Barion Pixel
HUEN

Kezdőoldal

Gulyás Dániel, Kelen Károly - 2023. november 16.

A titkos fegyver – csapatbajnokság 2023 10. forduló

Az utolsó előtti fordulót játszottuk minden osztályban, igaz, már igyekszik mindenki a halasztott mérkőzéseire is sort keríteni, így az első osztályban például nem is egy, hanem másfél forduló eredményei kerültek a héten a tabellára, és mindössze egy mérkőzés hiányzik, hogy teljes legyen az állás. A hét nyertese egyértelműen a Gamax. A bajnokcsapat ugyan ezúttal nem lesz első már, de a középmezőny aljáról a harmadik helyre rakétázott, miután bevetette titkos fegyverét.

I/A
Winkler Gábor, Magyarország talán legjobb játékosa idén nem nagyon volt aktív a csapatbajnoki csatározásokban, de a hétfői, Galim elleni nagy győzelem után kedden is asztalhoz ült a másik régi nagy rivális Visoft ellen, akiktől szinte az összes pontot elvitték, és amennyiben az utolsó napon a kiesés szélén egyensúlyozó Budaörs 17 ellen is győznek, meglehet a bronz. Az Angels épp Kuttneréket verte simán, és a FÉSZEK ellen már egy döntetlen közeli eredmény is elég lehet nekik a bajnoki címhez.

A második helyezett Feel the Card a Galimot győzte le nagyon, ezzel esélyes is az ezüstre, az utolsó fordulóban majd a feltámadó Ecosoft ellen szerezheti meg az érmet. Gál Péteréknek pár hete még reális esélyük lehetett akár a bajnoki címre is, azonban az aktuális első három csapattól kikaptak (két keddi, és egy halasztott, említett Gamax elleni hétfői mérkőzésen), így átlaguk is 10 alá került. Még mindig van egy halasztott meccsük, a kiesés ellen küzdő Visofttal hétfőn mérkőznek, ami mindkét csapatnak rendkívül fontos lesz.

Az Ecosoft megfogadta pár héttel ezelőtti tanácsunkat, és azóta győzelmet győzelemre halmoz, ezúttal a másik újonc Libellát verték simán, és az utolsó fordulóban a harmadik feljutó, és ezüstre hajtó Feel the Card ellen egy szoros meccs elég lehet a sima bennmaradáshoz.

A FÉSZEK döntetlen közeli vereséget szenvedett a Szigethytől, így mindketten a középmezőnyben maradtak. A Szigethynek az utolsó fordulóban a Libella, míg Bárczyéknak a szinte már bajnok Angels ellen kellene győznie a hatba jutáshoz.

Hétközi halasztott meccsen a P-T legyőzte a Budaörs 17-et, ezzel szinte magával rántva őket a kiesők közé. Mivel kedden mindketten kikaptak, gyanús, hogy jövőre az I/B-ben kell küzdjenek, bár matematikailag még bármelyikük elcsípheti az osztályozós tizedik helyet, ehhez azonban az idén meglepően gyengén muzsikáló Visoftnak is lesz pár szava, hiszen nekik még van egy elmaradt meccsük is.

A P-T simán kapott ki a szerző csapatától, azaz a Gulyástól, és már csak a fenti csodában bízhat, míg mi a Visoft ellen biztosíthatjuk be az országos döntőt érő első hat hely egyikét, igaz, ha Bódisék a Galim ellen és ellenünk is sok pontot szereznek, akár még a tizedik helyre is lecsúszhatunk, a papírforma azonban azt mutatja, hogy kiesik a Budaörs 17 és a P-T, míg osztályozót játszik majd a Visoft, az első hatba pedig a mostani első négy csapat, valamint talán a FÉSZEK és a Galim juthat, bár szélsőséges eredmény esetén odakerülhet a Libella–Szigethy győztese is, ez esetben talán a Festők csúszhatnak ki a hatból.

Érdekesség, hogy jövő héten biztosan kerül az Argay családba egy bajnoki cím: Gyula a Feel the Card játékosa, míg fia, Zsolt az Angelst erősíti.

Nos, ennyi körítés után nézzünk pár érdekes partit a keddi napról.

Egyedül a válogatott éljátékosa, Winkler Gábor indult aduval, és ezután már nehéz volt a felvevőjáték, hiszen részleges eliminációval ugyan teljesíteni lehet, de sokkal nehezebb látni, mint a pikk dáma indulás után. Végül a klasszikus AQ9 szín hozhatta volna a végállást (ha Északnál lenne bármelyik középlap, azt is tudjuk fedni, és Dél kénytelen lesz a káró villába hívni).

Talán a legszebben pedig Gál Péter játszotta ezt a felvételt.

Jöjjön egy sok vihart kavart szlem, melyet ellenvonalon kellett bemondani.

Az Ecosoft így mondta be, és keresett is 11 pontot, amikor a másik asztalon Nyugat félősebb volt.

Az ember azt gondolná, hogy a legtöbb asztalon a fenti licitmenet folyt, és az lenne ritkaság, ha nem 6 káró egyenlőt írna mindenki. Nos, három Dél is úgy érezte, hogy neki akár 3-4 ütése is lehet az 5 káró ellen, hiszen nyilván nem egy bukásra kontrázik, és a kizáró partnere is hozhat pár ütést… Ezek a parti végén örültek, hogy Nyugat nem rekontrával vágta a képükbe a 12 ütéses felvételt.

És ez még semmi, hiszen volt, ahol az ellenvonalon kissé magasan találták csak meg a színüket, és a 7 káró bukott el, sőt, egy felvevő óvatlanul játszva a 6 kárót sem teljesítette… Ebben a partiban nem teljesített jól az első osztály.

A következő leosztásban a 13 fejütéses nagyszlemet csak három pár mondta be a tizenkettőből, sőt, egy asztalon csak gémig jutottak. Nem dicsekvésként, mivel nem nehéz, de mi így mondtuk be a 7 kőrt.

A 4 pikk kulcslapkérdés, az 5 pikk királykérdés, és nyilván nagyszleminvit, amire partnerem látta, hogy szép ötös kárója hozza azt az ütésforrást, ami a nagyszlemhez kell – nem kell cifrázni, ennek elégnek kell lennie a 13 ütéshez.

Végül pedig, hogy ne csak szlemekről essen szó, egy érdekes töredék, amit, be kell valljam, rosszul játszottam végül.

Talán kicsit bátor volt a 2 pikk közbeszólás, de most már meg kellett volna csinálni ezt a felvételt.

A kőr királynak szöknie kell, és egy treffet bizonyára le tudunk lopni (ha adukat hívnak, ütünk három kárót is). Az első néhány ütés automatikus: káró ütés, treff kiengedés, újabb káró, treff ász, majd trefflopás, majd káróra treff dobás (úgyis felüllopnák, és a kőr király bizonyára szökik). Kelet ellopja a kilencessel, és két menet kőrt hív. Az asztalról pikket hívunk, hiszen már csak arra kell vigyázni, hogy kettőnél ne adjunk ki többet az aduból. Látszólag el kell találni, vajon Keletnek 2–5–2–4, vagy 3–5–2–3 volt az elosztása. Ha a maradék adu 2-2, a dámát kell tenni, és legközelebb már összeesnek az aduk, míg ha Keleten már szingli adu figura maradt, kicsit kell tenni. El kell találni, ugye? Nos, nem egészen. Ha eredetileg Keletnek AT9 volt a pikkje (az első menetben a kilencessel lopott, tehát csak ezek a lehetőségek), akkor jó ellenjátékra biztosan bukunk: Kelet üt, kőrt hív, amit partnere az adu királlyal visz, és káró hívással a pikk tízest szürkúval ütéssé neveli. Ezért tehát kicsit kell tenni az asztali adu hívásra, és az ellenfél tehetetlen. Ezt elhibáztam.

Kelen Károly megírta egy hétfői pótlás pár izgalmas partiját:

Balásy Zsolt a Facebook Bridzsélet csoportjában hívta föl a figyelmet Mirk Gábor remek felvevőjátékára. Ehhez nem sokat kell hozzátenni, tessék szépen végigkattintgatni.

Kőr adu mellett többen ütöttek tízet, de náluk Nyugat közbeszólt káróval, Észak játszotta a felvételt, Kelet a káró dámával kezdett, ami szállította a tizedik ütést a felvevőnek. De a pikk indulás után az tűnik jónak, hogy 3–3 lesz a treff, ha meg nem, akkor a káró király-dáma üljön az ász-bubi előtt. Csakhogy, ha a pikk mariázs mellett káró mariázs is van, akkor Nyugat kezdhetett volna káróval is, nem? Amikor meg már csak öt káró van kinn, valószínű, hogy valakinél dubló figura maradt, és ha nincs nála az utolsó adu...

Mirket hétfőn is meg lehetett figyelni, az Angels elleni elmaradt meccs pótlásán. Félidőben még a Szigethy vezetett 25–13-ra. A második 16 leosztásban többet, 26 IMP-t gyűjtött a csapat, de ez kevés volt, a bajnokjelöltek 64 IMP-t szereztek, és végül 14,68–5,32 győzelmi ponttal megnyerték a meccset.

Már beindult az Angels-henger, amikor váratlanul nagyon érdekes helyzetbe találta magát a még nem egészen húszéves Kemény Márk:

Az ellenfelek mansban mentenek, nekünk biztosan benne van bellben a 3 szan. Mi a fenét kellene mondani?!

Kézenfekvőnek látszik a 4 káró. De mi lesz aztán? Egyáltalán kényszerítő ez? És ha igen, mire számítunk? A partner bemondja ötös nemesét. Ha pikk, meg vagyunk mentve. Ha kőr, ajjaj! És ha nincs neki? Akkor 5 kárót mond. És az benne lesz? Mondjuk van egy dámája. Ha pikk, akkor asztalra bírunk menni, és ráhívhatunk majd a kőr királyra, és ha Nyugaton van az ász, akkor a hat káró, három pikk és egy treff ütés mellé a kőr király lesz a tizenegyedik. Ha a kőr dámát osztották Délnek, tíz ütésünk lesz, honnan jön még egy?

Várjunk csak! Ha Észak passzol, Dél arra is rámondja majd az ötös színét. Ha nincs neki, akkor meg… Akkor meg kontrázni fog. Azt jobb híján el lehet passzolni. Négy ütés biztosan lesz ellene, de lehet öt vagy hat is, és akkor nem olyan nagy a veszteség. És miért hagynák a 3 szant a másik asztalon?

Ha valaki azt gondolja, Észak eleve rámehetett volna erre, azaz kontrázhatott volna a fenti helyzetben, az tévúton jár. Szinte biztos, hogy valami nemese lesz a partnernek, és azt be is fogja mondani!

És most lássuk is, mi történt:

Mirk Gábor ezzel az ötödik bubival vette be magát az oroszlán barlangjába, és élve jött ki! Kepecs Gábor mintaszerűen emelt, és ifjú reménységeink viszonylag jól oldották meg a helyzetet. Argay Zsoltnak volt egy dámája, de az éppen treffből, és okosan elpasszolta 4 kárót. Kemény Márk meg, bár nem találta el a treffet, rá tudta kényszeríteni a védőket a kőr hívásra, így legalább teljesült a felvétel. A másik asztalon 3 szanban egy szürt szerző ellenfél így 11 IMP-vel lett gazdagabb, és egy időre föltartotta az Angels rohamát.

És mi lett volna a kontrázott 4 treffel? Kiáll két pikk, két káró, egy kőr és legalább(!) két treff. Ez már négy bukás (800), de egy kis ügyetlenkedés az aduval, máris 1100 az eredmény. Na, de ki számít arra, hogy ilyen színnel a 4-es magasságra megy az ellenfél?!

Aztán eljutottak az utolsó leosztáshoz:

Az általános laperő nem indokol szlemmondást, de ilyenkor jó végiggondolni, mi lehet a partnernél. Az ellenfél védekezése kihozta Nyugatból, ami benne volt: ahhoz képest, hogy passzos volt, jó lapjának kell lennie, mert az 5-ös magasságon is aktív játékot vállal. Nyilván ötös kőrje van az ásszal (ász-bubival). A négyest nem mondta volna be, mert nem lehetett biztos Kelet négyes színében. Hatos meg nem lehet, mert nem indult gyenge 2-essel… Még kell lennie másnak is nála. Mégpedig egy fekete király. Ha pikk, akkor eljött a kánaán. Ha treff, akkor ülnie kell az impassznak…

Igaz, az egész gondolatmenet azon alapszik, hogy Északnál van a káró ász. De biztos ez?Viszont valószínűleg tíz (tizenegy?) kárójuk van, tehát csak egy adó ki, ráadásul az esetleges harmadik pikk eldobható a káró királyra.

Szerintem nagyon is volt fantázia a 6 kőr licitben! És ha a pikk király jó helyen lett volna, vagy a felvevő eltalálja, hogy a káró expassz után pikket dobjon a káró királyra és Délnél keresse a pikk királyt, 13 IMP elvesztése helyett 13 IMP-t nyer a Szigethy, amivel éppen döntetlen lett volna a meccs eredménye.

I/B
Az I/B-ben sokkal tisztább a helyzet. A Lowel a nagy rangadón 0-ra verte a Blackoutot, és már bajnok – gratulálunk! Különösen a Kerekes Zsuzsa–Varga Sándor 1 IMP/parti feletti átlaga nagyon meggyőző az egész szezonban. A vesztes pedig máris bajba került, hiszen azonos ponttal áll a SZTAKI-val, akikkel ki-ki meccset vív majd az utolsó fordulóban. Aki nyer, feljut, a vesztesnek viszont kicsit hátra is tekintgetnie kell, az Interface nagy győzelmével 10 pontra került, és ha nagyon megveri az ellenfél számára már érdektelen meccsen az Izobau-TSC-t, akár elcsípheti az osztályozót érő harmadik helyet is, míg a többiek számára már érdektelen az utolsó forduló.

Az alsó ágon a kiesés elkerülése a cél, nos, ez az Ernyő Alattnak máris sikerült, miután halasztott meccsen 20–0-ra verte a Bambit, aki így kiesett. Mivel hárman esnek ki, és egy egylet osztályozót játszik, a Cyan és a No Trump van veszélyben, de előbbi az utolsóval, míg utóbbi az elsővel játszik az utolsó meccsen, Kleinéknek van jobb esélye, hogy esetleg behozza a Grand Slamet az osztályozós helyen – de nekik is a saját kezükben a sorsuk, ha eléggé megverik a Balásyt, még ledolgozhatják a 10 pontos hátrányukat.

Nézzünk innen is egy érdekes partit!

Az első partiban Sztrapkovics László mindent megpróbált, hogy megcsinálja a lehetetlent, azaz ezt a 4 kőrt. Nos, kellett kis segítség, de végül Kelet végállásba került, és teljesült a gém, amivel 11 pontot keresett csapatának, a Lowelnek, és ez megadta a rangadó alaphangját is.

II. osztály
A másodosztályban a Bosszorkány már ünnepelheti a feljutást, mivel több mint 50 pont az előnye a negyedik előtt, és már csak két meccs van hátra. A bajnoki címük ugyan nem biztos még, de az előnyük a második Viadukt-Veszprém előtt több mint 30, így eléggé biztos, hogy elsők is lesznek. Minarikék viszont 16-tal mennek az XY előtt, így esélyesek szintén a feljutásra. A harmadik feljutó hely és a rájátszást érő negyedik még kiadó, itt még a Nyárádi, a Diamond Dogs, a Tavirózsa és a Tesák is odaérhetnek könnyedén. Utóbbi fontos rangadót veszített az élen álló Magyar Ádámék ellen, de még meglehet a feljutás. Az utolsó játéknap előtti hét sűrű lesz, a nyolc halasztott meccsből hármat már lejátszottak, de a többire is sort kell keríteni hétfőig.

4. leosztás

Észak–Dél 16-16 ponttal rendelkezik, ez még nem is biztosítaná, hogy szlemet kell játszani, azonban a 4–4-es káró megtalálása senkinek sem sikerült a mezőnyben – a lopások hozzák a plusz ütést, és teljesül a minor szlem.

A mezőny egy része gémben fékezett, míg a java 6 szant mondott, amit öten teljesítettek, és hatan buktak el. Látszólag nincs semmi extra esély, a kőr impassz ül, a treff nem, miként tudtak hazaérni ilyen sokan?

Miután 11 ütésünk van, kézenfekvő, hogy valamilyen szorítással szerezzük meg a 12.-et. Nyugat alkalmasnak tűnik erre a feladatra, hiszen a majorokat csak ő tarthatja – vagy mégsem? A pikk tízes túl rövid, azaz nem alkalmas fenyegetésnek, a kilences pedig a partnernél van. Nos, pont ez okozhat bajt: a pikk kilences meséje lehetne ez Darvas könyvéből. Előfordult már, hogy valaki sietett jelezni a páratlan lapszámot egy mellékszínből, ezáltal feladva a szín védését, itt is bizonyára ez történhetett, esetleg Kelet haszontalannak ítélte a kis pikkeket, és eldobott belőlük, ezután pedig működik a pikk-kőr beszorítás.

Jövő héten véget ér a csapatbajnokság budapesti ága, izgatottan várjuk, hogy kik lesznek a bajnokok, feljutók, illetve kiesők a különböző osztályokban, erről pedig beszámolunk itt jövő héten.