Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel - 2023. szeptember 20.

Az I/A tömör, a II. osztályban már vannak ellépők – Csapatbajnokság 2023 2. forduló

A pulai verseny miatti szünet után a második fordulóval folytatódott a csapatbajnokság minden osztályban. Az első osztályban ezúttal két olyan rangadót játszottak, ahol az első hatba várt csapatok küzdöttek egymással.

I/A
A FÉSZEK a Gamaxot, míg a Galim a Gulyást verte 25, illetve 20 ponttal. Utóbbi a legalacsonyabb pontforgalmú meccs volt, összesen 90 IMP-vel, míg a Szigethy újabb győzelmet aratott, ezúttal a P-T ellen nyert 7 ponttal (összehasonlításul itt 99–92 lett a vége), így átvette a vezetést, de annyira szoros még a mezőny, hogy korai lenne bármit is tippelni – az első és az utolsó között 15 VP a különbség mindössze.

A Visoft és a Budaörs 17 a múlt heti meglepetésgyőzteseket, az Ecosoftot, illetve a Libellát verte nagyon simán, és az élmezőnybe került, míg az Angels–Feel the Card meccsen a vendégek 40 pontos előnyre tettek szert a félidőben, és úgy tűnt, újabb sikert érhetnek el, azonban Keményék fordítottak a második félidőben, és 21 IMP-vel győzni tudtak.

Nézzünk pár érdekes partit az első osztályból.

Rögtön az első parti szinte mindenhol izgalmakat hozott.

Több asztalon is Észak a modern 2 kőrrel indult, amire érdekes módon ketten is 2 pikkel közbeszóltak Kelet lapjával! Mondani sem kell, nagy siker volt, a 4 kőrre Nyugat automatikusan 4 pikket mondott, és vagy ez, vagy az erre mondott 5 kőr bukott el több asztalon. Ahol Kelet passzolt, Nyugat általában nem érezte elég jónak a lapját a két kis dubló miatt, hogy kontrázzon a 4 kőrre, így nem mondták rá a jó mentést (egy bukás). Siba Gergely unortodox módon oldotta meg a kérdést: a 2 kőrre passzolt, majd a 4 kőrre a sor végén 4 pikket mondott! Bátor, de sikeres licit.

Amennyiben Észak passzolt, Keletnek sima 2 pikk indulása volt, és a 4 pikket bukták.

A második parti sem volt izgalmaktól mentes, bár a mezőny általában jól vizsgázott: az erős szannal szemben ötös pikket és gémforszot licitáltak, Kelet pedig a 3 szant választotta, ami a kőr impasszal bukhatatlannak bizonyult (persze ha Dél káróval kezd, még el kell esetleg találjuk, melyik impasszt is adjuk meg a színtelen gémben, de persze a Delek rendre kőrrel indultak).

A 4 pikk gémet hárman játszották, de egyedül Tichy Eszter és Zalai Ágnes buktatott a fenti módon. Ahol Észak indult, ki kellett találja, hogy melyik piros színével induljon, és a kőr nem bizonyult sikeresnek – pedig a káró volt sokkal erősebb, hiszen a T98 alatt hatos, míg kőrben csak a négyes található…

Ahol pedig Észak túl okos akart lenni, és nem a partner indulását hívta vissza, hanem a treffet bontotta, a saját sírját ásta, hiszen a felvevő a 13. treffre tudta eldobni vesztő káróját. Talán a káró dámába nem akarta jelezni a szín minőségét a tízes berakásával (mert az páratlan darabot jelezne?), így viszont Dél csak folytatni tudta a treffet.

Bár sok szlemparti volt, és szinte mind teljesült, a legérdekesebb talán a 14-es számú volt.

A legtöbb asztalon ilyesféle volt a licit, és bár talán kicsit erős Kelet kontrája, a legtöbb asztalon felírták a kontrázott két szürt az 5 káróban. A másik asztalon Zalai Ágnes nem hagyta magát, és amikor az ellenfél kiment az 5 káró kontrából 5 kőrbe, még 6-ot is mondott! Ez volt az igazi siker, az 1190-nel 10 pontot kerestek a női válogatott játékosok. Egyedül a Gulyás–Galim meccsen volt húzó a 440, itt senki sem akart egy olyan felvételt megkontrázni, amiben egy-két szür van.

Négyen is 6 szant játszottunk a 21-es partiból, és mindenki másképp közelített.

Én így játszottam, és talán ez a legbiztosabb játék. Habár Észak üthet a káró királlyal a második ütésben, ha nála van, egyáltalán nem biztos, hogy látja, most kőrt kell hívni, esetleg a dámából! Ha pedig most nem viszik el a piros ászt, akkor a többit betakarítja a felvevővonal a némileg rejtett zárt treff színnel, és persze a pikk impasszal. Homonnay Géza is hasonlóan kezdett, azonban talán félt, hogy a pikk tízes Délnél lapul (akkor talán elsőre tehetett volna kicsit a színből), így végül a második káró impasszal is csak 12-t ütött, úgy, mint én. Hiába látszott ugyanis, hogy szinte biztosan ül még egyszer az impassz, 12 ütés egy kérdéses 6 szanban legyen elég.

A FÉSZEK-Gamax másik asztalán Honyek András nem akart káró impasszt adni, viszont eltalálta a kőr elmenetelt, és így teljesített, míg Siba Gergelynek ugyanez nem sikerült, így egyedül a mezőnyben bukott.

I/B
Az I/B-ben két párhuzamos nyolcas csoportban zajlik a bajnokság, ami majd 7 játéknap után válik felső- és alsóágra.

Az A-ban a Lowel két sima győzelmével élre állt, fontos rangadót nyerve a szintén visszajutni vágyó Interface ellen. A SZTAKI és a Grand Slam szintén az esélyesek között vannak, nos, ők is egymás ellen küzdöttek, és kis arányban Molnár Lászlóék nyertek, és harmadikok. A Durostone múlt heti, újonc elleni győzelmének hála még második, bár a másik friss feljutótól most kikapott: az MTK-Catherina igyekszik megkapaszkodni.

A B-csoportban az Izobau mellett némi meglepetésre az Artemix kezdett két szép győzelemmel, de a Blackout is harcol, míg a Young Boys, a szenior-junior vegyescsapat jelenleg átlagon áll, és negyedik.

Lássuk, mi okozott nagyobb szvinget.

Az Interface–Lowel rangadón nagyon drága volt, hogy hiányzott az adu ász a nagyszlemben. Kicsit szimpatizálunk Varga István 7 kőr licitjével, valóban esélyesnek tűnt, hogy a partnernél lesz, de talán egy ászkérdés még belefért volna…

Érdekes, hogy négy meccsen is hetet bukott az egyik pár, egy ötödiken viszont még a hetet is mentették, így is keresve a dolgon, mivel a 7 pikk kontra csak 1100-at bukik, a 6 kőr pedig 1430-at ír. Itt bizonyára a negatív szlemkontra nevű, hm, megállapodás (szörnyű konvenció) okozhatott zavart (vagy hibás használata), ezért lett a 17 pontos partiból csak 8 az Izobau számára.

II. osztály
A másodosztályban heti két meccset játszanak, hogy összejöjjön a teljes körmérkőzés, de máris négy mérkőzést elhalasztottak, így még nehéz pontos képet kapni az állásról. Az tény, hogy az Óbuda 19 VP felett áll átlagban, és így magabiztosan vezet, de az ötödik Vasdob akár így is átveheti a vezetést, ha nagyon nyer a halasztott meccsen, tehát szoros az élmezőny.

Ebben az osztályban vitézkedik két első osztályú tornavezetőnk, Magyar Ádám (Bosszorkány) és Szetei Zsolt (Diamond Dogs) is, a korábban az első osztályt is megjárt Csillagvirág menői tehát külön utakon, de újra versenybe szálltak, és egyaránt az elsők közt vannak – rajtuk kívül még az U16-os fiatalok (Tesák) teszik teljessé az első ötöt.

9. leosztás

Számomra mindig izgalmas, amikor az egyik vonal szanzaduban, a másik színjátékban tud gémet teljesíteni. Ilyenkor rendszerint mindkét vonalnak van egy nagyon hosszú színe, esetleg nagy fitje, ami segít. Itt sincs ez másként, ha Észak elindul 3 pikkel, Dél talán nem emeli gémre, de nem valószínű, hogy Kelet–Nyugat megtalálja a 3 szant. Ha Észak a négyes kőrje miatt inkább passzol, Kelet elindul 1 káróval, Dél 2 treffet mond, és Nyugat már nem áll le 3 szan alatt a szép káró támogatásával. Mivel ül a káró impassz, a 9 ütés biztos, míg a pikk játékban a treff impassz, az adu és a kőr tízes eltalálása mind segít, hogy akár tízet üthessünk. Volt olyan meccs, ahol összeírták a 3pikk +1-et a 3 szan egyenlővel.

Mi ebből a tanulság? Bár belénk verték, hogy külső négyes nemessel ne induljunk kizáróval, bizony, néha nem árthat megszegni a szabályt. A 7–4 elosztású kezekkel egy neve van a hetes színnek: adu.

Folytatás jövő héten, hajrá!