 2–P-T rangadó, de véleményünk szerint a hazai csapat az esélyes, és behúzza a továbbjutást.

SZTAKI–RR 29–88
A csupa nagybetűsök csatáját a rövidebb nevű együttes nyerte, egyenletesen teljesítettek, hiszen 44 pontot szereztek mindkét félidőben, és simán nyertek.

ELTE–Feel the Beat 93–82
A nap legnagyobb meglepetése! A negyedik helyen épp továbbjutó ELTE nagy csatában legyőzte az I/B-t, majd a selejtezőcsoportját is magabiztosan nyerő Marjaiékat, és továbbjutott. Félidőben 26-tal vezettek már, amiből csak 15-öt tudott végül faragni az esélyes csapat.

A jövő heti RR–ELTE meccs izgalmasan alakulhat, bár úgy érezzük, az RR talán jobb formában van, és ők jutnak majd a legjobb nyolc közé.

A Galim-Viadukt és Tatabánya TSC-MTK-Catherina összecsapás elmaradt, így a következő körre sem tudunk biztosat, várjuk a halasztott meccsek eredményét. A papírforma Galim–Tatabánya mérkőzést, és ott Galim továbbjutást ígér.

Gulipán–Cyan 119–58
Az ad-hoc összeálló, első osztályú erőkből álló csapat simán nyert eredetileg negyedik kalapos ellenfele ellen, amely csoportjából harmadikként jutott tovább, most azonban nem került a 16 közé.

Expassz–Lowel 45–135
Kerekes Zsuzsáék a csapatbajnokságon kiestek ugyan a legmagasabb osztályból, de a kupa persze más. Előbb megelőzték a Budaörs 17-et, majd nagyon simán nyertek alacsonyabban rangsorolt ellenfelükkel szemben.

A jövő heti Gulipán–Lowel igazán nagy rangadónak ígérkezik, ahol kiderülhet, a két erős csapat közül ki jut a legjobb nyolc közé. Tippünk szerint a Gulipán lesz az, de a vendéggyőzelem sem lenne nagy meglepetés.

FÉSZEK–Durostone 94–47
Épp kétszer annyi pontot szerzett, és persze így megérdemelten jutott tovább az első osztályú csapat, amely még az OCSB-n is versenyben van, hiszen nemrég a négybe jutott (jövő hétvégén rendezik ott a végjátékot).

Old Boys–Ernyő Alatt 76–34
Az öreg fiúk (és egy fiatal) simán nyertek a csoportkör egyik meglepetéscsapata ellen.

A következő körben rendezendő FÉSZEK–Old Boys meccs izgalmakat ígér ugyan, azonban a jelenlegi formák inkább a hazaiak győzelmét ígérik. Micsoda rangadónak számított régen egy FÉSZEK–Taurus (majd –Elastron) rangadó!

Balásy–Interface 71–80
Ezt a rangadót is beharangoztuk, két I/B osztályú együttes nagy küzdelemben döntötte el, hogy melyikük marad a főágon. Félidőben a hazaiak 26-tal vezettek, de végül Varga Istvánék hozták a kötelezőnek tűnő győzelmet, és előre tekintenek.

Diamond Dogs–Visoft 43–113
Még egy OCSB-döntős egylet, így az eredmény sem lehetett más, mint vendég továbbjutás negyedik kalapos ellenfelükkel szemben.

A jövő héten Interface–Visoft mérkőzést rendeznek, és bizony ez is pikáns párosítás, hiszen a két csapat (illetve alapító kapitányuk) régen egy céget alkotott, és sokáig nagy csatákat vívtak a legmagasabb osztályban, míg idén (meglepetésre) a hazaiak kiestek. Így aztán persze a vendégek számítanak esélyesnek, de már láttuk, 32 partiban szinte bármi megtörténhet, izgatottan várjuk, mi lesz az eredmény.

Nézzünk pár érdekes partit!

Nagyon érdekes leosztás, de a legtöbb asztalon unalmas volt: vagy nem játszottak gémet, vagy nem csinálták meg káró indulásra. A legtöbben kőr indulást kaptak, amire már eldobható az egyik káró, és már meg is vagyunk, de volt, ahol két menet káró után treffet hívott az ellenvonal, megoldva minden problémát.

Hittmann Lászlónak azonban két menet káró után kőrt hívtak. Ezután még kiáll egy pikk mindenképp, és mi lesz a treffel? Laci az egyetlen esélyre játszott, miután jófelé megadta a pikk dáma impasszt: lehívta a kőröket, majd kiszállt a negyedik aduval! Délnek már csak treffje maradt, neki kellett bontania a színt, így teljesült a felvétel. Technikai tanács ilyenkor, ha ellenfélként már látjuk, hogy nekünk kell egy ilyen színt megbontani: ha kicsit hívunk, a felvevő nem tudja elrontani, elengedi a hívást, a partner teszi a figuráját, és a miénket jobb híján elfogják. Egyetlen megoldás van, ami pici esélyt ad: figurát kell hívni! Ekkor a felvevő gondolhatja úgy, hogy mindkét figura nálunk van, rossz helyen üti a hívásunkat – hiszen végül is lehet, hogy tényleg ez a helyzet, még ha erre jóval kisebb is az esély.

Egy újabb izgalmas kérdés: kontrázzunk, vagy ne?

Bizony előfordul, hogy a büntető kontra a felvevőt segíti, itt is ez történt. Honti László pontosan látta, hogyan vannak kiosztva a kártyák a licitből, hiszen Északnál biztosan ott van a maradék öt adu, így a két minor ászon kívül csak két adut adott ki. Szintén teljesítette a kontrázott töredéket Hittmann László, míg a legtöbb asztalon kontra nélkül 2-3-at bukott ez a felvétel.

Gyönyörű indító kijátszásról kell beszámoljunk Sinkovitz Andreától.

Szinte minden asztalon 3 szan volt a felvétel, általában Dél kezéből. Néhányan 5 treffel próbálkoztak, akik ellen lehívták az ütéseket, buktak.

Észak kezéből nem sokan próbálkoztak, de általában „megúszták” – kivéve a SZTAKI csapatát, akik ellen Andrea elindult az egyetlen buktatóval: a pikk bubival! Gyakran ajánlott, hogy ha kétfigurás, de rövid, 3 lapos színből indulnánk, hívjuk a középső kártyát, mert ez kicsit flexibilisebb – nos, ezúttal az indulás fényesen bevált! Ez a bekerítő motívum amúgy ismert ellenjáték, bár általában a kilences is nálunk van, és a partnernél reméljük az ászt, így a felvevő hiába fed a dámával, kezében a tízessel, mert visszafelé elfogjuk azt. Ugyan nem volt nála a kilences, de szerencséjére a partner hozta a kilences-nyolcast, így a felvétel teljesíthetetlen volt. Bravúros indulás!

Sokan írtak a 32-es partival kapcsolatban. Érdekes módon a legbiztosabb felvétel a 6 szan, mivel színjátékban baj lehet kőr indulásra a közlekedéssel.

Ennek ellenére teljesíthető erre is a 6 pikk, de hogyan? Argay Zsolt hívta fel a figyelmet rá, hogy miként is lehet teljesíteni, ehhez azonban mind a pikk hetesnek, mind a káró nyolcasnak jó helyen kell lennie… Várjuk a megfejtéseket!

Öt pár bemondta a 6 pikket, általában teljesítettek is, hiszen a természetes káró király indulást kapták, és 13-at ütöttek. Kőrben baj lenne treff indulás esetén, de erre sehol sem került sor.

Izgalmas lehet, ha a major gémet Dél tetszetős kártyájával lementi, hiszen a partnertől egy treff figura már nagyon olcsóvá teheti az 5 káró kontrát. Az 5 treff nagyobb bajban lehet, voltak, akik négy számjegyű bukást szenvedtek el, de az 5 káró is jó ellenjátékra négyet bukik, bár ez a bell gémmel szemben nem hatalmas veszteség, nem beszélve az esetleges szlemről…

A legolcsóbb mentést partnerem találta meg.

Kellett ugyan kis segítség (megütötték az első kárót), de így a treff impasszal már csak 500-at bukott ez a reménytelennek tűnő felvétel. Mivel a másik asztalon társaink bemondták (és megcsinálták) a szlemet, 14 pontot kerestünk.

Tehát: kell vajon Dél lapjával menteni? Persze ha a partner hoz egy kis segítséget (a treff bubi már elég lehet, hogy megússzuk 500-ból), de nagy örömünk akkor lehet, ha királya van, hiszen akkor talán már 300-ból is kijöhetünk. Ezzel szemben az áll, ha semmi minor kártyája nincs, sőt, még az is lehet, hogy a majorokban hoz olyan ellenjáték értékeket, amitől már a 4 major is bajban lehet.

Bár én köztudottan ellene vagyok a kétséges mentéseknek, ez nálam is határeset. Én nem mentenék, és a végén bólogatnék, hogy „én megmondtam”, de túl sok követ nem vetnék azokra, akik megpróbálják. Vigyázni kell azonban, hogy az adu a káró legyen, a treff akkor merül fel, ha a partnernek legalább négy, de inkább 5 treffje van – és még ekkor sem nyilvánvaló, hogy jobb az alacsonyabb minorban játszani (kb. akkor, ha treff lopásuk lehet káró játékban).

Általában ilyen helyzetben tehát, bár a 4 szan licit nyilván hosszabb kárót (jellemzően 6–4-et) mutat, a káró stabilsága miatt talán nem is érdemes a treffet „divatba hozni” – aki ezt választotta adunak, nagyon pórul járt.

Általában a mentések kockázata többrétű: lehet, hogy túl sokat bukunk, sőt, az is lehet, hogy fantom a mentés, azaz az ellenfél felvétele elbukott volna – vagy mindkettő egyszerre. Ha ezzel szemben 3-4 IMP-t tudunk keresni, nem éri meg a kockázatot, inkább akkor jó, ha legalább 7-8 pontot kereshetünk, tehát jellemzően a kedvező (mans-bell) szkórhelyzet erre az ideális.

A vigaszág is megkezdődik jövő héten, itt is lesznek érdekes meccsek, ezek közül is kiemelkedik a Budaörs 17–Libella első osztályú rangadó, bár itt a hazaiak tűnnek esélyesebbnek.

Káró Kupa
Két meccsel hétfőn megkezdődött a Káró Kupa is, ahol (részben) csalódott csapatok próbálják kihozni a szezonból, amit lehet. Két, korábban a főágra várt csapat viszi a prímet, hiszen az UXXI O1009 vezet a Blackout előtt, de a Lapszámosok és a Hazai is közel van hozzájuk, e négy csapat egymás ellen játssza majd a jövő heti két mérkőzést.

Nézzünk innen is egy izgalmas partit.

2. leosztás

Az ifjúsági Márki-Zay–Jánosik pár ugyan a selejtezőn nem hasított, ezúttal azonban pazar első 16-ot produkáltak, hiszen +70-es cross-IMP-t szállítottak. Ez a szép 6 káró is hozzájárult, hogy ilyen jó eredményt érjenek el, amit amúgy egyedül mondtak be a mezőnyben.

Az adu indulás kis gondot okozhat, egyéb esetben három treff lelopható a rövidebb aduból, amik zártsága lehetővé teszi a teljesítést. A másik lehetőség, hogy a hosszú aduból két kőrt és egy pikket lopunk, így jutva többletütéshez, miközben az ötödik kőr is kimagasodik (tótágas játék/Molnár-csel/dummy reversal, amelyik név tetszik) – utóbbi a tanácsos, ha adut hívna elsőre az ellenfél.

Jövő héten tehát a győztesek a főágon, a vesztes 16 a vigaszágon játszanak, míg a Káró Kupában folytatódik a svájci rendszerű játék. Hajrá!