Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Elnökség - 2023. február 22.

Baj van, hogyan tovább? – elnökségi közlemény

Tisztelt Sporttársak, Kedves Barátaink!

Az alábbi sorok első sorban a budapesti bridzsezőknek és a szövetség által biztosított budapesti versenyekről szólnak, de mivel a magyar bridzs (sajnos) aránytalan módon Budapest-központú lett, úgy véljük, hogy az alábbiak minden bridzsezőnek fontosak lehetnek az országban.

Baj van.

Sok minden drasztikusan változott azóta, hogy 2021-ben hosszú keresgélés és alkudozás után – mivel kényszerűségből el kellett hagynunk a Böszörményi úti verseny termet – a Récsei Center mellett döntöttünk. A legfontosabb változás, hogy a törvény szerint nekünk járó 2023. évi kb. 8 millió forinton felül mostantól nem számíthatunk állami támogatásra.

A Récsei Centerben a versenyterem fenntartása a megemelkedett közmű rezsivel és megugró euróárfolyammal évi 30 millió forintra nőtt. Ha minden költséget összeadunk, akkor az éves büdzsé 40 millió forint körül alakul (a bérleti díjon felül költséget jelent az egyszem alkalmazott bére, a világversenyek nevezési díjai, az ifjúsági programok stb.). A fent említett állami támogatás mellett nagyrészt a nevezési díjakból és a versenyengedély-díjakból van bevétele a szövetségnek: ezekből összesen kb. 15 millió forinttal kalkulálhatunk évente.

Ez együtt nagyjából 23 millió forint éves bevételt jelent. Vagyis 17 millió forint a hiány idén.

Mit tesz az elnökség ebben a helyzetben?
– Tárgyalni próbálunk a Récsei Centerrel a bérleti díj további csökkentéséről (októberben már sikerült jelentősebb árcsökkentést elérnünk, a meglévő jó kapcsolatra építve bízunk további csökkentés lehetőségében)
– Olcsóbb megoldást keresünk. Azzal tisztában kell lenni, hogy a Récseiben jelentősen a piaci ár alatt vagyunk, és az esetleges új terem kialakítása és a költözés biztos nagy egyszeri költséggel járna.
– Albérlőket keresünk (aki figyelmes, láthatta, hogy go- és ultiversenyek is vannak nálunk, nem ebből fogunk meggazdagodni, de minden fillérért le kell hajolni).
– Csökkentjük a rezsit (a legszükségesebb áramfogyasztás és fűtéshasználat – emiatt persze sötétebb van és hidegebb, de muszáj).
– Adománygyűjtő kampányt indítunk. Ezzel hamarosan találkozni fogtok.

17 millió forint egy gazdálkodó szervezet számára nem kellene, hogy sok pénz legyen, de iszonyatosan soknak hangzik, ha magán adományokból kell összegyűjteni. Márpedig ez tűnik az egyetlen járható útnak ebben a helyzetben. Sok ez a pénz, de nem lehetetlen összeadni: különösen, hogy három nagylelkű felajánlásnak köszönhetően nem nulláról, hanem 3 millió forintról indul majd a számláló.


Idén is számítunk az 1%-os felajánlásaitokra
Fontos: kérjük, már most gondoljatok rá, hogy rendelkezzetek idén is adótok 1%-áról. Tavaly 800 ezer forint érkezett ezen a csatornán. Úgy véljük, ennek sokszorosa is elérhető lenne, ha a bridzsezők nagy része így fejezné ki a közösséghez tartozását.

Rendelkezzetek az adótok 1%-áról az MBSZ javára, adószámunk: 19001339-1-42.


Mit tudunk tenni, ha nem jön össze a szükséges összeg?

Ha nem sikerül, akkor két lehetőség van. Az egyik, hogy találunk egy társbérletet, és ugyan érzékelhetően rosszabb körülmények között, de megmarad a heti játék.

Gondoljatok arra, amikor a 2-es számú női klinika éttermében volt a heti bajnokság: azt is kibírtuk. De nagy visszalépés lenne ahhoz képest, amihez az elmúlt húsz évben hozzászoktunk. Nem tudnánk olyan szabadon eseményeket, edzéseket, versenyeket, klubnapokat szervezni, alkalmazkodnunk kéne másokhoz, ki tudja, milyen feltételek (közlekedés, megközelíthetőség, világítás, levegőztetés, mellékhelyiségek, büfé stb.) várnának ott ránk, és arról sem szabad elfeledkezni, hogy a screenes asztalokat, a tableteket, a szervereket, a hálózati eszközöket tárolni kell. Az asztalokat felállítani a versenyekre, ez sem kis feladat és költség. Szóval más világ lenne, sok kényelmetlenséggel, ráadásul a perspektívánkat is beszűkítené.

Ha nem találunk ilyen lehetőséget sem, akkor megszűnik ez a sajátos magyar modell, a heti rendszeres bridzsezés. Helyette a többi ország példáját követve hétvégenként tartanánk a bajnokságokat, ezek nevezési díjaiból kell majd kigazdálkodni az ideiglenes terembérletet és az egyéb költségeket. A legtöbb bridzsszövetség ezt az utat követi, és nagyon jól működő bajnokságok építhetőek így. Csak a példa kedvéért: a csapatbajnokság két (esetleg három) hosszú hétvégén történne.

Nem halna ki tehát a bridzs, csak elkezdődne valami más, valami új.

Az elnökség nagy, védendő értéknek tartja a magyar bridzs sok évtizedes bajnoki rendszerét. Úgy véljük, mindent meg kell tennünk, hogy egy nehéz időszak ne törölje el ezt a feltehetőleg sokunk számára kedves, jól belakott, bridzsszakmailag magas nívót biztosító rendszert. Ne legyen illúziónk: sokszoros energiába kerülne később újraépíteni, mint most megőrizni.

Sokan talán el sem tudnak képzelni más bajnoki rendszert, mint a mostani. Pedig el lehet. A kérdés az, hogy belenyugszunk, hogy így lesz, vagy megteszünk minden tőlünk telhetőt értékeink megvédéséért, kivételes hagyományunk megőrzéséért.

Rajtunk és a közösen felmutatható anyagi erőnkön múlik. A kampány egy hónapon belül indul, a 2023-ra vonatkozó döntésnek még a tavasszal meg kell születnie. Legyetek résen, és nyissátok résnyinél nagyobbra a pénztárcátokat!

Nehéz helyzetbe kerültünk, ám ha sikerül úrrá lennünk rajta, büszkék lehetünk arra, hogy a saját lábunkra állunk, öntudatos polgárként a kezünkbe vesszük a sorsunkat. Hogy áldozunk arra, amit fontosnak tartunk az életünkben. Annyit, amennyibe az – ilyen nehéz időkben – kerül. Közösségünk erejét mutatja meg, ha elérjük függetlenségünket.

Sporttársi üdvözlettel:

Elnökség